Bezár

Hírarchívum

Kölcsey szobránál koszorúzott az SZTE a magyar kultúra napján

Kölcsey szobránál koszorúzott az SZTE a magyar kultúra napján

2013. január 22.
1 perc

1989 óta ünnepeljük a magyar kultúra napját annak emlékére, hogy 1823. január 22-én tisztázta le Kölcsey Ferenc a Himnusz kéziratát. Szeged városa, kulturális és oktatási intézményei Kölcsey mellszobránál emlékeztek a nemzeti fohász születésének 190. évfordulójára.

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

Az eseményen megkoszorúzták Kölcsey Ferenc a Dóm téri Nemzeti Pantheonban elhelyezett mellszobrát. A Szegedi Tudományegyetem képviseletében Pál József nemzetközi és közkapcsolati rektorhelyettes és Tajti Gabriella, az SZTE Kulturális Iroda vezetője hajtott fejet a költő szobra előtt, valamint elhelyezték az emlékezés koszorúit Szeged Megyei Jogú Város, a művészeti, közművelődési intézmények, civil, kulturális és politikai szervezetek képviselői is. A koszorúzáson közreműködött a MÁV Hazánk Énekkar.

 

Az eseményen Pál József rektorhelyettes az u-szeged.hu-nak elmondta, az egyetem számára is rendkívül fontos, hogy a kultúra mindennapjaink részéve legyen. A kultúra elsősorban jelenti az egy országhoz, egy eszmeiséghez való kapcsolódásunkat, és erre a Himnusz a legjobb példa. A nemzeti fohász ugyanis sokkal több egyszerű költeménynél, túlmutat önmagán, kicsit hasonlóan a Szent Koronához olyan egységet, szellemiséget sugalmaz, ami köré rendeződhet Magyarország. A professzor hozzátette, a Himnusz a történelmi múltból vett példák alapján a jövő számára is biztatást ad, függetlenül attól, hogy hangvétele alapvetően pesszimista, de a realitásokkal való számvetésből mégis az optimizmus hangzik ki a műből.

 

A koszorúzás után a magyar kultúra napja alkalmából ünnepséget rendeztek a Szent-Györgyi Albert Agórában.

 

AM

Kolcsey_Ferenc_szobor_koszoruzas_galeria
A Kölcsey-szobor koszorúzásán készült képek itt megtekinthetők
Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

Aktuális események

Rendezvénynaptár *

Kapcsolódó hírek