SZTE Info

Csapatépítő sport is a tánc

Ahogy salsázol, megmondom, ki vagy – vallja Gyenes Kálmán jogász, aki a szabadidejét áldozza a táncnak, amitől szabadság érzetét kapja. Hódítanak, a testépítés mellett boldogsághormonnal töltenek föl a latin-amerikai táncok, s köztük az egyik legnépszerűbb: a salsa.

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

– Macsós a táncolni tudó férfi, aki partnerét nőként vezeti, nemcsak a parketten, hanem a hétköznapi életben is. Nőiesen mozog és viselkedik a lány vagy asszony, ha életében szerepet enged a táncnak. Ráadásul a most divatos, sporttal egyenértékű táncos foglalkozásokon a zene életörömöt, jó kedvet sugároz – érvel Baranyi Anett, aki Szatmárnémetitől és Szabadkától kezdve Szegeden és Pécsen át egészen Miskolcig és Győrig több mint harminc településen terjeszti az „édes élet”érzést a Dolce Dance Nemzetközi Tánciskola tánctanáraként, Sipos Zsolttal együtt.


Táncoló egyetem?

Csípőjüket mozgatva, de kihúzott derékkal fordulnak partnerükhöz a táncosok. A zene ütemére ringatóznak. Egymásra mosolyogva szinte úsznak a parkett felett. Aztán továbblépnek: új partnerükkel, változatlan örömmel táncolnak tinik és fiatalok, középkorú nők és férfiak. A Dolce… tánciskoláiban akadnak esküvőjükre készülő jegyesek, fiatal és sok próbát kiállt házaspárok is, de a szólóban érkezők is élvezik a táncot. Sok csoportban több a férfi, mint a nő.

DSC_5885– A tánc szerelmese vagyok! A táncpartnerem abbahagyta, ezért 11 év után nekem is le kellett zárnom a versenytáncos időszakot. De szerencsére rátaláltam a salsára – mondja Papp Mariann. Az egykor sportként, versenyszerűen táncoló fiatal az SZTE GTK pénzügy és számvitel szakán kapott diplomát. Felsőfokú tanulmányait az SZTE Természettudományi és Informatikai Karán mint gazdaságinformatikus folytatja. Hasonlóképpen folytatja a kubai táncot is, ami számára nem testedzés,hanem jövőépítő program. Mariann most kezdi a tanári kurzust, háromnegyed év múlva salsát oktat – nem középiskolás fokon.

Akár a táncoló egyetem címre is pályázhatna az SZTE, mert olyan sok hallgatója ropja a tánciskolák valamelyikében.


Hódolat a nőnek

Buliznak szilveszterkor, de buliznak a Balaton-parti táborban és spontán a tengerparton, meg persze buliznak a félévet záró foglalkozás végén is tánciskolások. Összetartó közösség a salsa-szerelmeseké. Nem csoda, ha munkahelyekre is hívják a tánctanárt, hogy csapatépítő tréningként tanítson salsát, vagy bachatangót. Ez a kihívás is oka lehet annak, hogy a tánctanárok között akad informatikus és testnevelő, és persze egykori versenytáncos.

A férfi irányít, mozog a középpontban, de minden mozdulata a nőnek szól a salsa szabályai szerint. A kubai táncok közül a legnépszerűbbé lett salsa a szépség és a nő iránti hódolatról szól. A salsa valójában az olyan kubai táncok, mint a danza, danzón, habanera, son, guaracha, casino, mambó, rumba, cha cha, guaguanco összemixelése, mert a salsának többféle kubai zenei stílus és sokféle tánc az alapanyaga. Ennek és az olyan latin-amerikai táncoknak, mint például a samba, a rumba, a mambó közös jellemzője is, hogy kiemelt hangsúlyt kap a mozgásban a testrészek izolációja, ellentétben az európai táncokkal, ahol a mozgás a test központjából indul ki.


Tancolo_egyetem
Táncoló egyetem - GALÉRIA


Tánccipőben

– Boldogsághormont szabadít föl a tánc! Alig várom a hétfő és a csütörtök délutánokat: jókedvvel töltődöm föl, ha salsázom – lelkesedik Török Mariann. Az asszony lánya teenager lett, és az így felszabaduló idejét tölti el azzal Mariann, hogy – miután átvette az SZTE GTK távoktatásos tagozatán a felnőttképzéses diplomáját, nyelviskolába jár és táncolni tanul. Élete egyik legjobb döntésének tartja, hogy konditerem helyett táncterembe jár.

Kényelmes ruha és cipő a férfiaknak, a nőknek lehetőleg szoknya és tánccipő. Egy tükrökkel bélelt teremben érdemes próbát tenni, hogy kiderülhessen a zene inspiráló hatására, az alaplépések variálásának, a kreativitásnak nincs határa. Ez az oka annak, hogy a salsa kortalan tánc: fiatalít.

– Testépítésnek, tartásjavításra, a kondíció karbantartására is kiváló mozgásforma a tánc. Testnevelési órák kiegészítéseként, de társkereső programként is ajánlottam már ismerőseimnek a táncot. A latin-amerikai hangulatú zenére 18-tól 60 éves korig bárki rophatja. És mivel a kölcsönösségen alapul, az egyéniséget és az érzékiséget is fejleszti – véli Gyenes Kálmán. Az SZTE jogásza szabadidejét áldozza a táncnak, amitől szabadság érzetét kapja. – Bár az alaplépések adottak, de nem formalizált ez a tánc, e mozgással kifejezhető az egyéniség és az az érzés, amit az egyénből a zene kivált. Tapasztalatom szerint igaz: ahogy salsázol, megmondom, ki vagy.

Újszászi Ilona

 

(A cikk rövidített változata megjelent a Délmagyarország 2013. július 31-i számában. A fotókat Karnok Csaba készítette.)

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

SZTEmagazin

2017. december 06.

kiemelt_Dux_Laszlo

Biológia, kémia és fizika tantárgyból, valamint a Nobel-díjas rektor életéből, munkásságából áll össze évről évre az egyre népszerűbb SZTE Szent-Györgyi Tanulmányi Verseny kérdéssora. A zsűri elnökével, prof. Dr. Dux László tanszékvezető egyetemi tanárral a Szent-Györgyi-örökségről és a középiskolások versenyéről beszélgettünk.

SZTEtelevízió

2017. szeptember 13.

kiemelt_tanevnyito2017

Olyan jelentős fejlesztések előtt áll az SZTE, amelyekkel nemzetközi rangú kutatóegyetemmé válik – jelentette ki a rektor, igazolta példákkal a kormányt képviselő igazságügyi miniszter. A Szegedi Tudományegyetem 2017-2018-as tanévet nyitó ünnepségéről készült rövid videó itt megtekinthető.

Eseménynaptár

Eseménynaptár RSS

Rendezvénynaptár *

 • december 18.
  10:00 - 14:30
  A Paál Zoltán díj átadása. A Katalízis Munkabizottság elnökének megválasztása. Sápi András (SZTE Alkalmazott és Környezeti Kémiai Tanszék) – Tervezett Katalízis: Nano- és in-situ technológiákkal a nagy aktivitás és szelektivitás felé. Havasi Viktor (SZTE Alkalmazott és Környezeti Kémiai Tanszék, PhD munka bemutató) – Ritkaföldfémekkel dópolt stroncium-aluminátok hasznosítása a fotokatalízisben. Ádám Adél (SZTE Szerves Kémiai Tanszék) – Nikkel nanorészecskék előállítása, jellemzése és felhasználása katalizátorként SZTE Alkalmazott és Környezeti Kémiai Tanszék). Varga Gábor (SZTE Szerves Kémiai Tanszék) – Átmenetifém-aminosav komplex-CaAl-réteges kettős hidroxid kompozitok készítése, szerkezetvizsgálatuk és katalitikus alkalmazásaik. Mészáros Rebeka, Ötvös Sándor Balázs, Varga Gábor, Kocsis Marianna, Pálinkó István, Fülöp Ferenc (SZTE Gyógyszerkémiai Intézet) – Hatékony heterogén ezüst katalizátor fejlesztése terminális alkinek közvetlen nitrillé alakításához. Gyulavári Tamás Zsolt (SZTE Alkalmazott és Környezeti Kémiai Tanszék) – Látható fénnyel gerjeszthető titán-dioxidok előállítása és jellemzése. Musza Katalin (SZTE Szerves Kémiai Tanszék) – Cu/Cu2O nanorészecskék szintézise, jellemzése és katalitikus aktivitásuk egy kapcsolási reakcióban. Tungler Antal (MTA Energiatudományi Kutatóközpont) – Gyógyszeripari szennyvizek ártalmatlanítása és hasznosítása.
 • december 19.
  10:00 - 16:47
  Az MTA Elektrokémiai Munkabizottság tudományos ülésének programja: Janáky Csaba (SZTE) – Új eredmények és kutatási irányok a szegedi fotoelektrokémiában. Kormányos Attila (SZTE) – Vezető polimer alapú összetett elektródok fotoelektrokémiája. Samu Gergely Ferenc (SZTE) – Optikailag aktív perovszkit elektródok vizsgálata. Kovács Noémi (ELTE) – Titánötvözetek elektrokémiai stabilitásának vizsgálata kettős potenciodinamikus vezérlést alkalmazó módszerekkel. Szekeres Krisztina Júlia (ELTE) – Vezető polimerfilm elektródok elektrokémiai és morfológiai vizsgálata. Pap Sándor József (MTA Energiakutató) – Réz(II)-peptid komplexek tervezése O2 elektrokatalitikus termeléséhez. Péter László (MTA Wigner) – Cirkónium elektrolitikus hidrogénezése. Tóth Péter Sándor (SZTE) – Grafén és egyéb kétdimenziós nanoszerkezetek (foto)elektrokémiai vizsgálata. Pajkossy Tamás (MTA TTK) – Egyebek. A rendezvény szervezője: SZAB Kémiai Szakbizottság Fizikai Kémiai és Anyagtudományi Munkabizottság.
 • december 19.
  15:00 - 17:00
  SZAB Orvostudományi Szakbizottság Sprottudományi Munkabizottság.
 • *
  december 19.
  17:00 - 18:30
  Mikszáth Kálmántól kezdve Wass Alberten át Oravecz Imréig több író, illetve számos tanulmány tudós szerzője is foglalkozik az amerikai kontinensen diaszpórában élő magyarok helyzetével. Újszászi Ilona újságíró, az SZTE közkapcsolati koordinátora legújabb riportkönyvében családtörténetekkel válaszol a kérdésre: Hogyan lettek ők „amerikai magyarok”? A fotókkal, számokkal, tényekkel illusztrált könyvbemutatón szó esik az amerikai bevándorlási hullámok különbözőségeiről és tanulságairól, ami segítheti a napjainkban Európát érintő migrációs válság értelmezését is.