Bezár

Hírarchívum

Nobel-dijasok2

Ez történt a szegedi egyetemen 2012-ben

Ez történt a szegedi egyetemen 2012-ben

2013. január 08.
16 perc

Leltárkészítéssel kezdjük az új évet arra a kérdésre választ keresve, hogy az elmúlt 12 hónapban mi történt a Szegedi Tudományegyetemen. Egy év dióhéjban – az SZTE Médiacentrum hírei alapján.

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

2012. január


02.: Két magyar egyetem – közte a szegedi universitas – került a Leiden University 2011-2012-es európai rangsorára. Az oktatók kutatói tevékenysége, idézettsége és publikációi száma alapján összeállított listán az SZTE a 210. helyet szerezte meg. Az SZTE vidék-Magyarország egyetlen egyetemeként szerepel a sanghaji, és a QS rangsorban is.


05.:
Közép-Európa legzöldebb egyeteme a szegedi. Az SZTE második éve vesz részt az Indonéziai Egyetem felmérésében. A zöld egyetemek világrangsorát 2011-ben is összeállító kutatás eredményeként született listán az SZTE most előrébb lépett, mert a 178 versenyző közül a 67., a 70 európai részvevő közül a 21. helyen végzett.


06.:
Bobanj Rebeka, a Szegedi Tudományegyetem friss diplomás énekművésze mutatkozott be a Magyar Állami Operaház színpadán Musetta szerepében. A közönség Puccini Bohémélet című operájában két előadáson is láthatta és hallhatta az SZTE üdvöskéjét.

19.: Ezredekben volt mérhető a differencia „Az év kórháza” verseny top húszas élbolyában: összesítésben a szegedi egyetem belgyógyászati klinikája a 14., a sebészeti klinika a 16., a gyermekklinika a 30. helyet szerezte meg. Az 5 közül 2 kategóriában a Szegedi Tudományegyetem Általános Orvostudományi Kar egy-egy klinikája bronzérmes lett.


Fabian-Szabad
19.:
Fábián Tamás geográfus, valamint Szabad Gábor kutatóorvos hunyt el Etiópiában – közölte 2012. január 19-én reggel a Szegedi Tudományegyetemmel az etiópiai merénylet áldozatai azonosításának eredményét a Külügyminisztérium.

28.: Számos érdekes kísérleten keresztül ismerhették meg a fizika csodálatos világát a tudományág iránt érdeklődő gyerekek és felnőttek. Hatodik alkalommal rendezték meg az SZTE-n a Fizika Napját. A programon Szabó Gábor fizikus akadémikus, az SZTE rektora elmondta: az ide jelentkező fiatalok azt fogják tanulni, amit a nemzetközi szakmai közösség elvár.

 

Február


nyiltnap_szte04.: Nyílt napot tartott a szegedi egyetem. Az SZTE központi épületében (Szeged, Dugonics tér 13.) a szegedi egyetem 12 kara, minőségi kínálata került terítékre. Felvételis kérdéseire választ, a továbbtanulási stratégia és taktika kialakításához új szempontokat kapott mindenki.


10.: Astellas-díjas lett a Szegedi Tudományegyetem két oktatója: Dr. Paszt Attila, az SZTE Szent-Györgyi Albert Klinikai Központ sebész adjunktusa és Prof. Dr. Cserni Gábor, az SZTE Általános Orvostudományi Kar Pathológiai Intézete „további jogviszonyban foglalkoztatott egyetemi tanára”, a kecskeméti Bács-Kiskun Megyei Kórház osztályvezető főorvosa


24.: 4 ország, 84 iskolája, 97 felkészítő tanár 175 kétfős csapata regisztrált az I. Jakucs László Nemzetközi Földrajzversenyre. A Szegedi Tudományegyetem Természettudományi és Informatikai Kar Természeti Földrajzi és Geoinformatikai Tanszéke középiskolásoknak hirdette meg a tanszék legendás alapítójáról elnevezett vetélkedést.


29.: Pierre Verluise. a Párizsi Sorbonne Egyetem oktatója és Mocsáry Péter, a Külügyminisztérium EU Gazdaságpolitikai Főosztálya vezető-helyettese tartott előadást a Szegedi Tudományegyetemen az uniós gazdasági kormányzásról. Az újszerű előadássorozatban nemzetközi és hazai előadók szóltak izgalmas gazdasági témákról.

 

Március


01.: A Szegedi Tudományegyetem Füvészkertje növényház és sziklakert felújítással ünnepli 90 éves fennállását.


03.: „Vinum Academiae at Universitatis” - Ez a címke került a Szegedi Tudományegyetem és a Magyar Tudományos Akadémia Szegedi Akadémiai Bizottsága közös borát tartalmazó palackokra. A nemes nedű immár universitás ajándék.


08.:
A válság hatásainak, a kilábalás lehetőségeinek és a jelenlegi „forgatókönyvek” várható végkifejleteinek megvitatására szerveztek kétnapos konferenciát Szegeden az SZTE Kutatóegyetemi Kiválósági Központ uniós projektje részeként.


12.: Három, a Szegedi Tudományegyetemhez kapcsolódó kiválóság hozta el a Szegedért Alapítvány idei díjainak többségét. Csirik János informatikus, Bernáth Árpád irodalomtörténész, valamint Sófi József, a fiatal tehetségek mecénásának tevékenységét ismerték el.


14.: Széchenyi-díjat kapott három szegedi kutató: Kondorosi Éva, a szegedi Bay Zoltán Alkalmazott Kutatási Közalapítvány Növénygenomikai, Humán Biotechnológiai és Bioenergiai Intézetének (Baygen) igazgatója. Róna-Tas András, az MTA rendes tagja. Vécsei László, Szegedi Tudományegyetem Általános Orvostudományi Karának dékánja.

 

szentgyorgyi_kedo22.-25.: Márciusban 80 éve, hogy Szent-Györgyi Albert bejelentette: „megtaláltuk a C-vitamint”. Ezt és Szent-Györgyi 75 éve elnyert Nobel-díját is ünnepelte az SZTE. Minden eddiginél több Nobel-díjas tudós látogatott el egyszerre hazánkba a nemzetközi Szent-Györgyi konferenciára. A Nobel-díjasokon kívül több száz neves hazai és külföldi kutató is jelentkezett a rangos programsorozatra. A tudományos szekcióhoz szorosan kapcsolódva Szeged színes kulturális eseményekkel is készült.

 

Április


05.: Hetedik alkalommal rendezték meg az SZTE Klebelsberg Könyvtár könyvbörzéjét – az akciót óriási hallgatói érdeklődés övezte. A bibliotéka munkatársai 1200 kötetet kínáltak darabonként 200 forintos áron.


11.: Változatos programokkal várták az érdeklődőket Szeged több helyszínén a magyar költészet napján. József Attila születésének évfordulójáról többnapos rendezvénysorozattal emlékezett meg a Szegedi Tudományegyetem hallgatói mellett az egyetemi színház is.


12.: A Szegedi Tudományegyetem Zeneművészeti Kara (SZTE ZMK) adott otthont a XIII. Szegedi Nemzetközi Gitárfesztiválnak. Olyan külföldi művészek léptek fel, mint Shih-yu Liu, a Sánchez-Milián testvérek, Florian Palier és Florian Larousse. A hazaiakat Podhorszky Gábor, Csáki András és Pusztai Antal képviselte, de határon túli fiatalok is gitárt ragadtak.


16.: Első helyen 8236 továbbtanuló diák jelölte meg a Szegedi Tudományegyetemet. Változatlanul a második-harmadik legnépszerűbb képzőhely a Tisza-parti universitas. Itt az országos trendnél (22 százalék) kisebb arányban, 16 százalékkal csökkent a múlt évhez képest a felvételi jelentkezők száma.


17.: Az Egyetemi Sportnapokon kulturális és sportesemények, kari napok és ismeretterjesztő előadások várták az érdeklődőket.


17.: A Juhász Gyula Napok háromnapos rendezvénysorozatán minden a Csillagok háborújáról szólt. A részt vevő csapatok egymással és a Juhász Gyula Napok királynőjének, György Ritának kegyeiért versengtek három napon át. A sorjátékok mellett városi vetélkedővel, főzőversennyel és filmek forgatásával szerezhettek pontokat a versenyzők.


20.: Húsz fenyőfa elültetésével köszöntötte a tavaszt az SZTE Alma Mater az egyetem Károlyi Mihály Kollégiumánál. Az alumni szervezet megalakulása óta szervez karácsonyfa-bérlési akciót, a visszahozott fenyők pedig egy-egy egyetemi intézménynél találnak otthonra.


brazil27.: Brazil napot tartottak a Szegedi Tudományegyetemen. Sérgio Eduardo Moreira Lima, Brazília magyarországi nagykövete az egyetem több vezetőjével és portugál szakos hallgatókkal találkozott.

 

Május


02.: Tíz ország huszonnégy irodalomtudósával rajtolt el a Hermann Hesse Nobel-díjas svájci-német író halálának ötvenedik évfordulójára szervezett konferencia Szegeden. A négynapos tudományos tanácskozást koncerttel és kiállítással is színesítették a szervezők.


kerekparos_polo_kiemelt

12.: 8 országból érkeztek amatőr csapatok az SZTE Sportközpontjába a kerékpáros póló Európa-bajnoki selejtezőre. A versenyen a Bike Polo legjobb közép-európai képviselői mutatkoztak be.


10.: Együttműködési megállapodást írt alá a TIK-ben az SZTE jogi kara és a megyei fogyasztóvédelmi felügyelőség. Ennek részeként a hatóság ezentúl közigazgatási gyakorlatra fogad egyetemistákat, és szakmai segítséget nyújt a fogyasztóvédelmi jogot érintő évfolyam- és szakdolgozatot készítő joghallgatók számára. A Szegedi Tudományegyetem Állam- és Jogtudományi Kara a Csongrád Megyei Kormányhivatal Fogyasztóvédelmi Felügyelőségével közösen Fogyasztóvédemi Majálist is rendezett a TIK-ben.


14.: A sűrített levegővel hajtott, saját tervezésű és kivitelezésű járművek versenyét idén a Szegedi Tudományegyetem Mérnöki Kar hallgatói nyerték. A nyertes hallgatói csapat tagjai: Hörömpő Miklós, Deák Péter, Muladi Balázs, Temesvári Norbert. Az V. Nemzetközi Rexroth Pneumobil Versenyre 4 országból 46 pályázó nevezett, ebből 41 csapat indult.


15.: Alapkő letételi ünnepséggel új lendületet kapott a Szegedi Tudományegyetem Új klinikáját bővítő 265 ágyas tömb és a Sürgősségi Osztály építése.


Parizsban_-_kiemelt23.: A Szegedi Tudományegyetem rektora, Szabó Gábor akadémikus és Pierre Mathiot, az észak-franciaországi Lille Politikatudományi Intézetének (IEP) vezetője a párizsi magyar nagykövetségen írt alá együttműködési megállapodást. Francia nyelvű nemzetközi tanulmányok mesterszak indul ősztől Szegeden.


24.: A sporttudomány az egészség és a teljesítmény szolgálatában – e mottóval rendezte meg a Magyar Sporttudományi Társaság IX. Országos Sporttudományi Kongresszusát, amelyet a Szegedi Tudományegyetem Juhász Gyula Pedagógusképző Kar Testnevelési és Sporttudományi Intézete szervezett.


25.: Gao Jian, a Kínai Népköztársaság nagykövete járt a Szegedi Tudományegyetemen. A diplomata tárgyalt Szabó Gábor rektorral és megtekintette a leendő Konfuciusz Intézet termeit.


26.:
Szeged díszpolgára lett Dobozy Attila bőrgyógyászprofesszor, akadémikus. Pro Urbe díjjal tüntették ki Galambos Gábort, a Szegedi Tudományegyetem Juhász Gyula Pedagógusképző Kar dékánját és Lázár Györgyöt, a Szegedi Tudományegyetem Általános Orvostudományi Kar Sebészeti Klinikájának tanszékvezető egyetemi tanárát.

 

Június

04.: A Szegedi Tudományegyetem csapata Szombathelyen nyerte meg a férfi kosarasok Magyar Egyetemi és Főiskolás Országos Bajnokságát.


06.: Ünnepi tanácsüléssel emlékezett meg a Szegedi Tudományegyetem Mérnöki Kara a szegedi mérnökképzés ötvenedik évfordulójáról. A kar kétnapos rendezvénysorozattal találkozókkal és konferenciákkal ünnepelt.


kiemelt - bíróság11.: Együttműködési megállapodást kötött a Szegedi Ítélőtábla és a Szegedi Tudományegyetem Állam- és Jogtudományi Kara. A megegyezés célja a szegedi joghallgatók gyakorlatorientált képzésének elősegítése.


14.: Innovációs siker, hogy technológia transzfer megállapodást kötött a Szegedi Tudományegyetem és a német Schmack Biogas GmbH. A német vállalat megvásárolta az egyetemen fejlesztett, termofil baktériumokkal működő biogáz előállítási technológiát, melyet Kovács Kornél professzor és munkatársai fejlesztettek ki.


17.: Partneri összejövetellel zárta a 2011/2012-es idényt a szegedi férfi kosárlabdaklub, melynek 2006 óta névadó támogatója a Szegedi Tudományegyetem.


21.: Európa mellett a tengerentúlról, például Hawaiiból és Japánból is érkeztek algebristák a 23-dik alkalommal megrendezett Univerzális algebra és hálóelmélet című konferenciára, melyet egyben a tudományos konferenciasorozat megalapítója, Csákány Béla emeritusz professzor nyolcvanadik születésnapjának tiszteletére rendeztek a szervezők, a MTA SZAB Matematikai Szakbizottság és az SZTE Bolyai Intézet.


23.: Számtalan érdekesség várta a jubiláló szegedi Füvészkert látogatóit: megújult melegházak, egyedülálló gyógynövény és fűszerkert. A Múzeumok Éjszakáján betérők koncertet hallgathattak, az évek óta nagy sikerű, zseblámpás kalandtúrán nézhették meg a botanikus kert újdonságait.

27.: Bővül a Szegedi Tudományegyetem Onkoterépiás Klinikája: az új sugárterápiás bunker építése miatt kellett elköltöztetni Antal Károly szobrászművész alkotását. A klinikai épületek központi terén, rózsaágyások közt avatták újra a klinikakertet 1961 óta lakó Fiatal Lányt.

 

Július


kinai_kiemelt03.: A Shanghai Politikatudományi és Jogi Egyetem (SHUPL) 6 fős delegációja látogatott a Szegedi Tudományegyetemre. Az együttműködéséről írt alá megállapodást a két intézmény vezetése.


09.: „Szegedi Tudományegyetem Balaton-átúszók” néven csoportot alakított a leglátogatottabb közösségi portálon Pálfi György. A Szegedi Tudományegyetem Embertani Tanszékét vezető egyetemi docens, az SZTE nemzetközi és közkapcsolati igazgatója és lánya, a francia-romanisztika szakon diplomázó Pálfi Réka is átúszta a Balatont. Pálfi György szerint 2013-ban a Tisza-parti város egyeteme szervezetten, akár több csoporttal is részt vehetne a sportos akción.


12.: Emlékkiállítás nyílt Szent-Györgyi Albert tiszteletére: az SZTE és az MTA Szegedi Akadémiai Bizottsága közös tárlata a SZAB-székházban, a Dóm tér szomszédságában, a Szegedi Szabadtéri Játékok időszaka alatt, augusztus 20-ig várta a látogatókat.


23.: Világszínvonalú, mintegy 60 millió forint értékű polietilén labort, eszközöket ajándékozott a Szegedi Tudományegyetemnek a GDF SUEZ Energia Magyarország Zrt.


24.: Július közepén kezdődött, augusztus 20-ig tart a „klímaszünetet” a Szegedi Tudományegyetemen. Több egyetemi épület néhány héten át teljesen vagy részlegesen bezár. Így a nyári energiafogyasztási csúcsidőszakban 20-40 millió forint spórolhat az SZTE.


24.: A Szegedi Tudományegyetemre 2012-ben összesen 15 ezer 720 diák felvételizett – 41 százalékuk, vagyis körülbelül 6500 gólya is lett. Az SZTE listáról a legmagasabb pontszám alapképzésben: a bölcsészkar klasszika-filológia szakirányán a maximális 500 pontból 438 kellett a bejutáshoz, mesterképzésen a zeneművészeti kar gitár, valamint oratórium- és dalének szakirányán a 100-ból 98.

 

Augusztus


03.: Vidék-Magyarország első Konfuciusz Intézete a Szegedi Tudományegyetemen működik. Többek között erről írt alá együttműködési megállapodást Szabó Gábor akadémikus, az SZTE rektora és Zhang Feng, a Sanghai Nemzetközi Tanulmányok Egyeteme (SISU) rektorhelyettese a Parlament Vadász-termében. A ceremónián népes magyar és kínai küldöttség vett részt.


09.: A Szegedi Tudományegyetemről két remek nehézatléta, Márton Anita súlylökő (a Juhász Gyula Pedagógusképző Kar III. éves gyógypedagógia szakos hallgatónője) és Nagy Péter súlyemelő (az Állam- és Jogtudományi Kar IV. éves joghallgatója) képviselte hazánkat a XXX. Nyári Olimpiai Játékokon Londonban. A szegedi egyetemisták kiváló teljesítménnyel rukkoltak elő a brit fővárosban.


21.: A VOLTfólió Kulturális Médiadíj szakmai elismerését a „legjobb vidéki szórakozóhely” kategóriájában tudhatja magáénak a szegedi JATE Klub. Csaba Levente, a klub vezetője szerint kulturális rendezvényeik sokat nyomtak a latban az elismert médiaszakemberek döntésében.


erasmus_kiemelt29.: Az SZTE rektora, Szabó Gábor köszöntötte az itt tanuló Erasmus-ösztöndíjasokat.15 ország 65 városa 78 egyetemének 164 hallgatója végzi tanulmányait Erasmus-ösztöndíjjal a 2012/13-as tanév első szemeszterében a Szegedi Tudományegyetemen. Az egyre növekvő külföldi érdeklődés is bizonyítja az SZTE oktató- és kutatómunkájának magas színvonalát.

 


Szeptember


11.: A legjobb magyarországi egyetem a szegedi universitas. A brit QS a világ felsőoktatási intézményeiről készített friss listáján a legjobb 501-550 egyetem közé helyezte a Szegedi Tudományegyetemet, mely 50 hellyel javította helyezését. A spanyol cég által készített Webometerics-listán pedig 55 hellyel lépett előre az SZTE.


14.: Trogmayer Ottó régész ünnepélyes keretek között vehette át a Nemzetközi Panoráma Tanács „aranytű” kitüntetését. A szegedi egyetem régészeti tanszékének egykori vezetője az International Panorama Council (IPC), azaz a Nemzetközi Panoráma Tanács (a világban fellelhető körképek, panorámák megóvásával és restaurálásával foglalkozó szervezet) egyik alapítójaként tevékeny munkát folytatott ezen kulturális értékek fennmaradásáért és népszerűsítéséért.


18.: A magyar National Geographic szeptemberi számának már a címoldala is arra a Szent László-kutatásra utal, melyet Pálfi György, a szegedi Embertani Tanszék vezetőjének koordinálásával tavaly év vége óta végeznek a szakemberek.


Dóm tér felújítás kiemelt20.: A természettudományi és műszaki képzés megújítását, korszerűsítését célzó projekt keretében mintegy 1,5 milliárd forintból renoválták a Szegedi Tudományegyetem Dóm téri oktatási, kutatási egységeit, melyeket szeptember 20-án avattak fel.


28.: Hetedik alkalommal szántak országszerte egy egész éjszakát a kutatóknak és a tudománynak. Szegeden is számos helyszínen várták előadásokkal, kiállításokkal, vetélkedőkkel és kísérletekkel a kutatói pálya rejtelmeibe bepillantani szándékozókat.

 

29. A szegedi egyetem egykori kutatóját, rektorát, illetve az idei Szent-Györgyi emlékév programjait mutatja be az SZTE friss www.u-szeged.hu/szentgyorgyi honlapja. Például ott a tudósi életpálya - dióhéjban, olvasható és virtuálisan megtekinthető a nyári emlékkiállítás, illetve a tudománytörténeti séta anyaga.

 

Október


1.: A Szegedi Tudományegyetemen (SZTE) elkezdődött a 17. Őszi Kulturális Fesztivál. Október 1-jétől 6 héten keresztül 240 tudományos és művészeti esemény várta az érdeklődőket 60 helyszínen. A programsorozaton Szabó Gábor rektor a 15. születésnapját ünneplő SZTE Kulturális Irodát is felköszöntötte.


4.: „Számunkra a kultúra lett a csempészet tárgya, a túlélés eszköze”- vallották a Szeged-Szabadka Kultúrcsempész Sínbusz Fesztivál szervezői. Nem volt szó illegális tevékenységről: városnézéssel, kiállításokkal, utazással egybekötött zenés-irodalmi rendezvénysorozatot tartottak – az SZTE-sek közreműködésével.


emlektabal_kiemelt12.: Emléktábla avatásával tisztelegtek Baróti Dezső irodalomtörténész, a szegedi bölcsészkar egykori dékánja, a szegedi egyetem egykori rektora emléke előtt az Auditórium Maximumban.


16.: 1956 őszének szegedi fiataljaira, pontokba szedett követeléseikre, az általuk épp 56 éve alapított demokratikus ifjúsági szervezetre emlékeztek az egykori és mai szegedi egyetemisták.


16.: A miniszterelnök Orbán Viktor és az emberierőforrás-miniszter Balog Zoltán is találkozott a felsőoktatási intézmények vezetőivel a Magyar Rektori Konferencia (MRK) debreceni kihelyezett ülésén. A kétnapos tanácskozáson – többek között – a finanszírozásról és a gazdálkodásról, az állami támogatás csökkentéséről és a felsőoktatási szakképzésről, valamint a szakképzési hozzájárulás felhasználásáról esett szó.


25.: Vetítéses előadást szervezett etiópiai túrájáról a Magyar Földrajzi Társaság Szegedi Osztálya az SZTE TIK konferenciatermében. A Miért mentek oda? kérdésre Gruber László, Puskás Irén, Vizler Csaba, Winter Zoltán, Szilassi Péter válaszolt. Az előadás tragikusan végződött utazásunk összegzése volt, egyben tisztelgés Fábián Tamás és Szabad Gábor emléke előtt.


szgyaemlekverseny_kiemelt26. Először rendezett Szent-Györgyi Albert Tanulmányi Versenyt a Szegedi Tudományegyetem a Pro Talentis Universitatis Alapítvány támogatásával. Magyarország 6 megyéjéből és a határon túlról összesen 35 középiskolás csapat érkezett Szegedre, hogy részt vegyen a Nobel-díjas tudós, Szent-Györgyi Albert személyére és munkásságára emlékező különleges viadalon. E napon és Szegeden bocsátotta ki a Magyar Nemzeti Bank a tudós Nobel-díjának 75. évfordulója alkalmából az egyedi kivitelezésű, művészi tervezésű ezüst emlékérmét.

 

November

1.: A Szent-Györgyi-emlékév kapcsán az SZTE és a városi önkormányzat képviselői rótták le kegyeletüket a Nobel-díjas tudós édesanyja,Szent-Györgyi Miklósné Lenhossék Jozefin sírjánál a Belvárosi temetőben.


5.: A Bölcsészettudományi Kar 100 éves épülete címmel nyílt fotókiállítás a Szegedi Tudományegyetem József Attila Tanulmányi és Információs Központ átriumában. Szentgyörgyi Anna, az Angol–Amerikai Intézet dolgozójának képein a legkülönbözőbb perspektívákból láthatjuk a szegedi egyetem bölcsészkarának otthont adó házat.


11. A Szegedi Tudományegyetem egyetem napi ünnepségét november 11-én tartották. Arra emlékeztek, hogy e napon kezdődött meg 1872-ben a tanítás a jogelődnek tekintett kolozsvári egyetemen. 1940-ben ekkor tartották a Szegeden újonnan alapított Horthy Miklós Tudományegyetem tanévnyitóját, melyen a rektor, Szent-Györgyi Albert mondott beszédet. Továbbá 2002 óta ilyenkor ünnepelik az integrációval létrejött Szegedi Tudományegyetem Napját. Idén Szent-Györgyi-emlékkoncert koronázta meg a Szegedi Tudományegyetem Szenátusa ünnepi ülésével kezdődő Egyetem napi ünnepet: a Szegedi Nemzeti Színház épületében 75 évvel ezelőtt is hangversenyt rendeztek.


13.: Milyen ruhában jártak, milyen körülmények között tanultak 90 vagy 70 évvel ezelőtt a szegedi egyetemisták? A Sajtóklub első beszélgetésén Vajda Tamás, az SZTE Szaklevéltárának vezetője beszélt a kolozsvári egyetem Szegedre költözésének körülményeiről és az 1900-as évek elejének városi és egyetemi életéről. Milyen újságot olvastak és írtak a diákok? Ez is kiderült az SZTE Médiacentrum Sajtóklubjának második estjén: az SZTE Rektori Hivatala átriuma kiállítási terében Ráczné Mojzes Katalin, a Klebelsberg Könyvtár egyetemi gyűjteményének vezetője mesélt. Elmondta: Az első szegedi hallgatói lapot, az Új Életet 1922. február 11-től december 20-ig szerkesztették az egyetem diákjai.


nyilt_nap_kiemelt22.: Nyílt napon mutatkozott be a továbbtanulást tervezőknek az SZTE. A József Attila Tanulmányi és Információs Központ zsúfolásig megtelt: kétezernél is több diák regisztrált a programokra. Képzési kiállítás, kari tájékoztatók várták az érdeklődőket.


23.: Az SZTE 24 épületére összesen 2754 napelemet helyeznek el, a projekt révén az egyetem évi 28-29 millió forintot spórolhat meg a napenergia hasznosításával.


29.: Nobel-díja odaítélésnek 75. évfordulója alkalmából mellszobrot kapott Szent-Györgyi Albert. A Magyar Tudományos Akadémia (MTA) Szegedi Akadémiai Bizottság (SZAB) székházában avatták föl Kligl Sándor szobrászművész alkotását.


30.: Három ütemben fejleszti infrastruktúráját, illetve végez élőhely-rekonstrukciót a kilencvenéves egyetemi füvészkert – november 30-án a második fázis hivatalos lezárására került sor, melynek révén többek között egy európai színvonalú üvegházat kapott a létesítmény.

December

Marsha_Ivins5.: Marsha S. Ivins amerikai űrhajósnő tartott angol nyelvű előadást a Szegedi Tudományegyetemen.


6.: A honvédségnek többek között toborzóbázist, az egyetemistáknak képzésük melletti lehetőségeket jelenthet az az együttműködési megállapodás, amit december 6-án kötött a Szegedi Tudományegyetem és a Magyar Honvédség Hadkiegészítő és Központi Nyilvántartó Parancsnokság (MH HKNYP).


7.: Nagy Nikoletta a Szegedi Tudományegyetem Orvosi Genetikai Intézetének kutatója, valamint a Bőrgyógyászati és Allergológiai Klinika szakorvosa az egyik nyertese az idei Junior Príma Díjnak a tudományos kategóriában. A díjazottakat az MFB e célra fölkért bizottsága választja ki elismert tudósoktól és kutatóintézeti vezetőktől kapott ajánlások alapján. A díjjal személyenként 7000 euró (mintegy 2 millió forint) jár.

 

unnep_kiemelt10. Az SZTE Szent-Györgyi-emlékév záró programjaként koncertet adott Szegedi Egyetemi Énekkar. Ősbemutatóként felcsendült a Szegedi Egyetemi Énekkar számára az ünnepi alkalomra komponált mű: Benedekfi István Szent-Györgyi Albert himnusza. Közreműködiött az Universitas Szimfonikus Zenekar kamaraegyüttese; vezényel: Száz Krisztina és Kohlmann Péter.

 

12.: Szegeden tekintették át az ELI-projekt eddigi eredményeit. Megtudhattuk, hogy elkészült az uniós nagyberuházás megvalósításának pályázati anyaga. Elhangzott továbbá: 108,5 milliós kormányzati támogatást kapott a pályázataihoz a szegedi egyetem.

 

12.: A felületeket és a levegőt is megtisztítja a baktériumoktól és a vírusoktól az az új módszer, melyet a Szegedi Tudományegyetem, a Nanocolltech Kft. és a General Electric Hungary Kft. dolgozott ki. A konzorciumi partnerek fejlesztése áttörő megoldást jelent a fertőtlenítés területén.

 

szte_tik_tel_kiemelt20.: Hangulata, hallgatóközpontúsága miatt nagyon szeretik a látogatók a TIK-et, nem kedvelik azonban a szigorú beléptetési rendszert. Maximálisan elégedettek a tisztasággal, viszont elégedetlenek a kávézóval. Összességében 4,5-ös átlagot szavaztak az intézménynek – derült ki az SZTE TIK 2012. évi látogatói elégedettségi felméréséből.

 

21.: A Szegedi Tudományegyetem hallgatói, cigányok és nem cigányok együtt élnek az Indóház téri Szegedi Keresztény Roma Szakkollégiumban, melyet Kiss-Rigó László szeged-csanádi megyéspüspök áldott meg. Az avatóünnepség díszvendége volt Balog Zoltán emberi erőforrások miniszter.

 

21.: A Szegedi Tudományegyetemen december 21-én délutántól 2 hetes, úgynevezett szénszünet kezdődött az energiatakarékosság jegyében. A kényszerleállástól 150-220 millió forint megtakarítást remél az SZTE vezetése.


SZTEinfo

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

Aktuális események

Rendezvénynaptár *

Kapcsolódó hírek