SZTE Info

Születésnapját ünnepelte az SZTE EHÖK SE

Az SZTE EHÖK SE fennállásának 4. évfordulója alkalmából rendeztek kerekasztal-beszélgetést és állófogadást április 25-én a JATE Klubban.

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

EHOK_se09Már az esemény elején megtelt az egyetemi klub. A kerekasztal beszélgetés résztvevői Trényiné Rákóczi Zsuzsanna, az SZTE Sportközpont vezetője; Boros-Gyeviné Sziklai Andrea, a sportközpont vezetőhelyettese; Páder Zsófia, az EHÖK SE női röplabdaszakosztályának vezetője; Bondor Tamás, az EHÖK SE férfi röplabdaszakosztályának vezetője; Major Levente, az EHÖK SE férfi vízilabda-szakosztályának vezetője; valamint Szigili Andrea, az EHÖK SE elnöke voltak. A z eszmecserét Hegedűs Renáta koordinálta.

 

A női röplabdaszakosztály a közelmúltban sikert sikerre halmozott. Az idei tanévben új edző és jó néhány új játékos is érkezett. A tavalyi szezonban elért ötödik helyezésüket idén első helyezésre módosították a második vonalban. – Szinte veretlenül lettünk első helyezettek. Igazából három mérkőzést vesztettünk el a huszonegyből – mondta el Páder Zsófia, a szakosztály vezetője. – Sajnos azt kell mondanom, hogy a női röplabda nem annyira népszerű, mint ahogy szeretném. Volt, mikor országosan 32 csapat játszott összesen, idén már csak 21 csapat van, akik valamilyen NB-s szinten űzik a sportágat. Ezen kívül működnek megyei bajnokságok, de ezek általában már amatőr szintűek – fűzte hozzá. A női röplabdaszakosztály az egyetlen az EHÖK SE-n, ahol A és B csapat is szerepel. Az A csapatban a felnőtt és junior profik játszanak, míg a B csapatban az amatőrök. Előbbi heti három edzésen és minden hétvégén mérkőzéseken vesz részt, ők tizenhatan vannak. A B csapat huszonhat tagot számlál. A női röplabdaszakosztály 2011 nyarán alakult. Az idén az NB II legjobb csapata lett, még hátravan az osztályozó torna az NB I-be jutásért, ez két tétmérkőzést jelent. Sokan a nyáron strandröplabdáznak is. Szabó Luca és Molnár Anna, a csapat tagjai az U19-es ciprusi világbajnokságon képviselhetik Magyarországot és az EHÖK SE-t képviselni.

 

Szigili Andrea, az EHÖK SE elnöke beszélt az egyesület alakulásáról és a fitneszklubról. Az egyesület alapításának alapkoncepcióját úgy vázolta, kifejezetten az egyetemistáknak szerettek volna lehetőséget biztosítani, hogy különböző sportágakban kipróbálhassák magukat, és sportolhassanak. Kezdetben csak hat szakosztály volt, ez mára tizenegyre bővült. – Amatőrök és profik is jönnek. Vannak szakosztályok, melyek kevésbé népszerűek, és akadnak, ahol azért a bekerüléshez is bizonyos feltételeket szabunk árulta el.

 

EHOK_se08Az egyetem hallgatói önkormányzata (SZTE EHÖK) és a sportegyesület is igyekszik támogatni sportolóit akár a szállás- vagy buszfoglalás elintézésével. Az EHÖK SE Fitness Clubot 2011-ben nyitották meg. – Egy átlagos szegedi teremben a bérlet 5-6000 forint körül mozog, ami egy egyetemistának azért lényegesen kiüríti a pénztárcáját. Az EHÖK SE fitneszterembe a hallgatók mindössze 2000 forintért válthatnak bérletet, míg a külsősöknek is mindössze 4000 forintjába kerül. A tapasztalat az, hogy nagy az érdeklődés: főleg a hét elején telt házzal működik a klub, hétvégére pedig inkább csak a helyiek maradnak – így az elnök. Bár sokan tartják az egyetemistákat lustának, egyre nő a hallgatók hajlandósága a mozgásra. Az edzés már társas interakciónak számít: ilyenkor sokan a barátaikkal mennek el edzeni.

 

Andrea egész életében sportolt: hét évig focizott, lovagolt, ám mostanában új szerelmének, a rúdtáncnak hódol. – Igaz, még nincsen szakosztálya, és csak alkalomszerűen, előre megbeszélten tudunk néha edzést tartani, de egyre népszerűbb ez a mozgásforma. Két évig voltam a BTK-nál sportreferens. Három évvel ezelőtt a Szevasz Tavaszon félve, de behoztam a rúdtáncot mint sportágat. Kellemesen tapasztaltam idén, hogy bár már nem vagyok a testületben, de idén is volt elég szép sikerrel rúdtánc a sportnapon mondta.

 

Illés Réka Gabriella


4_eves_az_EHOK_SE
A képgaléria itt megtekinthető
Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

SZTEmagazin

2017. december 06.

kiemelt_Dux_Laszlo

Biológia, kémia és fizika tantárgyból, valamint a Nobel-díjas rektor életéből, munkásságából áll össze évről évre az egyre népszerűbb SZTE Szent-Györgyi Tanulmányi Verseny kérdéssora. A zsűri elnökével, prof. Dr. Dux László tanszékvezető egyetemi tanárral a Szent-Györgyi-örökségről és a középiskolások versenyéről beszélgettünk.

SZTEtelevízió

2017. szeptember 13.

kiemelt_tanevnyito2017

Olyan jelentős fejlesztések előtt áll az SZTE, amelyekkel nemzetközi rangú kutatóegyetemmé válik – jelentette ki a rektor, igazolta példákkal a kormányt képviselő igazságügyi miniszter. A Szegedi Tudományegyetem 2017-2018-as tanévet nyitó ünnepségéről készült rövid videó itt megtekinthető.

Eseménynaptár

Eseménynaptár RSS

Rendezvénynaptár *

 • december 5. 17:00 - 15. 20:00
  Az SZTE 2017-es Szent-Györgyi emlékév programjaként az SZTE Nemzetközi és Közkapcsolati Igazgatóság Kulturális Iroda Minden, ami C-vitamin címmel fotópályázatot hirdetett. A felhívására érkező fényképeket tekinthetik meg a kiállításon. A kiállítást megnyitja: Dr. Datki Zsolt neurobiológus (SZTE ÁOK). Közreműködik: Dr. Kosztolányi József egyetemi docens (SZTE TTIK Bolyai Intézet). A fotókiállítás 2017. december 15-ig, munkanapokon 8-20 óra között tekinthető meg.
 • december 15.
  06:16 - 06:16
  Az SZTE Mentor(h)áló projekt és a Somogyi-könyvtár közös, Pedagógiai esték című sorozatának advent váró programjának vendége: Kondé Lajos, a szegedi Dóm plébánosa, akinek az ifjúságért végzett munkáját Pro Urbe Szeged-díjjal és Csongrád megye díszpolgári címével is elismerték már.
 • december 15.
  14:00 - 18:00
  Emlékülés Bellon Tibor halálának 15. évfordulóján. Ez alkalommal a szakmát művelő tanítványok köréből tisztelegnek személyes hangvételű, ugyanakkor kutatási eredményeiket is felvillantó előadásokkal Bellon Tibor emléke előtt. A teljes program a facebook eseménynél és a tanszék oldalán olvasható.
 • december 18.
  10:00 - 14:30
  A Paál Zoltán díj átadása. A Katalízis Munkabizottság elnökének megválasztása. Sápi András (SZTE Alkalmazott és Környezeti Kémiai Tanszék) – Tervezett Katalízis: Nano- és in-situ technológiákkal a nagy aktivitás és szelektivitás felé. Havasi Viktor (SZTE Alkalmazott és Környezeti Kémiai Tanszék, PhD munka bemutató) – Ritkaföldfémekkel dópolt stroncium-aluminátok hasznosítása a fotokatalízisben. Ádám Adél (SZTE Szerves Kémiai Tanszék) – Nikkel nanorészecskék előállítása, jellemzése és felhasználása katalizátorként SZTE Alkalmazott és Környezeti Kémiai Tanszék). Varga Gábor (SZTE Szerves Kémiai Tanszék) – Átmenetifém-aminosav komplex-CaAl-réteges kettős hidroxid kompozitok készítése, szerkezetvizsgálatuk és katalitikus alkalmazásaik. Mészáros Rebeka, Ötvös Sándor Balázs, Varga Gábor, Kocsis Marianna, Pálinkó István, Fülöp Ferenc (SZTE Gyógyszerkémiai Intézet) – Hatékony heterogén ezüst katalizátor fejlesztése terminális alkinek közvetlen nitrillé alakításához. Gyulavári Tamás Zsolt (SZTE Alkalmazott és Környezeti Kémiai Tanszék) – Látható fénnyel gerjeszthető titán-dioxidok előállítása és jellemzése. Musza Katalin (SZTE Szerves Kémiai Tanszék) – Cu/Cu2O nanorészecskék szintézise, jellemzése és katalitikus aktivitásuk egy kapcsolási reakcióban. Tungler Antal (MTA Energiatudományi Kutatóközpont) – Gyógyszeripari szennyvizek ártalmatlanítása és hasznosítása.
 • december 19.
  10:00 - 16:47
  Az MTA Elektrokémiai Munkabizottság tudományos ülésének programja: Janáky Csaba (SZTE) – Új eredmények és kutatási irányok a szegedi fotoelektrokémiában. Kormányos Attila (SZTE) – Vezető polimer alapú összetett elektródok fotoelektrokémiája. Samu Gergely Ferenc (SZTE) – Optikailag aktív perovszkit elektródok vizsgálata. Kovács Noémi (ELTE) – Titánötvözetek elektrokémiai stabilitásának vizsgálata kettős potenciodinamikus vezérlést alkalmazó módszerekkel. Szekeres Krisztina Júlia (ELTE) – Vezető polimerfilm elektródok elektrokémiai és morfológiai vizsgálata. Pap Sándor József (MTA Energiakutató) – Réz(II)-peptid komplexek tervezése O2 elektrokatalitikus termeléséhez. Péter László (MTA Wigner) – Cirkónium elektrolitikus hidrogénezése. Tóth Péter Sándor (SZTE) – Grafén és egyéb kétdimenziós nanoszerkezetek (foto)elektrokémiai vizsgálata. Pajkossy Tamás (MTA TTK) – Egyebek. A rendezvény szervezője: SZAB Kémiai Szakbizottság Fizikai Kémiai és Anyagtudományi Munkabizottság.