SZTE Info

Amerikából jöttem: nemzetközi gazdaságról tanuló hallgató látogatása Szegeden

Az Amerikai Egyesült Államok Ohio államában elterülő Toledo egyetemének nemzetközi gazdaságot tanuló hallgatója, Jerry Palermo 2013. júliusában látogatást tett a Szegedi Tudományegyetemen, hogy hozzájáruljon a két intézmény közti kapcsolat javításához. Az amerikai diák részese a GLC Teach Democracy nonprofit szervezet és a hazai civil szféra programjainak.

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

A 20 éves Jerry Palermo 2013 júniusában érkezett Magyarországra, és programja részeként megismerkedett Szeged városának nevezetességeivel, majd július első felében a különböző egyetemi létesítményekkel, a magyarországi felsőoktatással. A fiatal bekapcsolódott a toledói nonprofit szervezet, a GLC Teach Democracy és a szegedi civil szférához tartozó több szervezet, így a Dél-Alföldi Regionális Társadalomtudományi Kutatási Egyesület közös, július végén záruló programjaiba.

paljozsef_jerrypalermoA toledói fiatal a Szegedi Tudományegyetemmel ismerkedve találkozhatott Pál Józseffel, az SZTE nemzetközi és közkapcsolati rektorhelyettesével. A beszélgetésen szó esett a magyarországi felsőoktatásról, az SZTE és az University of Toledo együttműködéséről, a két intézmény közötti kapcsolat kiszélesítésének lehetőségeiről.

Jerry Palermo megcsodálta az SZTE felújított rektori hivatali épületét, majd az SZTE Médiacentrumának vezetője, Újszászi Ilona meghívta a diákot az egyetem Honvéd téri épületébe, ahol megismerhette a szegedi egyetemistákat segítő különböző szervezeteket. Ott tájékozódott az SZTE Médiacentrum munkájáról, az egyetemi sajtó feladatáról. Jerry Palermo szerint Amerikában fontos szerepe van a különböző médiumoknak a tanulói kapcsolatok építésében, de abban is, hogy gyakorlati tapasztalatot biztosítsanak a diákoknak. Elmondása alapján az ő egyetemén külön szobák léteznek, ahol a hallgatók interjú és rendezvényszervezési szimulációkban vehetnek részt, amit később, okulásul, akár vissza is nézhetnek.

Ezt követően Jerry Palermo szó szerint belekóstolhatott a szegedi egyetemisták életvitelébe, pontosabban ételeibe, ugyanis meghívták ebédelni az egyik menzára. E „munkaebéden” – a személyes érdeklődés és a tervek vázolása mellett – az amerikai fiatal mesélt az Alumni mozgalomról is, ami Amerikában komoly hagyományokat ápol, hozzájárul az intézmények gazdasági hátterének biztosításához. A szegedi egyetemi idegenvezetés utolsó állomása az SZTE Állam és Jogtudományi Karának az épülete volt, ahol az Europe Direct hálózat szegedi pontjának projektmenedzsere, Kardos Lili bemutatta az SZTE részeként működő, az EU Európai Bizottság támogatását élvező szervezetet.

Az amerikai Toledóból érkező diák a látogatása alatt nagyon érdeklődő volt és szívesen hallgatta a különböző épületek történetét is. A szegedi programsorozata részeként részt vett a magyar-kínai üzleti találkozón, amelynek az SZTE TIK adott otthont.

A magyarországi civil szféra is érdekli az amerikai fiatalt. Jerry Palermo megismerte több, az oktatáshoz, a mentoráláshoz kötődő civil szervezet belső életét, bekapcsolódott ezen szervezetek szegedi és hódmezővásárhelyi munkájába.

Őszi Tamás

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

esza_felso

SZTEmagazin

2019. július 09.

Kiemelt_Medicina_Juhasz_A

Kóboroljuk be, fedezzük fel Európát Juhász Árpáddal! A nyári vakáció startjánál a magyar geológust, a hazai természettudományos ismeretterjesztés egyik legjelentősebb alakját a 90. Ünnepi Könyvhét szegedi programján bemutatott legújabb könyvéről, az Egzotikus Európáról kérdeztük. Kíváncsiak voltunk a kiadványt gondozó Medicina Könyvkiadó vezérigazgatója és a szerkesztő véleményére is.

SZTEtelevízió

2018. szeptember 14.

tanevnyito_2018

A nemzeti hagyományok ápolásának jelentőségéről és az értelmiséggé válás összetettségéről is szó esett a hazai felsőoktatási intézmények 2018-2019. tanévét megnyitó, a Szegedi Tudományegyetemen rendezett ünnepségen. Az SZTE új rektora, a kormány két képviselője és Szeged polgármestere köszöntötte az elsőéves hallgatókat.

Eseménynaptár

Eseménynaptár RSS

Rendezvénynaptár *

 • július 3. 09:00 - 28. 18:00
  Kiállítók: Dér Julianna, Hegedus Ioan Andrei, Héjja János, Kálmán Áron, Kálmán Luca, Katona Márk, Kovács Gyula A., Kóthay Kata, Nizák Júlia, Palaga Nikolett, Pipei Borbála, Sztanó Zsuzsanna, Varga Dániel.
  A SZAB Művészeti Szakbizottság szervezésében.
  A kiállítás látogatható július 3-tól július 28-ig naponta 9 órától 18 óráig.
 • július 8. 08:00 - 26. 16:00
  Az Intézet munkatársai tantermi órákon nyújtanak betekintést a magyar büntetőjog elméletébe. A nyári program célja nem csupán az elméleti ismeretek megalapozása, hanem a gyakorlati tapasztalatszerzés is. Így a programot igazságügyi orvostanhoz kötődő boncolás, bírósági tárgyalás-szimuláció és intézménylátogatások színesítik. A kínai hallgatók ellátogatnak – többek között – a Szegedi Fegyház-és Börtön I. számú objektumába, és a Csongrád Megyei Rendőr-főkapitányságra is.
 • július 14. 08:00 - augusztus 10. 16:00
  A magyar nyelv alapjait és szabályait öt különböző szinten 90 perces órákon sajátíthatják el a világ több pontjáról érkező résztvevők. A nyelvórák mellett kirándulások, nemzetközi est és számos érdekes előadás várja a magyar nyelv és kultúra iránt érdeklődőket. A tanfolyam résztvevői Szeged látnivalói mellett Budapestre és Ópusztaszerre is ellátogatnak, így is ismerkedve a magyar kultúrával.
 • július 24. 17:00 - 25. 05:00
  Részletes program: 17:00 Pont Ott Warm Up Parti GNU-val. 19:00 Carson Coma koncert. 19:50 Egyetemi köszöntő. 20:00 Hivatalos felsőoktatási felvételi ponthatárok kihirdetése. 20:30 Supernem koncert. 22:00 Pont Ott Parti After Buli a JATE Klubban és a teraszán.
 • július 24.
  17:00 - 18:30
  A legutóbbi, 6. verseskönyve tavaly jelent meg a szerzőnek – de versek születnek ma is. Ezekből kapnak ízelítőt az érdeklődők Julesz Jánostól.
  Beszélgetőtársak: Baradnay Gyula professzor és Tráser László újságíró
  A Közéleti Kávéház szervezésében