SZTE Info

pszihologia_napja_kiemelt

Híd a test és a lélek egészsége között – a Pszichológia Napja Szegeden

Az egészség- és sportpszichológia volt a témája a Szegeden első alkalommal megrendezett Pszichológia Napjának február 21-én, melynek a SZAB-székház adott otthont. Az előadásokból többek között kiviláglott, miképpen épülnek hidak a testi és a lelki egészség között.

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

Előadásokkal, műhely- és kerekasztal-beszélgetésekkel járták körbe a sport és egészség pszichológiájának kérdésköreit a szakemberek a Szegedi Tudományegyetem Bölcsészettudományi Kar Pszichológiai Intézet és a Magyar Pszichológiai Társaság, valamint a SZAB Neveléstudományi és Pszichológia Szakbizottsága közös szervezésében lezajlott rendezvényen.


– Azt vártuk a konferenciától, hogy egy nagyon fellendülőben levő területnek adhatunk hangot. Ehhez kapcsolódik, hogy az intézetünk nem régiben indított egy olyan mesterszakirányos programot, ami a klinikai és egészségpszichológiával foglalkozik – mondta el a konferencián Szokolszky Ágnes, az SZTE BTK Pszichológiai Intézet vezetője.


Mint megtudtuk, az egészségpszichológia egyik alapszemléletét jelenti a pszichoszomatikus megközelítés, amely most már hidakat teremt a testi és a lelki egészség között. A szemléletváltás lényege, hogy nem a beteget keresik a szakemberek, hanem az egészségest szeretnék egészségben megőrizni. – Azt akarjuk, hogy a páciens maga képes legyen saját magát egészségben tartani. Emellett persze továbbra is lényeges az, hogy a megbetegedésekben milyen szerepe van a lelki tényezőknek, számtalan fontos kutatás mutat rá arra, miként tud a pszichológia segíteni a gyógyulási folyamatban – magyarázta a szakember.


– Hiszek az ősi igazságokban, ez saját magánmeglátásom, régóta jógázom. A pszichológiát egy ökológiai nézőpontból közelítem meg tudományosan – folytatta az intézetvezető. Hozzátette: ugyanakkor óriási különbség van az ősi tudások és a ma divatos ezoterikus, mindent elárasztó lila köd között. Jóllehet utóbbi irányzatok is a test és a lélek valamilyen kölcsönhatását keresik, mindezt sokszor megalapozatlan és naiv, vagy éppen rossz ízű piaci felhanggal teszik – így a közember számára nehéz megkülönböztetni, melyik a valóban megalapozott szemlélet, és melyik nem. Az azonban biztos, hogy az emberek nagyon érdeklődők az iránt, hogy miként tudnak egészségesebben élni – összegzett Szokolszky Ágnes.


Az intézetvezető előadásában rámutatott, az utóbbi időben erősen integrálódtak a tudományok, és multidiszciplináris megközelítésekről lehet beszélni, nem pusztán a pszichológiáról önmagában. A 21. század küszöbére értünk el oda, hogy a természettudományok is a komplex rendszereket kutatják, megteremtődött elméletileg és módszertanilag is annak a feltétele, hogy az emberre is úgy tekintsenek a kutatók, mint egy nyitott, komplex rendszerre. Ezen a ponton jól illeszkedhet a szoros értelemben vett pszichológia más természettudományokhoz. Egyre inkább eltűnik a merev struktúrák feltételezése, mint például a genetikai vagy a neurális rendszer. Nap mint nap szállítja a tudomány a bizonyítékokat, hogy ezek kölcsönös függésben működnek, egy nyitott rendszer komponensei, melyek együttesen alkotják az embert. Ez a szemléleti fordulat előtérbe hozza azt a régi tradíciót, ami az egészlegességet kereste a pszichológia mélyén – zárta gondolatait az intézetvezető.

 

Arany Mihály


*

 

Először Szegeden: az egyensúly jegyében

 

A Pszichológia Napja a Magyar Pszichológiai Társaság (MPT) születésnapjához kapcsolódó rendezvény, amelyet 2009 óta minden évben február 23-án rendeznek Budapesten. Idén, az MPT 85 éves fennállásának évfordulóján, a rendezvény témája a Sport és az egészség pszichológiája volt.

 

Idén először csatlakozott az országos programhoz a Magyar Pszichológia Társaság Dél-magyarországi tagozata is. A tagozat a Szegedi Tudományegyetem Pszichológiai Intézetének és a SZAB Pszichológiai szakbizottságának közös szervezésében február 21-én egész napos szakmai rendezvényt tartott. A konferencián 140 regisztrált résztvevő vett részt a SZAB székházban, ahol délelőtt a témához kapcsolódó tudományos előadásokat hallgathattak a résztvevők, délután pedig, négy izgalmas műhelyfoglalkozás, és két kerekasztal beszélgetés várta az érdeklődőket. A rendezvényt egy pszichodráma bemutató zárta, melynek központi témája szintén a sport és az önbizalom kapcsolata, és a bennünk munkáló segítő és akadályozó erők harmóniájának megteremtése volt.

 

Az újszerű szegedi programon nemcsak pszichológusok, mesterszakos pszichológus hallgatók vettek részt, de jelen voltak a társszakmák képviselői is: például mentálhigiénikus szakemberek, szociális munkások, pedagógusok is. A rendezvényen a kutatókon, oktatókon kívül számos, az alkalmazott pszichológia területén működő szakember is megmutatta tudását. Gyakorló iskolapszichológusok, a betegágy mellett dolgozó klinikai pszichológusok, felsőoktatási diáktanácsadók vezették be az érdeklődőket a sport és az egészségpszichológia terén végzett munkájukba. A program elméleti és gyakorlati ismereteket, érdekességeket kínált a nagyszámú érdeklődő szakmai közönségnek – a szakmai együttműködés és az egészség szempontjából is oly fontos egyensúly jegyében.

 

SZTEinfoPszichologia_napja_galéria
A pszichológia napján készült képek itt megtekinthetők
Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

SZTEmagazin

2018. január 19.

_MG_8971

Javított kiválósága számarányain a Szegedi Tudományegyetem: a 2016-os adatokhoz képest száznál is több, 2017-ben összesen 225 tehetséges egyetemista, doktorandusz és ifjú oktató nyerte el az Új Nemzeti Kiválósági Program ösztöndíját. A sikeres ifjú kutatók közül az Újvidékről az SZTE doktori iskolájába érkező Kartali Tündét kértük villáminterjúra.

SZTEtelevízió

2017. szeptember 13.

kiemelt_tanevnyito2017

Olyan jelentős fejlesztések előtt áll az SZTE, amelyekkel nemzetközi rangú kutatóegyetemmé válik – jelentette ki a rektor, igazolta példákkal a kormányt képviselő igazságügyi miniszter. A Szegedi Tudományegyetem 2017-2018-as tanévet nyitó ünnepségéről készült rövid videó itt megtekinthető.

Eseménynaptár

Eseménynaptár RSS

Rendezvénynaptár *

 • március 14. 10:00 - 22. 19:30
  A Tiszatáj Online Plüss Műhely rovata gyűjtést szervez Kárpátaljára, hogy olyan gyerekek is olvashassanak, akik nem könnyen jutnak magyar nyelvű könyvekhez! A szervezők kérik: "Hozz magaddal legalább egy – használt, de jó állapotú – gyerekkönyvet vagy alsós tankönyvet. Az adományokat március 14-től március 22-ig várjuk a kijelölt gyűjtőpontokon." A könyvek már másnap el is indulnak a Szegedi Görögkatolikus Egyházközség és a beregszászi II. Rákóczi Ferenc Kárpátaljai Magyar Főiskola segítségével kárpátaljai magyar gyerekhez. Szervezők: FISZ - Fiatal Írók Szövetsége, Tiszatájonline.hu. Támogatók: Nemzeti Kulturális Alap.
 • március 20.
  11:00 - 17:00
 • március 20.
  16:30 - 18:00
 • március 20.
  17:30 - 19:00
  Az SZTE Mentor(h)áló és az Agóra közös "vetítős" sorozatának vendége: Cseh Attila, az SZTE JGYPK Kulturális Irodájának vezetője, aki civilben búvároktató és búvárfilmes szakember. A többszörös filmfesztivál győztes Cseh Attila a víz alatti filmezés és fotózás rejtelmeibe vezeti be az érdeklődőket. Ingyenes regisztráció: https://docs.google.com/forms/d/e/1FAIpQLSdnXt2yTeaBdYVzMg3UbVNtPURSRoS9le9qw4rf08UzIjc7yg/viewform
 • március 20.
  18:00 - 20:00
  Az előadó: Prof. Dr. Tristan Thielmann; University of Siegen, Science & Technology Studies. Az előadó előadásáról: "... From a genealogical perspective and by referring to W.J.T. Mitchell, operative images are inevitably redirected to the history and anthropology of the image. Although, for instance, augmented reality navigation using smart phones or smart glasses appear at first glance to be something completely new, they are in fact based on a very old cultural technique. Virtual travel through pre-recorded spaces can look back at least to the year 1905, when the first attempt at capturing residential streets of select routes in photographs took place. The idea was to make them available as ‘photo-auto guides’, with superimposed textual and pictographic route instructions. Moreover, these guides were designed as ‘social media’, with empty lines under each photograph allowing the preservation of photo-related memories. The navigation instructions were layered within a series of photographs, as if arrows had been drawn in the dust of the streets..."