SZTE Info

Vízbarátságot kötött a Szegedi Tudományegyetem Mérnöki Kara

Az IPA Határon Átnyúló Együttműködési Program részeként Magyarország és Szerbia számos partnerkapcsolatot köt. Ezek közül az egyik a Szegedi Tudományegyetem Mérnöki Kara és az Újvidéki Egyetem Technológia Kara közötti új együttműködés. Az Európai Unió anyagi támogatásával az intézmények közös kutatási projekttel kötnek "vízbarátságot".

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

IMGP8820A "Cross-border network for knowledge transfer and innovative development in wastewater treatment” – WATERFRIEND (HUSRB/1203/2.1.1) projekt a Novi Sadi Egyetem Technológiai Karának és a Szegedi Tudományegyetem (SZTE) Mérnöki Karának (MK) szakembereire épül. A projekt 2013. április 16-i nyitánya kísérte a 35 év az agrárműszaki kutatásban című tanácskozást, amely köszöntötte az idén 60 éves Keszthelyi-Szabó Gábort, az SZTE MK Folyamatmérnöki Intézete professzorát.

A "vízbarátság" projekt céljait az SZTE Rektori Hivatala épületében április 16-án délután rendezett tanácskozáson ismertették. Hodúr Cecília, az SZTE MK professzora és a projekt menedzsere, valamint Biljana Pajin, a Novi Sad Egyetem Technológiai Kar követe röviden vázolta a két együttműködő intézmény történetét és tudományos teljesítményét. Seres Zita projektvezető és Ljubica Dokic előadó pedig a „Cross-border Network for knowledge transfer and innovative development in wastewater treatment” határon átnyúló projekt fontosabb fázisait mutatta be.

A víz-, a szennyvíztisztítás, valamint a környezetgazdálkodás területén dolgozik együtt a szegedi és az újvidéki egyetem. A mintegy 166 710 eurós projekt lehetőséget nyújt arra, hogy a Szegedi Tudományegyetem Mérnöki Karán folytatott szennyvíztisztítási kutatáshoz korszerűbb gépeket és laboratóriumi berendezéseket igényeljenek. Ezzel a jövőben hozzájárulhatnak az oktatók továbbképzéseihez, a tantárgyi segédletek kidolgozásához, illetve szélesíthetik a hallgatók gyakornoki programjait is.

Hodúr Cecília kiemelte: a szegedi universitas fejlesztési rangsorában előkelő helyet foglalnak el a környezettudományokat érintő korszerűsítések, ezért tartja fontosnak a hazai és a szerbiai felsőoktatási intézmény együttműködését. Ha a kitűzött célok megvalósulnak, csökkenthető lesz a természetes vizek szennyezettsége, ami nagyban hozzájárul az egészséges környezet kialakításához itthon és külföldön is. Az IPA-programban résztvevő felek bíznak benne, hogy a „vízbarátok” a június végéig tartó eredményes munkát követően a későbbiekben több közös kutatási projekteket is megvalósíthatnak.


Szöveg: Gaál Bernadett, fotó: Szélpál Szilárd, Szuda Sándor

Vizbaratsag_IPA_Konferencia
A konferencián készült képek itt megtekinthetők

A Szegedi Tudományegyetem Mérnöki Kara és az Újvidéki Egyetem Technológia Kara közötti új együttműködésről tövábbi részleteket itt olvashatnak

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

SZTEmagazin

2017. október 03.

Kiemelt_Antalicz_B

Első díjat nyert az Országos Tudományos Diákköri Konferencián, és egyedül épített a lézerfényt mérni képes szenzort. Felsőfokon beszél németül, angolul olvas szakcikkeket, miközben kínaiul tanul. A kollégiumában segíti az önképzőkör munkáját, s emellett egy új kutatási projekthez számítógépes szoftvert ír. Ő Antalicz Balázs, a Szegedi Tudományegyetem MSc-képzéses fizika szakos hallgatója, akitől leckét kaptunk lendületből és szakmai elhivatottságból.

SZTEtelevízió

2017. szeptember 13.

kiemelt_tanevnyito2017

Olyan jelentős fejlesztések előtt áll az SZTE, amelyekkel nemzetközi rangú kutatóegyetemmé válik – jelentette ki a rektor, igazolta példákkal a kormányt képviselő igazságügyi miniszter. A Szegedi Tudományegyetem 2017-2018-as tanévet nyitó ünnepségéről készült rövid videó itt megtekinthető.

Eseménynaptár

Eseménynaptár RSS

Rendezvénynaptár *

 • október 5. 09:00 - 22. 19:00
  A kiállítás szervezője: SZAB Művészeti Szakbizottság.
 • október 6. 08:00 - december 20. 08:00
  A szegedi szecessziós épületeket szokatlan szemszögbôl mutatja meg a tárlat. Az épületekre jellemzô szecessziós részleteket láthatjuk viszont fotókon. Olyan perspektívából, madártávlatból, ahogy az utca embere nem láthatja ôket. A kiállítás megtekinthetô december 20-ig.
 • október 7. 14:00 - november 10. 08:00
  A Magyar Alkotómûvészek Országos Egyesületével karöltve, szalonjelleggel a MAOE teljes képzômûvészeti tagságát megszólaltató tárlatot mutat be a REÖK. Ennek a kiállításnak a korábbi években különbözô, nagyhírû intézmények, mint például a szentendrei MûvészetMalom adott helyet. Az eddigi évek tapasztalatai alapján a szegedi kiállítóházba is 6-800 mûvész alkotását várjuk. A kiállítás megtekinthetô november 10-ig. Belépôjegy 500 Ft.
 • október 9. 15:00 - november 10. 20:00
  A fényképeket a szerző Juhász Antalnak az 1960-as évek óta végzett néprajzi terepmunkáin készítette. Az idő tájt a tanyai emberek a gazdasági, társadalmi változások időszakát élték. Évtizedek múltán látjuk, hogy a felvételek többnyire egy még paraszti életformában élt nemzedék hétköznapi munkáját, ünnepeit dokumentálják.
 • október 9. 18:00 - 21. 20:00
  Megnyitja: Bene Zoltán író, a Szeged folyóirat fôszerkesztôje Közremûködik: Csanádi Hajnalka (ének), Nemes Levente (doromb, dob) Nagy Károly (Szeged, 1952) Vinkler-díjas festô- és grafikusmûvész, a „Szeged kultúrájáért díj” 2017. évi kitüntetettje. A szegedi Tanárképzô Fôiskolán földrajz-rajz szakos tanári diplomát szerzett, majd elvégezte a Képzômûvészeti Fôiskola továbbképzô kurzusát. Tanított általános iskolákban (Algyô, Deszk), az Eötvös Gimnáziumban és mûvészeti iskolákban (Lyra, Classic) rajz és vizuális kultúra tantárgyat, médiaismeretet. A Szegedi Szépmíves Céh szabadiskolájában rajzot, festészetet és fotózást oktat. 1990 óta vezet nyári mûvésztelepeket. Fest olajjal és akrillal, készít akvarellt, ecsetrajzot, hagyományos sokszorosító grafikával és computer grafikával is foglalkozik. Elnöke a Szegedi Szépmíves Céhnek, tagja a Magyar Rajztanárok Országos Egyesületének. Megtekinthetô október 21-ig, hétköznapokon 08.00–22.00, szombaton 09.00–20.00 óráig.