Bezár

Hírarchívum

Megújul a gyermekklinika koraszülött intenzív osztálya

Megújul a gyermekklinika koraszülött intenzív osztálya

2013. augusztus 09.
2 perc

Európai uniós támogatásból teljes egészében kicserélik a Szegedi Tudományegyetem Gyermekgyógyászati Klinika Koraszülött Intenzív Osztály eszközparkját.

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

– A szegedi volt az ország egyik legelső intenzív osztálya. Az 500 grammtól nagyobb súlyú csecsemőket látjuk el itt. Szívműtéttől kezdve a gyermeksebészeti beavatkozásokig mindent mi végzünk – mondta Túri Sándor professzor. Az SZTE ÁOK Gyermekgyógyászati Klinika korábbi vezetőjétől megtudtuk: eddig 17 inkubátor szolgálta a koraszülöttek ellátását, hamarosan azonban pályázati pénzből újabb 23-at vásárolnak.

 

A Nemzeti Fejlesztési Ügynökség még 2011-ben közel 3,8 milliárd forint támogatást ítélt meg 20 egészségügyi intézménynek a koraszülött ellátáshoz szükséges eszközpark fejlesztésére. A Szegedi Tudományegyetem ebből az összegből a „Dél-alföldi régió koraszülöttek betegkövetése az SZTE Gyermekklinikáján” című TIOP-2.2.2./C-10/1/2011-0010 jelű pályázatán 343,5 millió forint vissza nem térítendő támogatáshoz jutott.

SZS20130808_szte_gyermekklinika_sajtotajekoztato_001
Túri Sándor mellett a klinika munkatársai is aktívan részt vettek a projekt anyagának összeállításában Fotó: Szuda Sándor

 

A projekt előkészítése 2010 novemberében kezdődött el Túri Sándor, a gyermekklinika igazgatója irányításával. A pályázat összeállításában a klinika gazdasági szakértője és az intézmény munkatársai is aktívan közreműködtek. A pályázathoz szükséges 10 százalék önrészt, mintegy 38 millió forintot Szeged város önkormányzata biztosította. Az erről szóló együttműködési megállapodást Botka László polgármester, Szabó Gábor, a Szegedi Tudományegyetem rektora és Túri Sándor írta alá 2011-ben.

 

A fejlesztés megvalósítását 2011. október 15-én kezdték el, s várhatóan 2013. augusztus 31-ére fejezik be. A gyermekklinika élén időközben bekövetkezett vezetőváltás követően is töretlenül folytatódott a projekt. Teljes egészében kicserélődik a Koraszülött Intenzív Osztály eszközparkja. Többek között intenzív inkubátorokat, lélegeztető gépeket, multifunkcionális betegmonitorokat, 60 darab infúziós pumpát, EKG-t, ultrahangot vásárolnak. Összesen 143 új, korszerű orvosdiagnosztikai eszközt szereznek be. A teljes eszközparkot egy egységes orvosdiagnosztikai informatikai rendszerbe integrálják, melyen a koraszülöttek minden rezdülése monitorizált.

 

SZTEinfo

 

 

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

Aktuális események

Rendezvénynaptár *

Kapcsolódó hírek