Bezár

Hírarchívum

160 millió forint megtakarítást hozott az SZTE szénszünete

160 millió forint megtakarítást hozott az SZTE szénszünete

2013. január 11.
2 perc

Téli kényszerszünetével – 2012. december 21. és 2013. január 7. között – mintegy 160 millió forinttal csökkentette energiaköltségeit a Szegedi Tudományegyetem. Végleges számok februárban lesznek.

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

Két hetes téli kényszerszünete idején 800 ezer köbméter gázzal, 550 ezer kwh árammal és 12 ezer köbméter vízzel kevesebbet használt a Szegedi Tudományegyetem, mint 2010-2011 évfordulójának hasonló időszakában. Ez mintegy 160 millió forint megtakarítást jelentett – vonta meg a 2012. december 21. és 2013. január 7. közötti úgynevezett szénszünet mérlegét Majó Zoltán. Az SZTE gazdasági és műszaki főigazgatója kérdésünkre válaszolva elmondta: a két hetesre hosszabbított téli szünettel is csökkenteni igyekeztek annak a 800 millió forint pénzügyi zárolásnak a súlyát, amely az intézmény múlt évi költségvetését érintette. A megtakarításról végleges számokat 2013. február végén a január havi fogyasztási adatok, és mérőórák teljes körű leolvasása után tesz közzé az SZTE Gazdasági és Műszaki Főigazgatósága.

 

A 6 nagy hazai egyetem – ahol a hallgatók 70 százaléka tanul – összehangolta a téli kényszerszünet időpontját, ami 16 naptári, és 5 munkanapot érintett. Ezen időszak alatt az oktatási és kutatási épülettömböket bezárták, a hivatali ügyintézés szünetelt. Ugyanakkor az úgynevezett szénszünet a betegellátást nem érintette.

 

Az SZTE mintegy háromszáz ingatlana közül csak a betegellátást szolgáló 120-140 épület működött, az ottani alkalmazottak folyamatosan tették a dolgukat. Az úgynevezett szénszünet idején az egyetemi beruházásokon is folytatódott a munka. Ugyanakkor az egyetemi dolgozók, hallgatók pihentek, vagy az internetet használva álltak kapcsolatban, dolgoztak. Az SZTE gazdasági és műszaki főigazgatója köszöni minden egyetemi polgár türelmét és a szénszünet lebonyolításában közreműködő kolléga hozzájárulását az intézkedés végrehajtásával kapcsolatban. Kérdésünkre válaszolva elmondta: mostanihoz hasonló hosszúságú karácsonyi szünet Európa több országának egyetemén is hagyomány.

 

SZTEinfo

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

Aktuális események

Rendezvénynaptár *

Kapcsolódó hírek