SZTE Info

nemzeti_kivalosag_program_kiemelt

Ösztöndíjpályázatok a Nemzeti Kiválósági Program keretében

Érdemes figyelemmel kísérni a Nemzeti Kiválóság Program következő ösztöndíjfelhívásait, hiszen közeleg a pályázatok benyújtásának végső határideje.

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

Több aktuális pályázati felhívásról is tájékoztatta a www.u-szeged.hu-t Balogné Molnár Gabriella, az SZTE Nemzetközi Mobilitási Iroda vezetője. Mint megtudtuk: a Szent-Györgyi Albert Hazahívó Posztdoktori Ösztöndíj (konvergenciarégiók számára) 2013. április 30-áig érhető el. A határon túli kutatóknak szóló ösztöndíjfelhívások beadásának határideje 2013. február 28., 18 óra.

 

Mindezek és további információk megtalálhatóak az SZTE Nemzetközi Mobilitási Iroda honlapján (http://www2.u-szeged.hu/kulugy/), ahol a kutatói ösztöndíjak meghirdetési ütemterve (2012-2013) is elérhető.

 

SZTEinfo


*


Nemzeti Kiválóság Program

TÁMOP 4.2.4-A/1 és TÁMOP 4.2.4-A/2 - Hazai hallgatói, illetve kutatói személyi támogatást biztosító rendszer kidolgozása és működtetése országos és konvergencia program

 

A projekt

A program az emberi erőforrásokat fejleszti a kutatás és innováció területén, többek között a jövő nemzedék kutatói életpályára vonzásával, illetve a tapasztalt kutatók tevékenységének támogatásával. A kiválóság támogatása serkenti a versenyt, így hozzájárul a kutatói életpálya vonzóvá tételéhez, a kutatói korfa kiegyensúlyozottabbá válásához. A projekt közvetve erősíti a felsőoktatási alapkutatásokat, a kiemelkedő kutatói munka támogatásával példaértékű mintát biztosít a kiválóság elismerésére, elősegíti, hogy a magyar intézményekben felhalmozódott szakmai ismeretek, kutatási eredmények hozzáférhetővé és felhasználhatóvá váljanak az európai és nemzetközi közösség számára. Hazai viszonylatban hiánypótló ösztöndíjrendszer épül ki a program megvalósítása során, melynek fő célja, hogy a kutatói életpálya minden szakaszában nemzetközi színvonalú támogatást nyújtson a kimagasló tehetségű hallgatóknak és a kiváló oktató-kutatóknak.

 

Célok


 • A kiemelkedő teljesítményt nyújtó hallgatók (mesterszakos és doktorandusz) szellemi tevékenységének támogatása és gyakorlati készségeinek javítása.
 • Kiváló doktorjelöltek, fiatal és tapasztalt oktató-kutatók motiválása magyarországi kutatási tevékenységek végzésére, illetve a kutatási célú hazatérésre.
 • Az oktatói-kutató életpálya tervezhetőségének elősegítése annak egyes szakaszaihoz biztosított támogatással.
 • A kutatói számok növelésének és a hazai kutatói mobilitás elősegítése.
 • Olyan ösztönző környezet kialakítása, amely révén vonzóvá és / vagy lehetővé válik a külföldön dolgozó magyar kutatók számára a visszatelepülés Magyarországra.
 • Nemzetközileg versenyképes innovatív kutatási projektek meghonosítása.
 • A felsőoktatási kutatóhelyek és a gazdasági szektor közötti kapcsolatok serkentése az intézményekben keletkezett innováció társadalmi-gazdasági hasznosulásának segítésével
 • Eredménymotiváció és az eredmények nemzetközileg elfogadott mérése és értékelése.
 • A hazai és határon túli magyar hallgatók, oktató-kutatók közötti szakmai kapcsolat erősítése.
 • A magyarországi kutatásokban résztvevők közötti személyes kapcsolatok erősítése.

 

Kik jelentkezhetnek az ösztöndíj felhívásokra?


 • mesterszakos hallgatók (Eötvös Loránd Hallgatói Ösztöndíj)
 • doktorandusz hallgatók (Apáczai Csere János Doktorandusz Ösztöndíj)
 • doktorjelöltek (Jedlik Ányos Doktorjelölt Ösztöndíj)
 • hazai fiatal oktató-kutatók (Magyary Zoltán Posztdoktori Ösztöndíj)
 • hazai tapasztalt oktató-kutatók
 • külföldön dolgozó, magyar állampolgárságú fiatal és tapasztalt oktató-kutatók (Szent-Györgyi Albert Hazahívó Ösztöndíj)
 • külföldi fiatal és tapasztalt oktató-kutatók
 • határon túli magyar anyanyelvű hallgatók, oktató-kutatók

 

Az aktuális ösztöndíj kiírásokat kövesse honlapunkon vagy facebook oldalunkon:

http://kih.gov.hu/nemzeti

http://www.facebook.com/pages/Nemzeti-Kiválóság-Program/399611593455718

E-mail: tamop424@kih.gov.hu

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

SZTEmagazin

2017. augusztus 31.

kiemelt_Sik_Marton_SZEM

Sík Márton életében a sport már egyetemi évei alatt is központi szerepet töltött be. Az SZTE-s öregdiák mintegy húsz éven keresztül kajakozott, élsportolóként számos sikert, köztük egy olimpiai 5. helyezést is maga mögött tudhat. Ma a DÉMÁSZ Szegedi Vízisport Egyesület szakmai vezetőjeként támogatja a fiatalokat.

SZTEtelevízió

2017. szeptember 13.

kiemelt_tanevnyito2017

Olyan jelentős fejlesztések előtt áll az SZTE, amelyekkel nemzetközi rangú kutatóegyetemmé válik – jelentette ki a rektor, igazolta példákkal a kormányt képviselő igazságügyi miniszter. A Szegedi Tudományegyetem 2017-2018-as tanévet nyitó ünnepségéről készült rövid videó itt megtekinthető.

Eseménynaptár

Eseménynaptár RSS

Rendezvénynaptár *

 • október 5. 09:00 - 22. 19:00
  A kiállítás szervezője: SZAB Művészeti Szakbizottság.
 • október 6. 08:00 - december 20. 08:00
  A szegedi szecessziós épületeket szokatlan szemszögbôl mutatja meg a tárlat. Az épületekre jellemzô szecessziós részleteket láthatjuk viszont fotókon. Olyan perspektívából, madártávlatból, ahogy az utca embere nem láthatja ôket. A kiállítás megtekinthetô december 20-ig.
 • október 7. 14:00 - november 10. 08:00
  A Magyar Alkotómûvészek Országos Egyesületével karöltve, szalonjelleggel a MAOE teljes képzômûvészeti tagságát megszólaltató tárlatot mutat be a REÖK. Ennek a kiállításnak a korábbi években különbözô, nagyhírû intézmények, mint például a szentendrei MûvészetMalom adott helyet. Az eddigi évek tapasztalatai alapján a szegedi kiállítóházba is 6-800 mûvész alkotását várjuk. A kiállítás megtekinthetô november 10-ig. Belépôjegy 500 Ft.
 • október 9. 15:00 - november 10. 20:00
  A fényképeket a szerző Juhász Antalnak az 1960-as évek óta végzett néprajzi terepmunkáin készítette. Az idő tájt a tanyai emberek a gazdasági, társadalmi változások időszakát élték. Évtizedek múltán látjuk, hogy a felvételek többnyire egy még paraszti életformában élt nemzedék hétköznapi munkáját, ünnepeit dokumentálják.
 • október 9. 18:00 - 21. 20:00
  Megnyitja: Bene Zoltán író, a Szeged folyóirat fôszerkesztôje Közremûködik: Csanádi Hajnalka (ének), Nemes Levente (doromb, dob) Nagy Károly (Szeged, 1952) Vinkler-díjas festô- és grafikusmûvész, a „Szeged kultúrájáért díj” 2017. évi kitüntetettje. A szegedi Tanárképzô Fôiskolán földrajz-rajz szakos tanári diplomát szerzett, majd elvégezte a Képzômûvészeti Fôiskola továbbképzô kurzusát. Tanított általános iskolákban (Algyô, Deszk), az Eötvös Gimnáziumban és mûvészeti iskolákban (Lyra, Classic) rajz és vizuális kultúra tantárgyat, médiaismeretet. A Szegedi Szépmíves Céh szabadiskolájában rajzot, festészetet és fotózást oktat. 1990 óta vezet nyári mûvésztelepeket. Fest olajjal és akrillal, készít akvarellt, ecsetrajzot, hagyományos sokszorosító grafikával és computer grafikával is foglalkozik. Elnöke a Szegedi Szépmíves Céhnek, tagja a Magyar Rajztanárok Országos Egyesületének. Megtekinthetô október 21-ig, hétköznapokon 08.00–22.00, szombaton 09.00–20.00 óráig.