Bezár

Hírarchívum

Ismét a világelitben az SZTE a sanghaji ranglistán

Ismét a világelitben az SZTE a sanghaji ranglistán

2013. augusztus 22.
2 perc

A Szegedi Tudományegyetem megőrizte pozícióját a nemzetközi rangsorban, a legjobb ötszáz közé hazánkból a szegedi universitas mellett csak az ELTE került be.

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

Nyilvánossá vált a kínai Academic Ranking of World Universities (ARWU) 2013-es rangsora. A nemzetközi felsőoktatási listát 2003 óta állítja össze a sanghaji Jiao Tong University: az oktatók és az egykori hallgatók szakmai elismertségét, a publikációk számát és idézési gyakoriságát értékelik százpontos rendszerben, ezen szempontok alapján mérik össze a világ legkiválóbb felsőoktatási intézményeit.

 

Az összesített világrangsorban – az előző esztendőkhöz hasonlóan – két magyar egyetem tudta magát beverekedni a legjobb ötszáz közé. Akárcsak 2012-ben, az Eötvös Loránd Tudományegyetem ezúttal is a 301-400., míg a Szegedi Tudományegyetem a 401-500. helyet szerezte meg a nagy presztízsű értékelésben.

 

Az első tíz helyen egyébként idén is nyolc amerikai és két brit felsőoktatási intézmény áll. A listát a Harvard vezeti a Stanford és a Berkeley előtt, majd a Massachusetts Institute of Technology, Cambridge, a California Institute of Technology, a Princeton, a Columbia, a chicagói egyetem és

Oxford következik a sorban. A két brit egyetem mellett Európát az első húszban csak a svájci Swiss Federal Institute of Technology Zurich képviseli, az első ötvenbe pedig még három brit, két francia, illetve egy-egy dán, svéd és német intézmény jutott be. Az első félszáz pozíciót elfoglalók közül egyébiránt harmincöt intézmény található az Amerikai Egyesült Államokban, tizenegy Európában, kettő-kettő Kanadában, illetve Japánban. Ausztrália legjobb egyeteme az ötvennegyedik, Dél-Amerika egy brazil egyetemmel a 101-150. helyig jutott, Afrikából pedig a fokvárosi egyetemet jegyzik a legelőkelőbb helyen, 201-300.-ként. Ugyanitt található a listán szűkebb régiónk első intézménye, a prágai Károly Egyetem is.

 

SZTEinfo

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

Aktuális események

Rendezvénynaptár *

Kapcsolódó hírek