SZTE Info

Verseny helyett rangsor: sikeresnek bizonyult a kedvezményes kurzusfelvétel

A 2012/2013-es tanév második félévének kezdetén kipróbálta az egyetem az úgynevezett kedvezményes kurzusfelvételt, hogy mérsékelje az ETR túlterheltségét. Az újításról Varga Zsuzsanna oktatási igazgató elmondta: sikeresnek bizonyult az új rendszer.

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

A kedvezményes kurzusfelvétel azt jelenti, hogy a normál (naptár szerint január 24-étől hatályos) kurzusfelvételi időszakot egy január 17-én induló kedvezményes kurzusfelvételi időszak előzte meg, mikor a hallgató létszámkorlát nélkül jelentkezhetett a kurzusokra. Minden jelentkező kapott egy pontszámot, amely alapján a jelentkezése rangsorba állítódott, de jelentkezéseit a kedvezményes időszak alatt tetszőlegesen változtathatta a kedvezőbb rangsor érdekében. A kedvezményes időszak végén a jelentkezett hallgatók közül a rangsorban elöl állók a kurzuslétszám erejéig fölkerültek a kurzusra. Ezt a kurzusfelvételt a normál időszakban azonos módon kezelték, a hallgató le is adhatta, vagy megtarthatta jelentkezést, az oktató konfirmált stb. A rangsor alapjául szolgáló pontszám a következő szempontokat vette figyelembe: a hallgató képzésében a tárgy/tárgyelem kötelezősége, a hallgató a mintatanterv szerinti ajánlott félévben veszi-e föl a kurzust, először kísérli-e meg a tárgy teljesítését, illetve ismételhető tárgyelem/minta esetén nincs nem teljesített kurzusa. Figyelembe vették a jelentkező előrehaladásának mértékét a képzésben, valamint, hogy mennyire jár a képzése végén; továbbá XA, XN, XT kurzusok esetén, hogy van-e vagy nincs nem teljesített kurzusa, illetve a kvótán belül van-e.

 

Túlterhelés nélkül

Varga Zsuzsanna oktatási igazgató a www.u-szeged.hu-t úgy tájékoztatta, a kedvezményes kurzusfelvétel egyértelműen sikeresnek bizonyult. Hozzátette: a normál kurzusfelvétel kapcsán – ami a versenyjelentkezésen alapul, azaz az jut kurzushoz, aki gyorsabban kattint megfelelő időben (a nyitáskor) – több probléma is adódott. Az egyik a szerverterhelés hirtelen ugrása, amit már nem lehetett hardverrel bírni. Hasonló ahhoz, mintha egy ország áramtermelését ahhoz kellene beállítani, hogy mindenki ugyanabban a pillanatban minden elektromos eszközt bekapcsol. A rangsoros kurzusfelvételnél a jelentkezés idejének nincs szerepe, teljes egy hétig bármely időpont egyforma. – A tapasztalat azt mutatta, hogy a kurzusfelvételi kiugrások (a csúcsterhelés) a normál időszakban most nem jelentkeztek, a legnagyobb terhelést jelentő karok (BTK, TTIK) kurzusfelvételének indításakor sem. Az új rendszert azonban az első túlterhelési üzem alatt hangolni kellett, és az optimális paramétereket az ÁOK-nál jelentkező csúcs alatt találta meg a fejlesztő – magyarázta Varga Zsuzsanna.

 

Igazságosabb kurzusfelvétel

Az új módszer másik nagy előnye a kurzusfelvétel igazságosabbá tétele – folytatta az oktatási igazgató. – Tudjuk, hogy milyen nehéz a hallgatónak egy népszerű XT vagy XA, XN kurzusra bejutnia. Eddig mindig az számított, hogy ki a gyorsabb, ezt most felváltották egyéb szempontok, például előnye van annak, aki ilyet először vesz föl, belül van a kvótán, nincs belőle előző teljesítetlen kurzusa – sorolta Varga Zsuzsanna.

 

A rangsoros kurzusfelvétel előnye az is, hogy megmutatja a kurzushirdetőknek, hogy mekkora igény lenne a kurzusra, és van-e elég hely hirdetve. – A kreditrendszerben, ahol egyéni előrehaladás lehetséges, illetve egy kurzust nemteljesítés esetén ismételten föl kell venni, nehéz megjósolni a kurzus várható létszámát. Fölöslegesen többet hirdetni költségigényes kurzusokból, mint egy labor, nyilván nem érdemes – így az oktatási igazgató.

 

Beszédes számok

A rendszer sikerességét tehát a szerverek CPU-terhelésén is tudják mérni. Azelőtt a nagy karok kurzusfelvétel indításakor a terhelés száz százalék közelében volt, most hetven-nyolcvan százalék maradt, ami a normális futást jelenti. Ezenkívül kurzusfelvételi adatok is rendelkezésre állnak – tudtuk meg Varga Zsuzsannától. A rangsoros jelentkezések összes száma 140 643 volt, ebből 129 169 jelentkezést fogadtak el (91,84 százalék) és 11 474-et utasítottak el (8,16 százalék). További adat, hogy a normál jelentkezési időszakban 10 956 jelentkezést nem tartottak meg, hanem lejelentkeztek a kurzusról, ez 8,48 százaléka az összes elfogadott jelentkezésnek. Egyébként a február 5-ig meghirdetett kurzusok 73,44 százaléka volt meghirdetve a rangsoros időszakban. Ez erősen kartól függő adat, általában 50-90 százalék közti volt meghirdetés a kedvezményes időszakban. Varga Zsuzsanna szerint nagyon jó, hogy az XA, XN, XT kurzusok 90 százaléka a rangsoros felvételben részt tudott venni. A normál időszakban történt meghirdetéseknek azért pozitív olvasata is lehet: további kurzusokat hirdettek meg a hiányzó helyekre, illetve az egyéni jellegű kurzusok (szakdolgozat, diplomamunka) meghirdetését sem kell elsietni – fejtegette az oktatási igazgató.

 

Tovább hangolják

Végül Varga Zsuzsanna azt is elmondta, a tapasztalatok alapján finomítani fogják az új rendszert. Például a rangsoroló algoritmusba súlyfaktorok is vannak beépítve, amit jelenleg még nem is használtak. Némely mintatantervvel is van probléma, ilyen a tanári mesterszakos tantervek, ezeket figyelembe veszik.

 

– Érdekes tapasztalat volt az induláskor, hogy a hallgatók az első nap után jöttek rá, hogy nem kell sietni, és aki nyitáskor nem jelentkezett a kurzusra, nem veszített semmit, a jelentkezés idejének nincs szerepe. Vélhetően a többéves rutin működött eleinte, hogy az tud fölvenni kurzust, aki gyorsabb. Ehhez egy adattal szolgálhatunk: január 17-én a jelentkezések száma 92 507 volt, az összes jelentkezés 65 százaléka. Megjegyzem, ez még messze van egy normál időszakos korábbi évekbeli csúcstól, amikor például egy TTIK-s kurzusindulásnál az összes jelentkezés 90 százaléka megtörtént az első órában! – tudtuk meg Varga Zsuzsannától. Hozzáfűzte: jobban föl kell hívni arra is a figyelmet, hogy a kedvezményes kurzusfelvétel csak egy eszköz (mint amikor helyjegyet váltunk a vonatra, mert nem akarjuk a tumultust a helyfoglalásnál), és ahogy végül a vonat mindenkit elvisz, a kurzusfelvételnél is biztosítani kell, hogy a hallgató az előrejutásához szükséges kurzusokat föl tudja venni.

 

SZTEinfo

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

SZTEmagazin

2017. december 06.

kiemelt_Dux_Laszlo

Biológia, kémia és fizika tantárgyból, valamint a Nobel-díjas rektor életéből, munkásságából áll össze évről évre az egyre népszerűbb SZTE Szent-Györgyi Tanulmányi Verseny kérdéssora. A zsűri elnökével, prof. Dr. Dux László tanszékvezető egyetemi tanárral a Szent-Györgyi-örökségről és a középiskolások versenyéről beszélgettünk.

SZTEtelevízió

2017. szeptember 13.

kiemelt_tanevnyito2017

Olyan jelentős fejlesztések előtt áll az SZTE, amelyekkel nemzetközi rangú kutatóegyetemmé válik – jelentette ki a rektor, igazolta példákkal a kormányt képviselő igazságügyi miniszter. A Szegedi Tudományegyetem 2017-2018-as tanévet nyitó ünnepségéről készült rövid videó itt megtekinthető.

Eseménynaptár

Eseménynaptár RSS

Rendezvénynaptár *

 • december 18.
  10:00 - 14:30
  A Paál Zoltán díj átadása. A Katalízis Munkabizottság elnökének megválasztása. Sápi András (SZTE Alkalmazott és Környezeti Kémiai Tanszék) – Tervezett Katalízis: Nano- és in-situ technológiákkal a nagy aktivitás és szelektivitás felé. Havasi Viktor (SZTE Alkalmazott és Környezeti Kémiai Tanszék, PhD munka bemutató) – Ritkaföldfémekkel dópolt stroncium-aluminátok hasznosítása a fotokatalízisben. Ádám Adél (SZTE Szerves Kémiai Tanszék) – Nikkel nanorészecskék előállítása, jellemzése és felhasználása katalizátorként SZTE Alkalmazott és Környezeti Kémiai Tanszék). Varga Gábor (SZTE Szerves Kémiai Tanszék) – Átmenetifém-aminosav komplex-CaAl-réteges kettős hidroxid kompozitok készítése, szerkezetvizsgálatuk és katalitikus alkalmazásaik. Mészáros Rebeka, Ötvös Sándor Balázs, Varga Gábor, Kocsis Marianna, Pálinkó István, Fülöp Ferenc (SZTE Gyógyszerkémiai Intézet) – Hatékony heterogén ezüst katalizátor fejlesztése terminális alkinek közvetlen nitrillé alakításához. Gyulavári Tamás Zsolt (SZTE Alkalmazott és Környezeti Kémiai Tanszék) – Látható fénnyel gerjeszthető titán-dioxidok előállítása és jellemzése. Musza Katalin (SZTE Szerves Kémiai Tanszék) – Cu/Cu2O nanorészecskék szintézise, jellemzése és katalitikus aktivitásuk egy kapcsolási reakcióban. Tungler Antal (MTA Energiatudományi Kutatóközpont) – Gyógyszeripari szennyvizek ártalmatlanítása és hasznosítása.
 • december 19.
  10:00 - 16:47
  Az MTA Elektrokémiai Munkabizottság tudományos ülésének programja: Janáky Csaba (SZTE) – Új eredmények és kutatási irányok a szegedi fotoelektrokémiában. Kormányos Attila (SZTE) – Vezető polimer alapú összetett elektródok fotoelektrokémiája. Samu Gergely Ferenc (SZTE) – Optikailag aktív perovszkit elektródok vizsgálata. Kovács Noémi (ELTE) – Titánötvözetek elektrokémiai stabilitásának vizsgálata kettős potenciodinamikus vezérlést alkalmazó módszerekkel. Szekeres Krisztina Júlia (ELTE) – Vezető polimerfilm elektródok elektrokémiai és morfológiai vizsgálata. Pap Sándor József (MTA Energiakutató) – Réz(II)-peptid komplexek tervezése O2 elektrokatalitikus termeléséhez. Péter László (MTA Wigner) – Cirkónium elektrolitikus hidrogénezése. Tóth Péter Sándor (SZTE) – Grafén és egyéb kétdimenziós nanoszerkezetek (foto)elektrokémiai vizsgálata. Pajkossy Tamás (MTA TTK) – Egyebek. A rendezvény szervezője: SZAB Kémiai Szakbizottság Fizikai Kémiai és Anyagtudományi Munkabizottság.
 • december 19.
  15:00 - 17:00
  SZAB Orvostudományi Szakbizottság Sprottudományi Munkabizottság.
 • *
  december 19.
  17:00 - 18:30
  Mikszáth Kálmántól kezdve Wass Alberten át Oravecz Imréig több író, illetve számos tanulmány tudós szerzője is foglalkozik az amerikai kontinensen diaszpórában élő magyarok helyzetével. Újszászi Ilona újságíró, az SZTE közkapcsolati koordinátora legújabb riportkönyvében családtörténetekkel válaszol a kérdésre: Hogyan lettek ők „amerikai magyarok”? A fotókkal, számokkal, tényekkel illusztrált könyvbemutatón szó esik az amerikai bevándorlási hullámok különbözőségeiről és tanulságairól, ami segítheti a napjainkban Európát érintő migrációs válság értelmezését is.