SZTE Info

Születésnapját ünnepelte az SZTE EHÖK SE

Az SZTE EHÖK SE fennállásának 4. évfordulója alkalmából rendeztek kerekasztal-beszélgetést és állófogadást április 25-én a JATE Klubban.

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

EHOK_se09Már az esemény elején megtelt az egyetemi klub. A kerekasztal beszélgetés résztvevői Trényiné Rákóczi Zsuzsanna, az SZTE Sportközpont vezetője; Boros-Gyeviné Sziklai Andrea, a sportközpont vezetőhelyettese; Páder Zsófia, az EHÖK SE női röplabdaszakosztályának vezetője; Bondor Tamás, az EHÖK SE férfi röplabdaszakosztályának vezetője; Major Levente, az EHÖK SE férfi vízilabda-szakosztályának vezetője; valamint Szigili Andrea, az EHÖK SE elnöke voltak. A z eszmecserét Hegedűs Renáta koordinálta.

 

A női röplabdaszakosztály a közelmúltban sikert sikerre halmozott. Az idei tanévben új edző és jó néhány új játékos is érkezett. A tavalyi szezonban elért ötödik helyezésüket idén első helyezésre módosították a második vonalban. – Szinte veretlenül lettünk első helyezettek. Igazából három mérkőzést vesztettünk el a huszonegyből – mondta el Páder Zsófia, a szakosztály vezetője. – Sajnos azt kell mondanom, hogy a női röplabda nem annyira népszerű, mint ahogy szeretném. Volt, mikor országosan 32 csapat játszott összesen, idén már csak 21 csapat van, akik valamilyen NB-s szinten űzik a sportágat. Ezen kívül működnek megyei bajnokságok, de ezek általában már amatőr szintűek – fűzte hozzá. A női röplabdaszakosztály az egyetlen az EHÖK SE-n, ahol A és B csapat is szerepel. Az A csapatban a felnőtt és junior profik játszanak, míg a B csapatban az amatőrök. Előbbi heti három edzésen és minden hétvégén mérkőzéseken vesz részt, ők tizenhatan vannak. A B csapat huszonhat tagot számlál. A női röplabdaszakosztály 2011 nyarán alakult. Az idén az NB II legjobb csapata lett, még hátravan az osztályozó torna az NB I-be jutásért, ez két tétmérkőzést jelent. Sokan a nyáron strandröplabdáznak is. Szabó Luca és Molnár Anna, a csapat tagjai az U19-es ciprusi világbajnokságon képviselhetik Magyarországot és az EHÖK SE-t képviselni.

 

Szigili Andrea, az EHÖK SE elnöke beszélt az egyesület alakulásáról és a fitneszklubról. Az egyesület alapításának alapkoncepcióját úgy vázolta, kifejezetten az egyetemistáknak szerettek volna lehetőséget biztosítani, hogy különböző sportágakban kipróbálhassák magukat, és sportolhassanak. Kezdetben csak hat szakosztály volt, ez mára tizenegyre bővült. – Amatőrök és profik is jönnek. Vannak szakosztályok, melyek kevésbé népszerűek, és akadnak, ahol azért a bekerüléshez is bizonyos feltételeket szabunk árulta el.

 

EHOK_se08Az egyetem hallgatói önkormányzata (SZTE EHÖK) és a sportegyesület is igyekszik támogatni sportolóit akár a szállás- vagy buszfoglalás elintézésével. Az EHÖK SE Fitness Clubot 2011-ben nyitották meg. – Egy átlagos szegedi teremben a bérlet 5-6000 forint körül mozog, ami egy egyetemistának azért lényegesen kiüríti a pénztárcáját. Az EHÖK SE fitneszterembe a hallgatók mindössze 2000 forintért válthatnak bérletet, míg a külsősöknek is mindössze 4000 forintjába kerül. A tapasztalat az, hogy nagy az érdeklődés: főleg a hét elején telt házzal működik a klub, hétvégére pedig inkább csak a helyiek maradnak – így az elnök. Bár sokan tartják az egyetemistákat lustának, egyre nő a hallgatók hajlandósága a mozgásra. Az edzés már társas interakciónak számít: ilyenkor sokan a barátaikkal mennek el edzeni.

 

Andrea egész életében sportolt: hét évig focizott, lovagolt, ám mostanában új szerelmének, a rúdtáncnak hódol. – Igaz, még nincsen szakosztálya, és csak alkalomszerűen, előre megbeszélten tudunk néha edzést tartani, de egyre népszerűbb ez a mozgásforma. Két évig voltam a BTK-nál sportreferens. Három évvel ezelőtt a Szevasz Tavaszon félve, de behoztam a rúdtáncot mint sportágat. Kellemesen tapasztaltam idén, hogy bár már nem vagyok a testületben, de idén is volt elég szép sikerrel rúdtánc a sportnapon mondta.

 

Illés Réka Gabriella


4_eves_az_EHOK_SE
A képgaléria itt megtekinthető
Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

SZTEmagazin

2018. március 08.
Kiemelt_GTB

Nők a Tudományban Kiválósági Díjas lett Gazdag-Tóth Boglárka. Az SZTE TTIK Informatikai Intézet Számítógépes Optimalizálás Tanszékén dolgozó, szakmabeli férjével együtt három gyermeket nevelő édesanyával arról is beszélgettünk, melyik a kedvenc algoritmusa.

SZTEtelevízió

2017. szeptember 13.

kiemelt_tanevnyito2017

Olyan jelentős fejlesztések előtt áll az SZTE, amelyekkel nemzetközi rangú kutatóegyetemmé válik – jelentette ki a rektor, igazolta példákkal a kormányt képviselő igazságügyi miniszter. A Szegedi Tudományegyetem 2017-2018-as tanévet nyitó ünnepségéről készült rövid videó itt megtekinthető.

Eseménynaptár

Eseménynaptár RSS

Rendezvénynaptár *

 • március 14. 10:00 - 22. 19:30
  A Tiszatáj Online Plüss Műhely rovata gyűjtést szervez Kárpátaljára, hogy olyan gyerekek is olvashassanak, akik nem könnyen jutnak magyar nyelvű könyvekhez! A szervezők kérik: "Hozz magaddal legalább egy – használt, de jó állapotú – gyerekkönyvet vagy alsós tankönyvet. Az adományokat március 14-től március 22-ig várjuk a kijelölt gyűjtőpontokon." A könyvek már másnap el is indulnak a Szegedi Görögkatolikus Egyházközség és a beregszászi II. Rákóczi Ferenc Kárpátaljai Magyar Főiskola segítségével kárpátaljai magyar gyerekhez. Szervezők: FISZ - Fiatal Írók Szövetsége, Tiszatájonline.hu. Támogatók: Nemzeti Kulturális Alap.
 • március 20.
  11:00 - 17:00
 • március 20.
  16:00 - 17:30
  Analóg ingerület átvitel az agy működésében: farmakológiai és klinikai aspektusok címmel tart előadást Vizi E. Szilveszter (MD, PhD, DSc, MHAS, HonFBPhS, az MTA korábbi elnöke, a TIT t. elnöke, Kísérleti Orvostudományi Kutatóintézet MTA). A megismerés legfontosabb eszközéről, az emberi agyról még nagyon keveset tudunk. Ugyanakkor a civilizáció fejlődése, valamint az információs forradalom eredményeképpen ez a szervünk van legjobban terhelésnek kitéve. Ezzel van szoros összefüggésben, hogy az idegrendszeri megbetegedésekben, kóros lelki elváltozásokban (neurózis, szorongás, depresszió stb.) szenvedők száma világszerte állandóan növekszik. A XXI. század nagy kihívása egyrészt a különböző idegrendszeri és elmekórtani megbetegedések terápiájának megoldása, másrészt − de ez már nem csak orvos-biológiai szempontból, hanem filozófiai szempontból is fontos −, hogy választ tudjunk adni az agy és a tudat kapcsolatára. A program szervezője: a TIT és a Közéleti Kávéház Egyesület.
 • március 20.
  16:30 - 18:00
 • március 20.
  17:30 - 19:00
  Az SZTE Mentor(h)áló és az Agóra közös "vetítős" sorozatának vendége: Cseh Attila, az SZTE JGYPK Kulturális Irodájának vezetője, aki civilben búvároktató és búvárfilmes szakember. A többszörös filmfesztivál győztes Cseh Attila a víz alatti filmezés és fotózás rejtelmeibe vezeti be az érdeklődőket. Ingyenes regisztráció: https://docs.google.com/forms/d/e/1FAIpQLSdnXt2yTeaBdYVzMg3UbVNtPURSRoS9le9qw4rf08UzIjc7yg/viewform