SZTE Info

Simon Miklós-termet avattak az SZTE bőrgyógyászati klinikáján

Felavatták a Simon Miklósról elnevezett tantermet, illetve egy kiállítást is megnyitottak április 10-én az SZTE ÁOK Bőrgyógyászati és Allergológiai Klinikán.

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

Az SZTE bőrgyógyászati klinikán ünnepélyes eseményre várták az érdeklődőket április 10-én. A rendezvényt Kemény Lajos, a klinika tanszékvezető egyetemi tanára nyitotta meg, aki kifejezte örömét, hogy egy ilyen jeles eseményen a terem névadójának, Simon Miklósnak professzor fia, ifjabb Simon Miklós professzor tartott szakmai előadást. A néhai legendás professzor fiának szavai után Kemény Lajos mutatta be Simon Miklós (1916-2007) életútját, külön kiemelve, hogy az iskolateremtő professzor 1965 és 1986 között volt a szegedi bőrgyógyászati klinika tanszékvezetője. Rendkívül fontosnak tartotta a szociális kapcsolatokat, illetve meghatározó szerepet töltött be életében a betegek szeretete az életében.

 

Az SZTE Általános Orvostudományi Kar kari tanácsának határozata alapján az eddig név nélkül álló tantermeknek sorra a nagy, arra érdemes elődök neveit adják majd. Így indítványozták, hogy Simon Miklósról is nevezzenek el egy termet, amit a tanács el is fogadott.

 

Az előadás után Kemény Lajos elárulta, hogy még egy jeles esemény is elérkezett az intézmény életében. Az épület belső felújítása után úgy döntöttek, hogy képzőművészeti kiállításokkal javítják a bent fekvő betegek hangulatát. Mint elmondta, ez Németországban bevett szokás, ő ezt először egy már 42 éve kint élő művészeti és kreatív terapeutától, Irene Rungtól hallotta. Ezek után, fogalmazott, kézenfekvő volt, hogy az ő tárlatával vegye kezdetét ez az új korszak. A művésznőt is örömét fejezte ki, hogy kiállíthat a szegedi klinika folyósóin.

Végezetül Kemény Lajos leleplezte Simon Miklós emléktábláját, majd Irene Runggal megnyitotta a tárlatot.

 

Üllei Kovács László

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

SZTEmagazin

2017. október 03.

Kiemelt_Antalicz_B

Első díjat nyert az Országos Tudományos Diákköri Konferencián, és egyedül épített a lézerfényt mérni képes szenzort. Felsőfokon beszél németül, angolul olvas szakcikkeket, miközben kínaiul tanul. A kollégiumában segíti az önképzőkör munkáját, s emellett egy új kutatási projekthez számítógépes szoftvert ír. Ő Antalicz Balázs, a Szegedi Tudományegyetem MSc-képzéses fizika szakos hallgatója, akitől leckét kaptunk lendületből és szakmai elhivatottságból.

SZTEtelevízió

2017. szeptember 13.

kiemelt_tanevnyito2017

Olyan jelentős fejlesztések előtt áll az SZTE, amelyekkel nemzetközi rangú kutatóegyetemmé válik – jelentette ki a rektor, igazolta példákkal a kormányt képviselő igazságügyi miniszter. A Szegedi Tudományegyetem 2017-2018-as tanévet nyitó ünnepségéről készült rövid videó itt megtekinthető.

Eseménynaptár

Eseménynaptár RSS

Rendezvénynaptár *

 • október 5. 09:00 - 22. 19:00
  A kiállítás szervezője: SZAB Művészeti Szakbizottság.
 • október 6. 08:00 - december 20. 08:00
  A szegedi szecessziós épületeket szokatlan szemszögbôl mutatja meg a tárlat. Az épületekre jellemzô szecessziós részleteket láthatjuk viszont fotókon. Olyan perspektívából, madártávlatból, ahogy az utca embere nem láthatja ôket. A kiállítás megtekinthetô december 20-ig.
 • október 7. 14:00 - november 10. 08:00
  A Magyar Alkotómûvészek Országos Egyesületével karöltve, szalonjelleggel a MAOE teljes képzômûvészeti tagságát megszólaltató tárlatot mutat be a REÖK. Ennek a kiállításnak a korábbi években különbözô, nagyhírû intézmények, mint például a szentendrei MûvészetMalom adott helyet. Az eddigi évek tapasztalatai alapján a szegedi kiállítóházba is 6-800 mûvész alkotását várjuk. A kiállítás megtekinthetô november 10-ig. Belépôjegy 500 Ft.
 • október 9. 15:00 - november 10. 20:00
  A fényképeket a szerző Juhász Antalnak az 1960-as évek óta végzett néprajzi terepmunkáin készítette. Az idő tájt a tanyai emberek a gazdasági, társadalmi változások időszakát élték. Évtizedek múltán látjuk, hogy a felvételek többnyire egy még paraszti életformában élt nemzedék hétköznapi munkáját, ünnepeit dokumentálják.
 • október 13. 17:00 - december 31. 18:00
  Gyenes Kálmán a Délmagyarország fotósaként hosszú éveken keresztül örökítette meg nemcsak Szeged, hanem Csongrád megye mindennapjait is, emellett számtalan felvételt készített szeretett Erdélyérôl is. A tárlaton a nem régen elhunyt fotómûvész alkotásaiból mutatunk be egy olyan válogatást, melyen megjelennek a sportversenyek izgalmai, a rendszerváltás legendás pillanatai vagy éppen Tarján panelépületeinek szépségei is. A kiállítás megtekinthetô december 31-ig, naponta 10.00–18.00 óráig.