SZTE Info

Szegedi középiskolákat látogatott meg a Nobel-díjas tudós

Bert Sakmann, a XXXI. OTDK Orvos- és Egészségtudományi Szekciójának meghívott Nobel-díjas vendége április 3-án három szegedi középiskolába is ellátogatott, hogy beszélgessen a jövő generációjának tudósaival.

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

A Nobel-díjas professzor és felesége, Christiane látogatásának első állomása az SZTE Ságvári Endre Gyakorló Gimnázium volt, ahol az intézmény igazgatója, Dobi János fogadta az érkező vendégeket, majd bevezette őket a gimnázium oktatói szobájába, ahol a többi oktató mellett Papp Balázzsal, a Szent-Györgyi Albert Talentum Díj első nyertesével is megismerkedtek. A bemutatkozásokat követően Sakmann és felesége egy rendhagyó biológiaórába is bepillantott. A diákok négy asztalon négy különböző kísérletet végeztek a fiziológus bevonásával. A mikroszkópos vizsgálatnak helyet adó minilaborban különösen sokat időztek, még a Nobel-díjas professzor is belepillantott a speciális nagyító készülékbe. Christianét azonban láthatóan jobban érdekelte a mellette lévő asztalnál kiállított négy preparált állat, melyek nevét magyarul is megtanulta. A biológiaóra után Sakmann professzor egy magyar nyelű kiadvány, egy díszoklevelet, valamint egy, a Ságvári címerével ellátott kitűzőt is kapott Dobi Jánostól. A kutató a vendégül látásért bekeretezett emlékplakettet adott át az igazgatónak.

 

SZS20130403_bert_sakmann_iskolalatogatasa_007Bert Sakmann és Christiane iskolalátogatásának második úti célja a Novotel Hotel szomszédságában található Radnóti Miklós Kísérleti Gimnázium volt, ahol az igazgató, Gál Béla várta és kalauzolta őket. Az intézmény vezetője röviden ismertette vendégeivel a már több mint százéves iskola fennállásának történetét, majd megkérte Sakmannt, hogy szignózza intézményük „emlékkönyvét”. Az igazgatói szobából egy diákokkal zsúfolt terembe kísérte át őket, ahol a professzor a tudományok fontosságáról beszélt, valamint a következő jó tanáccsal látta el a diákságot: – Kövessétek a technikai fejlődéseket, tanuljatok, és legyen sok szerencsétek. Számos kérdés érkezett a húsz fő feletti gimnazista csoporttól, főként az agykutatás tudományterületéről és arról, hogy a jövőben hol milyen esélyekkel tudják leginkább hasznosítani tudásukat. Sakmann professzor – miután nem érkezett hozzá több kérdés – ő maga vette át a kérdező szerepét, és villámfelmérést végzett a középiskolások között. Arra volt kíváncsi, mennyien készülnek informatikus, biológus vagy orvosi pályára. A teremben ülők elenyésző száma szeretne biológus lenni, viszont körülbelül felüket vonzza az orvosi pálya. A Ságváriban lehetőségünk volt villáminterjút készíteni két gimnazistával, a 10. évfolyamos Hajdú Petrával és a 9. évfolyamos Krajnyik Gergővel. Arról kérdeztük őket, milyen élmény számukra, hogy találkozhattak egy Nobel-díjas kutatóval. Petra meghatározó élményként értékelte: – Fantasztikus, hihetetlen. Nem gondoltam volna, hogy valaha is találkozhatok egy Nobel-díjassal az iskolában. Gergőnek kérdése is volt Sakmannhoz. Arra volt kíváncsi, melyik országokban érdemes kutatni, ha a biológia területe érdekli. A professzor úgy válaszolt: a biológia egy nagyon változatos és átfogó tudományág, ezért az érdeklődési kör dönti el, hol érdemes kutatásokat végezni. Zárásképp Gál Béla és Bert Sakmann emléktárgyakkal ajándékozták meg egymást. Az intézményvezető egy, a tudós aláírásával ellátott emlékplakettet kapott.

 

SZS20130403_bert_sakmann_iskolalatogatasa_027A Szegedre érkező Nobel-díjas középiskolai körútjának záró helyszíne a Deák Ferenc Gimnázium volt. Az intézményvezető, Kis Gábor fogadta a két látogatót. Az iskola folyosóján a vendégek megcsodálták a diákok kiállított fotó- és ceruzarajz munkáit, miután az igazgató ismertette, ebbe az intézménybe főként humán beállítottságú tanulók járnak. Sakmann érkezésére az egyik diák vázolta a fiziológus életének és munkásságának főbb állomásait. Bár itt is elhangzott néhány, az orvostudomány területét érintő kérdés, a tanulók inkább olyan személyes dolgokra voltak kíváncsiak, mint a tudós hobbija és azok a tantárgyak, melyek középiskolai éveiben nehézséget okoztak neki. Kiderült, Sakmann szabadidejében a kiteboarding extrém sportot űzi, ami lényegében a vízen való ejtőernyős szörfözés, de ha nyugodtabb kikapcsolódásra vágyik, akkor a családja társaságát keresi. Gimnazista korában a zene és az irodalom tantárgyak okoztak neki nehézséget. A Deák két tanulójával, a 11. osztályos Víg Rékával és osztálytársával, László Lilivel beszélgettünk arról, hogyan értékelik a Nobel-díjas professzor látogatását. Réka szerint megtisztelő és érdekes, hogy egy ilyen nagy tekintélyű tudós látogatott el hozzájuk, és beszélgethettek is vele. Lilinek kérdése is volt az ún. patch-camp technikáról, amit még bonyolultnak talál, de örül, hogy első kézből, a technika felfedezőjétől kaphatott választ. A lányok egyelőre nem tudják pontosan, milyen felsőoktatási szakokat jelölnek meg jövőre, viszont, mindkettejüknek nagy álma válna valóra, ha a Szegedi Tudományegyetemen tanulhatnának tovább. Bert Sakmann a Deák Ferenc Gimnáziumnak szignózott emlékplakettet adott, végezetül pedig magyarul köszönte meg a fogadtatást.

 

szöveg: Gaál Bernadett

fotó: Szuda Sándor


Sakmann_kozepiskolas_korutja_galeria
A középiskolai látogatáson készült képek itt megtekinthetők
Kapcsolódó cikkek:

Átadták a Szent-Györgyi Talentum-díjat

Nobel-díjas kutató adott elő az orvosi OTDK-n

A tudomány jövőjéről beszélgettek a TIK-ben

Elkezdte munkáját az OTDK Orvos- és Egészségtudományi Szekciója

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

SZTEmagazin

2017. augusztus 31.

kiemelt_Sik_Marton_SZEM

Sík Márton életében a sport már egyetemi évei alatt is központi szerepet töltött be. Az SZTE-s öregdiák mintegy húsz éven keresztül kajakozott, élsportolóként számos sikert, köztük egy olimpiai 5. helyezést is maga mögött tudhat. Ma a DÉMÁSZ Szegedi Vízisport Egyesület szakmai vezetőjeként támogatja a fiatalokat.

SZTEtelevízió

2017. szeptember 13.

kiemelt_tanevnyito2017

Olyan jelentős fejlesztések előtt áll az SZTE, amelyekkel nemzetközi rangú kutatóegyetemmé válik – jelentette ki a rektor, igazolta példákkal a kormányt képviselő igazságügyi miniszter. A Szegedi Tudományegyetem 2017-2018-as tanévet nyitó ünnepségéről készült rövid videó itt megtekinthető.

Eseménynaptár

Eseménynaptár RSS

Rendezvénynaptár *

 • október 5. 09:00 - 22. 19:00
  A kiállítás szervezője: SZAB Művészeti Szakbizottság.
 • október 6. 08:00 - december 20. 08:00
  A szegedi szecessziós épületeket szokatlan szemszögbôl mutatja meg a tárlat. Az épületekre jellemzô szecessziós részleteket láthatjuk viszont fotókon. Olyan perspektívából, madártávlatból, ahogy az utca embere nem láthatja ôket. A kiállítás megtekinthetô december 20-ig.
 • október 7. 14:00 - november 10. 08:00
  A Magyar Alkotómûvészek Országos Egyesületével karöltve, szalonjelleggel a MAOE teljes képzômûvészeti tagságát megszólaltató tárlatot mutat be a REÖK. Ennek a kiállításnak a korábbi években különbözô, nagyhírû intézmények, mint például a szentendrei MûvészetMalom adott helyet. Az eddigi évek tapasztalatai alapján a szegedi kiállítóházba is 6-800 mûvész alkotását várjuk. A kiállítás megtekinthetô november 10-ig. Belépôjegy 500 Ft.
 • október 9. 15:00 - november 10. 20:00
  A fényképeket a szerző Juhász Antalnak az 1960-as évek óta végzett néprajzi terepmunkáin készítette. Az idő tájt a tanyai emberek a gazdasági, társadalmi változások időszakát élték. Évtizedek múltán látjuk, hogy a felvételek többnyire egy még paraszti életformában élt nemzedék hétköznapi munkáját, ünnepeit dokumentálják.
 • október 9. 18:00 - 21. 20:00
  Megnyitja: Bene Zoltán író, a Szeged folyóirat fôszerkesztôje Közremûködik: Csanádi Hajnalka (ének), Nemes Levente (doromb, dob) Nagy Károly (Szeged, 1952) Vinkler-díjas festô- és grafikusmûvész, a „Szeged kultúrájáért díj” 2017. évi kitüntetettje. A szegedi Tanárképzô Fôiskolán földrajz-rajz szakos tanári diplomát szerzett, majd elvégezte a Képzômûvészeti Fôiskola továbbképzô kurzusát. Tanított általános iskolákban (Algyô, Deszk), az Eötvös Gimnáziumban és mûvészeti iskolákban (Lyra, Classic) rajz és vizuális kultúra tantárgyat, médiaismeretet. A Szegedi Szépmíves Céh szabadiskolájában rajzot, festészetet és fotózást oktat. 1990 óta vezet nyári mûvésztelepeket. Fest olajjal és akrillal, készít akvarellt, ecsetrajzot, hagyományos sokszorosító grafikával és computer grafikával is foglalkozik. Elnöke a Szegedi Szépmíves Céhnek, tagja a Magyar Rajztanárok Országos Egyesületének. Megtekinthetô október 21-ig, hétköznapokon 08.00–22.00, szombaton 09.00–20.00 óráig.