SZTE Info

Simon Miklós-termet avattak az SZTE bőrgyógyászati klinikáján

Felavatták a Simon Miklósról elnevezett tantermet, illetve egy kiállítást is megnyitottak április 10-én az SZTE ÁOK Bőrgyógyászati és Allergológiai Klinikán.

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

Az SZTE bőrgyógyászati klinikán ünnepélyes eseményre várták az érdeklődőket április 10-én. A rendezvényt Kemény Lajos, a klinika tanszékvezető egyetemi tanára nyitotta meg, aki kifejezte örömét, hogy egy ilyen jeles eseményen a terem névadójának, Simon Miklósnak professzor fia, ifjabb Simon Miklós professzor tartott szakmai előadást. A néhai legendás professzor fiának szavai után Kemény Lajos mutatta be Simon Miklós (1916-2007) életútját, külön kiemelve, hogy az iskolateremtő professzor 1965 és 1986 között volt a szegedi bőrgyógyászati klinika tanszékvezetője. Rendkívül fontosnak tartotta a szociális kapcsolatokat, illetve meghatározó szerepet töltött be életében a betegek szeretete az életében.

 

Az SZTE Általános Orvostudományi Kar kari tanácsának határozata alapján az eddig név nélkül álló tantermeknek sorra a nagy, arra érdemes elődök neveit adják majd. Így indítványozták, hogy Simon Miklósról is nevezzenek el egy termet, amit a tanács el is fogadott.

 

Az előadás után Kemény Lajos elárulta, hogy még egy jeles esemény is elérkezett az intézmény életében. Az épület belső felújítása után úgy döntöttek, hogy képzőművészeti kiállításokkal javítják a bent fekvő betegek hangulatát. Mint elmondta, ez Németországban bevett szokás, ő ezt először egy már 42 éve kint élő művészeti és kreatív terapeutától, Irene Rungtól hallotta. Ezek után, fogalmazott, kézenfekvő volt, hogy az ő tárlatával vegye kezdetét ez az új korszak. A művésznőt is örömét fejezte ki, hogy kiállíthat a szegedi klinika folyósóin.

Végezetül Kemény Lajos leleplezte Simon Miklós emléktábláját, majd Irene Runggal megnyitotta a tárlatot.

 

Üllei Kovács László

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

SZTEmagazin

2017. december 06.

kiemelt_Dux_Laszlo

Biológia, kémia és fizika tantárgyból, valamint a Nobel-díjas rektor életéből, munkásságából áll össze évről évre az egyre népszerűbb SZTE Szent-Györgyi Tanulmányi Verseny kérdéssora. A zsűri elnökével, prof. Dr. Dux László tanszékvezető egyetemi tanárral a Szent-Györgyi-örökségről és a középiskolások versenyéről beszélgettünk.

SZTEtelevízió

2017. szeptember 13.

kiemelt_tanevnyito2017

Olyan jelentős fejlesztések előtt áll az SZTE, amelyekkel nemzetközi rangú kutatóegyetemmé válik – jelentette ki a rektor, igazolta példákkal a kormányt képviselő igazságügyi miniszter. A Szegedi Tudományegyetem 2017-2018-as tanévet nyitó ünnepségéről készült rövid videó itt megtekinthető.

Eseménynaptár

Eseménynaptár RSS

Rendezvénynaptár *

 • december 5. 17:00 - 15. 20:00
  Az SZTE 2017-es Szent-Györgyi emlékév programjaként az SZTE Nemzetközi és Közkapcsolati Igazgatóság Kulturális Iroda Minden, ami C-vitamin címmel fotópályázatot hirdetett. A felhívására érkező fényképeket tekinthetik meg a kiállításon. A kiállítást megnyitja: Dr. Datki Zsolt neurobiológus (SZTE ÁOK). Közreműködik: Dr. Kosztolányi József egyetemi docens (SZTE TTIK Bolyai Intézet). A fotókiállítás 2017. december 15-ig, munkanapokon 8-20 óra között tekinthető meg.
 • december 12.
  17:30 - 18:00
  Az SZTE Mentor(h)áló projekt és a Szent-Györgyi Albert Agóra „vetítős” sorozatának témája: Irán és Burma. Kalauzunk: Németh György, aki sokáig pedagógus-technikus a Juhász Gyula Tanárképző Főiskolán, majd az MTI újságíró-fotóriportere volt 24 évig, most szabadúszó, illetve nyugdíjas fotográfus. Ez a két különleges és a hétköznapi utazó számára kevésbé elérhető úticél gyönyörűséges fotói lesznek láthatók, megspékelve azzal a témával, hogy "Hogyan készüljön egy fotós, ha ismeretlen tájakon, ismeretlen kultúrát szándékozik megörökíteni?".
 • december 15.
  06:16 - 06:16
  Az SZTE Mentor(h)áló projekt és a Somogyi-könyvtár közös, Pedagógiai esték című sorozatának advent váró programjának vendége: Kondé Lajos, a szegedi Dóm plébánosa, akinek az ifjúságért végzett munkáját Pro Urbe Szeged-díjjal és Csongrád megye díszpolgári címével is elismerték már.