Bezár

Hírarchívum

TTIK-s diplomaosztó és Sófi-díjátadó az István, a király jegyében

TTIK-s diplomaosztó és Sófi-díjátadó az István, a király jegyében

2013. július 08.
3 perc

Július 7-én tartotta diplomaosztóit az SZTE Természettudományi és Informatikai Kara, a 11 órás alkalmon a korábbi évek hagyományaihoz híven idén is átadták a Sófi-alapítvány ösztöndíjait – az alapítvány díszvendége idén Szörényi Levente zeneszerző, előadóművész volt.

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

SZS20130707_ttik_diplomaoszto_001Hernádi Klára, az SZTE Természettudományi és Informatikai Kar dékánja az ünnepségen kiemelte, a kitüntetések kiosztása minden kar életében jelentős eseménynek számít, mert jó tudni, hogy a szorgalom és a tehetség nem marad észrevétlen. Discipuli Pro Universitate Díjat vehetett át Szilágyi Árpád és Bali Krisztina. Pro Facultate Díjjal ismerték el Toldi József tanszékcsoport-vezető egyetemi tanár, a TTIK Tudományos Díját Nagy Gábor egyetemi docens, Smausz Kolumbán Tomi tudományos munkatárs, Jelasics Márk tudomány főmunkatárs, Kónya Zoltán tanszékvezető egyetemi tanár és Tamás Gábor egyetemi tanár tevékenységét. A 11 órás ünnepségen Lévai Balázs László, Samu Gergely Ferenc és Szabó Renáta Sófi-ösztöndíjas hallgatók a Kar Kiváló Hallgatója Díjat is átvehették.

 

A kari kitüntetések után az SZTE Tehetségpont keretében működő Sófi-alapítvány öt fődíjasát és biológus konferenciájának két győztesét köszöntötték. Az alapítvány díszvendége, a Kossuth- és Erkel-díjas Szörényi Levente elmondta, megtisztelő volt számára a Sófi-alapítvány felkérése. Az ünnepségen arról is beszélt, több szálon is kötődik a városhoz, gimnazistaként itt debütált osztálytársai körében az egyik padon, valamint Szegednek köszönheti házasságát és fiát is. A www.u-szeged.hu-nak azt is elmondta, az ő pályája kezdetén sem volt egyszerű a tehetségek boldogulása. – Más világ volt akkor, az embernek meg kellett küzdenie a sikerekért, nemcsak a közönség előtt kellett érvényesítenie a tehetségét, a képességeit, hanem a „hivatalosság” előtt is – utóbbi volt a nehezebb – tudtuk meg a zeneszerzőtől. A díjátadó egyébként több szempontból is kötődött az az István, a király című rockoperához, mely idén augusztusban ünnepli 30 éves jubileumát. Szörényi Levente zeneszerző mellett az egyik fődíjat Herczeg Tamás, a Szegedi Szabadtéri Játékok igazgatója adta át. Az ünnepségen a Társulat tehetségkutatóból ismert Simon Boglárka, a kar korábbi kémia szakos hallgatója énekelt részleteket a rockoperából.

 

Sófi József, a Sófi-alapítvány létrehozója elmondta, idén – a biológus és az összegyetemi pályazatokat együtt számítva – 120 pályázó indult az ösztöndíjakért, a kuratórium egy komplex értékelési rendszerrel dönt, ebben objektív pontszámok és a szaktekintélyek véleménye játszik szerepet. Az eddigi díjazottak későbbi eredményei is azt igazolják, jó helyre kerül a támogatás. A Sófi-alapítvány eddig 12 millió forint ösztöndíjjal ismerte el az egyetem tehetséges hallgatóinak teljesítményét, az idei pályázatok értékelése után egymillió-négyszázötvenezer forint ösztöndíjjal jutalmazta az egyetem 12 hallgatójának (5 fődíjas, 5 különdíjas, 2 biológus) kimagasló tudományos és tanulmányi eredményeit. A biológus ösztöndíj-konferencián a mesterképzés kategória győztese Szabó Renáta, a doktorandusz kategória legjobbja pedig Walter Fruzsina lett. Az összegyetemi pályázat fődíjasait is július 7-én köszöntötték: Baranyai Tamás hatodéves orvostanhallgató, Kormányos Attila másodéves vegyész mesterszakos hallgató, Kovács Viktória elsőéves gitárművész mesterszakos hallgató, Lévai Balázs másodéves programtervező informatikus mesterszakos hallgató és Samu Gergely másodéves vegyész mesterszakos hallgató.

 

TTIK_diplomaoszto
TTIK diplomaosztó - GALÉRIA


A diplomaosztón Hernádi Klára a végzősöknek úgy fogalmazott, jól tették, hogy természettudományos, informatikai vagy műszaki pályát választottak, diplomájuk külföldön is értékes lesz. Szabó Gábor rektor pedig többek között arról beszélt, a természettudós tanár végzettségű hallgatók semmilyen más pozícióban nem tudnak jobbat tenni az országnak, mint tanárként – hiszen olyan kevés az ilyen pedagógus, hogy komoly problémák lesznek az utánpótlással. Július 7-én négy turnusban összesen 556-an vették át oklevelüket a TTIK-n.

 

A. M.

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

Aktuális események

Rendezvénynaptár *

Kapcsolódó hírek