SZTE Info

Kinai_holdujevi_unnep_a_szegedi_egyetemen_kiemelt

Kínai holdújévi ünnep a szegedi egyetemen

Az SZTE Konfuciusz Intézet holdújévi ünnepséget rendez 2013. február 21-én 15 órától. A szegedi egyetem központi épületében tartott programon – többek között – kínai esküvői jelmezbe öltözhetnek, hagyományos vacsorát kóstolhatnak az érdeklődők.

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

Milyen szokások kötődnek a kínai holdújévhez? Mit vacsoráznak az óév búcsúztatásakor és az új esztendő köszöntésekor Kínában? Mit kell tudni a Lampionünnepről? Minderre fény derül a Szegedi Tudományegyetem Konfuciusz Intézete holdújévi rendezvényén, amelynek az SZTE Rektori Hivatal (Szeged, Dugonics tér 13.) épületének földszinti aulája ad otthont. A 2013. február 21-én (csütörtökön) 15 órakor kezdődő programon a hagyományos kínai esküvőn viselt menyasszonyi és vőlegényi ruhát is magukra ölthetik az érdeklődők. Kína barátai – többek között – kipróbálhatják a kalligráfia szakszerű ecsetvonásainak technikáját, megtanulhatnak pálcikával enni, felvételről megnézhetik a Kínai Központi Televízió holdújévi műsorának legjobb részleteit. Közben elkészíthetik a ragacsos rizsgombócokat, vagyis azt a hagyományos ételt, amely a családi és baráti együvé tartozást szimbolizálja. Sőt: aki szívesen megkóstolna más kínai csemegéket is, 17 órától próbát tehet: többek között tavaszi tekercs, rákszirom kerül a vacsora asztalra. A „hagyományos” kínai újévi találós kérdéseikre helyes választ adók mindegyike ajándékban részesül.

További, az SZTE Konfuciusz Intézet tavaszi programjait is tartalmazó információ: http://www.konfuciuszintezet.u-szeged.hu/programok/egyeb-programok/egyeb-programok?folderID=18283&objectParentFolderId=18283

SZTEinfo


*

Több mint kilencezer érdeklődő kígyózott az SZTE Konfuciusz Intézet standjához a Millenárison megrendezett Holdújévi fesztiválon.

 

A Kínai Kulturális és Művészeti Központ, valamint a Szubjektív Értékek Alapítvány Holdújévi fesztivált rendezett 2013. február 10-én a budapesti Millenárison. Az eseményen valamennyi kínai érdekeltségű szervezet, intézet megjelent, így az SZTE Konfuciusz Intézet is.

Az SZTE Konfuciusz Intézet standjánál bárki kipróbálhatta a kalligráfia-festést, a Kína-kvízt, illetve a kínai oktatóprogramokkal ellátott legújabb Huawei tableteket. Sokan átváltoztak, mert felpróbálták az intézet színes, hagyományos kínai jelmezeit. A fesztivál házigazdája, Jáksó László sem hagyhatta ki a lehetőséget, magára öltötte a kínai jelmezt. Akiben feltámadt az érdeklődés a kínai nyelv megtanulására, azt Szentmártoni Lívia igazgató várta „Lehetőségek nyelve: a kínai az új favorit!” című előadásával.

A szegedi intézet standját Xiao Qian nagykövet úr és Simonné Dr. Berta Krisztina európai uniós és nemzetközi helyettes államtitkár is felkereste: együtt kalligrafáltak az érdeklődőkkel, és pár közös kép erejéig a szegedi munkatársakkal és a kínai jelmezbe bújt érdeklődőkkel fényképezkedtek.

A fővárosi fesztiválnak hatalmas sikere volt: a rendezvényt több mint kilencezer látogató kereste fel, az esti gálaműsort pedig a több ezer helyszínen tartózkodó néző mellett 45 ezren követték figyelemmel az interneten.


Kinai_holdujevi_unnep_a_szegedi_egyetemen
További képek itt megtekinthetők

Fotók: Iványi Aurél

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

SZTEmagazin

2018. március 08.
Kiemelt_GTB

Nők a Tudományban Kiválósági Díjas lett Gazdag-Tóth Boglárka. Az SZTE TTIK Informatikai Intézet Számítógépes Optimalizálás Tanszékén dolgozó, szakmabeli férjével együtt három gyermeket nevelő édesanyával arról is beszélgettünk, melyik a kedvenc algoritmusa.

SZTEtelevízió

2017. szeptember 13.

kiemelt_tanevnyito2017

Olyan jelentős fejlesztések előtt áll az SZTE, amelyekkel nemzetközi rangú kutatóegyetemmé válik – jelentette ki a rektor, igazolta példákkal a kormányt képviselő igazságügyi miniszter. A Szegedi Tudományegyetem 2017-2018-as tanévet nyitó ünnepségéről készült rövid videó itt megtekinthető.

Eseménynaptár

Eseménynaptár RSS

Rendezvénynaptár *

 • március 24. 10:00 - 25. 15:00
  Az Ifjú Pszichológusok és Neveléstudományi Kutatók Országos Konferenciája, az IPSZILON Konferencia fő témája: az ifjúságszociológia és ifjúságpszichológia. A plenáris előadásokon Dr. Jancsák Csaba (SZTE JGYPK) az ifjúságkutatás legújabb hazai és nemzetközi eredményeit ismerteti; Prof. Dr. Pikó Bettina (SZTE ÁOK) arra a kérdésre válaszol, hogy Mitől boldogok a fiatalok?
 • március 26.
  14:00 - 15:00
 • március 27.
  17:00 - 18:30
  A TIT Szabadegyetem Földrajz Tagozat előadója: Dr. Karancsi Zoltán PhD, tanszékvezető egyetemi docens (SZTE JGYPK). Az északi sarkkörön túlra télen leginkább az északi fényt keresők kelnek útra. Az előadó arra a kérdésre is válaszol, hogy mit lehet még észak Norvégiában ilyenkor csinálni turistaként.
 • március 27.
  18:00 - 19:30
  Az SZTE Mentor(h)áló Pedagógiai esték című nagyszabású sorozatának vendége dr. Farkas Eszter PhD, egyetemi docens, a Szegedi Tudományegyetem Általános Orvostudományi Karán működő Orvosi Fizikai és Orvosi Informatikai Intézet L’Oreal-UNESCO díjjal kitüntetett agyikeringés-kutatója. Olyan kérdésekre keresi a választ, mint például: vajon mitől függ idegrendszerünk egészséges öregedése? Milyen körülmények ronthatják kilátásainkat? További információ: http://www.jgypk.hu/mentorhalo/ujabb-tudomanyos-ismeretterjeszto-csemege-az-oregedo-agy/
 • március 28.
  13:00 - 16:00
  A magyarországi új kutatási infrastruktúrák bemutatkozásán részt vesz a Szentágothai János Kutatóközpont; a Felsőoktatási és Ipari Együttműködési Központ; a Hungarian Center of Excellence for Molecular Medicine (HCEMM). Meghívott vendégek: az intézmények igazgatói - Prof. Helyes Zsuzsanna (SZKK), Prof. Kacskovics Imre (FIEK) és Prof. Bíró Tamás (HCEMM). A program szakmai támogatója a MTA Szegedi Területi Bizottságának Immunológiai Munkabizottsága.