Bezár

Hírarchívum

SZTE-s hallgatók a magyar vízilabdasiker kovácsai

SZTE-s hallgatók a magyar vízilabdasiker kovácsai

2013. augusztus 05.
3 perc

Férfivízilabda-válogatottunk szenzációs teljesítménnyel utasította maga mögé a teljes mezőnyt a kazanyi Universidén. Három SZTE-s pólóst avattak bajnokká.

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

Csodálatos nyara van a magyar férfivízilabdának! Újjáalakult felnőttválogattunk Benedek Tibor irányításával ezüstérmet nyert a Világligában, majd augusztus elején megszerezte hazánk harmadik világbajnoki címét a barcelonai vizes vb-n. Magyarország 1973-ban és 2003-ban tudott korábban diadalmaskodni, most két elveszített finálé után értünk ismét a csúcsra. Gyönyörű sikert arattak egyetemistáink is, akik a Kazanyban megtartott Universiadén utasították maguk mögé a világot. Érdekesség, hogy ők is éppen tíz évvel az előző nagy győzelem után hallgathatták meg ismét a Himnuszt a legfényesebb medáliával a nyakukban. Vincze Balázs kapitány együtteséből többen is jó eséllyel pályáznak rá, hogy a magyar nagyválogatott tagjai legyenek a 2015-ös vb-n, melynek éppen Kazany ad otthont. Az aranylegények között a Szegedi Tudományegyetem három hallgatója, Juhász Zsolt, Somogyi Balázs és Tóth Márton is ott volt.

 

Aranyfiúk
Az Universiade-győztes magyar férfi vízilabda-válogatott: Kapusok: Barabás Botond, Bisztritsányi Dávid. Mezőnyjátékosok: Chilkó Márton, Erdélyi Balázs, Halek Márton, Juhász Zsolt (Szegedi Tudományegyetem), Korényi Balázs, Kovács Gábor Mezei Tamás, Somogyi Balázs (Szegedi Tudományegyetem), Szentesi Ádám, Szécsi Dávid, Tóth Márton (Szegedi Tudományegyetem). Edző: Vincze Balázs.

Az előző néhány Universiadén nem sok babér termet a magyaroknak, már ami a férfivízilabdát illeti, így komoly bizonyítási vágy jellemezte a társaságot. Négy éve Belgrádban az ötödik, két éve a kínai Sencsenben csak a kilencedik helyre futott be a válogatott. Utoljára hat esztendővel ezelőtt, 2007-ben a thaiföldi Bangkokban állhattunk dobogóra, annak is a harmadik fokára: abban a gárdában viszont senki sem képviselte a Szegedi Tudományegyetemet. A 2005-ös törökországi, izmiri ezüstcsapatban ellenben szerepet kapott a szegedi universitas hallgatója, Bárány Attila is, aki egyébként tagja volt a tíz évvel ezelőtt Koreában, Teguban első helyen végző alakulatunknak is. Akkor a magyar férfivízilabda harmadik aranyát harcolta ki a válogatott, korábban ugyanis 1963-ban a brazíliai Porto Allegrében és 1965-ben Budapesten tudtunk Universiadét nyerni. Most egyértelműen éremért utaztak a fiúk, de titkon reménykedtek benne, meglehet a negyedik arany is a sorban.

Vincze_eses

 

A július 6-17. között megrendezett oroszországi játékokon a mieink előbb 20-3-ra verték Grúziát, majd 9-8-ra kaptak ki a házigazda oroszoktól, aztán az Ausztrália elleni 16-9-cel, a Kanada elleni 14-3-mal és a Japán elleni 13-10-zel javítottak. Együttesünk második helyen jutott tovább csoportjából az egyenes kieséses szakaszba. A negyeddöntőben az Amerikai Egyesült Államokkal találkoztak, s a 12-7-es diadalhoz Tóth Márton két, Juhász Zsolt és Somogyi Balázs egy-egy találattal járult hozzá. Következhetett az elődöntő, ahol Olaszország várt a magyar gárdára. Hatalmas csatában 11-9-re sikerült nyerni, Somogyi négy góljával oroszlánrészt vállalt ebben, Juhász is kétszer mattolta az ellenfél portását. Az aranyéremért újra Oroszországgal küzdhettünk meg, adott volt tehát a lehetőség a visszavágásra a csoportmeccsen elszenvedett vereség után. A Vincze-csapat élt is a lehetőséggel, hiszen kőkemény és drámai összecsapáson 5-4-re múlta felül kiváló erőkből álló riválisát. Nem maradhattak el az SZTE-s gólok sem, Tóth és Somogyi is beköszönt a fináléban, míg Juhász három assziszttal vétette magát észre.

 


 

Szöveg: SZTEinfo


Fotók: Monoki Kálmán (MEFS)

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

Aktuális események

Rendezvénynaptár *

Kapcsolódó hírek