SZTE Info

Gyógyszerfelügyeleti Intézet: egy évtizede az oktató-,kutatómunka szolgálatában

Tízéves a Szegedi Tudományegyetem Gyógyszerésztudományi Kar Gyógyszerfelügyeleti Intézete. Ebből az alkalomból ünnepi ülést rendeztek a karon február 8-án, amelyen a 70. életévét betöltő Paál Tamás professzort, az intézet első vezetőjét is köszöntötték.

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

– Egy professzorból és egy telefonból állt az intézet a kezdetekkor. Majd elsőként vállalta el az oktatói feladatokat Csóka Ildikó 2004-ben. Azóta példamutató, dicsérendő oktatási programot dolgoztak ki itt. Kialakult az intézet egyedülálló arculata. Mára egy növekvő tanszékké vált, ahol a tudományos tevékenység is felfutóban van – fogalmazott Falkay György professzor, a Gyógyszerhatástani és Biofarmáciai Intézet korábbi vezetője; intézetalapító prodékán. Az ünnepi ülésen szakmai előadást tartott Kőszeginé Szalai Hilda, a Gyógyszerészeti és Egészségügyi Minőség- és Szervezetfejlesztési Intézet – Országos Gyógyszerészeti Intézet főigazgató-helyettese, Csupor Dezső, a Farmakognóziai Intézet egyetemi adjunktusa, Kovács Anita és Nagy Tamás, az intézet tanársegédei.

 

– A sikeres oktató- és kutatómunka legfőbb bázisai a jól működő intézetek, köztük a Gyógyszerfelügyeleti Intézet, mely megkérdőjelezhetetlenül fontos intézete a gyógyszerésztudományi karnak – hallottuk Hohmann Judittól, az SZTE GYTK dékánjától, aki a kar oktatási és kutatási stratégiájáról beszélt a résztvevőknek. A dékán asszony a hazai gyógyszerészet egyik legkiválóbb és legismertebb egyéniségeként jellemezte Paál Tamás professzort, akit 70. születésnapja alkalmából egy Szabó András-akvarellel köszöntöttek az intézet munkatársai.

 

– Hallatlanul izgalmas dolog fiatalokat tanítani, egészen más, mint a felnőtteket. Az egyetemisták oktatása az életemnek egy olyan részévé és hobbijává vált, amiről nem is tudnék már lemondani. Nagy örömöt jelent, amikor egy hallgatón azt látja az ember, hogy egyszer csak megnyílik a tekintete, megértett valamit – mondta az emeritus professzor, amikor arról kérdeztük, milyen szerepet töltött be az életében a szegedi intézet, ahol állampolgári és jogi ismereteket tanít. Paál professzor 2002 és 2007 között volt itt intézetvezető. Egyike Európa leghosszabb ideig szolgált gyógyszerhatósági vezetőinek, hiszen az Országos Gyógyszerészeti Intézet főigazgatói posztját 23 éven át töltötte be. Itt jelenleg is főtanácsadóként tevékenykedik. Szakmai tudását mind a hazai, mind a nemzetközi gyógyszeripar, valamint a külföldi hatóságok is elismerik és tisztelettel méltatják.

 

Tantárgyak és eredmények

 

– A Gyógyszerfelügyeleti Intézetben 4 oktató 10 tárgyat tanít, közülük 7-et angolul is a külföldi hallgatók számára – tudtuk meg Csóka Ildikótól. Az SZTE GYTK Gyógyszerfelügyeleti Intézet intézetvezető egyetemi docense ezeket fel is sorolta: állampolgári és jogi alapismeretek, közgazdaságtani alapismeretek, gyógyszerészi etika, gyógyszerügyi szakigazgatás, minőségbiztosítás, a kommunikáció alapjai, kommunikáció a gyógyszerészi gyakorlatban, játékos szimbolikus logika, vállalkozás-menedzsment gyógyszerészhallgatók számára – szerepel a kínálatban. Ezeken kívül az SZTE bármely hallgatója számára hozzáférhető a gyógyszerügyi szabályozás kurzus, szabadon választható, úgynevezett „universitas” tantárgyként. Az intézet két szakterületen (minőségbiztosítás és gyógyszerügyi szakigazgatás) szervez kurzusokat a szakgyógyszerészképzésben, és több tárgyban érintett a karon folyó gyógyszertári asszisztensképzésben. Az intézet vezetője 2004-től kezdődően részt vesz egyetemi szintű minőségbiztosítási rendszer építésével foglalkozó pályázatokban és egyéb, felsőoktatás minőségével kapcsolatos fejlesztő tevékenységekben is, 2011 óta az SZTE minőségügyi vezetője.

 

Az SZTE GYTK Gyógyszerfelügyeleti Intézetről bővebb információ: http://www2.pharm.u-szeged.hu/gyfi/

 

Bobkó Anna

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

SZTEmagazin

2017. december 06.

kiemelt_Dux_Laszlo

Biológia, kémia és fizika tantárgyból, valamint a Nobel-díjas rektor életéből, munkásságából áll össze évről évre az egyre népszerűbb SZTE Szent-Györgyi Tanulmányi Verseny kérdéssora. A zsűri elnökével, prof. Dr. Dux László tanszékvezető egyetemi tanárral a Szent-Györgyi-örökségről és a középiskolások versenyéről beszélgettünk.

SZTEtelevízió

2017. szeptember 13.

kiemelt_tanevnyito2017

Olyan jelentős fejlesztések előtt áll az SZTE, amelyekkel nemzetközi rangú kutatóegyetemmé válik – jelentette ki a rektor, igazolta példákkal a kormányt képviselő igazságügyi miniszter. A Szegedi Tudományegyetem 2017-2018-as tanévet nyitó ünnepségéről készült rövid videó itt megtekinthető.

Eseménynaptár

Eseménynaptár RSS

Rendezvénynaptár *

 • december 18.
  10:00 - 14:30
  A Paál Zoltán díj átadása. A Katalízis Munkabizottság elnökének megválasztása. Sápi András (SZTE Alkalmazott és Környezeti Kémiai Tanszék) – Tervezett Katalízis: Nano- és in-situ technológiákkal a nagy aktivitás és szelektivitás felé. Havasi Viktor (SZTE Alkalmazott és Környezeti Kémiai Tanszék, PhD munka bemutató) – Ritkaföldfémekkel dópolt stroncium-aluminátok hasznosítása a fotokatalízisben. Ádám Adél (SZTE Szerves Kémiai Tanszék) – Nikkel nanorészecskék előállítása, jellemzése és felhasználása katalizátorként SZTE Alkalmazott és Környezeti Kémiai Tanszék). Varga Gábor (SZTE Szerves Kémiai Tanszék) – Átmenetifém-aminosav komplex-CaAl-réteges kettős hidroxid kompozitok készítése, szerkezetvizsgálatuk és katalitikus alkalmazásaik. Mészáros Rebeka, Ötvös Sándor Balázs, Varga Gábor, Kocsis Marianna, Pálinkó István, Fülöp Ferenc (SZTE Gyógyszerkémiai Intézet) – Hatékony heterogén ezüst katalizátor fejlesztése terminális alkinek közvetlen nitrillé alakításához. Gyulavári Tamás Zsolt (SZTE Alkalmazott és Környezeti Kémiai Tanszék) – Látható fénnyel gerjeszthető titán-dioxidok előállítása és jellemzése. Musza Katalin (SZTE Szerves Kémiai Tanszék) – Cu/Cu2O nanorészecskék szintézise, jellemzése és katalitikus aktivitásuk egy kapcsolási reakcióban. Tungler Antal (MTA Energiatudományi Kutatóközpont) – Gyógyszeripari szennyvizek ártalmatlanítása és hasznosítása.
 • december 19.
  10:00 - 16:47
  Az MTA Elektrokémiai Munkabizottság tudományos ülésének programja: Janáky Csaba (SZTE) – Új eredmények és kutatási irányok a szegedi fotoelektrokémiában. Kormányos Attila (SZTE) – Vezető polimer alapú összetett elektródok fotoelektrokémiája. Samu Gergely Ferenc (SZTE) – Optikailag aktív perovszkit elektródok vizsgálata. Kovács Noémi (ELTE) – Titánötvözetek elektrokémiai stabilitásának vizsgálata kettős potenciodinamikus vezérlést alkalmazó módszerekkel. Szekeres Krisztina Júlia (ELTE) – Vezető polimerfilm elektródok elektrokémiai és morfológiai vizsgálata. Pap Sándor József (MTA Energiakutató) – Réz(II)-peptid komplexek tervezése O2 elektrokatalitikus termeléséhez. Péter László (MTA Wigner) – Cirkónium elektrolitikus hidrogénezése. Tóth Péter Sándor (SZTE) – Grafén és egyéb kétdimenziós nanoszerkezetek (foto)elektrokémiai vizsgálata. Pajkossy Tamás (MTA TTK) – Egyebek. A rendezvény szervezője: SZAB Kémiai Szakbizottság Fizikai Kémiai és Anyagtudományi Munkabizottság.
 • december 19.
  15:00 - 17:00
  SZAB Orvostudományi Szakbizottság Sprottudományi Munkabizottság.
 • *
  december 19.
  17:00 - 18:30
  Mikszáth Kálmántól kezdve Wass Alberten át Oravecz Imréig több író, illetve számos tanulmány tudós szerzője is foglalkozik az amerikai kontinensen diaszpórában élő magyarok helyzetével. Újszászi Ilona újságíró, az SZTE közkapcsolati koordinátora legújabb riportkönyvében családtörténetekkel válaszol a kérdésre: Hogyan lettek ők „amerikai magyarok”? A fotókkal, számokkal, tényekkel illusztrált könyvbemutatón szó esik az amerikai bevándorlási hullámok különbözőségeiről és tanulságairól, ami segítheti a napjainkban Európát érintő migrációs válság értelmezését is.