SZTE Info

Kinai_holdujevi_unnep_a_szegedi_egyetemen_kiemelt

Kínai holdújévi ünnep a szegedi egyetemen

Az SZTE Konfuciusz Intézet holdújévi ünnepséget rendez 2013. február 21-én 15 órától. A szegedi egyetem központi épületében tartott programon – többek között – kínai esküvői jelmezbe öltözhetnek, hagyományos vacsorát kóstolhatnak az érdeklődők.

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

Milyen szokások kötődnek a kínai holdújévhez? Mit vacsoráznak az óév búcsúztatásakor és az új esztendő köszöntésekor Kínában? Mit kell tudni a Lampionünnepről? Minderre fény derül a Szegedi Tudományegyetem Konfuciusz Intézete holdújévi rendezvényén, amelynek az SZTE Rektori Hivatal (Szeged, Dugonics tér 13.) épületének földszinti aulája ad otthont. A 2013. február 21-én (csütörtökön) 15 órakor kezdődő programon a hagyományos kínai esküvőn viselt menyasszonyi és vőlegényi ruhát is magukra ölthetik az érdeklődők. Kína barátai – többek között – kipróbálhatják a kalligráfia szakszerű ecsetvonásainak technikáját, megtanulhatnak pálcikával enni, felvételről megnézhetik a Kínai Központi Televízió holdújévi műsorának legjobb részleteit. Közben elkészíthetik a ragacsos rizsgombócokat, vagyis azt a hagyományos ételt, amely a családi és baráti együvé tartozást szimbolizálja. Sőt: aki szívesen megkóstolna más kínai csemegéket is, 17 órától próbát tehet: többek között tavaszi tekercs, rákszirom kerül a vacsora asztalra. A „hagyományos” kínai újévi találós kérdéseikre helyes választ adók mindegyike ajándékban részesül.

További, az SZTE Konfuciusz Intézet tavaszi programjait is tartalmazó információ: http://www.konfuciuszintezet.u-szeged.hu/programok/egyeb-programok/egyeb-programok?folderID=18283&objectParentFolderId=18283

SZTEinfo


*

Több mint kilencezer érdeklődő kígyózott az SZTE Konfuciusz Intézet standjához a Millenárison megrendezett Holdújévi fesztiválon.

 

A Kínai Kulturális és Művészeti Központ, valamint a Szubjektív Értékek Alapítvány Holdújévi fesztivált rendezett 2013. február 10-én a budapesti Millenárison. Az eseményen valamennyi kínai érdekeltségű szervezet, intézet megjelent, így az SZTE Konfuciusz Intézet is.

Az SZTE Konfuciusz Intézet standjánál bárki kipróbálhatta a kalligráfia-festést, a Kína-kvízt, illetve a kínai oktatóprogramokkal ellátott legújabb Huawei tableteket. Sokan átváltoztak, mert felpróbálták az intézet színes, hagyományos kínai jelmezeit. A fesztivál házigazdája, Jáksó László sem hagyhatta ki a lehetőséget, magára öltötte a kínai jelmezt. Akiben feltámadt az érdeklődés a kínai nyelv megtanulására, azt Szentmártoni Lívia igazgató várta „Lehetőségek nyelve: a kínai az új favorit!” című előadásával.

A szegedi intézet standját Xiao Qian nagykövet úr és Simonné Dr. Berta Krisztina európai uniós és nemzetközi helyettes államtitkár is felkereste: együtt kalligrafáltak az érdeklődőkkel, és pár közös kép erejéig a szegedi munkatársakkal és a kínai jelmezbe bújt érdeklődőkkel fényképezkedtek.

A fővárosi fesztiválnak hatalmas sikere volt: a rendezvényt több mint kilencezer látogató kereste fel, az esti gálaműsort pedig a több ezer helyszínen tartózkodó néző mellett 45 ezren követték figyelemmel az interneten.


Kinai_holdujevi_unnep_a_szegedi_egyetemen
További képek itt megtekinthetők

Fotók: Iványi Aurél

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

SZTEmagazin

2017. október 03.

Kiemelt_Antalicz_B

Első díjat nyert az Országos Tudományos Diákköri Konferencián, és egyedül épített a lézerfényt mérni képes szenzort. Felsőfokon beszél németül, angolul olvas szakcikkeket, miközben kínaiul tanul. A kollégiumában segíti az önképzőkör munkáját, s emellett egy új kutatási projekthez számítógépes szoftvert ír. Ő Antalicz Balázs, a Szegedi Tudományegyetem MSc-képzéses fizika szakos hallgatója, akitől leckét kaptunk lendületből és szakmai elhivatottságból.

SZTEtelevízió

2017. szeptember 13.

kiemelt_tanevnyito2017

Olyan jelentős fejlesztések előtt áll az SZTE, amelyekkel nemzetközi rangú kutatóegyetemmé válik – jelentette ki a rektor, igazolta példákkal a kormányt képviselő igazságügyi miniszter. A Szegedi Tudományegyetem 2017-2018-as tanévet nyitó ünnepségéről készült rövid videó itt megtekinthető.

Eseménynaptár

Eseménynaptár RSS

Rendezvénynaptár *

 • október 5. 09:00 - 22. 19:00
  A kiállítás szervezője: SZAB Művészeti Szakbizottság.
 • október 6. 08:00 - december 20. 08:00
  A szegedi szecessziós épületeket szokatlan szemszögbôl mutatja meg a tárlat. Az épületekre jellemzô szecessziós részleteket láthatjuk viszont fotókon. Olyan perspektívából, madártávlatból, ahogy az utca embere nem láthatja ôket. A kiállítás megtekinthetô december 20-ig.
 • október 7. 14:00 - november 10. 08:00
  A Magyar Alkotómûvészek Országos Egyesületével karöltve, szalonjelleggel a MAOE teljes képzômûvészeti tagságát megszólaltató tárlatot mutat be a REÖK. Ennek a kiállításnak a korábbi években különbözô, nagyhírû intézmények, mint például a szentendrei MûvészetMalom adott helyet. Az eddigi évek tapasztalatai alapján a szegedi kiállítóházba is 6-800 mûvész alkotását várjuk. A kiállítás megtekinthetô november 10-ig. Belépôjegy 500 Ft.
 • október 9. 15:00 - november 10. 20:00
  A fényképeket a szerző Juhász Antalnak az 1960-as évek óta végzett néprajzi terepmunkáin készítette. Az idő tájt a tanyai emberek a gazdasági, társadalmi változások időszakát élték. Évtizedek múltán látjuk, hogy a felvételek többnyire egy még paraszti életformában élt nemzedék hétköznapi munkáját, ünnepeit dokumentálják.
 • október 9. 18:00 - 21. 20:00
  Megnyitja: Bene Zoltán író, a Szeged folyóirat fôszerkesztôje Közremûködik: Csanádi Hajnalka (ének), Nemes Levente (doromb, dob) Nagy Károly (Szeged, 1952) Vinkler-díjas festô- és grafikusmûvész, a „Szeged kultúrájáért díj” 2017. évi kitüntetettje. A szegedi Tanárképzô Fôiskolán földrajz-rajz szakos tanári diplomát szerzett, majd elvégezte a Képzômûvészeti Fôiskola továbbképzô kurzusát. Tanított általános iskolákban (Algyô, Deszk), az Eötvös Gimnáziumban és mûvészeti iskolákban (Lyra, Classic) rajz és vizuális kultúra tantárgyat, médiaismeretet. A Szegedi Szépmíves Céh szabadiskolájában rajzot, festészetet és fotózást oktat. 1990 óta vezet nyári mûvésztelepeket. Fest olajjal és akrillal, készít akvarellt, ecsetrajzot, hagyományos sokszorosító grafikával és computer grafikával is foglalkozik. Elnöke a Szegedi Szépmíves Céhnek, tagja a Magyar Rajztanárok Országos Egyesületének. Megtekinthetô október 21-ig, hétköznapokon 08.00–22.00, szombaton 09.00–20.00 óráig.