SZTE Info

Előretolt helyőrség:az Informatórium mint disszeminációs helyszín

A Szent-Györgyi Albert Agóra Informatóriuma a Szegedi Tudományegyetem disszeminációs tereként jött létre, vagyis kifejezetten alkalmas az egyetemi projektek, kutatások eredményeinek terjesztésére.

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

Mindenekelőtt tehát az SZTE tudományos munkáinak háttértámogatására szolgál ez a tér, azaz a tudományos műhelyeknek, projekteknek, oktatási programoknak vagy hallgatói gyakorlatoknak is helyszínt adhat az Informatórium. Alapterülete négyszáz négyzetméter, vagyis akkora, mint egy kisebb művelődési ház.

 

– Külön programként meghirdethetők itt akár kurzusok is, februárban már lesznek olyan alkalmaink, amelyek az egyetem kurzusrendszeréből jönnek hozzánk, így egy földtudományos előadássorozat, mely egészen nyár elejéig tart, illetve a szegedi egyetem és a T-mobile közös mobilkommunikációs kurzusa is elkezdődik – tudtuk meg Rózsa Péter marketing-kommunikációs menedzsertől.

 

Nagylabor, intelligens tárgyaló

 

Az Informatóriumban rendelkezésre áll egy Nagylabor is, ahova ötven-hatvanfős közönséget vonzó előadásokat is lehet szervezni. Az itt elhelyezett tizenkét asztali gépes munkaállomás – mely laptopokkal húszra bővíthető – szintén egy egyetemi munkaközösség vagy projekt munkaterülete lehet. Az emeleten pedig egy intelligens tárgyalót rendeztek be, amely tizenkét személy számára méretezett, itt videokonferenciát is lehet bonyolítani.

 

A belső munkán kívül az Informatórium mint disszeminációs helyszín a nagyközönség, illetve a szakmai közönség felé is lehetőséget kínál, hogy az egyetem bemutassa kutatásait. Az eredmények közzététele, a projektek bemutató része egyaránt itt történhet meg. Emellett közművelődési feladatokat, szabadegyetem jellegű tudományos előadásokat is befogad az intézmény – sorolta Rózsa Péter.

 

Egyetem a piaci versenyben

 

Az Informatórium mellett az egyetem kibernetikai múltját is felvonultató Informatikatörténeti kiállítás, illetve a biológiai kutató disszeminációs Látványlaboratórium is az Agórában kapott helyet – ez a triumvirátus lényegében nagyon színvonalas programokat tud közösen szolgáltatni az egyetem tudásbázisára építve, annak eredményeit közkinccsé téve – hangsúlyozta a marketing-kommunikációs menedzser.

 

Hozzátette: a mai világban fontos az egyetemnek, hogy egyfajta piaci versenyben is helytálljon, ez a lehetőség az Informatóriumban kínálkozik, ami akár helyzeti előnyt is jelenthet a többi egyetemmel szemben, hiszen az SZTE az Informatórium révén egy városi közművelődési intézményben egy előre tolt helyőrséggel rendelkezik.

 

Ugródeszka és toborzóhely

 

– Elsősorban a természettudományos képzés felé kell orientálnunk a középiskolásokat, erre nagyszerű helyszín az Informatórium, hiszen a Százszorszép Gyermekház évtizedek óta bevonzotta magához ezt a közönséget, nekünk pedig el kell csábítani erre a területre a diákságot. Az egyetem hallgatói számára is jelenthetünk egyfajta ugródeszkát, hiszen gyakornokként dolgozhatnak nálunk, megismerkedhetnek az itt alkalmazott technológiákkal, megtanulhatják a rendezvényszervezést, a marketingtervezést, illetve azt is, hogy egy ilyen intézményt miként kell okosan működtetni – magyarázta Rózsa Péter. Hozzáfűzte: a későbbiekben ez a diákok számára jó referenciaként is működhet, arról nem is beszélve, hogy az Informatórium a cégeknek nagyszerű toborzóhely, hiszen egy-egy vállalat számára megmutatja, hogy Szegeden milyen tudással bírnak például a biológuskutatók, vagy az informatikusok. A hallgatók pedig még az alma materben megmérettetik magukat – összegzett a marketingmenedzser.

 

Hátralevő februári programok:

 

Február 12., kedd, 17:00-20:00

Informatorium Startup Klub, „Colabs Startup School on Tour: The Startup Kids” (filmvetítés), nyilvános rendezvény, a belépés díjtalan.

Február 14., csütörtök, 18:00-19:30

Karancsi Zoltán: Borneo (előadás), Magyar Földtani Védegylet. Nyilvános kurzus, a belépés korlátozott számban lehetséges és díjtalan.

Február 15., péntek, 10:00-14:30

Információépítészet, Z. Karvalics László, az SZTE Könyvtár-és Humán Információtudományi Tanszékének egyetemi docense és Minkó Mihály előadása. Nyilvános esemény, a belépés korlátozott számban lehetséges és díjtalan.

15:00-17:00

Média Fórum, az SZTE BTK Kommunkáció- és Médiatudományi Tanszékének fóruma a tanszék és a médiatudományi képzés 20 éves fennállása alkalmából, zártkörű rendezvény, részvétel csak meghívottaknak.

Február 19., kedd, 18:00-19:30

Bevezetés a mobilkommunikációba, az SZTE és a T-Mobile közös kurzusa. Nyilvános kurzus, a belépés korlátozott számban lehetséges és díjtalan.

Február 21., csütörtök, 18:00-19:30

Geofilm Klub, Magyar Földtani Védegylet. Nyilvános kurzus, a belépés korlátozott számban lehetséges és díjtalan.

Február 26., kedd, 18:00-19:30

Bevezetés a mobilkommunikációba, az SZTE és a T-Mobile közös kurzusa. Nyilvános kurzus, a belépés korlátozott számban lehetséges és díjtalan.

Február 27., szerda, 18:00-20:30

SzegedTech Meetup. Webfejlesztéssel- és egyéb, IT-témákkal kapcsolatos előadások. Az esemény nyilvános és ingyenes, de előzetes regisztrációhoz kötött, keress rá a facebookon!

Február 28., csütörtök, 18:00-20:30

Földtudósok a Világban – Jánosi-Mózes Tibor előadása, Magyar Földtani Védegylet. Nyilvános kurzus, a belépés korlátozott számban lehetséges és díjtalan.

 

A. M.

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

SZTEmagazin

2018. január 19.

_MG_8971

Javított kiválósága számarányain a Szegedi Tudományegyetem: a 2016-os adatokhoz képest száznál is több, 2017-ben összesen 225 tehetséges egyetemista, doktorandusz és ifjú oktató nyerte el az Új Nemzeti Kiválósági Program ösztöndíját. A sikeres ifjú kutatók közül az Újvidékről az SZTE doktori iskolájába érkező Kartali Tündét kértük villáminterjúra.

SZTEtelevízió

2017. szeptember 13.

kiemelt_tanevnyito2017

Olyan jelentős fejlesztések előtt áll az SZTE, amelyekkel nemzetközi rangú kutatóegyetemmé válik – jelentette ki a rektor, igazolta példákkal a kormányt képviselő igazságügyi miniszter. A Szegedi Tudományegyetem 2017-2018-as tanévet nyitó ünnepségéről készült rövid videó itt megtekinthető.

Eseménynaptár

Eseménynaptár RSS

Rendezvénynaptár *

 • március 14. 10:00 - 22. 19:30
  A Tiszatáj Online Plüss Műhely rovata gyűjtést szervez Kárpátaljára, hogy olyan gyerekek is olvashassanak, akik nem könnyen jutnak magyar nyelvű könyvekhez! A szervezők kérik: "Hozz magaddal legalább egy – használt, de jó állapotú – gyerekkönyvet vagy alsós tankönyvet. Az adományokat március 14-től március 22-ig várjuk a kijelölt gyűjtőpontokon." A könyvek már másnap el is indulnak a Szegedi Görögkatolikus Egyházközség és a beregszászi II. Rákóczi Ferenc Kárpátaljai Magyar Főiskola segítségével kárpátaljai magyar gyerekhez. Szervezők: FISZ - Fiatal Írók Szövetsége, Tiszatájonline.hu. Támogatók: Nemzeti Kulturális Alap.
 • március 20.
  11:00 - 17:00
 • március 20.
  16:30 - 18:00
 • március 20.
  17:30 - 19:00
  Az SZTE Mentor(h)áló és az Agóra közös "vetítős" sorozatának vendége: Cseh Attila, az SZTE JGYPK Kulturális Irodájának vezetője, aki civilben búvároktató és búvárfilmes szakember. A többszörös filmfesztivál győztes Cseh Attila a víz alatti filmezés és fotózás rejtelmeibe vezeti be az érdeklődőket. Ingyenes regisztráció: https://docs.google.com/forms/d/e/1FAIpQLSdnXt2yTeaBdYVzMg3UbVNtPURSRoS9le9qw4rf08UzIjc7yg/viewform
 • március 20.
  18:00 - 20:00
  Az előadó: Prof. Dr. Tristan Thielmann; University of Siegen, Science & Technology Studies. Az előadó előadásáról: "... From a genealogical perspective and by referring to W.J.T. Mitchell, operative images are inevitably redirected to the history and anthropology of the image. Although, for instance, augmented reality navigation using smart phones or smart glasses appear at first glance to be something completely new, they are in fact based on a very old cultural technique. Virtual travel through pre-recorded spaces can look back at least to the year 1905, when the first attempt at capturing residential streets of select routes in photographs took place. The idea was to make them available as ‘photo-auto guides’, with superimposed textual and pictographic route instructions. Moreover, these guides were designed as ‘social media’, with empty lines under each photograph allowing the preservation of photo-related memories. The navigation instructions were layered within a series of photographs, as if arrows had been drawn in the dust of the streets..."