SZTE Info

Csapatépítő sport is a tánc

Ahogy salsázol, megmondom, ki vagy – vallja Gyenes Kálmán jogász, aki a szabadidejét áldozza a táncnak, amitől szabadság érzetét kapja. Hódítanak, a testépítés mellett boldogsághormonnal töltenek föl a latin-amerikai táncok, s köztük az egyik legnépszerűbb: a salsa.

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

– Macsós a táncolni tudó férfi, aki partnerét nőként vezeti, nemcsak a parketten, hanem a hétköznapi életben is. Nőiesen mozog és viselkedik a lány vagy asszony, ha életében szerepet enged a táncnak. Ráadásul a most divatos, sporttal egyenértékű táncos foglalkozásokon a zene életörömöt, jó kedvet sugároz – érvel Baranyi Anett, aki Szatmárnémetitől és Szabadkától kezdve Szegeden és Pécsen át egészen Miskolcig és Győrig több mint harminc településen terjeszti az „édes élet”érzést a Dolce Dance Nemzetközi Tánciskola tánctanáraként, Sipos Zsolttal együtt.


Táncoló egyetem?

Csípőjüket mozgatva, de kihúzott derékkal fordulnak partnerükhöz a táncosok. A zene ütemére ringatóznak. Egymásra mosolyogva szinte úsznak a parkett felett. Aztán továbblépnek: új partnerükkel, változatlan örömmel táncolnak tinik és fiatalok, középkorú nők és férfiak. A Dolce… tánciskoláiban akadnak esküvőjükre készülő jegyesek, fiatal és sok próbát kiállt házaspárok is, de a szólóban érkezők is élvezik a táncot. Sok csoportban több a férfi, mint a nő.

DSC_5885– A tánc szerelmese vagyok! A táncpartnerem abbahagyta, ezért 11 év után nekem is le kellett zárnom a versenytáncos időszakot. De szerencsére rátaláltam a salsára – mondja Papp Mariann. Az egykor sportként, versenyszerűen táncoló fiatal az SZTE GTK pénzügy és számvitel szakán kapott diplomát. Felsőfokú tanulmányait az SZTE Természettudományi és Informatikai Karán mint gazdaságinformatikus folytatja. Hasonlóképpen folytatja a kubai táncot is, ami számára nem testedzés,hanem jövőépítő program. Mariann most kezdi a tanári kurzust, háromnegyed év múlva salsát oktat – nem középiskolás fokon.

Akár a táncoló egyetem címre is pályázhatna az SZTE, mert olyan sok hallgatója ropja a tánciskolák valamelyikében.


Hódolat a nőnek

Buliznak szilveszterkor, de buliznak a Balaton-parti táborban és spontán a tengerparton, meg persze buliznak a félévet záró foglalkozás végén is tánciskolások. Összetartó közösség a salsa-szerelmeseké. Nem csoda, ha munkahelyekre is hívják a tánctanárt, hogy csapatépítő tréningként tanítson salsát, vagy bachatangót. Ez a kihívás is oka lehet annak, hogy a tánctanárok között akad informatikus és testnevelő, és persze egykori versenytáncos.

A férfi irányít, mozog a középpontban, de minden mozdulata a nőnek szól a salsa szabályai szerint. A kubai táncok közül a legnépszerűbbé lett salsa a szépség és a nő iránti hódolatról szól. A salsa valójában az olyan kubai táncok, mint a danza, danzón, habanera, son, guaracha, casino, mambó, rumba, cha cha, guaguanco összemixelése, mert a salsának többféle kubai zenei stílus és sokféle tánc az alapanyaga. Ennek és az olyan latin-amerikai táncoknak, mint például a samba, a rumba, a mambó közös jellemzője is, hogy kiemelt hangsúlyt kap a mozgásban a testrészek izolációja, ellentétben az európai táncokkal, ahol a mozgás a test központjából indul ki.


Tancolo_egyetem
Táncoló egyetem - GALÉRIA


Tánccipőben

– Boldogsághormont szabadít föl a tánc! Alig várom a hétfő és a csütörtök délutánokat: jókedvvel töltődöm föl, ha salsázom – lelkesedik Török Mariann. Az asszony lánya teenager lett, és az így felszabaduló idejét tölti el azzal Mariann, hogy – miután átvette az SZTE GTK távoktatásos tagozatán a felnőttképzéses diplomáját, nyelviskolába jár és táncolni tanul. Élete egyik legjobb döntésének tartja, hogy konditerem helyett táncterembe jár.

Kényelmes ruha és cipő a férfiaknak, a nőknek lehetőleg szoknya és tánccipő. Egy tükrökkel bélelt teremben érdemes próbát tenni, hogy kiderülhessen a zene inspiráló hatására, az alaplépések variálásának, a kreativitásnak nincs határa. Ez az oka annak, hogy a salsa kortalan tánc: fiatalít.

– Testépítésnek, tartásjavításra, a kondíció karbantartására is kiváló mozgásforma a tánc. Testnevelési órák kiegészítéseként, de társkereső programként is ajánlottam már ismerőseimnek a táncot. A latin-amerikai hangulatú zenére 18-tól 60 éves korig bárki rophatja. És mivel a kölcsönösségen alapul, az egyéniséget és az érzékiséget is fejleszti – véli Gyenes Kálmán. Az SZTE jogásza szabadidejét áldozza a táncnak, amitől szabadság érzetét kapja. – Bár az alaplépések adottak, de nem formalizált ez a tánc, e mozgással kifejezhető az egyéniség és az az érzés, amit az egyénből a zene kivált. Tapasztalatom szerint igaz: ahogy salsázol, megmondom, ki vagy.

Újszászi Ilona

 

(A cikk rövidített változata megjelent a Délmagyarország 2013. július 31-i számában. A fotókat Karnok Csaba készítette.)

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

SZTEmagazin

2017. augusztus 31.

kiemelt_Sik_Marton_SZEM

Sík Márton életében a sport már egyetemi évei alatt is központi szerepet töltött be. Az SZTE-s öregdiák mintegy húsz éven keresztül kajakozott, élsportolóként számos sikert, köztük egy olimpiai 5. helyezést is maga mögött tudhat. Ma a DÉMÁSZ Szegedi Vízisport Egyesület szakmai vezetőjeként támogatja a fiatalokat.

SZTEtelevízió

2017. szeptember 13.

kiemelt_tanevnyito2017

Olyan jelentős fejlesztések előtt áll az SZTE, amelyekkel nemzetközi rangú kutatóegyetemmé válik – jelentette ki a rektor, igazolta példákkal a kormányt képviselő igazságügyi miniszter. A Szegedi Tudományegyetem 2017-2018-as tanévet nyitó ünnepségéről készült rövid videó itt megtekinthető.

Eseménynaptár

Eseménynaptár RSS

Rendezvénynaptár *

 • október 5. 09:00 - 22. 19:00
  A kiállítás szervezője: SZAB Művészeti Szakbizottság.
 • október 6. 08:00 - december 20. 08:00
  A szegedi szecessziós épületeket szokatlan szemszögbôl mutatja meg a tárlat. Az épületekre jellemzô szecessziós részleteket láthatjuk viszont fotókon. Olyan perspektívából, madártávlatból, ahogy az utca embere nem láthatja ôket. A kiállítás megtekinthetô december 20-ig.
 • október 7. 14:00 - november 10. 08:00
  A Magyar Alkotómûvészek Országos Egyesületével karöltve, szalonjelleggel a MAOE teljes képzômûvészeti tagságát megszólaltató tárlatot mutat be a REÖK. Ennek a kiállításnak a korábbi években különbözô, nagyhírû intézmények, mint például a szentendrei MûvészetMalom adott helyet. Az eddigi évek tapasztalatai alapján a szegedi kiállítóházba is 6-800 mûvész alkotását várjuk. A kiállítás megtekinthetô november 10-ig. Belépôjegy 500 Ft.
 • október 9. 15:00 - november 10. 20:00
  A fényképeket a szerző Juhász Antalnak az 1960-as évek óta végzett néprajzi terepmunkáin készítette. Az idő tájt a tanyai emberek a gazdasági, társadalmi változások időszakát élték. Évtizedek múltán látjuk, hogy a felvételek többnyire egy még paraszti életformában élt nemzedék hétköznapi munkáját, ünnepeit dokumentálják.
 • október 9. 18:00 - 21. 20:00
  Megnyitja: Bene Zoltán író, a Szeged folyóirat fôszerkesztôje Közremûködik: Csanádi Hajnalka (ének), Nemes Levente (doromb, dob) Nagy Károly (Szeged, 1952) Vinkler-díjas festô- és grafikusmûvész, a „Szeged kultúrájáért díj” 2017. évi kitüntetettje. A szegedi Tanárképzô Fôiskolán földrajz-rajz szakos tanári diplomát szerzett, majd elvégezte a Képzômûvészeti Fôiskola továbbképzô kurzusát. Tanított általános iskolákban (Algyô, Deszk), az Eötvös Gimnáziumban és mûvészeti iskolákban (Lyra, Classic) rajz és vizuális kultúra tantárgyat, médiaismeretet. A Szegedi Szépmíves Céh szabadiskolájában rajzot, festészetet és fotózást oktat. 1990 óta vezet nyári mûvésztelepeket. Fest olajjal és akrillal, készít akvarellt, ecsetrajzot, hagyományos sokszorosító grafikával és computer grafikával is foglalkozik. Elnöke a Szegedi Szépmíves Céhnek, tagja a Magyar Rajztanárok Országos Egyesületének. Megtekinthetô október 21-ig, hétköznapokon 08.00–22.00, szombaton 09.00–20.00 óráig.