SZTE Info

Simon Miklós-termet avattak az SZTE bőrgyógyászati klinikáján

Felavatták a Simon Miklósról elnevezett tantermet, illetve egy kiállítást is megnyitottak április 10-én az SZTE ÁOK Bőrgyógyászati és Allergológiai Klinikán.

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

Az SZTE bőrgyógyászati klinikán ünnepélyes eseményre várták az érdeklődőket április 10-én. A rendezvényt Kemény Lajos, a klinika tanszékvezető egyetemi tanára nyitotta meg, aki kifejezte örömét, hogy egy ilyen jeles eseményen a terem névadójának, Simon Miklósnak professzor fia, ifjabb Simon Miklós professzor tartott szakmai előadást. A néhai legendás professzor fiának szavai után Kemény Lajos mutatta be Simon Miklós (1916-2007) életútját, külön kiemelve, hogy az iskolateremtő professzor 1965 és 1986 között volt a szegedi bőrgyógyászati klinika tanszékvezetője. Rendkívül fontosnak tartotta a szociális kapcsolatokat, illetve meghatározó szerepet töltött be életében a betegek szeretete az életében.

 

Az SZTE Általános Orvostudományi Kar kari tanácsának határozata alapján az eddig név nélkül álló tantermeknek sorra a nagy, arra érdemes elődök neveit adják majd. Így indítványozták, hogy Simon Miklósról is nevezzenek el egy termet, amit a tanács el is fogadott.

 

Az előadás után Kemény Lajos elárulta, hogy még egy jeles esemény is elérkezett az intézmény életében. Az épület belső felújítása után úgy döntöttek, hogy képzőművészeti kiállításokkal javítják a bent fekvő betegek hangulatát. Mint elmondta, ez Németországban bevett szokás, ő ezt először egy már 42 éve kint élő művészeti és kreatív terapeutától, Irene Rungtól hallotta. Ezek után, fogalmazott, kézenfekvő volt, hogy az ő tárlatával vegye kezdetét ez az új korszak. A művésznőt is örömét fejezte ki, hogy kiállíthat a szegedi klinika folyósóin.

Végezetül Kemény Lajos leleplezte Simon Miklós emléktábláját, majd Irene Runggal megnyitotta a tárlatot.

 

Üllei Kovács László

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

SZTEmagazin

2018. július 19.

Kiemelt_rektori

Napjainkban a nemzetköziesítés a felsőoktatási fokozatváltás központi eleme. Ez az átfogó program a Szegedi Tudományegyetem kapcsolatrendszerének erősítésére és nemzetközi láthatóságának növelésére fókuszál. Mi történt ezen a területen az elmúlt négy évben? Az SZTE kapu a világra? – kérdeztük az SZTE négy rektorhelyettesét.

SZTEtelevízió

2018. szeptember 14.

tanevnyito_2018

A nemzeti hagyományok ápolásának jelentőségéről és az értelmiséggé válás összetettségéről is szó esett a hazai felsőoktatási intézmények 2018-2019. tanévét megnyitó, a Szegedi Tudományegyetemen rendezett ünnepségen. Az SZTE új rektora, a kormány két képviselője és Szeged polgármestere köszöntötte az elsőéves hallgatókat.

Eseménynaptár

Eseménynaptár RSS

Rendezvénynaptár *

 • szeptember 22.
  10:00 - 16:00
  A Hispanisztika Tanszék negyedik alkalommal szervezi meg Módszertani Továbbképző Napot gyakorló és leendő spanyol tanárok számára. Az idei év témája az élményalapú pedagógia és az új technológiák spanyol órákon történő alkalmazása lesz, gyakorlati műhelymunkák keretében. Részletek: http://hispanisztikaszeged.hu/?page_id=19. Facebook esemény: https://www.facebook.com/events/1896103954029215/
 • szeptember 23.
  10:00 - 16:00
  A látogatók megismerkedhetnek a Füvészkert új, rovarfogó növényeket bemutató gyűjteményével. A húsevő, vagy rovaremésztő növények a világ minden táján élnek, közös jellemzőjük, hogy tápanyagszükségletüket állati eredetű forrásból egészítik ki. A rovarok, vagy kisebb békák, gyíkok, esetleg kisemlősök elfogására a levelük módosult fondorlatos szerkezetű csapdákká. Ezekkel a különös lényekkel lehet testközelből is megismerkedni a tematikus napon.
 • szeptember 26.
  18:00 - 19:00
  Prof. Dr. habil. Szakály Sándor történész (VERITAS Történetkutató Intézet) előadása: Magyarország a második világháborúban: A kezdetek
 • szeptember 28.
  14:00 - 23:00
  A Szegedi Tudományegyetem Szegeden és Hódmezővásárhelyen mintegy 300 programmal várja az érdeklődőket a Kutatók Éjszakáján szeptember utolsó péntekén. A tudományt és a kutatói életpályát népszerűsítő eseménysorozaton máskor rejtett helyek nyílnak meg a látogatók előtt. A szegedi egyetemen több mint 350 oktató, kutató és hallgató mutatja be tudományterületét. Laborlátogatások, előadások, kreatív foglalkozások, játékos programok, bemutatók, kísérletek, kalandtúrák, workshopok kora délutántól késő éjszakáig! Az SZTE programjai elérhetők az SZTE Kutatók Éjszakája mobil alkalmazáson keresztül. Az alkalmazás az esemény digitális programfüzete, amely a programok alapvető információ mellett (leírások, időpontok, helyszín, előadók) lehetőséget nyújt az érdekesnek talált előadások külön listába való rögzítésére is. A térkép segítségével a rendezvény helyszínei és az ahhoz tartozó programok tekinthetők át, a kereső funkció pedig még könnyebbé teszi a böngészést. Az applikáció a 4.4-nél magasabb verziószámú Android rendszerekre elérhető és „SZTE Kutatók Éjszakája” néven a Google Play áruházból ingyenesen letölthető. Az SZTE szegedi és vásárhelyi programjai megtekinthetők a www.kutatokejszakaja.hu honlapon is. Találkozzunk a Kutatók Éjszakáján 2018. szeptember 28-án, pénteken!
 • szeptember 28.
  18:00 - 19:00
  Az előadássorozat következő vendége Dux László, az SZTE professzora. Előadásának címe: Szent-Györgyi Albert és intézete.