SZTE Info

Fórum, focimeccs, felolvasóest, kiállítás – jubilál az egyetemi sajtó

90 éve jelent meg Szegeden az első egyetemi újság, az Új Élet, 60 éve indult a mai Szegedi Egyetem Magazin elődje, a Szegedi Egyetem. A kettős évfordulót színes programsorozat köszönti.

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

Kettős jubileumot ünnepel a 2012/13-as tanévben a szegedi egyetemi sajtó. 90 éve jelent meg az első egyetemi újság, az Új Élet című politikai, társadalmi, kritikai hetilap, és 60 esztendővel ezelőtt (1953. január 26-án) látott napvilágot a mai Szegedi Egyetem Magazin elődje, a Szegedi Egyetem. Mindezekhez kapcsolódik, hogy 20 éves a kommunikáció szak is az SZTE-n. Az universitas a következő hónapokban az egyetemi sajtó kiemelkedő teljesítményeire, a kommunikáció szakos képzésben játszott szerepére kívánja felhívni a figyelmet – hangzott el a február 25-én a Katolikus Házban – itt működött anno a Szegedi Egyetem szerkesztősége – tartott sajtótájékoztatón.

 

– Az egyetem fontos feladata a szellemi javak létrehozása és azok átadása, ilyetén módon affinitást kell mutatnia a kommunikáció iránt is. Élő kapcsolatot kell ápolnunk a közélettel, hogy ne csökkenjen az intézményünk iránti érdeklődés, de a kutatási, tudományos és oktatási eredményeink is megkövetelik a nyilvánosságot, ezért is fordítunk kiemelt figyelmet a jeles évfordulókra. Erőfeszítéseink sikerét jelzi, hogy az utóbbi időszakban mind regionális, mind országos, mind pedig külföldi megjelenéseink száma határozottan növekedett – mondta el bevezetőjében Pál József professzor, az SZTE nemzetközi és közkapcsolati rektorhelyettese.

 

Gróf Róza, a Szegedi Egyetem korábbi (1981-1994) főszerkesztője a lap egykori eredményeiből és értékeiből szemlézgetett, kiemelve többek között, hogy komoly szerepet játszottak a szegedi újságíró-, valamint a kommunikáció szakos képzés beindításában. – 1953 óta több jelentős vonulat kíséri végig az egyetemi sajtó történetét. Az abban szerepet vállalók egyrészt mindig odafigyeltek arra, hogy a lapok a hallgatói és a dolgozói, oktatói véleményeket is tükrözzék, másrészt folyamatosan lehetőséget teremtettek képzőművészeti alkotások, grafikák, karikatúrák, szépirodalmi művek bemutatására (publikált itt mások mellett Temesi Ferenc, Darvasi László, Podmaniczky Szilárd, Háy János is) –, harmadrészt az egyetemi sajtó szervesen kapcsolódott az újságíró-utánpótlás biztosításához. Akadt olyan időszak, mikor a Délmagyarországnál 11 egykori Szegedi Egyetem-újságíró dolgozott, s a mi szerkesztőségünk bábáskodott a szegedi kommunikáció szak elindítása körül is – emelte ki.

 

Újszászi Ilona, az SZTE Médiacentrum vezetője ismertette a kettős jubileumot köszöntő színes rendezvénykínálatot, hozzáfűzve: az események alá akarják húzni, hogy az egyetemi sajtó (a magazin, illetve a két televíziós stúdió) ma is a kommunikáció szak fő gyakorlóterepe. Elárulta: március 19-én (kedden) az SZTE Dugonics téri központi épülete ad otthont az egyetemi sajtó első eurorégiós egyeztető, szakmai fórumának, melyre Magyarország meghatározó felsőoktatási intézményeinek, illetve a temesvári és az újvidéki egyetem kommunikációs szakembereit várják. Ehhez kapcsolódva sajtótörténeti kiállítás nyílik a Szegedi Egyetem (SZEGY) 60 évéről, valamint kerekasztal-beszélgetést tartanak a szegedi egyetemi sajtóról az utóbbi hat évtized egyetemi vezetőinek, oktatóinak, hallgatóinak, a lapok főszerkesztőinek, szerzőinek részvételével.

 

Április 10-én a SZEGY-ben közlő írók és költők olvasnak fel műveikből a Grand Caféban, ahol képzőművészeti tárlat is megtekinthető lesz. A sorozat következő állomásán, május 15-én az SZTE Jó tanuló, jó sportoló díjas hallgatóival beszélgetnek a Hattyas sori sportközpontban, ahol aztán a “sportoló egyetem” mottóval aerobik- és táncbemutató is lesz, illetve kispályás focimeccsen csapnak össze újságírók és oktatók. Ősszel pedig az SZTE Klebelsberg-könyvtárban az egyetemi sajtó és nyilvánosság történetét bemutató tízrészes sajtóklub, beszélgetéssorozat, a kommunikáció szakhoz kötődő speciálkollégium zárja az ünneplést.


A jubileumok alkalmából idén először „Egyetemi sajtóért SZTE Talentis” ösztöndíjat alapít az SZTE Média Centrum az SZTE Pro Talentis Universitatis Alapítvány támogatásával.

Ezért köszönettel fogadjuk, ha adója 1 százalékát az egyetemi tehetséggondozás céljait támogató, 18022067-2-06 adószámú Pro Talentis Universitatis Alapítvány javára ajánlja fel! Az 1% felajánlásához szükséges nyomtatvány és további tájékoztató információ az SZTE Tehetségpont honlapján elérhető: http://www.sztehetseg.hu/hu/pro_talentis_alapitvany/2013_egy Ezen túl az alapítvány minden további pénzbeli támogatást örömmel vesz, a számlaszám: 11600006-00000000-41821394.

 

SZTEinfo

A Városi TV Szeged felvétele itt megtekinthető


sajtotajekoztato galéria
A sajtótájékoztatón készült képek itt megtekinthetők
Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

SZTEmagazin

2018. március 08.
Kiemelt_GTB

Nők a Tudományban Kiválósági Díjas lett Gazdag-Tóth Boglárka. Az SZTE TTIK Informatikai Intézet Számítógépes Optimalizálás Tanszékén dolgozó, szakmabeli férjével együtt három gyermeket nevelő édesanyával arról is beszélgettünk, melyik a kedvenc algoritmusa.

SZTEtelevízió

2017. szeptember 13.

kiemelt_tanevnyito2017

Olyan jelentős fejlesztések előtt áll az SZTE, amelyekkel nemzetközi rangú kutatóegyetemmé válik – jelentette ki a rektor, igazolta példákkal a kormányt képviselő igazságügyi miniszter. A Szegedi Tudományegyetem 2017-2018-as tanévet nyitó ünnepségéről készült rövid videó itt megtekinthető.

Eseménynaptár

Eseménynaptár RSS

Rendezvénynaptár *

 • március 14. 10:00 - 22. 19:30
  A Tiszatáj Online Plüss Műhely rovata gyűjtést szervez Kárpátaljára, hogy olyan gyerekek is olvashassanak, akik nem könnyen jutnak magyar nyelvű könyvekhez! A szervezők kérik: "Hozz magaddal legalább egy – használt, de jó állapotú – gyerekkönyvet vagy alsós tankönyvet. Az adományokat március 14-től március 22-ig várjuk a kijelölt gyűjtőpontokon." A könyvek már másnap el is indulnak a Szegedi Görögkatolikus Egyházközség és a beregszászi II. Rákóczi Ferenc Kárpátaljai Magyar Főiskola segítségével kárpátaljai magyar gyerekhez. Szervezők: FISZ - Fiatal Írók Szövetsége, Tiszatájonline.hu. Támogatók: Nemzeti Kulturális Alap.
 • március 22.
  11:00 - 13:00
 • március 22.
  15:00 - 17:00
  A Szegedi Orvosbiológiai Kutatások Jövőjéért Alapítvány és a Szegedi Tudományegyetem közös programján megjelenteket köszönti: a Nobel-díjas bert Sakmann, valamint Varró András professzor (SZTE). Hegyi Péter professzor bemutatja a SZEGEDI TUDÓS AKADÉMIÁT (SZTA), valamint annak középiskolai programja. Buzsáki György (Brain Prize 2011, a New York Egyetem Idegtudományi Intézetének professzora) előadásának címe: A KOGNITÍV TEVÉKENYSÉG MOTORIKUS EREDETE. Előtte Buzsáki Györgyöt bemutatja a vele együtt dolgozó Berényi Antal (SZTE).
 • március 22.
  17:00 - 18:30
  Az SZTE A Bölcsészettudományi Kar Choreomundus csapata bepillantott Szeged táncéletébe. Az élményeikről kiállítást készítettek.
 • március 22.
  17:00 - 18:30
  Az American Corner Szeged első programjaként a pennsylvaniai Arcadia Egyetem afroamerikai irodalommal és kultúrával foglalkozó oktatója, Dr. Kalenda Eaton tart előadást a Nők Történelmi Hónapja alkalmából. Az előadás angol nyelvű, a részvétel ingyenes. Az előadó az SZTE-BTK Amerikanisztika Tanszékének meghívására érkezik Szegedre.