SZTE Info

szaud_arabia_kiemelt

Szaúd-arábiai diákokat vár a Szegedi Tudományegyetem

Szaúd-Arábia fővárosában felsőoktatási kiállításon mutatkozott be a Szegedi Tudományegyetem. A 2013. április 16-19. közötti rijádi program az intézmények közötti kapcsolatépítésre és a tudományos együttműködés első lépésének megtételére is lehetőséget kínált.

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

IECHE_2013_-_stand_SZTE_-Szakal_Pal_VarroA szaúdi állam felsőoktatással foglalkozó miniszterének, Khalid Al Anqari meghívására a Szegedi Tudományegyetem három munkatársa – Pál József nemzetközi és közkapcsolati rektorhelyettes, Varró András tudományos és innovációs rektorhelyettes, valamint Szakál Péter, az SZTE Gazdaságtudományi Kar dékáni hivatal vezetője – Szaúd-Arábiában tett munkalátogatást.

– Hatalmas méretű, több mint ötszáz kiállítót gyűjt össze az International Exhibition & Conference on Higher Education, Szaúd-Arábia felsőoktatási börzéje. A nemzetközi oktatási kiállításon közel száz amerikai egyetem mutatta be kínálatát, de jelentős számban megjelentek a kanadai és japán felsőoktatási intézmények is. Európából képviseltette magát például az University of Cambridge és 11 németországi egyetem. Mittel-Európából csak Ausztria, Lengyelország és Magyarország kapott meghívást. Hazánk öt felsőoktatási intézménye – közte a Szegedi Tudományegyetem mutatkozhatott be – érzékeltette a rendezvény jelentőségét Pál József.


Az alap- és mesterszakok mellett meglepően nagy érdeklődés mutatkozott a szegedi PhD-képzések iránt. Ez összhangban áll Szaúd-Arábia képzési politikájával: az Arab-félszigetet uraló állam magas szintű oktatási lehetőségeket kíván biztosítani tehetséges fiataljai számára.


– Mintegy 800-1000 látogató volt kíváncsi a szegedi egyetem kínálatára. Kiemelten érdeklődtek az itteni orvos, fogorvos és gyógyszerészképzés iránt. De a gazdasági és az informatikai szakokról is sokan és sokat kérdeztek – sorolta Szakál Péter. – Családok, középiskolás fiatalok vettek részt az oktatási börzén. Az érdeklődők magukkal vittek minden SZTE-prospektust. Így az angol nyelvű általános ismertető mellet az orvosi és egészségügyi képzésekről készült információs füzetet, a doktori képzés szóróanyagát is hazavitték – kiürült a standunk. De sokan megnézték a szegedi egyetem kutatói és oktatói munkáját, hallgatói életét bemutató filmet is Rijádban.


Tárgyalásokat folytatott a szegedi egyetemi delegáció a felsőoktatási miniszterrel és a Rijadban működő King Saud University tudományos és külkapcsolati vezetőjével, Abdullah bin Salmannal. A diplomáciai megbeszélésen kiderült: állami ösztöndíjjal jelentős számban küldenének fiatal hallgatókat Szaúd-Arábiából Magyarországra tanulni. Elsősorban az orvostudományi szakok iránt érdeklődnek, de az informatika és a gazdaságtudományi képzés is a javaslatok közé került.


IECHE_2013_-_fogadis_King_Saud_University_2– A szaúdi állami ösztöndíj előnye a stabilitás: a képzés teljes idejére, 3-5 évre támogatást jelent az Arab-félszigetről érkező fiatalnak. Az utazási költségeken túl fedezi a tandíj és az itteni tartózkodás kiadásait is. Itt angolul tanulnának szaúdi diákok. A Szegeden diplomázó szaúdi hallgatók támogatói hangsúlyozták: más kultúrák felé is nyitnának, ezért szeretnék, ha a fiatalok megtanulnák a fogadó ország, így Magyarország nyelvét és megismernék kultúráját. Ez a szaúdi állami és politikai szándék – összegzett Pál József.


Együttműködési igényeiket fogalmazták meg a tudomány területén az arab partnerek. A szegedi egyetemi küldöttség meglátogatott egy rijadi egyetemet, illetve ottani laboratóriumokat is megnézett.


– Különös lehetőség kínálkozik arra, hogy a szegedi kutatók a jelentős anyagi háttérrel és infrastruktúrával rendelkező rijadi intézmények munkatársaival együtt dolgozzanak – fogalmazott Varró András a Riyadh Technology Incubation Center vezetőjével, a Mezyad M. Alterkawi vezérigazgatóval való tárgyalásaikról. – Elképzelhetőnek tartom, hogy körülbelül egy évtizedes együttműködési periódusban kiképezhetnénk az ottani egyetemi asszisztenciát, amire rá lehet építeni a kutatói együttműködésnek egy magasabb szintjét. Alternatív ajánlatokat dolgoz ki a Szegedi Tudományegyetem – a Tisza-parti universitas stratégiai tervei között szerepel a külkapcsolatok bővítése, és hogy tanulni vonzzon külföldi diákokat, például Szaúd-Arábiából.

 

Ú. I.


Szaud-Arabia_galeria
A Szaúd-Arábiában készült képgaléria itt megtekinthető
Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

SZTEmagazin

2018. március 08.
Kiemelt_GTB

Nők a Tudományban Kiválósági Díjas lett Gazdag-Tóth Boglárka. Az SZTE TTIK Informatikai Intézet Számítógépes Optimalizálás Tanszékén dolgozó, szakmabeli férjével együtt három gyermeket nevelő édesanyával arról is beszélgettünk, melyik a kedvenc algoritmusa.

SZTEtelevízió

2017. szeptember 13.

kiemelt_tanevnyito2017

Olyan jelentős fejlesztések előtt áll az SZTE, amelyekkel nemzetközi rangú kutatóegyetemmé válik – jelentette ki a rektor, igazolta példákkal a kormányt képviselő igazságügyi miniszter. A Szegedi Tudományegyetem 2017-2018-as tanévet nyitó ünnepségéről készült rövid videó itt megtekinthető.

Eseménynaptár

Eseménynaptár RSS

Rendezvénynaptár *

 • március 14. 10:00 - 22. 19:30
  A Tiszatáj Online Plüss Műhely rovata gyűjtést szervez Kárpátaljára, hogy olyan gyerekek is olvashassanak, akik nem könnyen jutnak magyar nyelvű könyvekhez! A szervezők kérik: "Hozz magaddal legalább egy – használt, de jó állapotú – gyerekkönyvet vagy alsós tankönyvet. Az adományokat március 14-től március 22-ig várjuk a kijelölt gyűjtőpontokon." A könyvek már másnap el is indulnak a Szegedi Görögkatolikus Egyházközség és a beregszászi II. Rákóczi Ferenc Kárpátaljai Magyar Főiskola segítségével kárpátaljai magyar gyerekhez. Szervezők: FISZ - Fiatal Írók Szövetsége, Tiszatájonline.hu. Támogatók: Nemzeti Kulturális Alap.
 • március 20.
  11:00 - 17:00
 • március 20.
  16:00 - 17:30
  Analóg ingerület átvitel az agy működésében: farmakológiai és klinikai aspektusok címmel tart előadást Vizi E. Szilveszter (MD, PhD, DSc, MHAS, HonFBPhS, az MTA korábbi elnöke, a TIT t. elnöke, Kísérleti Orvostudományi Kutatóintézet MTA). A megismerés legfontosabb eszközéről, az emberi agyról még nagyon keveset tudunk. Ugyanakkor a civilizáció fejlődése, valamint az információs forradalom eredményeképpen ez a szervünk van legjobban terhelésnek kitéve. Ezzel van szoros összefüggésben, hogy az idegrendszeri megbetegedésekben, kóros lelki elváltozásokban (neurózis, szorongás, depresszió stb.) szenvedők száma világszerte állandóan növekszik. A XXI. század nagy kihívása egyrészt a különböző idegrendszeri és elmekórtani megbetegedések terápiájának megoldása, másrészt − de ez már nem csak orvos-biológiai szempontból, hanem filozófiai szempontból is fontos −, hogy választ tudjunk adni az agy és a tudat kapcsolatára. A program szervezője: a TIT és a Közéleti Kávéház Egyesület.
 • március 20.
  16:30 - 18:00
 • március 20.
  17:30 - 19:00
  Az SZTE Mentor(h)áló és az Agóra közös "vetítős" sorozatának vendége: Cseh Attila, az SZTE JGYPK Kulturális Irodájának vezetője, aki civilben búvároktató és búvárfilmes szakember. A többszörös filmfesztivál győztes Cseh Attila a víz alatti filmezés és fotózás rejtelmeibe vezeti be az érdeklődőket. Ingyenes regisztráció: https://docs.google.com/forms/d/e/1FAIpQLSdnXt2yTeaBdYVzMg3UbVNtPURSRoS9le9qw4rf08UzIjc7yg/viewform