SZTE Info

Szegedi középiskolákat látogatott meg a Nobel-díjas tudós

Bert Sakmann, a XXXI. OTDK Orvos- és Egészségtudományi Szekciójának meghívott Nobel-díjas vendége április 3-án három szegedi középiskolába is ellátogatott, hogy beszélgessen a jövő generációjának tudósaival.

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

A Nobel-díjas professzor és felesége, Christiane látogatásának első állomása az SZTE Ságvári Endre Gyakorló Gimnázium volt, ahol az intézmény igazgatója, Dobi János fogadta az érkező vendégeket, majd bevezette őket a gimnázium oktatói szobájába, ahol a többi oktató mellett Papp Balázzsal, a Szent-Györgyi Albert Talentum Díj első nyertesével is megismerkedtek. A bemutatkozásokat követően Sakmann és felesége egy rendhagyó biológiaórába is bepillantott. A diákok négy asztalon négy különböző kísérletet végeztek a fiziológus bevonásával. A mikroszkópos vizsgálatnak helyet adó minilaborban különösen sokat időztek, még a Nobel-díjas professzor is belepillantott a speciális nagyító készülékbe. Christianét azonban láthatóan jobban érdekelte a mellette lévő asztalnál kiállított négy preparált állat, melyek nevét magyarul is megtanulta. A biológiaóra után Sakmann professzor egy magyar nyelű kiadvány, egy díszoklevelet, valamint egy, a Ságvári címerével ellátott kitűzőt is kapott Dobi Jánostól. A kutató a vendégül látásért bekeretezett emlékplakettet adott át az igazgatónak.

 

SZS20130403_bert_sakmann_iskolalatogatasa_007Bert Sakmann és Christiane iskolalátogatásának második úti célja a Novotel Hotel szomszédságában található Radnóti Miklós Kísérleti Gimnázium volt, ahol az igazgató, Gál Béla várta és kalauzolta őket. Az intézmény vezetője röviden ismertette vendégeivel a már több mint százéves iskola fennállásának történetét, majd megkérte Sakmannt, hogy szignózza intézményük „emlékkönyvét”. Az igazgatói szobából egy diákokkal zsúfolt terembe kísérte át őket, ahol a professzor a tudományok fontosságáról beszélt, valamint a következő jó tanáccsal látta el a diákságot: – Kövessétek a technikai fejlődéseket, tanuljatok, és legyen sok szerencsétek. Számos kérdés érkezett a húsz fő feletti gimnazista csoporttól, főként az agykutatás tudományterületéről és arról, hogy a jövőben hol milyen esélyekkel tudják leginkább hasznosítani tudásukat. Sakmann professzor – miután nem érkezett hozzá több kérdés – ő maga vette át a kérdező szerepét, és villámfelmérést végzett a középiskolások között. Arra volt kíváncsi, mennyien készülnek informatikus, biológus vagy orvosi pályára. A teremben ülők elenyésző száma szeretne biológus lenni, viszont körülbelül felüket vonzza az orvosi pálya. A Ságváriban lehetőségünk volt villáminterjút készíteni két gimnazistával, a 10. évfolyamos Hajdú Petrával és a 9. évfolyamos Krajnyik Gergővel. Arról kérdeztük őket, milyen élmény számukra, hogy találkozhattak egy Nobel-díjas kutatóval. Petra meghatározó élményként értékelte: – Fantasztikus, hihetetlen. Nem gondoltam volna, hogy valaha is találkozhatok egy Nobel-díjassal az iskolában. Gergőnek kérdése is volt Sakmannhoz. Arra volt kíváncsi, melyik országokban érdemes kutatni, ha a biológia területe érdekli. A professzor úgy válaszolt: a biológia egy nagyon változatos és átfogó tudományág, ezért az érdeklődési kör dönti el, hol érdemes kutatásokat végezni. Zárásképp Gál Béla és Bert Sakmann emléktárgyakkal ajándékozták meg egymást. Az intézményvezető egy, a tudós aláírásával ellátott emlékplakettet kapott.

 

SZS20130403_bert_sakmann_iskolalatogatasa_027A Szegedre érkező Nobel-díjas középiskolai körútjának záró helyszíne a Deák Ferenc Gimnázium volt. Az intézményvezető, Kis Gábor fogadta a két látogatót. Az iskola folyosóján a vendégek megcsodálták a diákok kiállított fotó- és ceruzarajz munkáit, miután az igazgató ismertette, ebbe az intézménybe főként humán beállítottságú tanulók járnak. Sakmann érkezésére az egyik diák vázolta a fiziológus életének és munkásságának főbb állomásait. Bár itt is elhangzott néhány, az orvostudomány területét érintő kérdés, a tanulók inkább olyan személyes dolgokra voltak kíváncsiak, mint a tudós hobbija és azok a tantárgyak, melyek középiskolai éveiben nehézséget okoztak neki. Kiderült, Sakmann szabadidejében a kiteboarding extrém sportot űzi, ami lényegében a vízen való ejtőernyős szörfözés, de ha nyugodtabb kikapcsolódásra vágyik, akkor a családja társaságát keresi. Gimnazista korában a zene és az irodalom tantárgyak okoztak neki nehézséget. A Deák két tanulójával, a 11. osztályos Víg Rékával és osztálytársával, László Lilivel beszélgettünk arról, hogyan értékelik a Nobel-díjas professzor látogatását. Réka szerint megtisztelő és érdekes, hogy egy ilyen nagy tekintélyű tudós látogatott el hozzájuk, és beszélgethettek is vele. Lilinek kérdése is volt az ún. patch-camp technikáról, amit még bonyolultnak talál, de örül, hogy első kézből, a technika felfedezőjétől kaphatott választ. A lányok egyelőre nem tudják pontosan, milyen felsőoktatási szakokat jelölnek meg jövőre, viszont, mindkettejüknek nagy álma válna valóra, ha a Szegedi Tudományegyetemen tanulhatnának tovább. Bert Sakmann a Deák Ferenc Gimnáziumnak szignózott emlékplakettet adott, végezetül pedig magyarul köszönte meg a fogadtatást.

 

szöveg: Gaál Bernadett

fotó: Szuda Sándor


Sakmann_kozepiskolas_korutja_galeria
A középiskolai látogatáson készült képek itt megtekinthetők
Kapcsolódó cikkek:

Átadták a Szent-Györgyi Talentum-díjat

Nobel-díjas kutató adott elő az orvosi OTDK-n

A tudomány jövőjéről beszélgettek a TIK-ben

Elkezdte munkáját az OTDK Orvos- és Egészségtudományi Szekciója

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

SZTEmagazin

2017. december 06.

kiemelt_Dux_Laszlo

Biológia, kémia és fizika tantárgyból, valamint a Nobel-díjas rektor életéből, munkásságából áll össze évről évre az egyre népszerűbb SZTE Szent-Györgyi Tanulmányi Verseny kérdéssora. A zsűri elnökével, prof. Dr. Dux László tanszékvezető egyetemi tanárral a Szent-Györgyi-örökségről és a középiskolások versenyéről beszélgettünk.

SZTEtelevízió

2017. szeptember 13.

kiemelt_tanevnyito2017

Olyan jelentős fejlesztések előtt áll az SZTE, amelyekkel nemzetközi rangú kutatóegyetemmé válik – jelentette ki a rektor, igazolta példákkal a kormányt képviselő igazságügyi miniszter. A Szegedi Tudományegyetem 2017-2018-as tanévet nyitó ünnepségéről készült rövid videó itt megtekinthető.

Eseménynaptár

Eseménynaptár RSS

Rendezvénynaptár *

 • december 18.
  10:00 - 14:30
  A Paál Zoltán díj átadása. A Katalízis Munkabizottság elnökének megválasztása. Sápi András (SZTE Alkalmazott és Környezeti Kémiai Tanszék) – Tervezett Katalízis: Nano- és in-situ technológiákkal a nagy aktivitás és szelektivitás felé. Havasi Viktor (SZTE Alkalmazott és Környezeti Kémiai Tanszék, PhD munka bemutató) – Ritkaföldfémekkel dópolt stroncium-aluminátok hasznosítása a fotokatalízisben. Ádám Adél (SZTE Szerves Kémiai Tanszék) – Nikkel nanorészecskék előállítása, jellemzése és felhasználása katalizátorként SZTE Alkalmazott és Környezeti Kémiai Tanszék). Varga Gábor (SZTE Szerves Kémiai Tanszék) – Átmenetifém-aminosav komplex-CaAl-réteges kettős hidroxid kompozitok készítése, szerkezetvizsgálatuk és katalitikus alkalmazásaik. Mészáros Rebeka, Ötvös Sándor Balázs, Varga Gábor, Kocsis Marianna, Pálinkó István, Fülöp Ferenc (SZTE Gyógyszerkémiai Intézet) – Hatékony heterogén ezüst katalizátor fejlesztése terminális alkinek közvetlen nitrillé alakításához. Gyulavári Tamás Zsolt (SZTE Alkalmazott és Környezeti Kémiai Tanszék) – Látható fénnyel gerjeszthető titán-dioxidok előállítása és jellemzése. Musza Katalin (SZTE Szerves Kémiai Tanszék) – Cu/Cu2O nanorészecskék szintézise, jellemzése és katalitikus aktivitásuk egy kapcsolási reakcióban. Tungler Antal (MTA Energiatudományi Kutatóközpont) – Gyógyszeripari szennyvizek ártalmatlanítása és hasznosítása.
 • december 19.
  10:00 - 16:47
  Az MTA Elektrokémiai Munkabizottság tudományos ülésének programja: Janáky Csaba (SZTE) – Új eredmények és kutatási irányok a szegedi fotoelektrokémiában. Kormányos Attila (SZTE) – Vezető polimer alapú összetett elektródok fotoelektrokémiája. Samu Gergely Ferenc (SZTE) – Optikailag aktív perovszkit elektródok vizsgálata. Kovács Noémi (ELTE) – Titánötvözetek elektrokémiai stabilitásának vizsgálata kettős potenciodinamikus vezérlést alkalmazó módszerekkel. Szekeres Krisztina Júlia (ELTE) – Vezető polimerfilm elektródok elektrokémiai és morfológiai vizsgálata. Pap Sándor József (MTA Energiakutató) – Réz(II)-peptid komplexek tervezése O2 elektrokatalitikus termeléséhez. Péter László (MTA Wigner) – Cirkónium elektrolitikus hidrogénezése. Tóth Péter Sándor (SZTE) – Grafén és egyéb kétdimenziós nanoszerkezetek (foto)elektrokémiai vizsgálata. Pajkossy Tamás (MTA TTK) – Egyebek. A rendezvény szervezője: SZAB Kémiai Szakbizottság Fizikai Kémiai és Anyagtudományi Munkabizottság.
 • december 19.
  15:00 - 17:00
  SZAB Orvostudományi Szakbizottság Sprottudományi Munkabizottság.
 • *
  december 19.
  17:00 - 18:30
  Mikszáth Kálmántól kezdve Wass Alberten át Oravecz Imréig több író, illetve számos tanulmány tudós szerzője is foglalkozik az amerikai kontinensen diaszpórában élő magyarok helyzetével. Újszászi Ilona újságíró, az SZTE közkapcsolati koordinátora legújabb riportkönyvében családtörténetekkel válaszol a kérdésre: Hogyan lettek ők „amerikai magyarok”? A fotókkal, számokkal, tényekkel illusztrált könyvbemutatón szó esik az amerikai bevándorlási hullámok különbözőségeiről és tanulságairól, ami segítheti a napjainkban Európát érintő migrációs válság értelmezését is.