SZTE Info

pszihologia_napja_kiemelt

Híd a test és a lélek egészsége között – a Pszichológia Napja Szegeden

Az egészség- és sportpszichológia volt a témája a Szegeden első alkalommal megrendezett Pszichológia Napjának február 21-én, melynek a SZAB-székház adott otthont. Az előadásokból többek között kiviláglott, miképpen épülnek hidak a testi és a lelki egészség között.

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

Előadásokkal, műhely- és kerekasztal-beszélgetésekkel járták körbe a sport és egészség pszichológiájának kérdésköreit a szakemberek a Szegedi Tudományegyetem Bölcsészettudományi Kar Pszichológiai Intézet és a Magyar Pszichológiai Társaság, valamint a SZAB Neveléstudományi és Pszichológia Szakbizottsága közös szervezésében lezajlott rendezvényen.


– Azt vártuk a konferenciától, hogy egy nagyon fellendülőben levő területnek adhatunk hangot. Ehhez kapcsolódik, hogy az intézetünk nem régiben indított egy olyan mesterszakirányos programot, ami a klinikai és egészségpszichológiával foglalkozik – mondta el a konferencián Szokolszky Ágnes, az SZTE BTK Pszichológiai Intézet vezetője.


Mint megtudtuk, az egészségpszichológia egyik alapszemléletét jelenti a pszichoszomatikus megközelítés, amely most már hidakat teremt a testi és a lelki egészség között. A szemléletváltás lényege, hogy nem a beteget keresik a szakemberek, hanem az egészségest szeretnék egészségben megőrizni. – Azt akarjuk, hogy a páciens maga képes legyen saját magát egészségben tartani. Emellett persze továbbra is lényeges az, hogy a megbetegedésekben milyen szerepe van a lelki tényezőknek, számtalan fontos kutatás mutat rá arra, miként tud a pszichológia segíteni a gyógyulási folyamatban – magyarázta a szakember.


– Hiszek az ősi igazságokban, ez saját magánmeglátásom, régóta jógázom. A pszichológiát egy ökológiai nézőpontból közelítem meg tudományosan – folytatta az intézetvezető. Hozzátette: ugyanakkor óriási különbség van az ősi tudások és a ma divatos ezoterikus, mindent elárasztó lila köd között. Jóllehet utóbbi irányzatok is a test és a lélek valamilyen kölcsönhatását keresik, mindezt sokszor megalapozatlan és naiv, vagy éppen rossz ízű piaci felhanggal teszik – így a közember számára nehéz megkülönböztetni, melyik a valóban megalapozott szemlélet, és melyik nem. Az azonban biztos, hogy az emberek nagyon érdeklődők az iránt, hogy miként tudnak egészségesebben élni – összegzett Szokolszky Ágnes.


Az intézetvezető előadásában rámutatott, az utóbbi időben erősen integrálódtak a tudományok, és multidiszciplináris megközelítésekről lehet beszélni, nem pusztán a pszichológiáról önmagában. A 21. század küszöbére értünk el oda, hogy a természettudományok is a komplex rendszereket kutatják, megteremtődött elméletileg és módszertanilag is annak a feltétele, hogy az emberre is úgy tekintsenek a kutatók, mint egy nyitott, komplex rendszerre. Ezen a ponton jól illeszkedhet a szoros értelemben vett pszichológia más természettudományokhoz. Egyre inkább eltűnik a merev struktúrák feltételezése, mint például a genetikai vagy a neurális rendszer. Nap mint nap szállítja a tudomány a bizonyítékokat, hogy ezek kölcsönös függésben működnek, egy nyitott rendszer komponensei, melyek együttesen alkotják az embert. Ez a szemléleti fordulat előtérbe hozza azt a régi tradíciót, ami az egészlegességet kereste a pszichológia mélyén – zárta gondolatait az intézetvezető.

 

Arany Mihály


*

 

Először Szegeden: az egyensúly jegyében

 

A Pszichológia Napja a Magyar Pszichológiai Társaság (MPT) születésnapjához kapcsolódó rendezvény, amelyet 2009 óta minden évben február 23-án rendeznek Budapesten. Idén, az MPT 85 éves fennállásának évfordulóján, a rendezvény témája a Sport és az egészség pszichológiája volt.

 

Idén először csatlakozott az országos programhoz a Magyar Pszichológia Társaság Dél-magyarországi tagozata is. A tagozat a Szegedi Tudományegyetem Pszichológiai Intézetének és a SZAB Pszichológiai szakbizottságának közös szervezésében február 21-én egész napos szakmai rendezvényt tartott. A konferencián 140 regisztrált résztvevő vett részt a SZAB székházban, ahol délelőtt a témához kapcsolódó tudományos előadásokat hallgathattak a résztvevők, délután pedig, négy izgalmas műhelyfoglalkozás, és két kerekasztal beszélgetés várta az érdeklődőket. A rendezvényt egy pszichodráma bemutató zárta, melynek központi témája szintén a sport és az önbizalom kapcsolata, és a bennünk munkáló segítő és akadályozó erők harmóniájának megteremtése volt.

 

Az újszerű szegedi programon nemcsak pszichológusok, mesterszakos pszichológus hallgatók vettek részt, de jelen voltak a társszakmák képviselői is: például mentálhigiénikus szakemberek, szociális munkások, pedagógusok is. A rendezvényen a kutatókon, oktatókon kívül számos, az alkalmazott pszichológia területén működő szakember is megmutatta tudását. Gyakorló iskolapszichológusok, a betegágy mellett dolgozó klinikai pszichológusok, felsőoktatási diáktanácsadók vezették be az érdeklődőket a sport és az egészségpszichológia terén végzett munkájukba. A program elméleti és gyakorlati ismereteket, érdekességeket kínált a nagyszámú érdeklődő szakmai közönségnek – a szakmai együttműködés és az egészség szempontjából is oly fontos egyensúly jegyében.

 

SZTEinfoPszichologia_napja_galéria
A pszichológia napján készült képek itt megtekinthetők
Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

SZTEmagazin

2017. december 06.

kiemelt_Dux_Laszlo

Biológia, kémia és fizika tantárgyból, valamint a Nobel-díjas rektor életéből, munkásságából áll össze évről évre az egyre népszerűbb SZTE Szent-Györgyi Tanulmányi Verseny kérdéssora. A zsűri elnökével, prof. Dr. Dux László tanszékvezető egyetemi tanárral a Szent-Györgyi-örökségről és a középiskolások versenyéről beszélgettünk.

SZTEtelevízió

2017. szeptember 13.

kiemelt_tanevnyito2017

Olyan jelentős fejlesztések előtt áll az SZTE, amelyekkel nemzetközi rangú kutatóegyetemmé válik – jelentette ki a rektor, igazolta példákkal a kormányt képviselő igazságügyi miniszter. A Szegedi Tudományegyetem 2017-2018-as tanévet nyitó ünnepségéről készült rövid videó itt megtekinthető.

Eseménynaptár

Eseménynaptár RSS

Rendezvénynaptár *

 • december 5. 17:00 - 15. 20:00
  Az SZTE 2017-es Szent-Györgyi emlékév programjaként az SZTE Nemzetközi és Közkapcsolati Igazgatóság Kulturális Iroda Minden, ami C-vitamin címmel fotópályázatot hirdetett. A felhívására érkező fényképeket tekinthetik meg a kiállításon. A kiállítást megnyitja: Dr. Datki Zsolt neurobiológus (SZTE ÁOK). Közreműködik: Dr. Kosztolányi József egyetemi docens (SZTE TTIK Bolyai Intézet). A fotókiállítás 2017. december 15-ig, munkanapokon 8-20 óra között tekinthető meg.
 • december 15.
  06:16 - 06:16
  Az SZTE Mentor(h)áló projekt és a Somogyi-könyvtár közös, Pedagógiai esték című sorozatának advent váró programjának vendége: Kondé Lajos, a szegedi Dóm plébánosa, akinek az ifjúságért végzett munkáját Pro Urbe Szeged-díjjal és Csongrád megye díszpolgári címével is elismerték már.
 • december 15.
  14:00 - 18:00
  Emlékülés Bellon Tibor halálának 15. évfordulóján. Ez alkalommal a szakmát művelő tanítványok köréből tisztelegnek személyes hangvételű, ugyanakkor kutatási eredményeiket is felvillantó előadásokkal Bellon Tibor emléke előtt. A teljes program a facebook eseménynél és a tanszék oldalán olvasható.
 • december 18.
  10:00 - 14:30
  A Paál Zoltán díj átadása. A Katalízis Munkabizottság elnökének megválasztása. Sápi András (SZTE Alkalmazott és Környezeti Kémiai Tanszék) – Tervezett Katalízis: Nano- és in-situ technológiákkal a nagy aktivitás és szelektivitás felé. Havasi Viktor (SZTE Alkalmazott és Környezeti Kémiai Tanszék, PhD munka bemutató) – Ritkaföldfémekkel dópolt stroncium-aluminátok hasznosítása a fotokatalízisben. Ádám Adél (SZTE Szerves Kémiai Tanszék) – Nikkel nanorészecskék előállítása, jellemzése és felhasználása katalizátorként SZTE Alkalmazott és Környezeti Kémiai Tanszék). Varga Gábor (SZTE Szerves Kémiai Tanszék) – Átmenetifém-aminosav komplex-CaAl-réteges kettős hidroxid kompozitok készítése, szerkezetvizsgálatuk és katalitikus alkalmazásaik. Mészáros Rebeka, Ötvös Sándor Balázs, Varga Gábor, Kocsis Marianna, Pálinkó István, Fülöp Ferenc (SZTE Gyógyszerkémiai Intézet) – Hatékony heterogén ezüst katalizátor fejlesztése terminális alkinek közvetlen nitrillé alakításához. Gyulavári Tamás Zsolt (SZTE Alkalmazott és Környezeti Kémiai Tanszék) – Látható fénnyel gerjeszthető titán-dioxidok előállítása és jellemzése. Musza Katalin (SZTE Szerves Kémiai Tanszék) – Cu/Cu2O nanorészecskék szintézise, jellemzése és katalitikus aktivitásuk egy kapcsolási reakcióban. Tungler Antal (MTA Energiatudományi Kutatóközpont) – Gyógyszeripari szennyvizek ártalmatlanítása és hasznosítása.
 • december 19.
  10:00 - 16:47
  Az MTA Elektrokémiai Munkabizottság tudományos ülésének programja: Janáky Csaba (SZTE) – Új eredmények és kutatási irányok a szegedi fotoelektrokémiában. Kormányos Attila (SZTE) – Vezető polimer alapú összetett elektródok fotoelektrokémiája. Samu Gergely Ferenc (SZTE) – Optikailag aktív perovszkit elektródok vizsgálata. Kovács Noémi (ELTE) – Titánötvözetek elektrokémiai stabilitásának vizsgálata kettős potenciodinamikus vezérlést alkalmazó módszerekkel. Szekeres Krisztina Júlia (ELTE) – Vezető polimerfilm elektródok elektrokémiai és morfológiai vizsgálata. Pap Sándor József (MTA Energiakutató) – Réz(II)-peptid komplexek tervezése O2 elektrokatalitikus termeléséhez. Péter László (MTA Wigner) – Cirkónium elektrolitikus hidrogénezése. Tóth Péter Sándor (SZTE) – Grafén és egyéb kétdimenziós nanoszerkezetek (foto)elektrokémiai vizsgálata. Pajkossy Tamás (MTA TTK) – Egyebek. A rendezvény szervezője: SZAB Kémiai Szakbizottság Fizikai Kémiai és Anyagtudományi Munkabizottság.