SZTE Info

Verseny helyett rangsor: sikeresnek bizonyult a kedvezményes kurzusfelvétel

A 2012/2013-es tanév második félévének kezdetén kipróbálta az egyetem az úgynevezett kedvezményes kurzusfelvételt, hogy mérsékelje az ETR túlterheltségét. Az újításról Varga Zsuzsanna oktatási igazgató elmondta: sikeresnek bizonyult az új rendszer.

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

A kedvezményes kurzusfelvétel azt jelenti, hogy a normál (naptár szerint január 24-étől hatályos) kurzusfelvételi időszakot egy január 17-én induló kedvezményes kurzusfelvételi időszak előzte meg, mikor a hallgató létszámkorlát nélkül jelentkezhetett a kurzusokra. Minden jelentkező kapott egy pontszámot, amely alapján a jelentkezése rangsorba állítódott, de jelentkezéseit a kedvezményes időszak alatt tetszőlegesen változtathatta a kedvezőbb rangsor érdekében. A kedvezményes időszak végén a jelentkezett hallgatók közül a rangsorban elöl állók a kurzuslétszám erejéig fölkerültek a kurzusra. Ezt a kurzusfelvételt a normál időszakban azonos módon kezelték, a hallgató le is adhatta, vagy megtarthatta jelentkezést, az oktató konfirmált stb. A rangsor alapjául szolgáló pontszám a következő szempontokat vette figyelembe: a hallgató képzésében a tárgy/tárgyelem kötelezősége, a hallgató a mintatanterv szerinti ajánlott félévben veszi-e föl a kurzust, először kísérli-e meg a tárgy teljesítését, illetve ismételhető tárgyelem/minta esetén nincs nem teljesített kurzusa. Figyelembe vették a jelentkező előrehaladásának mértékét a képzésben, valamint, hogy mennyire jár a képzése végén; továbbá XA, XN, XT kurzusok esetén, hogy van-e vagy nincs nem teljesített kurzusa, illetve a kvótán belül van-e.

 

Túlterhelés nélkül

Varga Zsuzsanna oktatási igazgató a www.u-szeged.hu-t úgy tájékoztatta, a kedvezményes kurzusfelvétel egyértelműen sikeresnek bizonyult. Hozzátette: a normál kurzusfelvétel kapcsán – ami a versenyjelentkezésen alapul, azaz az jut kurzushoz, aki gyorsabban kattint megfelelő időben (a nyitáskor) – több probléma is adódott. Az egyik a szerverterhelés hirtelen ugrása, amit már nem lehetett hardverrel bírni. Hasonló ahhoz, mintha egy ország áramtermelését ahhoz kellene beállítani, hogy mindenki ugyanabban a pillanatban minden elektromos eszközt bekapcsol. A rangsoros kurzusfelvételnél a jelentkezés idejének nincs szerepe, teljes egy hétig bármely időpont egyforma. – A tapasztalat azt mutatta, hogy a kurzusfelvételi kiugrások (a csúcsterhelés) a normál időszakban most nem jelentkeztek, a legnagyobb terhelést jelentő karok (BTK, TTIK) kurzusfelvételének indításakor sem. Az új rendszert azonban az első túlterhelési üzem alatt hangolni kellett, és az optimális paramétereket az ÁOK-nál jelentkező csúcs alatt találta meg a fejlesztő – magyarázta Varga Zsuzsanna.

 

Igazságosabb kurzusfelvétel

Az új módszer másik nagy előnye a kurzusfelvétel igazságosabbá tétele – folytatta az oktatási igazgató. – Tudjuk, hogy milyen nehéz a hallgatónak egy népszerű XT vagy XA, XN kurzusra bejutnia. Eddig mindig az számított, hogy ki a gyorsabb, ezt most felváltották egyéb szempontok, például előnye van annak, aki ilyet először vesz föl, belül van a kvótán, nincs belőle előző teljesítetlen kurzusa – sorolta Varga Zsuzsanna.

 

A rangsoros kurzusfelvétel előnye az is, hogy megmutatja a kurzushirdetőknek, hogy mekkora igény lenne a kurzusra, és van-e elég hely hirdetve. – A kreditrendszerben, ahol egyéni előrehaladás lehetséges, illetve egy kurzust nemteljesítés esetén ismételten föl kell venni, nehéz megjósolni a kurzus várható létszámát. Fölöslegesen többet hirdetni költségigényes kurzusokból, mint egy labor, nyilván nem érdemes – így az oktatási igazgató.

 

Beszédes számok

A rendszer sikerességét tehát a szerverek CPU-terhelésén is tudják mérni. Azelőtt a nagy karok kurzusfelvétel indításakor a terhelés száz százalék közelében volt, most hetven-nyolcvan százalék maradt, ami a normális futást jelenti. Ezenkívül kurzusfelvételi adatok is rendelkezésre állnak – tudtuk meg Varga Zsuzsannától. A rangsoros jelentkezések összes száma 140 643 volt, ebből 129 169 jelentkezést fogadtak el (91,84 százalék) és 11 474-et utasítottak el (8,16 százalék). További adat, hogy a normál jelentkezési időszakban 10 956 jelentkezést nem tartottak meg, hanem lejelentkeztek a kurzusról, ez 8,48 százaléka az összes elfogadott jelentkezésnek. Egyébként a február 5-ig meghirdetett kurzusok 73,44 százaléka volt meghirdetve a rangsoros időszakban. Ez erősen kartól függő adat, általában 50-90 százalék közti volt meghirdetés a kedvezményes időszakban. Varga Zsuzsanna szerint nagyon jó, hogy az XA, XN, XT kurzusok 90 százaléka a rangsoros felvételben részt tudott venni. A normál időszakban történt meghirdetéseknek azért pozitív olvasata is lehet: további kurzusokat hirdettek meg a hiányzó helyekre, illetve az egyéni jellegű kurzusok (szakdolgozat, diplomamunka) meghirdetését sem kell elsietni – fejtegette az oktatási igazgató.

 

Tovább hangolják

Végül Varga Zsuzsanna azt is elmondta, a tapasztalatok alapján finomítani fogják az új rendszert. Például a rangsoroló algoritmusba súlyfaktorok is vannak beépítve, amit jelenleg még nem is használtak. Némely mintatantervvel is van probléma, ilyen a tanári mesterszakos tantervek, ezeket figyelembe veszik.

 

– Érdekes tapasztalat volt az induláskor, hogy a hallgatók az első nap után jöttek rá, hogy nem kell sietni, és aki nyitáskor nem jelentkezett a kurzusra, nem veszített semmit, a jelentkezés idejének nincs szerepe. Vélhetően a többéves rutin működött eleinte, hogy az tud fölvenni kurzust, aki gyorsabb. Ehhez egy adattal szolgálhatunk: január 17-én a jelentkezések száma 92 507 volt, az összes jelentkezés 65 százaléka. Megjegyzem, ez még messze van egy normál időszakos korábbi évekbeli csúcstól, amikor például egy TTIK-s kurzusindulásnál az összes jelentkezés 90 százaléka megtörtént az első órában! – tudtuk meg Varga Zsuzsannától. Hozzáfűzte: jobban föl kell hívni arra is a figyelmet, hogy a kedvezményes kurzusfelvétel csak egy eszköz (mint amikor helyjegyet váltunk a vonatra, mert nem akarjuk a tumultust a helyfoglalásnál), és ahogy végül a vonat mindenkit elvisz, a kurzusfelvételnél is biztosítani kell, hogy a hallgató az előrejutásához szükséges kurzusokat föl tudja venni.

 

SZTEinfo

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

SZTEmagazin

2018. március 08.
Kiemelt_GTB

Nők a Tudományban Kiválósági Díjas lett Gazdag-Tóth Boglárka. Az SZTE TTIK Informatikai Intézet Számítógépes Optimalizálás Tanszékén dolgozó, szakmabeli férjével együtt három gyermeket nevelő édesanyával arról is beszélgettünk, melyik a kedvenc algoritmusa.

SZTEtelevízió

2017. szeptember 13.

kiemelt_tanevnyito2017

Olyan jelentős fejlesztések előtt áll az SZTE, amelyekkel nemzetközi rangú kutatóegyetemmé válik – jelentette ki a rektor, igazolta példákkal a kormányt képviselő igazságügyi miniszter. A Szegedi Tudományegyetem 2017-2018-as tanévet nyitó ünnepségéről készült rövid videó itt megtekinthető.

Eseménynaptár

Eseménynaptár RSS

Rendezvénynaptár *

 • március 14. 10:00 - 22. 19:30
  A Tiszatáj Online Plüss Műhely rovata gyűjtést szervez Kárpátaljára, hogy olyan gyerekek is olvashassanak, akik nem könnyen jutnak magyar nyelvű könyvekhez! A szervezők kérik: "Hozz magaddal legalább egy – használt, de jó állapotú – gyerekkönyvet vagy alsós tankönyvet. Az adományokat március 14-től március 22-ig várjuk a kijelölt gyűjtőpontokon." A könyvek már másnap el is indulnak a Szegedi Görögkatolikus Egyházközség és a beregszászi II. Rákóczi Ferenc Kárpátaljai Magyar Főiskola segítségével kárpátaljai magyar gyerekhez. Szervezők: FISZ - Fiatal Írók Szövetsége, Tiszatájonline.hu. Támogatók: Nemzeti Kulturális Alap.
 • március 20.
  11:00 - 17:00
 • március 20.
  16:00 - 17:30
  Analóg ingerület átvitel az agy működésében: farmakológiai és klinikai aspektusok címmel tart előadást Vizi E. Szilveszter (MD, PhD, DSc, MHAS, HonFBPhS, az MTA korábbi elnöke, a TIT t. elnöke, Kísérleti Orvostudományi Kutatóintézet MTA). A megismerés legfontosabb eszközéről, az emberi agyról még nagyon keveset tudunk. Ugyanakkor a civilizáció fejlődése, valamint az információs forradalom eredményeképpen ez a szervünk van legjobban terhelésnek kitéve. Ezzel van szoros összefüggésben, hogy az idegrendszeri megbetegedésekben, kóros lelki elváltozásokban (neurózis, szorongás, depresszió stb.) szenvedők száma világszerte állandóan növekszik. A XXI. század nagy kihívása egyrészt a különböző idegrendszeri és elmekórtani megbetegedések terápiájának megoldása, másrészt − de ez már nem csak orvos-biológiai szempontból, hanem filozófiai szempontból is fontos −, hogy választ tudjunk adni az agy és a tudat kapcsolatára. A program szervezője: a TIT és a Közéleti Kávéház Egyesület.
 • március 20.
  16:30 - 18:00
 • március 20.
  17:30 - 19:00
  Az SZTE Mentor(h)áló és az Agóra közös "vetítős" sorozatának vendége: Cseh Attila, az SZTE JGYPK Kulturális Irodájának vezetője, aki civilben búvároktató és búvárfilmes szakember. A többszörös filmfesztivál győztes Cseh Attila a víz alatti filmezés és fotózás rejtelmeibe vezeti be az érdeklődőket. Ingyenes regisztráció: https://docs.google.com/forms/d/e/1FAIpQLSdnXt2yTeaBdYVzMg3UbVNtPURSRoS9le9qw4rf08UzIjc7yg/viewform