SZTE Info

Előretolt helyőrség:az Informatórium mint disszeminációs helyszín

A Szent-Györgyi Albert Agóra Informatóriuma a Szegedi Tudományegyetem disszeminációs tereként jött létre, vagyis kifejezetten alkalmas az egyetemi projektek, kutatások eredményeinek terjesztésére.

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

Mindenekelőtt tehát az SZTE tudományos munkáinak háttértámogatására szolgál ez a tér, azaz a tudományos műhelyeknek, projekteknek, oktatási programoknak vagy hallgatói gyakorlatoknak is helyszínt adhat az Informatórium. Alapterülete négyszáz négyzetméter, vagyis akkora, mint egy kisebb művelődési ház.

 

– Külön programként meghirdethetők itt akár kurzusok is, februárban már lesznek olyan alkalmaink, amelyek az egyetem kurzusrendszeréből jönnek hozzánk, így egy földtudományos előadássorozat, mely egészen nyár elejéig tart, illetve a szegedi egyetem és a T-mobile közös mobilkommunikációs kurzusa is elkezdődik – tudtuk meg Rózsa Péter marketing-kommunikációs menedzsertől.

 

Nagylabor, intelligens tárgyaló

 

Az Informatóriumban rendelkezésre áll egy Nagylabor is, ahova ötven-hatvanfős közönséget vonzó előadásokat is lehet szervezni. Az itt elhelyezett tizenkét asztali gépes munkaállomás – mely laptopokkal húszra bővíthető – szintén egy egyetemi munkaközösség vagy projekt munkaterülete lehet. Az emeleten pedig egy intelligens tárgyalót rendeztek be, amely tizenkét személy számára méretezett, itt videokonferenciát is lehet bonyolítani.

 

A belső munkán kívül az Informatórium mint disszeminációs helyszín a nagyközönség, illetve a szakmai közönség felé is lehetőséget kínál, hogy az egyetem bemutassa kutatásait. Az eredmények közzététele, a projektek bemutató része egyaránt itt történhet meg. Emellett közművelődési feladatokat, szabadegyetem jellegű tudományos előadásokat is befogad az intézmény – sorolta Rózsa Péter.

 

Egyetem a piaci versenyben

 

Az Informatórium mellett az egyetem kibernetikai múltját is felvonultató Informatikatörténeti kiállítás, illetve a biológiai kutató disszeminációs Látványlaboratórium is az Agórában kapott helyet – ez a triumvirátus lényegében nagyon színvonalas programokat tud közösen szolgáltatni az egyetem tudásbázisára építve, annak eredményeit közkinccsé téve – hangsúlyozta a marketing-kommunikációs menedzser.

 

Hozzátette: a mai világban fontos az egyetemnek, hogy egyfajta piaci versenyben is helytálljon, ez a lehetőség az Informatóriumban kínálkozik, ami akár helyzeti előnyt is jelenthet a többi egyetemmel szemben, hiszen az SZTE az Informatórium révén egy városi közművelődési intézményben egy előre tolt helyőrséggel rendelkezik.

 

Ugródeszka és toborzóhely

 

– Elsősorban a természettudományos képzés felé kell orientálnunk a középiskolásokat, erre nagyszerű helyszín az Informatórium, hiszen a Százszorszép Gyermekház évtizedek óta bevonzotta magához ezt a közönséget, nekünk pedig el kell csábítani erre a területre a diákságot. Az egyetem hallgatói számára is jelenthetünk egyfajta ugródeszkát, hiszen gyakornokként dolgozhatnak nálunk, megismerkedhetnek az itt alkalmazott technológiákkal, megtanulhatják a rendezvényszervezést, a marketingtervezést, illetve azt is, hogy egy ilyen intézményt miként kell okosan működtetni – magyarázta Rózsa Péter. Hozzáfűzte: a későbbiekben ez a diákok számára jó referenciaként is működhet, arról nem is beszélve, hogy az Informatórium a cégeknek nagyszerű toborzóhely, hiszen egy-egy vállalat számára megmutatja, hogy Szegeden milyen tudással bírnak például a biológuskutatók, vagy az informatikusok. A hallgatók pedig még az alma materben megmérettetik magukat – összegzett a marketingmenedzser.

 

Hátralevő februári programok:

 

Február 12., kedd, 17:00-20:00

Informatorium Startup Klub, „Colabs Startup School on Tour: The Startup Kids” (filmvetítés), nyilvános rendezvény, a belépés díjtalan.

Február 14., csütörtök, 18:00-19:30

Karancsi Zoltán: Borneo (előadás), Magyar Földtani Védegylet. Nyilvános kurzus, a belépés korlátozott számban lehetséges és díjtalan.

Február 15., péntek, 10:00-14:30

Információépítészet, Z. Karvalics László, az SZTE Könyvtár-és Humán Információtudományi Tanszékének egyetemi docense és Minkó Mihály előadása. Nyilvános esemény, a belépés korlátozott számban lehetséges és díjtalan.

15:00-17:00

Média Fórum, az SZTE BTK Kommunkáció- és Médiatudományi Tanszékének fóruma a tanszék és a médiatudományi képzés 20 éves fennállása alkalmából, zártkörű rendezvény, részvétel csak meghívottaknak.

Február 19., kedd, 18:00-19:30

Bevezetés a mobilkommunikációba, az SZTE és a T-Mobile közös kurzusa. Nyilvános kurzus, a belépés korlátozott számban lehetséges és díjtalan.

Február 21., csütörtök, 18:00-19:30

Geofilm Klub, Magyar Földtani Védegylet. Nyilvános kurzus, a belépés korlátozott számban lehetséges és díjtalan.

Február 26., kedd, 18:00-19:30

Bevezetés a mobilkommunikációba, az SZTE és a T-Mobile közös kurzusa. Nyilvános kurzus, a belépés korlátozott számban lehetséges és díjtalan.

Február 27., szerda, 18:00-20:30

SzegedTech Meetup. Webfejlesztéssel- és egyéb, IT-témákkal kapcsolatos előadások. Az esemény nyilvános és ingyenes, de előzetes regisztrációhoz kötött, keress rá a facebookon!

Február 28., csütörtök, 18:00-20:30

Földtudósok a Világban – Jánosi-Mózes Tibor előadása, Magyar Földtani Védegylet. Nyilvános kurzus, a belépés korlátozott számban lehetséges és díjtalan.

 

A. M.

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

SZTEmagazin

2017. október 03.

Kiemelt_Antalicz_B

Első díjat nyert az Országos Tudományos Diákköri Konferencián, és egyedül épített a lézerfényt mérni képes szenzort. Felsőfokon beszél németül, angolul olvas szakcikkeket, miközben kínaiul tanul. A kollégiumában segíti az önképzőkör munkáját, s emellett egy új kutatási projekthez számítógépes szoftvert ír. Ő Antalicz Balázs, a Szegedi Tudományegyetem MSc-képzéses fizika szakos hallgatója, akitől leckét kaptunk lendületből és szakmai elhivatottságból.

SZTEtelevízió

2017. szeptember 13.

kiemelt_tanevnyito2017

Olyan jelentős fejlesztések előtt áll az SZTE, amelyekkel nemzetközi rangú kutatóegyetemmé válik – jelentette ki a rektor, igazolta példákkal a kormányt képviselő igazságügyi miniszter. A Szegedi Tudományegyetem 2017-2018-as tanévet nyitó ünnepségéről készült rövid videó itt megtekinthető.

Eseménynaptár

Eseménynaptár RSS

Rendezvénynaptár *

 • október 5. 09:00 - 22. 19:00
  A kiállítás szervezője: SZAB Művészeti Szakbizottság.
 • október 6. 08:00 - december 20. 08:00
  A szegedi szecessziós épületeket szokatlan szemszögbôl mutatja meg a tárlat. Az épületekre jellemzô szecessziós részleteket láthatjuk viszont fotókon. Olyan perspektívából, madártávlatból, ahogy az utca embere nem láthatja ôket. A kiállítás megtekinthetô december 20-ig.
 • október 7. 14:00 - november 10. 08:00
  A Magyar Alkotómûvészek Országos Egyesületével karöltve, szalonjelleggel a MAOE teljes képzômûvészeti tagságát megszólaltató tárlatot mutat be a REÖK. Ennek a kiállításnak a korábbi években különbözô, nagyhírû intézmények, mint például a szentendrei MûvészetMalom adott helyet. Az eddigi évek tapasztalatai alapján a szegedi kiállítóházba is 6-800 mûvész alkotását várjuk. A kiállítás megtekinthetô november 10-ig. Belépôjegy 500 Ft.
 • október 9. 15:00 - november 10. 20:00
  A fényképeket a szerző Juhász Antalnak az 1960-as évek óta végzett néprajzi terepmunkáin készítette. Az idő tájt a tanyai emberek a gazdasági, társadalmi változások időszakát élték. Évtizedek múltán látjuk, hogy a felvételek többnyire egy még paraszti életformában élt nemzedék hétköznapi munkáját, ünnepeit dokumentálják.
 • október 9. 18:00 - 21. 20:00
  Megnyitja: Bene Zoltán író, a Szeged folyóirat fôszerkesztôje Közremûködik: Csanádi Hajnalka (ének), Nemes Levente (doromb, dob) Nagy Károly (Szeged, 1952) Vinkler-díjas festô- és grafikusmûvész, a „Szeged kultúrájáért díj” 2017. évi kitüntetettje. A szegedi Tanárképzô Fôiskolán földrajz-rajz szakos tanári diplomát szerzett, majd elvégezte a Képzômûvészeti Fôiskola továbbképzô kurzusát. Tanított általános iskolákban (Algyô, Deszk), az Eötvös Gimnáziumban és mûvészeti iskolákban (Lyra, Classic) rajz és vizuális kultúra tantárgyat, médiaismeretet. A Szegedi Szépmíves Céh szabadiskolájában rajzot, festészetet és fotózást oktat. 1990 óta vezet nyári mûvésztelepeket. Fest olajjal és akrillal, készít akvarellt, ecsetrajzot, hagyományos sokszorosító grafikával és computer grafikával is foglalkozik. Elnöke a Szegedi Szépmíves Céhnek, tagja a Magyar Rajztanárok Országos Egyesületének. Megtekinthetô október 21-ig, hétköznapokon 08.00–22.00, szombaton 09.00–20.00 óráig.