Bezár

Hírarchívum

Fábián Tamásra és Szabad Gáborra emlékeznek a JUGYU Klubban

Fábián Tamásra és Szabad Gáborra emlékeznek a JUGYU Klubban

2013. január 15.
2 perc

Emlékestet rendez január 16-án, szerdán 19 órától a Fábián Tamás Ért-Ék Alapítvány az SZTE JUGYU Klubban. A rendezvényen koncertet adnak az Etiópiában meggyilkolt szegedi kutatók tiszteletére, közös gyertyagyújtással emlékeznek rájuk, és fényképeiket is levetítik.

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

Az egész országot megrázta tavaly a január 17-én Etiópiában történt terrortámadás: az eritreai határnál, az Erta Ale vulkán közelében életét vesztette két szegedi kutató, Fábián Tamás, a Szegedi Tudományegyetem Természettudományi és Informatikai Kar Természeti Földrajzi és Geoinformatikai Tanszék tanszéki munkatársa és Szabad Gábor, az SZTE Általános Orvostudományi Kar Bőrgyógyászati és Allergológiai Klinika adjunktusa. A tragédiával végződő, három hétes tanulmányút során a kutatók többek között bejárták az ország világörökségi helyszíneit, megismerték a kultúrák találkozásából fakadó, egyedülálló építészeti stílusokat, kolostorokat és sziklatemplomokat látogattak meg.


– Tamás rendkívül népszerű és értékes ember volt. Rengetegen ismerték az egyetemről, széles baráti köre volt. Sokan tiszteltük, szerettük – mondja Arany Anna. – Sokan csak álmodoznak arról, amit Tamás át is élhetett. Háromszáz alkalommal utazott külföldre, 50 országban járt. Útjai során rengeteg fényképet készített. Sok hosszú téli esténket aranyozták be a vetítései – hallottuk Fábián Tamás egykori szomszédjától, akitől megtudtuk: a Fábián Tamás Ért-Ék Alapítvány tagjai egy évvel a tragédia után fontosnak tartották, hogy közösen emlékezzenek meg Tamásról, illetve barátjáról, Szabad Gáborról, akik több utat, programot szerveztek közösen, s nagyszerű párost alkottak. Január 16-án, szerdán 19 órától rendeznek emlékestet a tiszteletükre az SZTE JGYPK Szabadidőközpont kávézójában ( JUGYU KLUB Szeged, Hattyas sor 6-8 H3 épület alagsor).


Az emlékesten 20 órától Gruber László tart előadást „A világ arcai Tamással” címmel. A barátokból alakult Fábián Tamás alkalmi formáció 21.30-tól ad koncertet. Tagjai: Hevesi Imre, Ürmössy László, Nagy Péter, Gyuricza Sándor, Szabó István, Németh István és Petrovics Kálmán. Az est folyamán vetítést tartanak a szegedi kutatók fényképeiből, hajnali egy óra után öt perccel – abban az időpontban, amikor a végzetes lövések eldördültek – pedig gyertyagyújtással emlékeznek rájuk.


A Fábián Tamás Ért-Ék Alapítványt 2012 júniusában jegyezték be. Célja a szegedi kutató hagyatékának ápolása. Fábián Tamás ugyanis külföldi útjairól mindig ásványokkal és rengeteg fotóval érkezett haza, melyeket szívesen mutatott meg tanítványainak, barátainak. Gyűjteményéből 2012 májusában állandó kiállítás nyílt a Szegedi Vadaspark Ázsia-házában. Szülővárosában, Vasváron, valamint a szegedi Szent-Györgyi Albert Agórában pedig Fábián Tamás-emlékszobát rendeztek be.

 

Bobkó Anna

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

Aktuális események

Rendezvénynaptár *

Kapcsolódó hírek