SZTE Info

szaud_arabia_kiemelt

Szaúd-arábiai diákokat vár a Szegedi Tudományegyetem

Szaúd-Arábia fővárosában felsőoktatási kiállításon mutatkozott be a Szegedi Tudományegyetem. A 2013. április 16-19. közötti rijádi program az intézmények közötti kapcsolatépítésre és a tudományos együttműködés első lépésének megtételére is lehetőséget kínált.

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

IECHE_2013_-_stand_SZTE_-Szakal_Pal_VarroA szaúdi állam felsőoktatással foglalkozó miniszterének, Khalid Al Anqari meghívására a Szegedi Tudományegyetem három munkatársa – Pál József nemzetközi és közkapcsolati rektorhelyettes, Varró András tudományos és innovációs rektorhelyettes, valamint Szakál Péter, az SZTE Gazdaságtudományi Kar dékáni hivatal vezetője – Szaúd-Arábiában tett munkalátogatást.

– Hatalmas méretű, több mint ötszáz kiállítót gyűjt össze az International Exhibition & Conference on Higher Education, Szaúd-Arábia felsőoktatási börzéje. A nemzetközi oktatási kiállításon közel száz amerikai egyetem mutatta be kínálatát, de jelentős számban megjelentek a kanadai és japán felsőoktatási intézmények is. Európából képviseltette magát például az University of Cambridge és 11 németországi egyetem. Mittel-Európából csak Ausztria, Lengyelország és Magyarország kapott meghívást. Hazánk öt felsőoktatási intézménye – közte a Szegedi Tudományegyetem mutatkozhatott be – érzékeltette a rendezvény jelentőségét Pál József.


Az alap- és mesterszakok mellett meglepően nagy érdeklődés mutatkozott a szegedi PhD-képzések iránt. Ez összhangban áll Szaúd-Arábia képzési politikájával: az Arab-félszigetet uraló állam magas szintű oktatási lehetőségeket kíván biztosítani tehetséges fiataljai számára.


– Mintegy 800-1000 látogató volt kíváncsi a szegedi egyetem kínálatára. Kiemelten érdeklődtek az itteni orvos, fogorvos és gyógyszerészképzés iránt. De a gazdasági és az informatikai szakokról is sokan és sokat kérdeztek – sorolta Szakál Péter. – Családok, középiskolás fiatalok vettek részt az oktatási börzén. Az érdeklődők magukkal vittek minden SZTE-prospektust. Így az angol nyelvű általános ismertető mellet az orvosi és egészségügyi képzésekről készült információs füzetet, a doktori képzés szóróanyagát is hazavitték – kiürült a standunk. De sokan megnézték a szegedi egyetem kutatói és oktatói munkáját, hallgatói életét bemutató filmet is Rijádban.


Tárgyalásokat folytatott a szegedi egyetemi delegáció a felsőoktatási miniszterrel és a Rijadban működő King Saud University tudományos és külkapcsolati vezetőjével, Abdullah bin Salmannal. A diplomáciai megbeszélésen kiderült: állami ösztöndíjjal jelentős számban küldenének fiatal hallgatókat Szaúd-Arábiából Magyarországra tanulni. Elsősorban az orvostudományi szakok iránt érdeklődnek, de az informatika és a gazdaságtudományi képzés is a javaslatok közé került.


IECHE_2013_-_fogadis_King_Saud_University_2– A szaúdi állami ösztöndíj előnye a stabilitás: a képzés teljes idejére, 3-5 évre támogatást jelent az Arab-félszigetről érkező fiatalnak. Az utazási költségeken túl fedezi a tandíj és az itteni tartózkodás kiadásait is. Itt angolul tanulnának szaúdi diákok. A Szegeden diplomázó szaúdi hallgatók támogatói hangsúlyozták: más kultúrák felé is nyitnának, ezért szeretnék, ha a fiatalok megtanulnák a fogadó ország, így Magyarország nyelvét és megismernék kultúráját. Ez a szaúdi állami és politikai szándék – összegzett Pál József.


Együttműködési igényeiket fogalmazták meg a tudomány területén az arab partnerek. A szegedi egyetemi küldöttség meglátogatott egy rijadi egyetemet, illetve ottani laboratóriumokat is megnézett.


– Különös lehetőség kínálkozik arra, hogy a szegedi kutatók a jelentős anyagi háttérrel és infrastruktúrával rendelkező rijadi intézmények munkatársaival együtt dolgozzanak – fogalmazott Varró András a Riyadh Technology Incubation Center vezetőjével, a Mezyad M. Alterkawi vezérigazgatóval való tárgyalásaikról. – Elképzelhetőnek tartom, hogy körülbelül egy évtizedes együttműködési periódusban kiképezhetnénk az ottani egyetemi asszisztenciát, amire rá lehet építeni a kutatói együttműködésnek egy magasabb szintjét. Alternatív ajánlatokat dolgoz ki a Szegedi Tudományegyetem – a Tisza-parti universitas stratégiai tervei között szerepel a külkapcsolatok bővítése, és hogy tanulni vonzzon külföldi diákokat, például Szaúd-Arábiából.

 

Ú. I.


Szaud-Arabia_galeria
A Szaúd-Arábiában készült képgaléria itt megtekinthető
Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

SZTEmagazin

2017. augusztus 31.

kiemelt_Sik_Marton_SZEM

Sík Márton életében a sport már egyetemi évei alatt is központi szerepet töltött be. Az SZTE-s öregdiák mintegy húsz éven keresztül kajakozott, élsportolóként számos sikert, köztük egy olimpiai 5. helyezést is maga mögött tudhat. Ma a DÉMÁSZ Szegedi Vízisport Egyesület szakmai vezetőjeként támogatja a fiatalokat.

SZTEtelevízió

2017. szeptember 13.

kiemelt_tanevnyito2017

Olyan jelentős fejlesztések előtt áll az SZTE, amelyekkel nemzetközi rangú kutatóegyetemmé válik – jelentette ki a rektor, igazolta példákkal a kormányt képviselő igazságügyi miniszter. A Szegedi Tudományegyetem 2017-2018-as tanévet nyitó ünnepségéről készült rövid videó itt megtekinthető.

Eseménynaptár

Eseménynaptár RSS

Rendezvénynaptár *

 • október 5. 09:00 - 22. 19:00
  A kiállítás szervezője: SZAB Művészeti Szakbizottság.
 • október 6. 08:00 - december 20. 08:00
  A szegedi szecessziós épületeket szokatlan szemszögbôl mutatja meg a tárlat. Az épületekre jellemzô szecessziós részleteket láthatjuk viszont fotókon. Olyan perspektívából, madártávlatból, ahogy az utca embere nem láthatja ôket. A kiállítás megtekinthetô december 20-ig.
 • október 7. 14:00 - november 10. 08:00
  A Magyar Alkotómûvészek Országos Egyesületével karöltve, szalonjelleggel a MAOE teljes képzômûvészeti tagságát megszólaltató tárlatot mutat be a REÖK. Ennek a kiállításnak a korábbi években különbözô, nagyhírû intézmények, mint például a szentendrei MûvészetMalom adott helyet. Az eddigi évek tapasztalatai alapján a szegedi kiállítóházba is 6-800 mûvész alkotását várjuk. A kiállítás megtekinthetô november 10-ig. Belépôjegy 500 Ft.
 • október 9. 15:00 - november 10. 20:00
  A fényképeket a szerző Juhász Antalnak az 1960-as évek óta végzett néprajzi terepmunkáin készítette. Az idő tájt a tanyai emberek a gazdasági, társadalmi változások időszakát élték. Évtizedek múltán látjuk, hogy a felvételek többnyire egy még paraszti életformában élt nemzedék hétköznapi munkáját, ünnepeit dokumentálják.
 • október 9. 18:00 - 21. 20:00
  Megnyitja: Bene Zoltán író, a Szeged folyóirat fôszerkesztôje Közremûködik: Csanádi Hajnalka (ének), Nemes Levente (doromb, dob) Nagy Károly (Szeged, 1952) Vinkler-díjas festô- és grafikusmûvész, a „Szeged kultúrájáért díj” 2017. évi kitüntetettje. A szegedi Tanárképzô Fôiskolán földrajz-rajz szakos tanári diplomát szerzett, majd elvégezte a Képzômûvészeti Fôiskola továbbképzô kurzusát. Tanított általános iskolákban (Algyô, Deszk), az Eötvös Gimnáziumban és mûvészeti iskolákban (Lyra, Classic) rajz és vizuális kultúra tantárgyat, médiaismeretet. A Szegedi Szépmíves Céh szabadiskolájában rajzot, festészetet és fotózást oktat. 1990 óta vezet nyári mûvésztelepeket. Fest olajjal és akrillal, készít akvarellt, ecsetrajzot, hagyományos sokszorosító grafikával és computer grafikával is foglalkozik. Elnöke a Szegedi Szépmíves Céhnek, tagja a Magyar Rajztanárok Országos Egyesületének. Megtekinthetô október 21-ig, hétköznapokon 08.00–22.00, szombaton 09.00–20.00 óráig.