SZTE Info

Vízbarátságot kötött a Szegedi Tudományegyetem Mérnöki Kara

Az IPA Határon Átnyúló Együttműködési Program részeként Magyarország és Szerbia számos partnerkapcsolatot köt. Ezek közül az egyik a Szegedi Tudományegyetem Mérnöki Kara és az Újvidéki Egyetem Technológia Kara közötti új együttműködés. Az Európai Unió anyagi támogatásával az intézmények közös kutatási projekttel kötnek "vízbarátságot".

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

IMGP8820A "Cross-border network for knowledge transfer and innovative development in wastewater treatment” – WATERFRIEND (HUSRB/1203/2.1.1) projekt a Novi Sadi Egyetem Technológiai Karának és a Szegedi Tudományegyetem (SZTE) Mérnöki Karának (MK) szakembereire épül. A projekt 2013. április 16-i nyitánya kísérte a 35 év az agrárműszaki kutatásban című tanácskozást, amely köszöntötte az idén 60 éves Keszthelyi-Szabó Gábort, az SZTE MK Folyamatmérnöki Intézete professzorát.

A "vízbarátság" projekt céljait az SZTE Rektori Hivatala épületében április 16-án délután rendezett tanácskozáson ismertették. Hodúr Cecília, az SZTE MK professzora és a projekt menedzsere, valamint Biljana Pajin, a Novi Sad Egyetem Technológiai Kar követe röviden vázolta a két együttműködő intézmény történetét és tudományos teljesítményét. Seres Zita projektvezető és Ljubica Dokic előadó pedig a „Cross-border Network for knowledge transfer and innovative development in wastewater treatment” határon átnyúló projekt fontosabb fázisait mutatta be.

A víz-, a szennyvíztisztítás, valamint a környezetgazdálkodás területén dolgozik együtt a szegedi és az újvidéki egyetem. A mintegy 166 710 eurós projekt lehetőséget nyújt arra, hogy a Szegedi Tudományegyetem Mérnöki Karán folytatott szennyvíztisztítási kutatáshoz korszerűbb gépeket és laboratóriumi berendezéseket igényeljenek. Ezzel a jövőben hozzájárulhatnak az oktatók továbbképzéseihez, a tantárgyi segédletek kidolgozásához, illetve szélesíthetik a hallgatók gyakornoki programjait is.

Hodúr Cecília kiemelte: a szegedi universitas fejlesztési rangsorában előkelő helyet foglalnak el a környezettudományokat érintő korszerűsítések, ezért tartja fontosnak a hazai és a szerbiai felsőoktatási intézmény együttműködését. Ha a kitűzött célok megvalósulnak, csökkenthető lesz a természetes vizek szennyezettsége, ami nagyban hozzájárul az egészséges környezet kialakításához itthon és külföldön is. Az IPA-programban résztvevő felek bíznak benne, hogy a „vízbarátok” a június végéig tartó eredményes munkát követően a későbbiekben több közös kutatási projekteket is megvalósíthatnak.


Szöveg: Gaál Bernadett, fotó: Szélpál Szilárd, Szuda Sándor

Vizbaratsag_IPA_Konferencia
A konferencián készült képek itt megtekinthetők

A Szegedi Tudományegyetem Mérnöki Kara és az Újvidéki Egyetem Technológia Kara közötti új együttműködésről tövábbi részleteket itt olvashatnak

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

SZTEmagazin

2018. március 08.
Kiemelt_GTB

Nők a Tudományban Kiválósági Díjas lett Gazdag-Tóth Boglárka. Az SZTE TTIK Informatikai Intézet Számítógépes Optimalizálás Tanszékén dolgozó, szakmabeli férjével együtt három gyermeket nevelő édesanyával arról is beszélgettünk, melyik a kedvenc algoritmusa.

SZTEtelevízió

2017. szeptember 13.

kiemelt_tanevnyito2017

Olyan jelentős fejlesztések előtt áll az SZTE, amelyekkel nemzetközi rangú kutatóegyetemmé válik – jelentette ki a rektor, igazolta példákkal a kormányt képviselő igazságügyi miniszter. A Szegedi Tudományegyetem 2017-2018-as tanévet nyitó ünnepségéről készült rövid videó itt megtekinthető.

Eseménynaptár

Eseménynaptár RSS

Rendezvénynaptár *

 • március 14. 10:00 - 22. 19:30
  A Tiszatáj Online Plüss Műhely rovata gyűjtést szervez Kárpátaljára, hogy olyan gyerekek is olvashassanak, akik nem könnyen jutnak magyar nyelvű könyvekhez! A szervezők kérik: "Hozz magaddal legalább egy – használt, de jó állapotú – gyerekkönyvet vagy alsós tankönyvet. Az adományokat március 14-től március 22-ig várjuk a kijelölt gyűjtőpontokon." A könyvek már másnap el is indulnak a Szegedi Görögkatolikus Egyházközség és a beregszászi II. Rákóczi Ferenc Kárpátaljai Magyar Főiskola segítségével kárpátaljai magyar gyerekhez. Szervezők: FISZ - Fiatal Írók Szövetsége, Tiszatájonline.hu. Támogatók: Nemzeti Kulturális Alap.
 • március 20.
  11:00 - 17:00
 • március 20.
  16:00 - 17:30
  Analóg ingerület átvitel az agy működésében: farmakológiai és klinikai aspektusok címmel tart előadást Vizi E. Szilveszter (MD, PhD, DSc, MHAS, HonFBPhS, az MTA korábbi elnöke, a TIT t. elnöke, Kísérleti Orvostudományi Kutatóintézet MTA). A megismerés legfontosabb eszközéről, az emberi agyról még nagyon keveset tudunk. Ugyanakkor a civilizáció fejlődése, valamint az információs forradalom eredményeképpen ez a szervünk van legjobban terhelésnek kitéve. Ezzel van szoros összefüggésben, hogy az idegrendszeri megbetegedésekben, kóros lelki elváltozásokban (neurózis, szorongás, depresszió stb.) szenvedők száma világszerte állandóan növekszik. A XXI. század nagy kihívása egyrészt a különböző idegrendszeri és elmekórtani megbetegedések terápiájának megoldása, másrészt − de ez már nem csak orvos-biológiai szempontból, hanem filozófiai szempontból is fontos −, hogy választ tudjunk adni az agy és a tudat kapcsolatára. A program szervezője: a TIT és a Közéleti Kávéház Egyesület.
 • március 20.
  16:30 - 18:00
 • március 20.
  17:30 - 19:00
  Az SZTE Mentor(h)áló és az Agóra közös "vetítős" sorozatának vendége: Cseh Attila, az SZTE JGYPK Kulturális Irodájának vezetője, aki civilben búvároktató és búvárfilmes szakember. A többszörös filmfesztivál győztes Cseh Attila a víz alatti filmezés és fotózás rejtelmeibe vezeti be az érdeklődőket. Ingyenes regisztráció: https://docs.google.com/forms/d/e/1FAIpQLSdnXt2yTeaBdYVzMg3UbVNtPURSRoS9le9qw4rf08UzIjc7yg/viewform