SZTE Info

Fórum, focimeccs, felolvasóest, kiállítás – jubilál az egyetemi sajtó

90 éve jelent meg Szegeden az első egyetemi újság, az Új Élet, 60 éve indult a mai Szegedi Egyetem Magazin elődje, a Szegedi Egyetem. A kettős évfordulót színes programsorozat köszönti.

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

Kettős jubileumot ünnepel a 2012/13-as tanévben a szegedi egyetemi sajtó. 90 éve jelent meg az első egyetemi újság, az Új Élet című politikai, társadalmi, kritikai hetilap, és 60 esztendővel ezelőtt (1953. január 26-án) látott napvilágot a mai Szegedi Egyetem Magazin elődje, a Szegedi Egyetem. Mindezekhez kapcsolódik, hogy 20 éves a kommunikáció szak is az SZTE-n. Az universitas a következő hónapokban az egyetemi sajtó kiemelkedő teljesítményeire, a kommunikáció szakos képzésben játszott szerepére kívánja felhívni a figyelmet – hangzott el a február 25-én a Katolikus Házban – itt működött anno a Szegedi Egyetem szerkesztősége – tartott sajtótájékoztatón.

 

– Az egyetem fontos feladata a szellemi javak létrehozása és azok átadása, ilyetén módon affinitást kell mutatnia a kommunikáció iránt is. Élő kapcsolatot kell ápolnunk a közélettel, hogy ne csökkenjen az intézményünk iránti érdeklődés, de a kutatási, tudományos és oktatási eredményeink is megkövetelik a nyilvánosságot, ezért is fordítunk kiemelt figyelmet a jeles évfordulókra. Erőfeszítéseink sikerét jelzi, hogy az utóbbi időszakban mind regionális, mind országos, mind pedig külföldi megjelenéseink száma határozottan növekedett – mondta el bevezetőjében Pál József professzor, az SZTE nemzetközi és közkapcsolati rektorhelyettese.

 

Gróf Róza, a Szegedi Egyetem korábbi (1981-1994) főszerkesztője a lap egykori eredményeiből és értékeiből szemlézgetett, kiemelve többek között, hogy komoly szerepet játszottak a szegedi újságíró-, valamint a kommunikáció szakos képzés beindításában. – 1953 óta több jelentős vonulat kíséri végig az egyetemi sajtó történetét. Az abban szerepet vállalók egyrészt mindig odafigyeltek arra, hogy a lapok a hallgatói és a dolgozói, oktatói véleményeket is tükrözzék, másrészt folyamatosan lehetőséget teremtettek képzőművészeti alkotások, grafikák, karikatúrák, szépirodalmi művek bemutatására (publikált itt mások mellett Temesi Ferenc, Darvasi László, Podmaniczky Szilárd, Háy János is) –, harmadrészt az egyetemi sajtó szervesen kapcsolódott az újságíró-utánpótlás biztosításához. Akadt olyan időszak, mikor a Délmagyarországnál 11 egykori Szegedi Egyetem-újságíró dolgozott, s a mi szerkesztőségünk bábáskodott a szegedi kommunikáció szak elindítása körül is – emelte ki.

 

Újszászi Ilona, az SZTE Médiacentrum vezetője ismertette a kettős jubileumot köszöntő színes rendezvénykínálatot, hozzáfűzve: az események alá akarják húzni, hogy az egyetemi sajtó (a magazin, illetve a két televíziós stúdió) ma is a kommunikáció szak fő gyakorlóterepe. Elárulta: március 19-én (kedden) az SZTE Dugonics téri központi épülete ad otthont az egyetemi sajtó első eurorégiós egyeztető, szakmai fórumának, melyre Magyarország meghatározó felsőoktatási intézményeinek, illetve a temesvári és az újvidéki egyetem kommunikációs szakembereit várják. Ehhez kapcsolódva sajtótörténeti kiállítás nyílik a Szegedi Egyetem (SZEGY) 60 évéről, valamint kerekasztal-beszélgetést tartanak a szegedi egyetemi sajtóról az utóbbi hat évtized egyetemi vezetőinek, oktatóinak, hallgatóinak, a lapok főszerkesztőinek, szerzőinek részvételével.

 

Április 10-én a SZEGY-ben közlő írók és költők olvasnak fel műveikből a Grand Caféban, ahol képzőművészeti tárlat is megtekinthető lesz. A sorozat következő állomásán, május 15-én az SZTE Jó tanuló, jó sportoló díjas hallgatóival beszélgetnek a Hattyas sori sportközpontban, ahol aztán a “sportoló egyetem” mottóval aerobik- és táncbemutató is lesz, illetve kispályás focimeccsen csapnak össze újságírók és oktatók. Ősszel pedig az SZTE Klebelsberg-könyvtárban az egyetemi sajtó és nyilvánosság történetét bemutató tízrészes sajtóklub, beszélgetéssorozat, a kommunikáció szakhoz kötődő speciálkollégium zárja az ünneplést.


A jubileumok alkalmából idén először „Egyetemi sajtóért SZTE Talentis” ösztöndíjat alapít az SZTE Média Centrum az SZTE Pro Talentis Universitatis Alapítvány támogatásával.

Ezért köszönettel fogadjuk, ha adója 1 százalékát az egyetemi tehetséggondozás céljait támogató, 18022067-2-06 adószámú Pro Talentis Universitatis Alapítvány javára ajánlja fel! Az 1% felajánlásához szükséges nyomtatvány és további tájékoztató információ az SZTE Tehetségpont honlapján elérhető: http://www.sztehetseg.hu/hu/pro_talentis_alapitvany/2013_egy Ezen túl az alapítvány minden további pénzbeli támogatást örömmel vesz, a számlaszám: 11600006-00000000-41821394.

 

SZTEinfo

A Városi TV Szeged felvétele itt megtekinthető


sajtotajekoztato galéria
A sajtótájékoztatón készült képek itt megtekinthetők
Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

SZTEmagazin

2017. október 03.

Kiemelt_Antalicz_B

Első díjat nyert az Országos Tudományos Diákköri Konferencián, és egyedül épített a lézerfényt mérni képes szenzort. Felsőfokon beszél németül, angolul olvas szakcikkeket, miközben kínaiul tanul. A kollégiumában segíti az önképzőkör munkáját, s emellett egy új kutatási projekthez számítógépes szoftvert ír. Ő Antalicz Balázs, a Szegedi Tudományegyetem MSc-képzéses fizika szakos hallgatója, akitől leckét kaptunk lendületből és szakmai elhivatottságból.

SZTEtelevízió

2017. szeptember 13.

kiemelt_tanevnyito2017

Olyan jelentős fejlesztések előtt áll az SZTE, amelyekkel nemzetközi rangú kutatóegyetemmé válik – jelentette ki a rektor, igazolta példákkal a kormányt képviselő igazságügyi miniszter. A Szegedi Tudományegyetem 2017-2018-as tanévet nyitó ünnepségéről készült rövid videó itt megtekinthető.

Eseménynaptár

Eseménynaptár RSS

Rendezvénynaptár *

 • október 6. 08:00 - december 20. 08:00
  A szegedi szecessziós épületeket szokatlan szemszögbôl mutatja meg a tárlat. Az épületekre jellemzô szecessziós részleteket láthatjuk viszont fotókon. Olyan perspektívából, madártávlatból, ahogy az utca embere nem láthatja ôket. A kiállítás megtekinthetô december 20-ig.
 • október 7. 14:00 - november 10. 08:00
  A Magyar Alkotómûvészek Országos Egyesületével karöltve, szalonjelleggel a MAOE teljes képzômûvészeti tagságát megszólaltató tárlatot mutat be a REÖK. Ennek a kiállításnak a korábbi években különbözô, nagyhírû intézmények, mint például a szentendrei MûvészetMalom adott helyet. Az eddigi évek tapasztalatai alapján a szegedi kiállítóházba is 6-800 mûvész alkotását várjuk. A kiállítás megtekinthetô november 10-ig. Belépôjegy 500 Ft.
 • október 9. 15:00 - november 10. 20:00
  A fényképeket a szerző Juhász Antalnak az 1960-as évek óta végzett néprajzi terepmunkáin készítette. Az idő tájt a tanyai emberek a gazdasági, társadalmi változások időszakát élték. Évtizedek múltán látjuk, hogy a felvételek többnyire egy még paraszti életformában élt nemzedék hétköznapi munkáját, ünnepeit dokumentálják.
 • október 13. 17:00 - december 31. 18:00
  Gyenes Kálmán a Délmagyarország fotósaként hosszú éveken keresztül örökítette meg nemcsak Szeged, hanem Csongrád megye mindennapjait is, emellett számtalan felvételt készített szeretett Erdélyérôl is. A tárlaton a nem régen elhunyt fotómûvész alkotásaiból mutatunk be egy olyan válogatást, melyen megjelennek a sportversenyek izgalmai, a rendszerváltás legendás pillanatai vagy éppen Tarján panelépületeinek szépségei is. A kiállítás megtekinthetô december 31-ig, naponta 10.00–18.00 óráig.
 • október 17. 16:00 - november 17. 20:00
  Az 1956-ra, a szegedi egyetemen megalakult MEFESZ-re emlékező kiállítást az SZTE Klebelsberg Könyvtár szervezi.