SZTE Info

Csapatépítő sport is a tánc

Ahogy salsázol, megmondom, ki vagy – vallja Gyenes Kálmán jogász, aki a szabadidejét áldozza a táncnak, amitől szabadság érzetét kapja. Hódítanak, a testépítés mellett boldogsághormonnal töltenek föl a latin-amerikai táncok, s köztük az egyik legnépszerűbb: a salsa.

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

– Macsós a táncolni tudó férfi, aki partnerét nőként vezeti, nemcsak a parketten, hanem a hétköznapi életben is. Nőiesen mozog és viselkedik a lány vagy asszony, ha életében szerepet enged a táncnak. Ráadásul a most divatos, sporttal egyenértékű táncos foglalkozásokon a zene életörömöt, jó kedvet sugároz – érvel Baranyi Anett, aki Szatmárnémetitől és Szabadkától kezdve Szegeden és Pécsen át egészen Miskolcig és Győrig több mint harminc településen terjeszti az „édes élet”érzést a Dolce Dance Nemzetközi Tánciskola tánctanáraként, Sipos Zsolttal együtt.


Táncoló egyetem?

Csípőjüket mozgatva, de kihúzott derékkal fordulnak partnerükhöz a táncosok. A zene ütemére ringatóznak. Egymásra mosolyogva szinte úsznak a parkett felett. Aztán továbblépnek: új partnerükkel, változatlan örömmel táncolnak tinik és fiatalok, középkorú nők és férfiak. A Dolce… tánciskoláiban akadnak esküvőjükre készülő jegyesek, fiatal és sok próbát kiállt házaspárok is, de a szólóban érkezők is élvezik a táncot. Sok csoportban több a férfi, mint a nő.

DSC_5885– A tánc szerelmese vagyok! A táncpartnerem abbahagyta, ezért 11 év után nekem is le kellett zárnom a versenytáncos időszakot. De szerencsére rátaláltam a salsára – mondja Papp Mariann. Az egykor sportként, versenyszerűen táncoló fiatal az SZTE GTK pénzügy és számvitel szakán kapott diplomát. Felsőfokú tanulmányait az SZTE Természettudományi és Informatikai Karán mint gazdaságinformatikus folytatja. Hasonlóképpen folytatja a kubai táncot is, ami számára nem testedzés,hanem jövőépítő program. Mariann most kezdi a tanári kurzust, háromnegyed év múlva salsát oktat – nem középiskolás fokon.

Akár a táncoló egyetem címre is pályázhatna az SZTE, mert olyan sok hallgatója ropja a tánciskolák valamelyikében.


Hódolat a nőnek

Buliznak szilveszterkor, de buliznak a Balaton-parti táborban és spontán a tengerparton, meg persze buliznak a félévet záró foglalkozás végén is tánciskolások. Összetartó közösség a salsa-szerelmeseké. Nem csoda, ha munkahelyekre is hívják a tánctanárt, hogy csapatépítő tréningként tanítson salsát, vagy bachatangót. Ez a kihívás is oka lehet annak, hogy a tánctanárok között akad informatikus és testnevelő, és persze egykori versenytáncos.

A férfi irányít, mozog a középpontban, de minden mozdulata a nőnek szól a salsa szabályai szerint. A kubai táncok közül a legnépszerűbbé lett salsa a szépség és a nő iránti hódolatról szól. A salsa valójában az olyan kubai táncok, mint a danza, danzón, habanera, son, guaracha, casino, mambó, rumba, cha cha, guaguanco összemixelése, mert a salsának többféle kubai zenei stílus és sokféle tánc az alapanyaga. Ennek és az olyan latin-amerikai táncoknak, mint például a samba, a rumba, a mambó közös jellemzője is, hogy kiemelt hangsúlyt kap a mozgásban a testrészek izolációja, ellentétben az európai táncokkal, ahol a mozgás a test központjából indul ki.


Tancolo_egyetem
Táncoló egyetem - GALÉRIA


Tánccipőben

– Boldogsághormont szabadít föl a tánc! Alig várom a hétfő és a csütörtök délutánokat: jókedvvel töltődöm föl, ha salsázom – lelkesedik Török Mariann. Az asszony lánya teenager lett, és az így felszabaduló idejét tölti el azzal Mariann, hogy – miután átvette az SZTE GTK távoktatásos tagozatán a felnőttképzéses diplomáját, nyelviskolába jár és táncolni tanul. Élete egyik legjobb döntésének tartja, hogy konditerem helyett táncterembe jár.

Kényelmes ruha és cipő a férfiaknak, a nőknek lehetőleg szoknya és tánccipő. Egy tükrökkel bélelt teremben érdemes próbát tenni, hogy kiderülhessen a zene inspiráló hatására, az alaplépések variálásának, a kreativitásnak nincs határa. Ez az oka annak, hogy a salsa kortalan tánc: fiatalít.

– Testépítésnek, tartásjavításra, a kondíció karbantartására is kiváló mozgásforma a tánc. Testnevelési órák kiegészítéseként, de társkereső programként is ajánlottam már ismerőseimnek a táncot. A latin-amerikai hangulatú zenére 18-tól 60 éves korig bárki rophatja. És mivel a kölcsönösségen alapul, az egyéniséget és az érzékiséget is fejleszti – véli Gyenes Kálmán. Az SZTE jogásza szabadidejét áldozza a táncnak, amitől szabadság érzetét kapja. – Bár az alaplépések adottak, de nem formalizált ez a tánc, e mozgással kifejezhető az egyéniség és az az érzés, amit az egyénből a zene kivált. Tapasztalatom szerint igaz: ahogy salsázol, megmondom, ki vagy.

Újszászi Ilona

 

(A cikk rövidített változata megjelent a Délmagyarország 2013. július 31-i számában. A fotókat Karnok Csaba készítette.)

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

SZTEmagazin

2018. március 08.
Kiemelt_GTB

Nők a Tudományban Kiválósági Díjas lett Gazdag-Tóth Boglárka. Az SZTE TTIK Informatikai Intézet Számítógépes Optimalizálás Tanszékén dolgozó, szakmabeli férjével együtt három gyermeket nevelő édesanyával arról is beszélgettünk, melyik a kedvenc algoritmusa.

SZTEtelevízió

2017. szeptember 13.

kiemelt_tanevnyito2017

Olyan jelentős fejlesztések előtt áll az SZTE, amelyekkel nemzetközi rangú kutatóegyetemmé válik – jelentette ki a rektor, igazolta példákkal a kormányt képviselő igazságügyi miniszter. A Szegedi Tudományegyetem 2017-2018-as tanévet nyitó ünnepségéről készült rövid videó itt megtekinthető.

Eseménynaptár

Eseménynaptár RSS

Rendezvénynaptár *

 • március 14. 10:00 - 22. 19:30
  A Tiszatáj Online Plüss Műhely rovata gyűjtést szervez Kárpátaljára, hogy olyan gyerekek is olvashassanak, akik nem könnyen jutnak magyar nyelvű könyvekhez! A szervezők kérik: "Hozz magaddal legalább egy – használt, de jó állapotú – gyerekkönyvet vagy alsós tankönyvet. Az adományokat március 14-től március 22-ig várjuk a kijelölt gyűjtőpontokon." A könyvek már másnap el is indulnak a Szegedi Görögkatolikus Egyházközség és a beregszászi II. Rákóczi Ferenc Kárpátaljai Magyar Főiskola segítségével kárpátaljai magyar gyerekhez. Szervezők: FISZ - Fiatal Írók Szövetsége, Tiszatájonline.hu. Támogatók: Nemzeti Kulturális Alap.
 • március 19.
  11:00 - 15:00
  Mészáros Rezső, az MTA rendes tagja megnyitója után Prof. Dr. Tóth József szegedi, békéscsabai és pécsi éveiről tartanak előadásokat a szakértők. Zárszót mond: Dr. Szónokyné Dr. Ancsin Gabriella, egyetemi adjunktus (SZTE). A program szervezője: a SZAB Föld- és Természettudományi Szakbizottság, a Közéleti Kávéház.
 • március 20.
  11:00 - 17:00
 • március 20.
  16:00 - 17:30
  Analóg ingerület átvitel az agy működésében: farmakológiai és klinikai aspektusok címmel tart előadást Vizi E. Szilveszter (MD, PhD, DSc, MHAS, HonFBPhS, az MTA korábbi elnöke, a TIT t. elnöke, Kísérleti Orvostudományi Kutatóintézet MTA). A megismerés legfontosabb eszközéről, az emberi agyról még nagyon keveset tudunk. Ugyanakkor a civilizáció fejlődése, valamint az információs forradalom eredményeképpen ez a szervünk van legjobban terhelésnek kitéve. Ezzel van szoros összefüggésben, hogy az idegrendszeri megbetegedésekben, kóros lelki elváltozásokban (neurózis, szorongás, depresszió stb.) szenvedők száma világszerte állandóan növekszik. A XXI. század nagy kihívása egyrészt a különböző idegrendszeri és elmekórtani megbetegedések terápiájának megoldása, másrészt − de ez már nem csak orvos-biológiai szempontból, hanem filozófiai szempontból is fontos −, hogy választ tudjunk adni az agy és a tudat kapcsolatára. A program szervezője: a TIT és a Közéleti Kávéház Egyesület.
 • március 20.
  16:30 - 18:00