SZTE Info

Amerikából jöttem: nemzetközi gazdaságról tanuló hallgató látogatása Szegeden

Az Amerikai Egyesült Államok Ohio államában elterülő Toledo egyetemének nemzetközi gazdaságot tanuló hallgatója, Jerry Palermo 2013. júliusában látogatást tett a Szegedi Tudományegyetemen, hogy hozzájáruljon a két intézmény közti kapcsolat javításához. Az amerikai diák részese a GLC Teach Democracy nonprofit szervezet és a hazai civil szféra programjainak.

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

A 20 éves Jerry Palermo 2013 júniusában érkezett Magyarországra, és programja részeként megismerkedett Szeged városának nevezetességeivel, majd július első felében a különböző egyetemi létesítményekkel, a magyarországi felsőoktatással. A fiatal bekapcsolódott a toledói nonprofit szervezet, a GLC Teach Democracy és a szegedi civil szférához tartozó több szervezet, így a Dél-Alföldi Regionális Társadalomtudományi Kutatási Egyesület közös, július végén záruló programjaiba.

paljozsef_jerrypalermoA toledói fiatal a Szegedi Tudományegyetemmel ismerkedve találkozhatott Pál Józseffel, az SZTE nemzetközi és közkapcsolati rektorhelyettesével. A beszélgetésen szó esett a magyarországi felsőoktatásról, az SZTE és az University of Toledo együttműködéséről, a két intézmény közötti kapcsolat kiszélesítésének lehetőségeiről.

Jerry Palermo megcsodálta az SZTE felújított rektori hivatali épületét, majd az SZTE Médiacentrumának vezetője, Újszászi Ilona meghívta a diákot az egyetem Honvéd téri épületébe, ahol megismerhette a szegedi egyetemistákat segítő különböző szervezeteket. Ott tájékozódott az SZTE Médiacentrum munkájáról, az egyetemi sajtó feladatáról. Jerry Palermo szerint Amerikában fontos szerepe van a különböző médiumoknak a tanulói kapcsolatok építésében, de abban is, hogy gyakorlati tapasztalatot biztosítsanak a diákoknak. Elmondása alapján az ő egyetemén külön szobák léteznek, ahol a hallgatók interjú és rendezvényszervezési szimulációkban vehetnek részt, amit később, okulásul, akár vissza is nézhetnek.

Ezt követően Jerry Palermo szó szerint belekóstolhatott a szegedi egyetemisták életvitelébe, pontosabban ételeibe, ugyanis meghívták ebédelni az egyik menzára. E „munkaebéden” – a személyes érdeklődés és a tervek vázolása mellett – az amerikai fiatal mesélt az Alumni mozgalomról is, ami Amerikában komoly hagyományokat ápol, hozzájárul az intézmények gazdasági hátterének biztosításához. A szegedi egyetemi idegenvezetés utolsó állomása az SZTE Állam és Jogtudományi Karának az épülete volt, ahol az Europe Direct hálózat szegedi pontjának projektmenedzsere, Kardos Lili bemutatta az SZTE részeként működő, az EU Európai Bizottság támogatását élvező szervezetet.

Az amerikai Toledóból érkező diák a látogatása alatt nagyon érdeklődő volt és szívesen hallgatta a különböző épületek történetét is. A szegedi programsorozata részeként részt vett a magyar-kínai üzleti találkozón, amelynek az SZTE TIK adott otthont.

A magyarországi civil szféra is érdekli az amerikai fiatalt. Jerry Palermo megismerte több, az oktatáshoz, a mentoráláshoz kötődő civil szervezet belső életét, bekapcsolódott ezen szervezetek szegedi és hódmezővásárhelyi munkájába.

Őszi Tamás

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

SZTEmagazin

2018. március 08.
Kiemelt_GTB

Nők a Tudományban Kiválósági Díjas lett Gazdag-Tóth Boglárka. Az SZTE TTIK Informatikai Intézet Számítógépes Optimalizálás Tanszékén dolgozó, szakmabeli férjével együtt három gyermeket nevelő édesanyával arról is beszélgettünk, melyik a kedvenc algoritmusa.

SZTEtelevízió

2017. szeptember 13.

kiemelt_tanevnyito2017

Olyan jelentős fejlesztések előtt áll az SZTE, amelyekkel nemzetközi rangú kutatóegyetemmé válik – jelentette ki a rektor, igazolta példákkal a kormányt képviselő igazságügyi miniszter. A Szegedi Tudományegyetem 2017-2018-as tanévet nyitó ünnepségéről készült rövid videó itt megtekinthető.

Eseménynaptár

Eseménynaptár RSS

Rendezvénynaptár *

 • március 14. 10:00 - 22. 19:30
  A Tiszatáj Online Plüss Műhely rovata gyűjtést szervez Kárpátaljára, hogy olyan gyerekek is olvashassanak, akik nem könnyen jutnak magyar nyelvű könyvekhez! A szervezők kérik: "Hozz magaddal legalább egy – használt, de jó állapotú – gyerekkönyvet vagy alsós tankönyvet. Az adományokat március 14-től március 22-ig várjuk a kijelölt gyűjtőpontokon." A könyvek már másnap el is indulnak a Szegedi Görögkatolikus Egyházközség és a beregszászi II. Rákóczi Ferenc Kárpátaljai Magyar Főiskola segítségével kárpátaljai magyar gyerekhez. Szervezők: FISZ - Fiatal Írók Szövetsége, Tiszatájonline.hu. Támogatók: Nemzeti Kulturális Alap.
 • március 21.
  10:30 - 13:00
  Halasi Gyula – Szén-dioxid hidrogénezése kontrollált méretű Pt adalékolt NiO hordozós katalizátorokon, in-situ technikák alkalmazása című előadásával kezdődik a Katalizis nap. Az utolsó előadó: Pap József Sándor, aki Cu-komplexek alkalmazása elektrokatalitikus vízbontásban címmel tart bemutatót. A program szervezője: a SZAB Kémiai Szakbizottság Anyagtudományi Munkabizottság, SZTE Kémiai Intézet, MTA EK Felületkémiai és Katalízis Laboratórium.
 • március 21.
  15:00 - 17:30
  A konferencia és kerekeasztal-beszélgetés témája: az SZTE a szegedi sportsikerekért. A Szegedi Tudományegyetem Általános Orvostudományi Kar az EFOP-3.4.3-16-2016-00014 azonosító számú A Szegedi Tudományegyetem oktatási és szolgáltatási teljesítményének innovatív fejlesztése a munkaerőpiaci és a nemzetközi verseny kihívásaira való felkészülés jegyében című pályázat „Megengedett teljesítménynövelési lehetőségek - antidopping szaktanácsadás” pályázati projekt megvalósításának nyitó konferenciáján Dr. Csonka Csaba sportügyekért felelős rektori megbízott, egyetemi docens mond köszöntőt. A táplálkozás szerepe a felkészítésben címmel díszelőadást tart Dr. Martos Éva orvosprofesszor, a Testnevelési Egyetem (TE) Sport-táplálkozástudományi Központjának vezetője, a Magyar Sportorvos Társaság elnöke tartja. A projektet Dr. Török László, Dr. Győri Ferenc, Dr. Márton János, Dr. Mikulán Rita, Ulrichné Varga Rita, Komár Réka mutatja be. Az egyetem és a sportegyesületek képviselőinek kerekasztal-beszélgetését Kecse Nagy Sándor kommunikációs menedzser vezeti. A szervezők kérik az előzetes regisztrációt az egyetemi.sportorvos@gmail.com e-mail címre!
 • március 21.
  17:30 - 18:30
 • március 21.
  17:55 - 19:00
  A Szabadegyetem – Szeged rendezvény-sorozatban Karikó Sándor Ki a nevelés gazdája? címmel tart előadást. Többek között arról esik szó, hogy hogy bár úgy tűnik, a neveléshez mindenki ért, mégis egy sor lapos ismeret, tévhit kering ebben a témában. És főként az a gond, hogy mintha nem lenne gazdája ennek a fontos tevékenységnek. A prezentációs előadás új és sajátos megközelítést kínál fel, amely hasznos lehet minden egyetemi szakos hallgatónak: alapvetően filozófiai, etikai és pedagógiai jellegű összefoglalást tartalmaz. További információ: https://www.u-szeged.hu/szabadegyetem/ki-neveles-gazdaja