SZTE Info

szaud_arabia_kiemelt

Szaúd-arábiai diákokat vár a Szegedi Tudományegyetem

Szaúd-Arábia fővárosában felsőoktatási kiállításon mutatkozott be a Szegedi Tudományegyetem. A 2013. április 16-19. közötti rijádi program az intézmények közötti kapcsolatépítésre és a tudományos együttműködés első lépésének megtételére is lehetőséget kínált.

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

IECHE_2013_-_stand_SZTE_-Szakal_Pal_VarroA szaúdi állam felsőoktatással foglalkozó miniszterének, Khalid Al Anqari meghívására a Szegedi Tudományegyetem három munkatársa – Pál József nemzetközi és közkapcsolati rektorhelyettes, Varró András tudományos és innovációs rektorhelyettes, valamint Szakál Péter, az SZTE Gazdaságtudományi Kar dékáni hivatal vezetője – Szaúd-Arábiában tett munkalátogatást.

– Hatalmas méretű, több mint ötszáz kiállítót gyűjt össze az International Exhibition & Conference on Higher Education, Szaúd-Arábia felsőoktatási börzéje. A nemzetközi oktatási kiállításon közel száz amerikai egyetem mutatta be kínálatát, de jelentős számban megjelentek a kanadai és japán felsőoktatási intézmények is. Európából képviseltette magát például az University of Cambridge és 11 németországi egyetem. Mittel-Európából csak Ausztria, Lengyelország és Magyarország kapott meghívást. Hazánk öt felsőoktatási intézménye – közte a Szegedi Tudományegyetem mutatkozhatott be – érzékeltette a rendezvény jelentőségét Pál József.


Az alap- és mesterszakok mellett meglepően nagy érdeklődés mutatkozott a szegedi PhD-képzések iránt. Ez összhangban áll Szaúd-Arábia képzési politikájával: az Arab-félszigetet uraló állam magas szintű oktatási lehetőségeket kíván biztosítani tehetséges fiataljai számára.


– Mintegy 800-1000 látogató volt kíváncsi a szegedi egyetem kínálatára. Kiemelten érdeklődtek az itteni orvos, fogorvos és gyógyszerészképzés iránt. De a gazdasági és az informatikai szakokról is sokan és sokat kérdeztek – sorolta Szakál Péter. – Családok, középiskolás fiatalok vettek részt az oktatási börzén. Az érdeklődők magukkal vittek minden SZTE-prospektust. Így az angol nyelvű általános ismertető mellet az orvosi és egészségügyi képzésekről készült információs füzetet, a doktori képzés szóróanyagát is hazavitték – kiürült a standunk. De sokan megnézték a szegedi egyetem kutatói és oktatói munkáját, hallgatói életét bemutató filmet is Rijádban.


Tárgyalásokat folytatott a szegedi egyetemi delegáció a felsőoktatási miniszterrel és a Rijadban működő King Saud University tudományos és külkapcsolati vezetőjével, Abdullah bin Salmannal. A diplomáciai megbeszélésen kiderült: állami ösztöndíjjal jelentős számban küldenének fiatal hallgatókat Szaúd-Arábiából Magyarországra tanulni. Elsősorban az orvostudományi szakok iránt érdeklődnek, de az informatika és a gazdaságtudományi képzés is a javaslatok közé került.


IECHE_2013_-_fogadis_King_Saud_University_2– A szaúdi állami ösztöndíj előnye a stabilitás: a képzés teljes idejére, 3-5 évre támogatást jelent az Arab-félszigetről érkező fiatalnak. Az utazási költségeken túl fedezi a tandíj és az itteni tartózkodás kiadásait is. Itt angolul tanulnának szaúdi diákok. A Szegeden diplomázó szaúdi hallgatók támogatói hangsúlyozták: más kultúrák felé is nyitnának, ezért szeretnék, ha a fiatalok megtanulnák a fogadó ország, így Magyarország nyelvét és megismernék kultúráját. Ez a szaúdi állami és politikai szándék – összegzett Pál József.


Együttműködési igényeiket fogalmazták meg a tudomány területén az arab partnerek. A szegedi egyetemi küldöttség meglátogatott egy rijadi egyetemet, illetve ottani laboratóriumokat is megnézett.


– Különös lehetőség kínálkozik arra, hogy a szegedi kutatók a jelentős anyagi háttérrel és infrastruktúrával rendelkező rijadi intézmények munkatársaival együtt dolgozzanak – fogalmazott Varró András a Riyadh Technology Incubation Center vezetőjével, a Mezyad M. Alterkawi vezérigazgatóval való tárgyalásaikról. – Elképzelhetőnek tartom, hogy körülbelül egy évtizedes együttműködési periódusban kiképezhetnénk az ottani egyetemi asszisztenciát, amire rá lehet építeni a kutatói együttműködésnek egy magasabb szintjét. Alternatív ajánlatokat dolgoz ki a Szegedi Tudományegyetem – a Tisza-parti universitas stratégiai tervei között szerepel a külkapcsolatok bővítése, és hogy tanulni vonzzon külföldi diákokat, például Szaúd-Arábiából.

 

Ú. I.


Szaud-Arabia_galeria
A Szaúd-Arábiában készült képgaléria itt megtekinthető
Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

SZTEmagazin

2017. december 06.

kiemelt_Dux_Laszlo

Biológia, kémia és fizika tantárgyból, valamint a Nobel-díjas rektor életéből, munkásságából áll össze évről évre az egyre népszerűbb SZTE Szent-Györgyi Tanulmányi Verseny kérdéssora. A zsűri elnökével, prof. Dr. Dux László tanszékvezető egyetemi tanárral a Szent-Györgyi-örökségről és a középiskolások versenyéről beszélgettünk.

SZTEtelevízió

2017. szeptember 13.

kiemelt_tanevnyito2017

Olyan jelentős fejlesztések előtt áll az SZTE, amelyekkel nemzetközi rangú kutatóegyetemmé válik – jelentette ki a rektor, igazolta példákkal a kormányt képviselő igazságügyi miniszter. A Szegedi Tudományegyetem 2017-2018-as tanévet nyitó ünnepségéről készült rövid videó itt megtekinthető.

Eseménynaptár

Eseménynaptár RSS

Rendezvénynaptár *

 • december 5. 17:00 - 15. 20:00
  Az SZTE 2017-es Szent-Györgyi emlékév programjaként az SZTE Nemzetközi és Közkapcsolati Igazgatóság Kulturális Iroda Minden, ami C-vitamin címmel fotópályázatot hirdetett. A felhívására érkező fényképeket tekinthetik meg a kiállításon. A kiállítást megnyitja: Dr. Datki Zsolt neurobiológus (SZTE ÁOK). Közreműködik: Dr. Kosztolányi József egyetemi docens (SZTE TTIK Bolyai Intézet). A fotókiállítás 2017. december 15-ig, munkanapokon 8-20 óra között tekinthető meg.
 • december 15.
  06:16 - 06:16
  Az SZTE Mentor(h)áló projekt és a Somogyi-könyvtár közös, Pedagógiai esték című sorozatának advent váró programjának vendége: Kondé Lajos, a szegedi Dóm plébánosa, akinek az ifjúságért végzett munkáját Pro Urbe Szeged-díjjal és Csongrád megye díszpolgári címével is elismerték már.
 • december 15.
  14:00 - 18:00
  Emlékülés Bellon Tibor halálának 15. évfordulóján. Ez alkalommal a szakmát művelő tanítványok köréből tisztelegnek személyes hangvételű, ugyanakkor kutatási eredményeiket is felvillantó előadásokkal Bellon Tibor emléke előtt. A teljes program a facebook eseménynél és a tanszék oldalán olvasható.
 • december 18.
  10:00 - 14:30
  A Paál Zoltán díj átadása. A Katalízis Munkabizottság elnökének megválasztása. Sápi András (SZTE Alkalmazott és Környezeti Kémiai Tanszék) – Tervezett Katalízis: Nano- és in-situ technológiákkal a nagy aktivitás és szelektivitás felé. Havasi Viktor (SZTE Alkalmazott és Környezeti Kémiai Tanszék, PhD munka bemutató) – Ritkaföldfémekkel dópolt stroncium-aluminátok hasznosítása a fotokatalízisben. Ádám Adél (SZTE Szerves Kémiai Tanszék) – Nikkel nanorészecskék előállítása, jellemzése és felhasználása katalizátorként SZTE Alkalmazott és Környezeti Kémiai Tanszék). Varga Gábor (SZTE Szerves Kémiai Tanszék) – Átmenetifém-aminosav komplex-CaAl-réteges kettős hidroxid kompozitok készítése, szerkezetvizsgálatuk és katalitikus alkalmazásaik. Mészáros Rebeka, Ötvös Sándor Balázs, Varga Gábor, Kocsis Marianna, Pálinkó István, Fülöp Ferenc (SZTE Gyógyszerkémiai Intézet) – Hatékony heterogén ezüst katalizátor fejlesztése terminális alkinek közvetlen nitrillé alakításához. Gyulavári Tamás Zsolt (SZTE Alkalmazott és Környezeti Kémiai Tanszék) – Látható fénnyel gerjeszthető titán-dioxidok előállítása és jellemzése. Musza Katalin (SZTE Szerves Kémiai Tanszék) – Cu/Cu2O nanorészecskék szintézise, jellemzése és katalitikus aktivitásuk egy kapcsolási reakcióban. Tungler Antal (MTA Energiatudományi Kutatóközpont) – Gyógyszeripari szennyvizek ártalmatlanítása és hasznosítása.
 • december 19.
  10:00 - 16:47
  Az MTA Elektrokémiai Munkabizottság tudományos ülésének programja: Janáky Csaba (SZTE) – Új eredmények és kutatási irányok a szegedi fotoelektrokémiában. Kormányos Attila (SZTE) – Vezető polimer alapú összetett elektródok fotoelektrokémiája. Samu Gergely Ferenc (SZTE) – Optikailag aktív perovszkit elektródok vizsgálata. Kovács Noémi (ELTE) – Titánötvözetek elektrokémiai stabilitásának vizsgálata kettős potenciodinamikus vezérlést alkalmazó módszerekkel. Szekeres Krisztina Júlia (ELTE) – Vezető polimerfilm elektródok elektrokémiai és morfológiai vizsgálata. Pap Sándor József (MTA Energiakutató) – Réz(II)-peptid komplexek tervezése O2 elektrokatalitikus termeléséhez. Péter László (MTA Wigner) – Cirkónium elektrolitikus hidrogénezése. Tóth Péter Sándor (SZTE) – Grafén és egyéb kétdimenziós nanoszerkezetek (foto)elektrokémiai vizsgálata. Pajkossy Tamás (MTA TTK) – Egyebek. A rendezvény szervezője: SZAB Kémiai Szakbizottság Fizikai Kémiai és Anyagtudományi Munkabizottság.