SZTE Info

nemzeti_kivalosag_program_kiemelt

Ösztöndíjpályázatok a Nemzeti Kiválósági Program keretében

Érdemes figyelemmel kísérni a Nemzeti Kiválóság Program következő ösztöndíjfelhívásait, hiszen közeleg a pályázatok benyújtásának végső határideje.

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

Több aktuális pályázati felhívásról is tájékoztatta a www.u-szeged.hu-t Balogné Molnár Gabriella, az SZTE Nemzetközi Mobilitási Iroda vezetője. Mint megtudtuk: a Szent-Györgyi Albert Hazahívó Posztdoktori Ösztöndíj (konvergenciarégiók számára) 2013. április 30-áig érhető el. A határon túli kutatóknak szóló ösztöndíjfelhívások beadásának határideje 2013. február 28., 18 óra.

 

Mindezek és további információk megtalálhatóak az SZTE Nemzetközi Mobilitási Iroda honlapján (http://www2.u-szeged.hu/kulugy/), ahol a kutatói ösztöndíjak meghirdetési ütemterve (2012-2013) is elérhető.

 

SZTEinfo


*


Nemzeti Kiválóság Program

TÁMOP 4.2.4-A/1 és TÁMOP 4.2.4-A/2 - Hazai hallgatói, illetve kutatói személyi támogatást biztosító rendszer kidolgozása és működtetése országos és konvergencia program

 

A projekt

A program az emberi erőforrásokat fejleszti a kutatás és innováció területén, többek között a jövő nemzedék kutatói életpályára vonzásával, illetve a tapasztalt kutatók tevékenységének támogatásával. A kiválóság támogatása serkenti a versenyt, így hozzájárul a kutatói életpálya vonzóvá tételéhez, a kutatói korfa kiegyensúlyozottabbá válásához. A projekt közvetve erősíti a felsőoktatási alapkutatásokat, a kiemelkedő kutatói munka támogatásával példaértékű mintát biztosít a kiválóság elismerésére, elősegíti, hogy a magyar intézményekben felhalmozódott szakmai ismeretek, kutatási eredmények hozzáférhetővé és felhasználhatóvá váljanak az európai és nemzetközi közösség számára. Hazai viszonylatban hiánypótló ösztöndíjrendszer épül ki a program megvalósítása során, melynek fő célja, hogy a kutatói életpálya minden szakaszában nemzetközi színvonalú támogatást nyújtson a kimagasló tehetségű hallgatóknak és a kiváló oktató-kutatóknak.

 

Célok


 • A kiemelkedő teljesítményt nyújtó hallgatók (mesterszakos és doktorandusz) szellemi tevékenységének támogatása és gyakorlati készségeinek javítása.
 • Kiváló doktorjelöltek, fiatal és tapasztalt oktató-kutatók motiválása magyarországi kutatási tevékenységek végzésére, illetve a kutatási célú hazatérésre.
 • Az oktatói-kutató életpálya tervezhetőségének elősegítése annak egyes szakaszaihoz biztosított támogatással.
 • A kutatói számok növelésének és a hazai kutatói mobilitás elősegítése.
 • Olyan ösztönző környezet kialakítása, amely révén vonzóvá és / vagy lehetővé válik a külföldön dolgozó magyar kutatók számára a visszatelepülés Magyarországra.
 • Nemzetközileg versenyképes innovatív kutatási projektek meghonosítása.
 • A felsőoktatási kutatóhelyek és a gazdasági szektor közötti kapcsolatok serkentése az intézményekben keletkezett innováció társadalmi-gazdasági hasznosulásának segítésével
 • Eredménymotiváció és az eredmények nemzetközileg elfogadott mérése és értékelése.
 • A hazai és határon túli magyar hallgatók, oktató-kutatók közötti szakmai kapcsolat erősítése.
 • A magyarországi kutatásokban résztvevők közötti személyes kapcsolatok erősítése.

 

Kik jelentkezhetnek az ösztöndíj felhívásokra?


 • mesterszakos hallgatók (Eötvös Loránd Hallgatói Ösztöndíj)
 • doktorandusz hallgatók (Apáczai Csere János Doktorandusz Ösztöndíj)
 • doktorjelöltek (Jedlik Ányos Doktorjelölt Ösztöndíj)
 • hazai fiatal oktató-kutatók (Magyary Zoltán Posztdoktori Ösztöndíj)
 • hazai tapasztalt oktató-kutatók
 • külföldön dolgozó, magyar állampolgárságú fiatal és tapasztalt oktató-kutatók (Szent-Györgyi Albert Hazahívó Ösztöndíj)
 • külföldi fiatal és tapasztalt oktató-kutatók
 • határon túli magyar anyanyelvű hallgatók, oktató-kutatók

 

Az aktuális ösztöndíj kiírásokat kövesse honlapunkon vagy facebook oldalunkon:

http://kih.gov.hu/nemzeti

http://www.facebook.com/pages/Nemzeti-Kiválóság-Program/399611593455718

E-mail: tamop424@kih.gov.hu

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

SZTEmagazin

2018. március 08.
Kiemelt_GTB

Nők a Tudományban Kiválósági Díjas lett Gazdag-Tóth Boglárka. Az SZTE TTIK Informatikai Intézet Számítógépes Optimalizálás Tanszékén dolgozó, szakmabeli férjével együtt három gyermeket nevelő édesanyával arról is beszélgettünk, melyik a kedvenc algoritmusa.

SZTEtelevízió

2017. szeptember 13.

kiemelt_tanevnyito2017

Olyan jelentős fejlesztések előtt áll az SZTE, amelyekkel nemzetközi rangú kutatóegyetemmé válik – jelentette ki a rektor, igazolta példákkal a kormányt képviselő igazságügyi miniszter. A Szegedi Tudományegyetem 2017-2018-as tanévet nyitó ünnepségéről készült rövid videó itt megtekinthető.

Eseménynaptár

Eseménynaptár RSS

Rendezvénynaptár *

 • március 24. 10:00 - 25. 15:00
  Az Ifjú Pszichológusok és Neveléstudományi Kutatók Országos Konferenciája, az IPSZILON Konferencia fő témája: az ifjúságszociológia és ifjúságpszichológia. A plenáris előadásokon Dr. Jancsák Csaba (SZTE JGYPK) az ifjúságkutatás legújabb hazai és nemzetközi eredményeit ismerteti; Prof. Dr. Pikó Bettina (SZTE ÁOK) arra a kérdésre válaszol, hogy Mitől boldogok a fiatalok?
 • március 26.
  14:00 - 15:00
 • március 27.
  17:00 - 18:30
  A TIT Szabadegyetem Földrajz Tagozat előadója: Dr. Karancsi Zoltán PhD, tanszékvezető egyetemi docens (SZTE JGYPK). Az északi sarkkörön túlra télen leginkább az északi fényt keresők kelnek útra. Az előadó arra a kérdésre is válaszol, hogy mit lehet még észak Norvégiában ilyenkor csinálni turistaként.
 • március 27.
  18:00 - 19:30
  Az SZTE Mentor(h)áló Pedagógiai esték című nagyszabású sorozatának vendége dr. Farkas Eszter PhD, egyetemi docens, a Szegedi Tudományegyetem Általános Orvostudományi Karán működő Orvosi Fizikai és Orvosi Informatikai Intézet L’Oreal-UNESCO díjjal kitüntetett agyikeringés-kutatója. Olyan kérdésekre keresi a választ, mint például: vajon mitől függ idegrendszerünk egészséges öregedése? Milyen körülmények ronthatják kilátásainkat? További információ: http://www.jgypk.hu/mentorhalo/ujabb-tudomanyos-ismeretterjeszto-csemege-az-oregedo-agy/
 • március 28.
  13:00 - 16:00
  A magyarországi új kutatási infrastruktúrák bemutatkozásán részt vesz a Szentágothai János Kutatóközpont; a Felsőoktatási és Ipari Együttműködési Központ; a Hungarian Center of Excellence for Molecular Medicine (HCEMM). Meghívott vendégek: az intézmények igazgatói - Prof. Helyes Zsuzsanna (SZKK), Prof. Kacskovics Imre (FIEK) és Prof. Bíró Tamás (HCEMM). A program szakmai támogatója a MTA Szegedi Területi Bizottságának Immunológiai Munkabizottsága.