SZTE Info

Előretolt helyőrség:az Informatórium mint disszeminációs helyszín

A Szent-Györgyi Albert Agóra Informatóriuma a Szegedi Tudományegyetem disszeminációs tereként jött létre, vagyis kifejezetten alkalmas az egyetemi projektek, kutatások eredményeinek terjesztésére.

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

Mindenekelőtt tehát az SZTE tudományos munkáinak háttértámogatására szolgál ez a tér, azaz a tudományos műhelyeknek, projekteknek, oktatási programoknak vagy hallgatói gyakorlatoknak is helyszínt adhat az Informatórium. Alapterülete négyszáz négyzetméter, vagyis akkora, mint egy kisebb művelődési ház.

 

– Külön programként meghirdethetők itt akár kurzusok is, februárban már lesznek olyan alkalmaink, amelyek az egyetem kurzusrendszeréből jönnek hozzánk, így egy földtudományos előadássorozat, mely egészen nyár elejéig tart, illetve a szegedi egyetem és a T-mobile közös mobilkommunikációs kurzusa is elkezdődik – tudtuk meg Rózsa Péter marketing-kommunikációs menedzsertől.

 

Nagylabor, intelligens tárgyaló

 

Az Informatóriumban rendelkezésre áll egy Nagylabor is, ahova ötven-hatvanfős közönséget vonzó előadásokat is lehet szervezni. Az itt elhelyezett tizenkét asztali gépes munkaállomás – mely laptopokkal húszra bővíthető – szintén egy egyetemi munkaközösség vagy projekt munkaterülete lehet. Az emeleten pedig egy intelligens tárgyalót rendeztek be, amely tizenkét személy számára méretezett, itt videokonferenciát is lehet bonyolítani.

 

A belső munkán kívül az Informatórium mint disszeminációs helyszín a nagyközönség, illetve a szakmai közönség felé is lehetőséget kínál, hogy az egyetem bemutassa kutatásait. Az eredmények közzététele, a projektek bemutató része egyaránt itt történhet meg. Emellett közművelődési feladatokat, szabadegyetem jellegű tudományos előadásokat is befogad az intézmény – sorolta Rózsa Péter.

 

Egyetem a piaci versenyben

 

Az Informatórium mellett az egyetem kibernetikai múltját is felvonultató Informatikatörténeti kiállítás, illetve a biológiai kutató disszeminációs Látványlaboratórium is az Agórában kapott helyet – ez a triumvirátus lényegében nagyon színvonalas programokat tud közösen szolgáltatni az egyetem tudásbázisára építve, annak eredményeit közkinccsé téve – hangsúlyozta a marketing-kommunikációs menedzser.

 

Hozzátette: a mai világban fontos az egyetemnek, hogy egyfajta piaci versenyben is helytálljon, ez a lehetőség az Informatóriumban kínálkozik, ami akár helyzeti előnyt is jelenthet a többi egyetemmel szemben, hiszen az SZTE az Informatórium révén egy városi közművelődési intézményben egy előre tolt helyőrséggel rendelkezik.

 

Ugródeszka és toborzóhely

 

– Elsősorban a természettudományos képzés felé kell orientálnunk a középiskolásokat, erre nagyszerű helyszín az Informatórium, hiszen a Százszorszép Gyermekház évtizedek óta bevonzotta magához ezt a közönséget, nekünk pedig el kell csábítani erre a területre a diákságot. Az egyetem hallgatói számára is jelenthetünk egyfajta ugródeszkát, hiszen gyakornokként dolgozhatnak nálunk, megismerkedhetnek az itt alkalmazott technológiákkal, megtanulhatják a rendezvényszervezést, a marketingtervezést, illetve azt is, hogy egy ilyen intézményt miként kell okosan működtetni – magyarázta Rózsa Péter. Hozzáfűzte: a későbbiekben ez a diákok számára jó referenciaként is működhet, arról nem is beszélve, hogy az Informatórium a cégeknek nagyszerű toborzóhely, hiszen egy-egy vállalat számára megmutatja, hogy Szegeden milyen tudással bírnak például a biológuskutatók, vagy az informatikusok. A hallgatók pedig még az alma materben megmérettetik magukat – összegzett a marketingmenedzser.

 

Hátralevő februári programok:

 

Február 12., kedd, 17:00-20:00

Informatorium Startup Klub, „Colabs Startup School on Tour: The Startup Kids” (filmvetítés), nyilvános rendezvény, a belépés díjtalan.

Február 14., csütörtök, 18:00-19:30

Karancsi Zoltán: Borneo (előadás), Magyar Földtani Védegylet. Nyilvános kurzus, a belépés korlátozott számban lehetséges és díjtalan.

Február 15., péntek, 10:00-14:30

Információépítészet, Z. Karvalics László, az SZTE Könyvtár-és Humán Információtudományi Tanszékének egyetemi docense és Minkó Mihály előadása. Nyilvános esemény, a belépés korlátozott számban lehetséges és díjtalan.

15:00-17:00

Média Fórum, az SZTE BTK Kommunkáció- és Médiatudományi Tanszékének fóruma a tanszék és a médiatudományi képzés 20 éves fennállása alkalmából, zártkörű rendezvény, részvétel csak meghívottaknak.

Február 19., kedd, 18:00-19:30

Bevezetés a mobilkommunikációba, az SZTE és a T-Mobile közös kurzusa. Nyilvános kurzus, a belépés korlátozott számban lehetséges és díjtalan.

Február 21., csütörtök, 18:00-19:30

Geofilm Klub, Magyar Földtani Védegylet. Nyilvános kurzus, a belépés korlátozott számban lehetséges és díjtalan.

Február 26., kedd, 18:00-19:30

Bevezetés a mobilkommunikációba, az SZTE és a T-Mobile közös kurzusa. Nyilvános kurzus, a belépés korlátozott számban lehetséges és díjtalan.

Február 27., szerda, 18:00-20:30

SzegedTech Meetup. Webfejlesztéssel- és egyéb, IT-témákkal kapcsolatos előadások. Az esemény nyilvános és ingyenes, de előzetes regisztrációhoz kötött, keress rá a facebookon!

Február 28., csütörtök, 18:00-20:30

Földtudósok a Világban – Jánosi-Mózes Tibor előadása, Magyar Földtani Védegylet. Nyilvános kurzus, a belépés korlátozott számban lehetséges és díjtalan.

 

A. M.

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

SZTEmagazin

2017. december 06.

kiemelt_Dux_Laszlo

Biológia, kémia és fizika tantárgyból, valamint a Nobel-díjas rektor életéből, munkásságából áll össze évről évre az egyre népszerűbb SZTE Szent-Györgyi Tanulmányi Verseny kérdéssora. A zsűri elnökével, prof. Dr. Dux László tanszékvezető egyetemi tanárral a Szent-Györgyi-örökségről és a középiskolások versenyéről beszélgettünk.

SZTEtelevízió

2017. szeptember 13.

kiemelt_tanevnyito2017

Olyan jelentős fejlesztések előtt áll az SZTE, amelyekkel nemzetközi rangú kutatóegyetemmé válik – jelentette ki a rektor, igazolta példákkal a kormányt képviselő igazságügyi miniszter. A Szegedi Tudományegyetem 2017-2018-as tanévet nyitó ünnepségéről készült rövid videó itt megtekinthető.

Eseménynaptár

Eseménynaptár RSS

Rendezvénynaptár *

 • december 5. 17:00 - 15. 20:00
  Az SZTE 2017-es Szent-Györgyi emlékév programjaként az SZTE Nemzetközi és Közkapcsolati Igazgatóság Kulturális Iroda Minden, ami C-vitamin címmel fotópályázatot hirdetett. A felhívására érkező fényképeket tekinthetik meg a kiállításon. A kiállítást megnyitja: Dr. Datki Zsolt neurobiológus (SZTE ÁOK). Közreműködik: Dr. Kosztolányi József egyetemi docens (SZTE TTIK Bolyai Intézet). A fotókiállítás 2017. december 15-ig, munkanapokon 8-20 óra között tekinthető meg.
 • december 15.
  06:16 - 06:16
  Az SZTE Mentor(h)áló projekt és a Somogyi-könyvtár közös, Pedagógiai esték című sorozatának advent váró programjának vendége: Kondé Lajos, a szegedi Dóm plébánosa, akinek az ifjúságért végzett munkáját Pro Urbe Szeged-díjjal és Csongrád megye díszpolgári címével is elismerték már.
 • december 15.
  14:00 - 18:00
  Emlékülés Bellon Tibor halálának 15. évfordulóján. Ez alkalommal a szakmát művelő tanítványok köréből tisztelegnek személyes hangvételű, ugyanakkor kutatási eredményeiket is felvillantó előadásokkal Bellon Tibor emléke előtt. A teljes program a facebook eseménynél és a tanszék oldalán olvasható.
 • december 18.
  10:00 - 14:30
  A Paál Zoltán díj átadása. A Katalízis Munkabizottság elnökének megválasztása. Sápi András (SZTE Alkalmazott és Környezeti Kémiai Tanszék) – Tervezett Katalízis: Nano- és in-situ technológiákkal a nagy aktivitás és szelektivitás felé. Havasi Viktor (SZTE Alkalmazott és Környezeti Kémiai Tanszék, PhD munka bemutató) – Ritkaföldfémekkel dópolt stroncium-aluminátok hasznosítása a fotokatalízisben. Ádám Adél (SZTE Szerves Kémiai Tanszék) – Nikkel nanorészecskék előállítása, jellemzése és felhasználása katalizátorként SZTE Alkalmazott és Környezeti Kémiai Tanszék). Varga Gábor (SZTE Szerves Kémiai Tanszék) – Átmenetifém-aminosav komplex-CaAl-réteges kettős hidroxid kompozitok készítése, szerkezetvizsgálatuk és katalitikus alkalmazásaik. Mészáros Rebeka, Ötvös Sándor Balázs, Varga Gábor, Kocsis Marianna, Pálinkó István, Fülöp Ferenc (SZTE Gyógyszerkémiai Intézet) – Hatékony heterogén ezüst katalizátor fejlesztése terminális alkinek közvetlen nitrillé alakításához. Gyulavári Tamás Zsolt (SZTE Alkalmazott és Környezeti Kémiai Tanszék) – Látható fénnyel gerjeszthető titán-dioxidok előállítása és jellemzése. Musza Katalin (SZTE Szerves Kémiai Tanszék) – Cu/Cu2O nanorészecskék szintézise, jellemzése és katalitikus aktivitásuk egy kapcsolási reakcióban. Tungler Antal (MTA Energiatudományi Kutatóközpont) – Gyógyszeripari szennyvizek ártalmatlanítása és hasznosítása.
 • december 19.
  10:00 - 16:47
  Az MTA Elektrokémiai Munkabizottság tudományos ülésének programja: Janáky Csaba (SZTE) – Új eredmények és kutatási irányok a szegedi fotoelektrokémiában. Kormányos Attila (SZTE) – Vezető polimer alapú összetett elektródok fotoelektrokémiája. Samu Gergely Ferenc (SZTE) – Optikailag aktív perovszkit elektródok vizsgálata. Kovács Noémi (ELTE) – Titánötvözetek elektrokémiai stabilitásának vizsgálata kettős potenciodinamikus vezérlést alkalmazó módszerekkel. Szekeres Krisztina Júlia (ELTE) – Vezető polimerfilm elektródok elektrokémiai és morfológiai vizsgálata. Pap Sándor József (MTA Energiakutató) – Réz(II)-peptid komplexek tervezése O2 elektrokatalitikus termeléséhez. Péter László (MTA Wigner) – Cirkónium elektrolitikus hidrogénezése. Tóth Péter Sándor (SZTE) – Grafén és egyéb kétdimenziós nanoszerkezetek (foto)elektrokémiai vizsgálata. Pajkossy Tamás (MTA TTK) – Egyebek. A rendezvény szervezője: SZAB Kémiai Szakbizottság Fizikai Kémiai és Anyagtudományi Munkabizottság.