SZTE Info

Születésnapját ünnepelte az SZTE EHÖK SE

Az SZTE EHÖK SE fennállásának 4. évfordulója alkalmából rendeztek kerekasztal-beszélgetést és állófogadást április 25-én a JATE Klubban.

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

EHOK_se09Már az esemény elején megtelt az egyetemi klub. A kerekasztal beszélgetés résztvevői Trényiné Rákóczi Zsuzsanna, az SZTE Sportközpont vezetője; Boros-Gyeviné Sziklai Andrea, a sportközpont vezetőhelyettese; Páder Zsófia, az EHÖK SE női röplabdaszakosztályának vezetője; Bondor Tamás, az EHÖK SE férfi röplabdaszakosztályának vezetője; Major Levente, az EHÖK SE férfi vízilabda-szakosztályának vezetője; valamint Szigili Andrea, az EHÖK SE elnöke voltak. A z eszmecserét Hegedűs Renáta koordinálta.

 

A női röplabdaszakosztály a közelmúltban sikert sikerre halmozott. Az idei tanévben új edző és jó néhány új játékos is érkezett. A tavalyi szezonban elért ötödik helyezésüket idén első helyezésre módosították a második vonalban. – Szinte veretlenül lettünk első helyezettek. Igazából három mérkőzést vesztettünk el a huszonegyből – mondta el Páder Zsófia, a szakosztály vezetője. – Sajnos azt kell mondanom, hogy a női röplabda nem annyira népszerű, mint ahogy szeretném. Volt, mikor országosan 32 csapat játszott összesen, idén már csak 21 csapat van, akik valamilyen NB-s szinten űzik a sportágat. Ezen kívül működnek megyei bajnokságok, de ezek általában már amatőr szintűek – fűzte hozzá. A női röplabdaszakosztály az egyetlen az EHÖK SE-n, ahol A és B csapat is szerepel. Az A csapatban a felnőtt és junior profik játszanak, míg a B csapatban az amatőrök. Előbbi heti három edzésen és minden hétvégén mérkőzéseken vesz részt, ők tizenhatan vannak. A B csapat huszonhat tagot számlál. A női röplabdaszakosztály 2011 nyarán alakult. Az idén az NB II legjobb csapata lett, még hátravan az osztályozó torna az NB I-be jutásért, ez két tétmérkőzést jelent. Sokan a nyáron strandröplabdáznak is. Szabó Luca és Molnár Anna, a csapat tagjai az U19-es ciprusi világbajnokságon képviselhetik Magyarországot és az EHÖK SE-t képviselni.

 

Szigili Andrea, az EHÖK SE elnöke beszélt az egyesület alakulásáról és a fitneszklubról. Az egyesület alapításának alapkoncepcióját úgy vázolta, kifejezetten az egyetemistáknak szerettek volna lehetőséget biztosítani, hogy különböző sportágakban kipróbálhassák magukat, és sportolhassanak. Kezdetben csak hat szakosztály volt, ez mára tizenegyre bővült. – Amatőrök és profik is jönnek. Vannak szakosztályok, melyek kevésbé népszerűek, és akadnak, ahol azért a bekerüléshez is bizonyos feltételeket szabunk árulta el.

 

EHOK_se08Az egyetem hallgatói önkormányzata (SZTE EHÖK) és a sportegyesület is igyekszik támogatni sportolóit akár a szállás- vagy buszfoglalás elintézésével. Az EHÖK SE Fitness Clubot 2011-ben nyitották meg. – Egy átlagos szegedi teremben a bérlet 5-6000 forint körül mozog, ami egy egyetemistának azért lényegesen kiüríti a pénztárcáját. Az EHÖK SE fitneszterembe a hallgatók mindössze 2000 forintért válthatnak bérletet, míg a külsősöknek is mindössze 4000 forintjába kerül. A tapasztalat az, hogy nagy az érdeklődés: főleg a hét elején telt házzal működik a klub, hétvégére pedig inkább csak a helyiek maradnak – így az elnök. Bár sokan tartják az egyetemistákat lustának, egyre nő a hallgatók hajlandósága a mozgásra. Az edzés már társas interakciónak számít: ilyenkor sokan a barátaikkal mennek el edzeni.

 

Andrea egész életében sportolt: hét évig focizott, lovagolt, ám mostanában új szerelmének, a rúdtáncnak hódol. – Igaz, még nincsen szakosztálya, és csak alkalomszerűen, előre megbeszélten tudunk néha edzést tartani, de egyre népszerűbb ez a mozgásforma. Két évig voltam a BTK-nál sportreferens. Három évvel ezelőtt a Szevasz Tavaszon félve, de behoztam a rúdtáncot mint sportágat. Kellemesen tapasztaltam idén, hogy bár már nem vagyok a testületben, de idén is volt elég szép sikerrel rúdtánc a sportnapon mondta.

 

Illés Réka Gabriella


4_eves_az_EHOK_SE
A képgaléria itt megtekinthető
Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

SZTEmagazin

2017. október 03.

Kiemelt_Antalicz_B

Első díjat nyert az Országos Tudományos Diákköri Konferencián, és egyedül épített a lézerfényt mérni képes szenzort. Felsőfokon beszél németül, angolul olvas szakcikkeket, miközben kínaiul tanul. A kollégiumában segíti az önképzőkör munkáját, s emellett egy új kutatási projekthez számítógépes szoftvert ír. Ő Antalicz Balázs, a Szegedi Tudományegyetem MSc-képzéses fizika szakos hallgatója, akitől leckét kaptunk lendületből és szakmai elhivatottságból.

SZTEtelevízió

2017. szeptember 13.

kiemelt_tanevnyito2017

Olyan jelentős fejlesztések előtt áll az SZTE, amelyekkel nemzetközi rangú kutatóegyetemmé válik – jelentette ki a rektor, igazolta példákkal a kormányt képviselő igazságügyi miniszter. A Szegedi Tudományegyetem 2017-2018-as tanévet nyitó ünnepségéről készült rövid videó itt megtekinthető.

Eseménynaptár

Eseménynaptár RSS

Rendezvénynaptár *

 • október 5. 09:00 - 22. 19:00
  A kiállítás szervezője: SZAB Művészeti Szakbizottság.
 • október 6. 08:00 - december 20. 08:00
  A szegedi szecessziós épületeket szokatlan szemszögbôl mutatja meg a tárlat. Az épületekre jellemzô szecessziós részleteket láthatjuk viszont fotókon. Olyan perspektívából, madártávlatból, ahogy az utca embere nem láthatja ôket. A kiállítás megtekinthetô december 20-ig.
 • október 7. 14:00 - november 10. 08:00
  A Magyar Alkotómûvészek Országos Egyesületével karöltve, szalonjelleggel a MAOE teljes képzômûvészeti tagságát megszólaltató tárlatot mutat be a REÖK. Ennek a kiállításnak a korábbi években különbözô, nagyhírû intézmények, mint például a szentendrei MûvészetMalom adott helyet. Az eddigi évek tapasztalatai alapján a szegedi kiállítóházba is 6-800 mûvész alkotását várjuk. A kiállítás megtekinthetô november 10-ig. Belépôjegy 500 Ft.
 • október 9. 15:00 - november 10. 20:00
  A fényképeket a szerző Juhász Antalnak az 1960-as évek óta végzett néprajzi terepmunkáin készítette. Az idő tájt a tanyai emberek a gazdasági, társadalmi változások időszakát élték. Évtizedek múltán látjuk, hogy a felvételek többnyire egy még paraszti életformában élt nemzedék hétköznapi munkáját, ünnepeit dokumentálják.
 • október 9. 18:00 - 21. 20:00
  Megnyitja: Bene Zoltán író, a Szeged folyóirat fôszerkesztôje Közremûködik: Csanádi Hajnalka (ének), Nemes Levente (doromb, dob) Nagy Károly (Szeged, 1952) Vinkler-díjas festô- és grafikusmûvész, a „Szeged kultúrájáért díj” 2017. évi kitüntetettje. A szegedi Tanárképzô Fôiskolán földrajz-rajz szakos tanári diplomát szerzett, majd elvégezte a Képzômûvészeti Fôiskola továbbképzô kurzusát. Tanított általános iskolákban (Algyô, Deszk), az Eötvös Gimnáziumban és mûvészeti iskolákban (Lyra, Classic) rajz és vizuális kultúra tantárgyat, médiaismeretet. A Szegedi Szépmíves Céh szabadiskolájában rajzot, festészetet és fotózást oktat. 1990 óta vezet nyári mûvésztelepeket. Fest olajjal és akrillal, készít akvarellt, ecsetrajzot, hagyományos sokszorosító grafikával és computer grafikával is foglalkozik. Elnöke a Szegedi Szépmíves Céhnek, tagja a Magyar Rajztanárok Országos Egyesületének. Megtekinthetô október 21-ig, hétköznapokon 08.00–22.00, szombaton 09.00–20.00 óráig.