SZTE Info

nemzeti_kivalosag_program_kiemelt

Ösztöndíjpályázatok a Nemzeti Kiválósági Program keretében

Érdemes figyelemmel kísérni a Nemzeti Kiválóság Program következő ösztöndíjfelhívásait, hiszen közeleg a pályázatok benyújtásának végső határideje.

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

Több aktuális pályázati felhívásról is tájékoztatta a www.u-szeged.hu-t Balogné Molnár Gabriella, az SZTE Nemzetközi Mobilitási Iroda vezetője. Mint megtudtuk: a Szent-Györgyi Albert Hazahívó Posztdoktori Ösztöndíj (konvergenciarégiók számára) 2013. április 30-áig érhető el. A határon túli kutatóknak szóló ösztöndíjfelhívások beadásának határideje 2013. február 28., 18 óra.

 

Mindezek és további információk megtalálhatóak az SZTE Nemzetközi Mobilitási Iroda honlapján (http://www2.u-szeged.hu/kulugy/), ahol a kutatói ösztöndíjak meghirdetési ütemterve (2012-2013) is elérhető.

 

SZTEinfo


*


Nemzeti Kiválóság Program

TÁMOP 4.2.4-A/1 és TÁMOP 4.2.4-A/2 - Hazai hallgatói, illetve kutatói személyi támogatást biztosító rendszer kidolgozása és működtetése országos és konvergencia program

 

A projekt

A program az emberi erőforrásokat fejleszti a kutatás és innováció területén, többek között a jövő nemzedék kutatói életpályára vonzásával, illetve a tapasztalt kutatók tevékenységének támogatásával. A kiválóság támogatása serkenti a versenyt, így hozzájárul a kutatói életpálya vonzóvá tételéhez, a kutatói korfa kiegyensúlyozottabbá válásához. A projekt közvetve erősíti a felsőoktatási alapkutatásokat, a kiemelkedő kutatói munka támogatásával példaértékű mintát biztosít a kiválóság elismerésére, elősegíti, hogy a magyar intézményekben felhalmozódott szakmai ismeretek, kutatási eredmények hozzáférhetővé és felhasználhatóvá váljanak az európai és nemzetközi közösség számára. Hazai viszonylatban hiánypótló ösztöndíjrendszer épül ki a program megvalósítása során, melynek fő célja, hogy a kutatói életpálya minden szakaszában nemzetközi színvonalú támogatást nyújtson a kimagasló tehetségű hallgatóknak és a kiváló oktató-kutatóknak.

 

Célok


 • A kiemelkedő teljesítményt nyújtó hallgatók (mesterszakos és doktorandusz) szellemi tevékenységének támogatása és gyakorlati készségeinek javítása.
 • Kiváló doktorjelöltek, fiatal és tapasztalt oktató-kutatók motiválása magyarországi kutatási tevékenységek végzésére, illetve a kutatási célú hazatérésre.
 • Az oktatói-kutató életpálya tervezhetőségének elősegítése annak egyes szakaszaihoz biztosított támogatással.
 • A kutatói számok növelésének és a hazai kutatói mobilitás elősegítése.
 • Olyan ösztönző környezet kialakítása, amely révén vonzóvá és / vagy lehetővé válik a külföldön dolgozó magyar kutatók számára a visszatelepülés Magyarországra.
 • Nemzetközileg versenyképes innovatív kutatási projektek meghonosítása.
 • A felsőoktatási kutatóhelyek és a gazdasági szektor közötti kapcsolatok serkentése az intézményekben keletkezett innováció társadalmi-gazdasági hasznosulásának segítésével
 • Eredménymotiváció és az eredmények nemzetközileg elfogadott mérése és értékelése.
 • A hazai és határon túli magyar hallgatók, oktató-kutatók közötti szakmai kapcsolat erősítése.
 • A magyarországi kutatásokban résztvevők közötti személyes kapcsolatok erősítése.

 

Kik jelentkezhetnek az ösztöndíj felhívásokra?


 • mesterszakos hallgatók (Eötvös Loránd Hallgatói Ösztöndíj)
 • doktorandusz hallgatók (Apáczai Csere János Doktorandusz Ösztöndíj)
 • doktorjelöltek (Jedlik Ányos Doktorjelölt Ösztöndíj)
 • hazai fiatal oktató-kutatók (Magyary Zoltán Posztdoktori Ösztöndíj)
 • hazai tapasztalt oktató-kutatók
 • külföldön dolgozó, magyar állampolgárságú fiatal és tapasztalt oktató-kutatók (Szent-Györgyi Albert Hazahívó Ösztöndíj)
 • külföldi fiatal és tapasztalt oktató-kutatók
 • határon túli magyar anyanyelvű hallgatók, oktató-kutatók

 

Az aktuális ösztöndíj kiírásokat kövesse honlapunkon vagy facebook oldalunkon:

http://kih.gov.hu/nemzeti

http://www.facebook.com/pages/Nemzeti-Kiválóság-Program/399611593455718

E-mail: tamop424@kih.gov.hu

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

SZTEmagazin

2017. december 06.

kiemelt_Dux_Laszlo

Biológia, kémia és fizika tantárgyból, valamint a Nobel-díjas rektor életéből, munkásságából áll össze évről évre az egyre népszerűbb SZTE Szent-Györgyi Tanulmányi Verseny kérdéssora. A zsűri elnökével, prof. Dr. Dux László tanszékvezető egyetemi tanárral a Szent-Györgyi-örökségről és a középiskolások versenyéről beszélgettünk.

SZTEtelevízió

2017. szeptember 13.

kiemelt_tanevnyito2017

Olyan jelentős fejlesztések előtt áll az SZTE, amelyekkel nemzetközi rangú kutatóegyetemmé válik – jelentette ki a rektor, igazolta példákkal a kormányt képviselő igazságügyi miniszter. A Szegedi Tudományegyetem 2017-2018-as tanévet nyitó ünnepségéről készült rövid videó itt megtekinthető.

Eseménynaptár

Eseménynaptár RSS

Rendezvénynaptár *

 • december 18.
  10:00 - 14:30
  A Paál Zoltán díj átadása. A Katalízis Munkabizottság elnökének megválasztása. Sápi András (SZTE Alkalmazott és Környezeti Kémiai Tanszék) – Tervezett Katalízis: Nano- és in-situ technológiákkal a nagy aktivitás és szelektivitás felé. Havasi Viktor (SZTE Alkalmazott és Környezeti Kémiai Tanszék, PhD munka bemutató) – Ritkaföldfémekkel dópolt stroncium-aluminátok hasznosítása a fotokatalízisben. Ádám Adél (SZTE Szerves Kémiai Tanszék) – Nikkel nanorészecskék előállítása, jellemzése és felhasználása katalizátorként SZTE Alkalmazott és Környezeti Kémiai Tanszék). Varga Gábor (SZTE Szerves Kémiai Tanszék) – Átmenetifém-aminosav komplex-CaAl-réteges kettős hidroxid kompozitok készítése, szerkezetvizsgálatuk és katalitikus alkalmazásaik. Mészáros Rebeka, Ötvös Sándor Balázs, Varga Gábor, Kocsis Marianna, Pálinkó István, Fülöp Ferenc (SZTE Gyógyszerkémiai Intézet) – Hatékony heterogén ezüst katalizátor fejlesztése terminális alkinek közvetlen nitrillé alakításához. Gyulavári Tamás Zsolt (SZTE Alkalmazott és Környezeti Kémiai Tanszék) – Látható fénnyel gerjeszthető titán-dioxidok előállítása és jellemzése. Musza Katalin (SZTE Szerves Kémiai Tanszék) – Cu/Cu2O nanorészecskék szintézise, jellemzése és katalitikus aktivitásuk egy kapcsolási reakcióban. Tungler Antal (MTA Energiatudományi Kutatóközpont) – Gyógyszeripari szennyvizek ártalmatlanítása és hasznosítása.
 • december 19.
  10:00 - 16:47
  Az MTA Elektrokémiai Munkabizottság tudományos ülésének programja: Janáky Csaba (SZTE) – Új eredmények és kutatási irányok a szegedi fotoelektrokémiában. Kormányos Attila (SZTE) – Vezető polimer alapú összetett elektródok fotoelektrokémiája. Samu Gergely Ferenc (SZTE) – Optikailag aktív perovszkit elektródok vizsgálata. Kovács Noémi (ELTE) – Titánötvözetek elektrokémiai stabilitásának vizsgálata kettős potenciodinamikus vezérlést alkalmazó módszerekkel. Szekeres Krisztina Júlia (ELTE) – Vezető polimerfilm elektródok elektrokémiai és morfológiai vizsgálata. Pap Sándor József (MTA Energiakutató) – Réz(II)-peptid komplexek tervezése O2 elektrokatalitikus termeléséhez. Péter László (MTA Wigner) – Cirkónium elektrolitikus hidrogénezése. Tóth Péter Sándor (SZTE) – Grafén és egyéb kétdimenziós nanoszerkezetek (foto)elektrokémiai vizsgálata. Pajkossy Tamás (MTA TTK) – Egyebek. A rendezvény szervezője: SZAB Kémiai Szakbizottság Fizikai Kémiai és Anyagtudományi Munkabizottság.
 • december 19.
  15:00 - 17:00
  SZAB Orvostudományi Szakbizottság Sprottudományi Munkabizottság.
 • *
  december 19.
  17:00 - 18:30
  Mikszáth Kálmántól kezdve Wass Alberten át Oravecz Imréig több író, illetve számos tanulmány tudós szerzője is foglalkozik az amerikai kontinensen diaszpórában élő magyarok helyzetével. Újszászi Ilona újságíró, az SZTE közkapcsolati koordinátora legújabb riportkönyvében családtörténetekkel válaszol a kérdésre: Hogyan lettek ők „amerikai magyarok”? A fotókkal, számokkal, tényekkel illusztrált könyvbemutatón szó esik az amerikai bevándorlási hullámok különbözőségeiről és tanulságairól, ami segítheti a napjainkban Európát érintő migrációs válság értelmezését is.