Bezár

Hírarchívum

Educatio_kiallitas_kiemelt

Az Educatio-kiállításon is népszerű az SZTE

Az Educatio-kiállításon is népszerű az SZTE

2013. január 18.
8 perc

A Szegedi Tudományegyetem tizenkét karának képzései iránt hatalmas az érdeklődés a 2013. január 18-án (pénteken) és 19-én (szombaton) zajló fővárosi felsőoktatási börzén. A XIII. Educatio Nemzetközi Oktatási Szakkiállítás nyitó napjának eseményeiről folyamatosan tudósítunk.

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

17:00 óra

Harsonaszóval búcsúztatják az idei Educatio-kiállítás első napját. Bezár az SZTE standja is. Holnap, 2013. január 19-én 10 órától újra várják az érdeklődőket. Aki nem tud a fővárosba utazni kérdéseivel, de tovább szeretne tanulni, annak jó szívvel ajánljuk a Szegedi Tudományegyetem honlapját, illetve februári nyílt napját.

 

A továbbtanulást tervezők fiatalok számára egészen a jelentkezések március 1-jei lezárultáig naprakész információkat nyújt a Szegedi Tudományegyetem honlapja is, segítve ezzel a tájékozódást és a döntést.

A múlt évhez hasonlóan – a sikerre való tekintettel – idén is lesz SZTE-s nyílt nap február hónapban. Február 9-én (szombaton) 9 és 14 óra között Nyílt napra és szülői értekezletre várja az érdeklődőket az egyetem. A Szegedi Tudományegyetem főépületében (Szeged, Dugonics tér 13.) szintén mind a 12 kar bemutatkozik. A diákok a rendezvényen segítséget kapnak a jelentkezési lap kitöltéséhez, informálódhatnak az egyetem képzéseiről, a hallgatók költségtérítését segítő, valamint a hazai és nemzetközi ösztöndíjakról. A felvételizők szüleit, valamint a továbbtanulást tervező alsóbb éveseket, továbbá a középiskolai tanárokat is szeretettel várják.

Regisztráció és bővebb információ az SZTE nyílt napról: http://www.u-szeged.hu/nyiltnap

 

16:48 óra, SZTE FOK

fogorvostudomanyiFogat húzhattak, megfigyelhették a fogszuvasodás folyamatát és fogselyem helyes használatát is megtanulhatták az érdeklődők az SZTE Fogorvostudományi Kar pultjánál, ahol fogkrémet osztogattak ajándékba.

 

16:33 óra, SZTE ÁOK

Az egyetemi előkészítő tábort reklámozza a kiállításon az SZTE Általános Orvostudományi Kar. Sok felvételiző dilemmázik a budapesti és a szegedi képzés között, azonban az SZTE mellett szól például a messze földön híres, mozgalmas szegedi diákélet. A város diákközpontúsága, és hogy a Tisza-parti universitasnál kis csoportokba rendezik a hallgatókat, így összetartó közösségek alakulhatnak ki.

 

16:23 óra, SZTE GYTK

– Én még nem találkoztam munkanélküli gyógyszerésszel.

– Tényleg? Akkor ez lesz az én szakom!

A feni beszélgetést az SZTE Gyógyszerésztudományi Kar asztalánál hallottuk, ahol Botka-Vincze Henriettával beszélgettünk. Megtudtuk: a kiskőrösi Petőfi Sándor Evangélikus Gimnáziumból két osztály is ide utazott a kiállításra. Az SZTE standján többek között kulacsot, és stresszlabdát kaptak ajándékba. Utóbbi minden bizonnyal jól jön majd a közelgő érettségin.

 

 

16:12 óra, SZTE ETSZK

Kézről-kézre jár az Egészségtudományi és Szociális Képzési Kar gyakorlóbabája Géza, aki megszólalásig hasonlít egy valósi csecsemőre. A karon fokozottan a gyakorlatra helyezik a hangsúlyt: van többek között gyakorló emberi mű karjuk, szülő műnőjük, mell önvizsgálati modelljük. Az utolsó éves hallgatóknak fél évet kint kell tölteniük gyakorlaton: például általános iskolában egészségfejlesztés órát tartanak, a gyógytornászok a klinikán felügyelettel saját beteget láthatnak el – tudtuk meg a harmad éves szociális munka szakos Lengyel Csillától, aki az érdeklődőknek elmondta: februártól szociálpolitika mesterszak is indul a karon.

 

 

15:54 óra, SZTE JGYPK

Gyógypedagógia, tanárképzés, testnevelő-edző szak – ezek iránt a legnagyobb az érdeklődés az SZTE Juhász Gyula Pedagógusképző Kar pultjánál, ahol úgy tapasztalják, sokan az ELTE és az SZTE között vacillálnak.

 

 

15:42 óra, SZTE ZMK

„Wo Jioa Zoltán Kalmár” – kínaiul azt jelenti, az én nevem Kalmár Zoltán – magyarázta az SZTE Zeneművészeti Kar tanszéki főelőadója, aki azért tanulja éppen ezt az idegen nyelvet, mert a karon a beiskolázási kampány egyik célterülete a külföldi hallgatók, azon belül is a kínaiak felé szeretnének nyitni.

 

 

15:33 óra, SZTE BTK

– Dabasiak vagyunk, még csak 11. osztályosak, de már eljöttünk nézelődni. Kíváncsiak vagyunk a lehetőségekre – hallottuk Lang Helgától, aki az SZTE Bölcsészettudományi Kar pultja előtt nézelődött. A BTK-sok minden szakról részletes leírással készültek. Legtöbbször a tanárképzésről kellett informálniuk a diákokat, akik az új típusú osztatlan tanárképzésről megtudhatták: szakpárt választva kerülhetnek be az egyetemre, ahol a harmadik év után, vagy a 180 kredit elérése után dönthetnek arról, hogy általános vagy középiskolai tanári képzésre szeretnének továbbmenni.

 

15:15 óra, SZTE MGK

mezogazdasagi_kar– A képzés nem csak abból áll, hogy lövöldözzük az állatokat – jegyezte meg Kovács Izabella. Az SZTE Mezőgazdasági Kar (MGK) harmad éves vadgazda mérnök szakos hallgatójától megtudtuk: a képzésen a természet-, és állatvédelemről is tanulnak. Gyakorolhatják például a vaddisznóhajtást, a nyúl befogást. A mezőgazdasági képzést választók a baromfi és juhtenyésztés, a növénytermesztés csínját-bínját is kitanulják. Az egyetem hódmezővásárhelyi mintagazdaságában mindezt a gyakorlatban is megtanulhatják.

 

14:50 óra, SZTE TTIK

– Döntésünket nagyban befolyásolja, hogy melyik egyetemen milyen a diákélet, hogy szimpatikusak-e a tanárok. Az egyik egyetem nyílt napján például annyira unalmas volt az egyik oktató előadása, hogy biztosan eldöntöttem: oda semmi szín alatt nem megyek. Szegedről viszont azt hallottam, ott pezsgő a diákélet, és színvonalas az oktatás – magyarázta Raffai Anita, aki az SZTE Természettudományi és Informatikai Kar képzései iránt érdeklődött. Ezen belül is a környezetmérnök szak foglalkoztatja.

 

14:10 óra, Ördögök és angyalok

„Ördög vagy angyal” – az SZTE Marketing Igazgatóság jóvoltából fotózkodhatnak is a nézelődők standunkon. Nincs más dolguk, mint az SZTE-s kitűzőben a kamera elé állni. A kivetítőn azonban már nemcsak magukat látják, hanem egy program segítségével a vállukon csücsülő kisördögöt, vagy angyalt is. Előbbi a bulikhoz és az egyetemista „csíntevésekhez” ad tippeket, utóbbi pedig jó tanácsokkal szolgál. A képeket az „SZTE Felvételi” nevű facebook oldalról tölthetik le a fiatalok.


13:15 óra, HÖOK tájékoztató

A HÖOK szervezésében „szénszünetet rendeltek el a standokon". Akik így döntöttek, szüneteltették a tájékoztatást és meghallgatták Kiss Dávidnak, a HÖOK elnökségi tagjának és Kőmíves Péter Miklósnak, a HÖOK FB elnökének beszédét.

A www.u-szeged.hu azt a tájékoztatást kapta a helyszínen, hogy a tegnapi egyeztetésen eldőlt: mégiscsak lesz államilag támogatott képzés azon a 12 szakon, amelyen a tervek szerint csak önköltséges képzést engedélyezett volna a kormány. Ezeknél azonban a többi szakra jellemző 240-nél magasabb ponthatárokat állapítanak meg.

A HÖOK-tagok szerint azonban egy jó érettségi eredménnyel ezek teljesíthetők. Tehát a ponthatárok minőségi szűrőt jelentenek. Várhatóan jövő héten kerül sor arra a bejelentésre, mely szerint a kormány garantálja, hogy a 12 érintett szakra a jelentkezők 15 százalékának garantáltan biztosítanak államilag finanszírozott helyeket. Azt azonban a HÖOK-osok nem tudják, hogy a 15 százalék országos vagy intézményi szinten garantált.


12:59 óra, SZTE MK

Aki szeretne, beleülhet az SZTE Mérnöki Kar (MK) pneumobiljába, a népszerű léghajtány több díjat is hozott már tervezőinek, és megvalósítóinak, a szegedi mérnök hallgatóknak. Ehhez az asztalhoz célirányosan érkeznek azok, akik mérnöknek szeretnének tanulni. Legtöbben a ponthatárokról érdeklődnek, arra kíváncsiak, melyek a felvételi tárgyak, hány pontot kapnak az emelet szintű érettségiért, és ha bekerülnek a képzésbe, ott mennyire nehezek a tantárgyak. Kardinális kérdés számukra az is, milyen juttatásokat vehetnek igénybe. Sokan kérdezik Hanó Milán HÖK elnököt a gépészmérnök szakról. A műszaki menedzser, a gazdasági és vidékfejlesztési agrármérnök szak iránt pedig lányok is érdeklődnek.


12:15 óra, SZTE ÁJTK

jogaszNagy a tömeg az SZTE standjánál. Az Állam- és Jogtudományi Kar asztalánál Raffai Aletta és Köllner Péter az SZTE Európa-tanulmányok Központról (ETK-ról) válaszol az érdeklődők kérdéseire.

Sokan célirányosan informálódnak, mint például az érdi Nebl Nóra. – Jogász szeretnék lenni, bíró vagy ügyvéd. Az SZTE-ről csak jót hallottam az ismerőseimtől és az internetről is. Nagyon erős az ottani képzés, ezért egyik helyként biztosan a szegedi egyetemet jelölöm meg – hallottuk Nórától.

Köllner Péter elmondta: rengetegen érdeklődnek a kollégiumi férőhelyek iránt és általánosságban a szegedi diákéletről. Azt mondják, sok pozitív dolgokat hallottak róla. Megtudtuk: az államilag finanszírozott helyektől függetlenül a kar minden évben összesen 40 hallgató tanulmányait finanszírozza. Újdonság az Európa-tanulmányok Központban a francia nyelvű nemzetközi tanulmányok mesterképzés, mely idén indul majd először. Igaz, költségtérítéses, de mivel ez az SZTE közös képzése a lille-i Politikatudományi Intézettel, az itt végzett hallgatók kettős – magyar és francia - diplomát kapnak. Péterék azt is mindenkinek elmondják, hogy a karon belül a képzések között nagy az átjárhatóság.



11:30 óra, SZTE GTK

GTKAz SZTE Gazdaságtudományi Kar macijával, a GTK kabalájával sokan fényképezkednek. Az asztalnál az ösztöndíjakról, államilag támogatott képzésekről érdeklődnek a legtöbben. A felvételizők kíváncsiak arra is, hogy milyen esélyekkel indulnak a munkaerőpiacon, ha elvégzik a képzések valamelyikét.

Holecska Krisztián marketing mester szakos hallgatótól megtudtuk: idén először angol nyelvű gazdálkodási és menedzsment szak is indul a GTK-n. Az érdeklődőknek azt tanácsolják: már az egyetemista lét alatt menjenek el gyakornoknak cégekhez.

A kar fontosnak tartja, hogy minél több tehetséges hallgatót támogasson, ezért új ösztöndíj programon dolgoznak. Egyre több céggel veszik fel a kapcsolatot, ahol később a végzett hallgatók elhelyezkedhetnek.

Sokan a külföldi lehetőségekről is érdeklődnek. A GTK-n sok Erasmus-hely közül választhatnak. A középiskolások előrelátóan kérdeznek az alapképzésen túlmenően a mesterképzésről is.



10:00 óra

Megnyitott a XIII. Educatio Nemzetközi Oktatási Szakkiállítás. A hóesés ellenére rengetegen érkeznek gyalog vagy tömegközlekedési eszközökkel a budapesti Hunguexpo G pavolinjába. A Szegedi Tudományegyetem standját a 18-as kapunál lehet megtalálni. Az SZTE mind a tizenkét kara képviselteti magát a rendezvényen. A nyitás óta sokan érdeklődnek az universitas képzésiről. A Tisza-parti egyetem 72 négyzetméteres standdal várja az érdeklődőket, akik egyebek mellett megcsodálhatják a Mérnöki Kar pneumobilját, barátkozhatnak a Gazdaságtudományi Kar macijával, és a Szent-Györgyi Albert-évre emlékezve a Nobel-díjas tudós által felfedezett C-vitaminból is kapnak ajándékba.

 

Szöveg és kép: Bobkó Anna

 

Educatio_kiallitas_Galeria
További képek az Educatio-kiállításról itt megtekinthetők
Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

Aktuális események

Rendezvénynaptár *

Kapcsolódó hírek