SZTE Info

Amerikából jöttem: nemzetközi gazdaságról tanuló hallgató látogatása Szegeden

Az Amerikai Egyesült Államok Ohio államában elterülő Toledo egyetemének nemzetközi gazdaságot tanuló hallgatója, Jerry Palermo 2013. júliusában látogatást tett a Szegedi Tudományegyetemen, hogy hozzájáruljon a két intézmény közti kapcsolat javításához. Az amerikai diák részese a GLC Teach Democracy nonprofit szervezet és a hazai civil szféra programjainak.

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

A 20 éves Jerry Palermo 2013 júniusában érkezett Magyarországra, és programja részeként megismerkedett Szeged városának nevezetességeivel, majd július első felében a különböző egyetemi létesítményekkel, a magyarországi felsőoktatással. A fiatal bekapcsolódott a toledói nonprofit szervezet, a GLC Teach Democracy és a szegedi civil szférához tartozó több szervezet, így a Dél-Alföldi Regionális Társadalomtudományi Kutatási Egyesület közös, július végén záruló programjaiba.

paljozsef_jerrypalermoA toledói fiatal a Szegedi Tudományegyetemmel ismerkedve találkozhatott Pál Józseffel, az SZTE nemzetközi és közkapcsolati rektorhelyettesével. A beszélgetésen szó esett a magyarországi felsőoktatásról, az SZTE és az University of Toledo együttműködéséről, a két intézmény közötti kapcsolat kiszélesítésének lehetőségeiről.

Jerry Palermo megcsodálta az SZTE felújított rektori hivatali épületét, majd az SZTE Médiacentrumának vezetője, Újszászi Ilona meghívta a diákot az egyetem Honvéd téri épületébe, ahol megismerhette a szegedi egyetemistákat segítő különböző szervezeteket. Ott tájékozódott az SZTE Médiacentrum munkájáról, az egyetemi sajtó feladatáról. Jerry Palermo szerint Amerikában fontos szerepe van a különböző médiumoknak a tanulói kapcsolatok építésében, de abban is, hogy gyakorlati tapasztalatot biztosítsanak a diákoknak. Elmondása alapján az ő egyetemén külön szobák léteznek, ahol a hallgatók interjú és rendezvényszervezési szimulációkban vehetnek részt, amit később, okulásul, akár vissza is nézhetnek.

Ezt követően Jerry Palermo szó szerint belekóstolhatott a szegedi egyetemisták életvitelébe, pontosabban ételeibe, ugyanis meghívták ebédelni az egyik menzára. E „munkaebéden” – a személyes érdeklődés és a tervek vázolása mellett – az amerikai fiatal mesélt az Alumni mozgalomról is, ami Amerikában komoly hagyományokat ápol, hozzájárul az intézmények gazdasági hátterének biztosításához. A szegedi egyetemi idegenvezetés utolsó állomása az SZTE Állam és Jogtudományi Karának az épülete volt, ahol az Europe Direct hálózat szegedi pontjának projektmenedzsere, Kardos Lili bemutatta az SZTE részeként működő, az EU Európai Bizottság támogatását élvező szervezetet.

Az amerikai Toledóból érkező diák a látogatása alatt nagyon érdeklődő volt és szívesen hallgatta a különböző épületek történetét is. A szegedi programsorozata részeként részt vett a magyar-kínai üzleti találkozón, amelynek az SZTE TIK adott otthont.

A magyarországi civil szféra is érdekli az amerikai fiatalt. Jerry Palermo megismerte több, az oktatáshoz, a mentoráláshoz kötődő civil szervezet belső életét, bekapcsolódott ezen szervezetek szegedi és hódmezővásárhelyi munkájába.

Őszi Tamás

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

SZTEmagazin

2017. október 03.

Kiemelt_Antalicz_B

Első díjat nyert az Országos Tudományos Diákköri Konferencián, és egyedül épített a lézerfényt mérni képes szenzort. Felsőfokon beszél németül, angolul olvas szakcikkeket, miközben kínaiul tanul. A kollégiumában segíti az önképzőkör munkáját, s emellett egy új kutatási projekthez számítógépes szoftvert ír. Ő Antalicz Balázs, a Szegedi Tudományegyetem MSc-képzéses fizika szakos hallgatója, akitől leckét kaptunk lendületből és szakmai elhivatottságból.

SZTEtelevízió

2017. szeptember 13.

kiemelt_tanevnyito2017

Olyan jelentős fejlesztések előtt áll az SZTE, amelyekkel nemzetközi rangú kutatóegyetemmé válik – jelentette ki a rektor, igazolta példákkal a kormányt képviselő igazságügyi miniszter. A Szegedi Tudományegyetem 2017-2018-as tanévet nyitó ünnepségéről készült rövid videó itt megtekinthető.

Eseménynaptár

Eseménynaptár RSS

Rendezvénynaptár *

 • október 6. 08:00 - december 20. 08:00
  A szegedi szecessziós épületeket szokatlan szemszögbôl mutatja meg a tárlat. Az épületekre jellemzô szecessziós részleteket láthatjuk viszont fotókon. Olyan perspektívából, madártávlatból, ahogy az utca embere nem láthatja ôket. A kiállítás megtekinthetô december 20-ig.
 • október 7. 14:00 - november 10. 08:00
  A Magyar Alkotómûvészek Országos Egyesületével karöltve, szalonjelleggel a MAOE teljes képzômûvészeti tagságát megszólaltató tárlatot mutat be a REÖK. Ennek a kiállításnak a korábbi években különbözô, nagyhírû intézmények, mint például a szentendrei MûvészetMalom adott helyet. Az eddigi évek tapasztalatai alapján a szegedi kiállítóházba is 6-800 mûvész alkotását várjuk. A kiállítás megtekinthetô november 10-ig. Belépôjegy 500 Ft.
 • október 9. 15:00 - november 10. 20:00
  A fényképeket a szerző Juhász Antalnak az 1960-as évek óta végzett néprajzi terepmunkáin készítette. Az idő tájt a tanyai emberek a gazdasági, társadalmi változások időszakát élték. Évtizedek múltán látjuk, hogy a felvételek többnyire egy még paraszti életformában élt nemzedék hétköznapi munkáját, ünnepeit dokumentálják.
 • október 13. 17:00 - december 31. 18:00
  Gyenes Kálmán a Délmagyarország fotósaként hosszú éveken keresztül örökítette meg nemcsak Szeged, hanem Csongrád megye mindennapjait is, emellett számtalan felvételt készített szeretett Erdélyérôl is. A tárlaton a nem régen elhunyt fotómûvész alkotásaiból mutatunk be egy olyan válogatást, melyen megjelennek a sportversenyek izgalmai, a rendszerváltás legendás pillanatai vagy éppen Tarján panelépületeinek szépségei is. A kiállítás megtekinthetô december 31-ig, naponta 10.00–18.00 óráig.
 • október 17. 16:00 - november 17. 20:00
  Az 1956-ra, a szegedi egyetemen megalakult MEFESZ-re emlékező kiállítást az SZTE Klebelsberg Könyvtár szervezi.