SZTE Info

Kinai_holdujevi_unnep_a_szegedi_egyetemen_kiemelt

Kínai holdújévi ünnep a szegedi egyetemen

Az SZTE Konfuciusz Intézet holdújévi ünnepséget rendez 2013. február 21-én 15 órától. A szegedi egyetem központi épületében tartott programon – többek között – kínai esküvői jelmezbe öltözhetnek, hagyományos vacsorát kóstolhatnak az érdeklődők.

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

Milyen szokások kötődnek a kínai holdújévhez? Mit vacsoráznak az óév búcsúztatásakor és az új esztendő köszöntésekor Kínában? Mit kell tudni a Lampionünnepről? Minderre fény derül a Szegedi Tudományegyetem Konfuciusz Intézete holdújévi rendezvényén, amelynek az SZTE Rektori Hivatal (Szeged, Dugonics tér 13.) épületének földszinti aulája ad otthont. A 2013. február 21-én (csütörtökön) 15 órakor kezdődő programon a hagyományos kínai esküvőn viselt menyasszonyi és vőlegényi ruhát is magukra ölthetik az érdeklődők. Kína barátai – többek között – kipróbálhatják a kalligráfia szakszerű ecsetvonásainak technikáját, megtanulhatnak pálcikával enni, felvételről megnézhetik a Kínai Központi Televízió holdújévi műsorának legjobb részleteit. Közben elkészíthetik a ragacsos rizsgombócokat, vagyis azt a hagyományos ételt, amely a családi és baráti együvé tartozást szimbolizálja. Sőt: aki szívesen megkóstolna más kínai csemegéket is, 17 órától próbát tehet: többek között tavaszi tekercs, rákszirom kerül a vacsora asztalra. A „hagyományos” kínai újévi találós kérdéseikre helyes választ adók mindegyike ajándékban részesül.

További, az SZTE Konfuciusz Intézet tavaszi programjait is tartalmazó információ: http://www.konfuciuszintezet.u-szeged.hu/programok/egyeb-programok/egyeb-programok?folderID=18283&objectParentFolderId=18283

SZTEinfo


*

Több mint kilencezer érdeklődő kígyózott az SZTE Konfuciusz Intézet standjához a Millenárison megrendezett Holdújévi fesztiválon.

 

A Kínai Kulturális és Művészeti Központ, valamint a Szubjektív Értékek Alapítvány Holdújévi fesztivált rendezett 2013. február 10-én a budapesti Millenárison. Az eseményen valamennyi kínai érdekeltségű szervezet, intézet megjelent, így az SZTE Konfuciusz Intézet is.

Az SZTE Konfuciusz Intézet standjánál bárki kipróbálhatta a kalligráfia-festést, a Kína-kvízt, illetve a kínai oktatóprogramokkal ellátott legújabb Huawei tableteket. Sokan átváltoztak, mert felpróbálták az intézet színes, hagyományos kínai jelmezeit. A fesztivál házigazdája, Jáksó László sem hagyhatta ki a lehetőséget, magára öltötte a kínai jelmezt. Akiben feltámadt az érdeklődés a kínai nyelv megtanulására, azt Szentmártoni Lívia igazgató várta „Lehetőségek nyelve: a kínai az új favorit!” című előadásával.

A szegedi intézet standját Xiao Qian nagykövet úr és Simonné Dr. Berta Krisztina európai uniós és nemzetközi helyettes államtitkár is felkereste: együtt kalligrafáltak az érdeklődőkkel, és pár közös kép erejéig a szegedi munkatársakkal és a kínai jelmezbe bújt érdeklődőkkel fényképezkedtek.

A fővárosi fesztiválnak hatalmas sikere volt: a rendezvényt több mint kilencezer látogató kereste fel, az esti gálaműsort pedig a több ezer helyszínen tartózkodó néző mellett 45 ezren követték figyelemmel az interneten.


Kinai_holdujevi_unnep_a_szegedi_egyetemen
További képek itt megtekinthetők

Fotók: Iványi Aurél

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

SZTEmagazin

2017. december 06.

kiemelt_Dux_Laszlo

Biológia, kémia és fizika tantárgyból, valamint a Nobel-díjas rektor életéből, munkásságából áll össze évről évre az egyre népszerűbb SZTE Szent-Györgyi Tanulmányi Verseny kérdéssora. A zsűri elnökével, prof. Dr. Dux László tanszékvezető egyetemi tanárral a Szent-Györgyi-örökségről és a középiskolások versenyéről beszélgettünk.

SZTEtelevízió

2017. szeptember 13.

kiemelt_tanevnyito2017

Olyan jelentős fejlesztések előtt áll az SZTE, amelyekkel nemzetközi rangú kutatóegyetemmé válik – jelentette ki a rektor, igazolta példákkal a kormányt képviselő igazságügyi miniszter. A Szegedi Tudományegyetem 2017-2018-as tanévet nyitó ünnepségéről készült rövid videó itt megtekinthető.

Eseménynaptár

Eseménynaptár RSS

Rendezvénynaptár *

 • december 18.
  10:00 - 14:30
  A Paál Zoltán díj átadása. A Katalízis Munkabizottság elnökének megválasztása. Sápi András (SZTE Alkalmazott és Környezeti Kémiai Tanszék) – Tervezett Katalízis: Nano- és in-situ technológiákkal a nagy aktivitás és szelektivitás felé. Havasi Viktor (SZTE Alkalmazott és Környezeti Kémiai Tanszék, PhD munka bemutató) – Ritkaföldfémekkel dópolt stroncium-aluminátok hasznosítása a fotokatalízisben. Ádám Adél (SZTE Szerves Kémiai Tanszék) – Nikkel nanorészecskék előállítása, jellemzése és felhasználása katalizátorként SZTE Alkalmazott és Környezeti Kémiai Tanszék). Varga Gábor (SZTE Szerves Kémiai Tanszék) – Átmenetifém-aminosav komplex-CaAl-réteges kettős hidroxid kompozitok készítése, szerkezetvizsgálatuk és katalitikus alkalmazásaik. Mészáros Rebeka, Ötvös Sándor Balázs, Varga Gábor, Kocsis Marianna, Pálinkó István, Fülöp Ferenc (SZTE Gyógyszerkémiai Intézet) – Hatékony heterogén ezüst katalizátor fejlesztése terminális alkinek közvetlen nitrillé alakításához. Gyulavári Tamás Zsolt (SZTE Alkalmazott és Környezeti Kémiai Tanszék) – Látható fénnyel gerjeszthető titán-dioxidok előállítása és jellemzése. Musza Katalin (SZTE Szerves Kémiai Tanszék) – Cu/Cu2O nanorészecskék szintézise, jellemzése és katalitikus aktivitásuk egy kapcsolási reakcióban. Tungler Antal (MTA Energiatudományi Kutatóközpont) – Gyógyszeripari szennyvizek ártalmatlanítása és hasznosítása.
 • december 19.
  10:00 - 16:47
  Az MTA Elektrokémiai Munkabizottság tudományos ülésének programja: Janáky Csaba (SZTE) – Új eredmények és kutatási irányok a szegedi fotoelektrokémiában. Kormányos Attila (SZTE) – Vezető polimer alapú összetett elektródok fotoelektrokémiája. Samu Gergely Ferenc (SZTE) – Optikailag aktív perovszkit elektródok vizsgálata. Kovács Noémi (ELTE) – Titánötvözetek elektrokémiai stabilitásának vizsgálata kettős potenciodinamikus vezérlést alkalmazó módszerekkel. Szekeres Krisztina Júlia (ELTE) – Vezető polimerfilm elektródok elektrokémiai és morfológiai vizsgálata. Pap Sándor József (MTA Energiakutató) – Réz(II)-peptid komplexek tervezése O2 elektrokatalitikus termeléséhez. Péter László (MTA Wigner) – Cirkónium elektrolitikus hidrogénezése. Tóth Péter Sándor (SZTE) – Grafén és egyéb kétdimenziós nanoszerkezetek (foto)elektrokémiai vizsgálata. Pajkossy Tamás (MTA TTK) – Egyebek. A rendezvény szervezője: SZAB Kémiai Szakbizottság Fizikai Kémiai és Anyagtudományi Munkabizottság.
 • december 19.
  15:00 - 17:00
  SZAB Orvostudományi Szakbizottság Sprottudományi Munkabizottság.
 • *
  december 19.
  17:00 - 18:30
  Mikszáth Kálmántól kezdve Wass Alberten át Oravecz Imréig több író, illetve számos tanulmány tudós szerzője is foglalkozik az amerikai kontinensen diaszpórában élő magyarok helyzetével. Újszászi Ilona újságíró, az SZTE közkapcsolati koordinátora legújabb riportkönyvében családtörténetekkel válaszol a kérdésre: Hogyan lettek ők „amerikai magyarok”? A fotókkal, számokkal, tényekkel illusztrált könyvbemutatón szó esik az amerikai bevándorlási hullámok különbözőségeiről és tanulságairól, ami segítheti a napjainkban Európát érintő migrációs válság értelmezését is.