SZTE Info

Gyógyszerfelügyeleti Intézet: egy évtizede az oktató-,kutatómunka szolgálatában

Tízéves a Szegedi Tudományegyetem Gyógyszerésztudományi Kar Gyógyszerfelügyeleti Intézete. Ebből az alkalomból ünnepi ülést rendeztek a karon február 8-án, amelyen a 70. életévét betöltő Paál Tamás professzort, az intézet első vezetőjét is köszöntötték.

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

– Egy professzorból és egy telefonból állt az intézet a kezdetekkor. Majd elsőként vállalta el az oktatói feladatokat Csóka Ildikó 2004-ben. Azóta példamutató, dicsérendő oktatási programot dolgoztak ki itt. Kialakult az intézet egyedülálló arculata. Mára egy növekvő tanszékké vált, ahol a tudományos tevékenység is felfutóban van – fogalmazott Falkay György professzor, a Gyógyszerhatástani és Biofarmáciai Intézet korábbi vezetője; intézetalapító prodékán. Az ünnepi ülésen szakmai előadást tartott Kőszeginé Szalai Hilda, a Gyógyszerészeti és Egészségügyi Minőség- és Szervezetfejlesztési Intézet – Országos Gyógyszerészeti Intézet főigazgató-helyettese, Csupor Dezső, a Farmakognóziai Intézet egyetemi adjunktusa, Kovács Anita és Nagy Tamás, az intézet tanársegédei.

 

– A sikeres oktató- és kutatómunka legfőbb bázisai a jól működő intézetek, köztük a Gyógyszerfelügyeleti Intézet, mely megkérdőjelezhetetlenül fontos intézete a gyógyszerésztudományi karnak – hallottuk Hohmann Judittól, az SZTE GYTK dékánjától, aki a kar oktatási és kutatási stratégiájáról beszélt a résztvevőknek. A dékán asszony a hazai gyógyszerészet egyik legkiválóbb és legismertebb egyéniségeként jellemezte Paál Tamás professzort, akit 70. születésnapja alkalmából egy Szabó András-akvarellel köszöntöttek az intézet munkatársai.

 

– Hallatlanul izgalmas dolog fiatalokat tanítani, egészen más, mint a felnőtteket. Az egyetemisták oktatása az életemnek egy olyan részévé és hobbijává vált, amiről nem is tudnék már lemondani. Nagy örömöt jelent, amikor egy hallgatón azt látja az ember, hogy egyszer csak megnyílik a tekintete, megértett valamit – mondta az emeritus professzor, amikor arról kérdeztük, milyen szerepet töltött be az életében a szegedi intézet, ahol állampolgári és jogi ismereteket tanít. Paál professzor 2002 és 2007 között volt itt intézetvezető. Egyike Európa leghosszabb ideig szolgált gyógyszerhatósági vezetőinek, hiszen az Országos Gyógyszerészeti Intézet főigazgatói posztját 23 éven át töltötte be. Itt jelenleg is főtanácsadóként tevékenykedik. Szakmai tudását mind a hazai, mind a nemzetközi gyógyszeripar, valamint a külföldi hatóságok is elismerik és tisztelettel méltatják.

 

Tantárgyak és eredmények

 

– A Gyógyszerfelügyeleti Intézetben 4 oktató 10 tárgyat tanít, közülük 7-et angolul is a külföldi hallgatók számára – tudtuk meg Csóka Ildikótól. Az SZTE GYTK Gyógyszerfelügyeleti Intézet intézetvezető egyetemi docense ezeket fel is sorolta: állampolgári és jogi alapismeretek, közgazdaságtani alapismeretek, gyógyszerészi etika, gyógyszerügyi szakigazgatás, minőségbiztosítás, a kommunikáció alapjai, kommunikáció a gyógyszerészi gyakorlatban, játékos szimbolikus logika, vállalkozás-menedzsment gyógyszerészhallgatók számára – szerepel a kínálatban. Ezeken kívül az SZTE bármely hallgatója számára hozzáférhető a gyógyszerügyi szabályozás kurzus, szabadon választható, úgynevezett „universitas” tantárgyként. Az intézet két szakterületen (minőségbiztosítás és gyógyszerügyi szakigazgatás) szervez kurzusokat a szakgyógyszerészképzésben, és több tárgyban érintett a karon folyó gyógyszertári asszisztensképzésben. Az intézet vezetője 2004-től kezdődően részt vesz egyetemi szintű minőségbiztosítási rendszer építésével foglalkozó pályázatokban és egyéb, felsőoktatás minőségével kapcsolatos fejlesztő tevékenységekben is, 2011 óta az SZTE minőségügyi vezetője.

 

Az SZTE GYTK Gyógyszerfelügyeleti Intézetről bővebb információ: http://www2.pharm.u-szeged.hu/gyfi/

 

Bobkó Anna

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

SZTEmagazin

2018. március 08.
Kiemelt_GTB

Nők a Tudományban Kiválósági Díjas lett Gazdag-Tóth Boglárka. Az SZTE TTIK Informatikai Intézet Számítógépes Optimalizálás Tanszékén dolgozó, szakmabeli férjével együtt három gyermeket nevelő édesanyával arról is beszélgettünk, melyik a kedvenc algoritmusa.

SZTEtelevízió

2017. szeptember 13.

kiemelt_tanevnyito2017

Olyan jelentős fejlesztések előtt áll az SZTE, amelyekkel nemzetközi rangú kutatóegyetemmé válik – jelentette ki a rektor, igazolta példákkal a kormányt képviselő igazságügyi miniszter. A Szegedi Tudományegyetem 2017-2018-as tanévet nyitó ünnepségéről készült rövid videó itt megtekinthető.

Eseménynaptár

Eseménynaptár RSS

Rendezvénynaptár *

 • március 23.
  10:00 - 12:30
  Prof. Dr. Borbás Anikó (DE GYTK Gyógyszerészi Kémiai Tanszék) Gyökös tioladdíciók telítetlen szénhidrátokon címmel és Prof. Dr. Herczegh Pál (DE GYTK Gyógyszerészi Kémiai Tanszék) előadása A teikoplanin származékoktól a triciklánókig: a közelmúlt terméséből címmel a SZAB Gyógyszerésztudományi Szakbizottság Gyógyszerkémiai és Gyógyszeranalitikai Munkabizottság, valamint az SZTE Gyógyszerkémiai Intézet programja.
 • március 24. 10:00 - 25. 15:00
  Az Ifjú Pszichológusok és Neveléstudományi Kutatók Országos Konferenciája, az IPSZILON Konferencia fő témája: az ifjúságszociológia és ifjúságpszichológia. A plenáris előadásokon Dr. Jancsák Csaba (SZTE JGYPK) az ifjúságkutatás legújabb hazai és nemzetközi eredményeit ismerteti; Prof. Dr. Pikó Bettina (SZTE ÁOK) arra a kérdésre válaszol, hogy Mitől boldogok a fiatalok?
 • március 26.
  14:00 - 15:00
 • március 27.
  17:00 - 18:30
  A TIT Szabadegyetem Földrajz Tagozat előadója: Dr. Karancsi Zoltán PhD, tanszékvezető egyetemi docens (SZTE JGYPK). Az északi sarkkörön túlra télen leginkább az északi fényt keresők kelnek útra. Az előadó arra a kérdésre is válaszol, hogy mit lehet még észak Norvégiában ilyenkor csinálni turistaként.
 • március 27.
  18:00 - 19:30
  Az SZTE Mentor(h)áló Pedagógiai esték című nagyszabású sorozatának vendége dr. Farkas Eszter PhD, egyetemi docens, a Szegedi Tudományegyetem Általános Orvostudományi Karán működő Orvosi Fizikai és Orvosi Informatikai Intézet L’Oreal-UNESCO díjjal kitüntetett agyikeringés-kutatója. Olyan kérdésekre keresi a választ, mint például: vajon mitől függ idegrendszerünk egészséges öregedése? Milyen körülmények ronthatják kilátásainkat? További információ: http://www.jgypk.hu/mentorhalo/ujabb-tudomanyos-ismeretterjeszto-csemege-az-oregedo-agy/