Bezár

Hírarchívum

A Nabucco-projektről szólt az Integrációs Klub

A Nabucco-projektről szólt az Integrációs Klub

2013. február 15.
2 perc

A Szegedi Tudományegyetem Állam és Jogtudományi Karán az EUROPE DIRECT Szeged európai uniós információs iroda rendezvényének témáját a Nabucco gázvezeték és Európa kapcsolata adta. Az Integrációs Klub programján kiderült: a több országon átívelő projekt a választás szabadságát hozza el a fogyasztóknak.

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

A Nabucco Gázvezeték Magyarország Kft. ügyvezető igazgatója, Bercsi Gábor segítségével kereshették a Szegedi Tudományegyetem Integrációs Klub résztvevői a megfejtést a kérdésre: milyen válasszal szolgál a Nabucco gázvezeték az európai energiafüggőségre?

 

Az SZTE Európa-tanulmányok Központ által működtetett EUROPE DIRECT Szeged európai uniós információs iroda nagy érdeklődéssel kísért programján az európai gázellátás helyzetéről, valamint a nemzetközi project alakulásáról tájékozódhattak a jogi kar épületébe látogatók. A 2013. február 14-i rendezvényen az Európai Unió által intenzíven támogatott kezdeményezésről kiderült: azzal, hogy a déli energiafolyosón keresztül érkezik a földgáz a nyugati országokba, így hazánkba is, egy harmadik forrást biztosít a fogyasztók számára. Ezáltal biztonságosabbá teszi az energia-ellátást, és élesíti a piaci versenyt is. A Nabucco gázvezeték minimum 10, maximum 23 milliárd köbméter szállítására lesz alkalmas, ami a szektorban is jelentős kapacitásnak számít.

 

Nemzetközi kezdeményezésről van szó, így kiemelt feladat a tagállamok és az Európai Unión kívüli országok jogrendszerének figyelembe vételével megállapodni az érintettekkel – emelte ki Bercsi Gábor. Mindemellett a tranzit országokkal (Törökország, Bulgári, Románia, Magyarország és Ausztria) folytatott tárgyalásokon a különböző adózási és műszaki megoldásokra is tekintettel kellett lenni.

 

Mára a Nabucco-projekt a lezáró fázisba került: a fenti kérdések tisztázásával az előszerződéseket is megkötötték. Így a szakember megnyugtathatta az Integrációs Klub résztvevőit, hiszen a gázvezetéknek köszönhetően csökkenni fog az orosz gáztól való függés, s általa 500 millió fogyasztó számára tudják biztosítani a választás szabadságát.

 

SZTEinfo

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

Aktuális események

Rendezvénynaptár *

Kapcsolódó hírek