SZTE Info

Adalékok a Szőkefalvi-Nagy–Foias-modellhez

Az egész világról érkeztek matematikusok a Szőkefalvi-Nagy Béla matematikus születésének századik évfordulójára rendezett szegedi emlékkonferenciára, a neves professzorok mellett fiatal kutatók is előadnak a szimpóziumon.

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

Június 25-én is két plenáris előadással indult a nap az MTA Szegedi Akadémiai Bizottság székházában rendezett, és június 24-én megnyitott Szőkefalvi-Nagy-emlékkonferencián, az előadók rendszerint felidézték a szegedi matematikaprofesszorhoz kapcsolódó emlékeiket is.

 

Először a romániai származású Popescu adott elő, aki már mintegy húsz éve az egyesült államokbeli San Antonio egyetemén dolgozik. A nap fő témája a Szőkefalvi-Nagy Béla és Ciprian Foias által megalkotott modell volt, mellyel az úgynevezett kontrakciók függvénymodelljét adták meg – tudtuk meg Kérchy László főszervezőtől, az SZTE Bolyai Intézet Analízis Tanszék vezetőjétől. Popescu ezeket a gondolatokat általánosította több operátor esetén és absztrakt körülmények között. A második előadás Szafraniec professzortól hangzott el, aki Krakkóból érkezett Szegedre. Előadásában elmondta, régóta ismerte Szőkefalvi-Nagy professzort. Felidézte, 1973-ban Krakkóban rendeztek egy konferenciát, melyen megünnepelték Szőkefalvi-Nagy Béla dilatációs tételének huszadik évfordulóját. Előadásában kifejtette, Szőkefalvi-Nagy professzor írt egy függeléket a Riesz Frigyessel közösen publikált könyvéhez, ami 1956-os kiadással jelent meg, és ebben egy általános dilatációs tételt fogalmazott meg. Szafraniec hangsúlyozta, ez az egyik legerősebb és legáltalánosabb tétel, különböző területek problémáit lehet belőle levezetni.

 

Ezek után a délelőtt két szekcióban, harmincperces előadásokkal folytatódott. A meghívott előadók a világ különböző részeiről érkeztek, így Albrecht professzor Németországból, az – egyébként a szentpétervári iskolából származó – Yakubovich professzor Spanyolországból, de a résztvevők hallhattak szintén a Szőkefalvi-Nagy–Foias-modellelmélettel foglalkozó indiai matematikusokat, Athavalét és Sarkart is. Délután további két szekcióval folytatódott a konferencia, ahol többek között a magyar származású Turi János Dallasból, valamint a lengyel Słociński professzor adott elő.

 

A június 24. és 28. közötti, az SZTE Bolyai Intézete és a SZAB Matematikai Bizottsága által szervezett konferenciára mintegy hetven matematikus érkezett – árulta el Kérchy László. Hozzátette: a meghívott professzorok mellett a délután folyamán fiatal kutatók is előadtak a szimpóziumon. A professzor a www.u-szeged.hu-nak korábban úgy nyilatkozott, a részt vevő matematikusok többségével élő szakmai, baráti kapcsolatot ápol az SZTE Bolyai Intézet – sokan küldtek dedikált cikket az intézet 1922 óta működő tudományos folyóiratába, az Acta Scientiarum Mathematicarumba.

 

A koferencia megnyitójáról ITT, a részletes programról pedig ITT olvashatnak, beharangozónkat pedig ITT találják.


A rendezvény a TÁMOP-4.2.3.-12/1/KONV-2012-0035 "Tudományos eredmények elismerése és disszeminációja a Szegedi Tudományegyetemen" című projekt keretében valósult meg.

uszt_logo_rgb Infoblokk3_ESZA_egyes

 

A. M.

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

SZTEmagazin

2017. augusztus 31.

kiemelt_Sik_Marton_SZEM

Sík Márton életében a sport már egyetemi évei alatt is központi szerepet töltött be. Az SZTE-s öregdiák mintegy húsz éven keresztül kajakozott, élsportolóként számos sikert, köztük egy olimpiai 5. helyezést is maga mögött tudhat. Ma a DÉMÁSZ Szegedi Vízisport Egyesület szakmai vezetőjeként támogatja a fiatalokat.

SZTEtelevízió

2017. szeptember 13.

kiemelt_tanevnyito2017

Olyan jelentős fejlesztések előtt áll az SZTE, amelyekkel nemzetközi rangú kutatóegyetemmé válik – jelentette ki a rektor, igazolta példákkal a kormányt képviselő igazságügyi miniszter. A Szegedi Tudományegyetem 2017-2018-as tanévet nyitó ünnepségéről készült rövid videó itt megtekinthető.

Eseménynaptár

Eseménynaptár RSS

Rendezvénynaptár *

 • október 5. 09:00 - 22. 19:00
  A kiállítás szervezője: SZAB Művészeti Szakbizottság.
 • október 6. 08:00 - december 20. 08:00
  A szegedi szecessziós épületeket szokatlan szemszögbôl mutatja meg a tárlat. Az épületekre jellemzô szecessziós részleteket láthatjuk viszont fotókon. Olyan perspektívából, madártávlatból, ahogy az utca embere nem láthatja ôket. A kiállítás megtekinthetô december 20-ig.
 • október 7. 14:00 - november 10. 08:00
  A Magyar Alkotómûvészek Országos Egyesületével karöltve, szalonjelleggel a MAOE teljes képzômûvészeti tagságát megszólaltató tárlatot mutat be a REÖK. Ennek a kiállításnak a korábbi években különbözô, nagyhírû intézmények, mint például a szentendrei MûvészetMalom adott helyet. Az eddigi évek tapasztalatai alapján a szegedi kiállítóházba is 6-800 mûvész alkotását várjuk. A kiállítás megtekinthetô november 10-ig. Belépôjegy 500 Ft.
 • október 9. 15:00 - november 10. 20:00
  A fényképeket a szerző Juhász Antalnak az 1960-as évek óta végzett néprajzi terepmunkáin készítette. Az idő tájt a tanyai emberek a gazdasági, társadalmi változások időszakát élték. Évtizedek múltán látjuk, hogy a felvételek többnyire egy még paraszti életformában élt nemzedék hétköznapi munkáját, ünnepeit dokumentálják.
 • október 9. 18:00 - 21. 20:00
  Megnyitja: Bene Zoltán író, a Szeged folyóirat fôszerkesztôje Közremûködik: Csanádi Hajnalka (ének), Nemes Levente (doromb, dob) Nagy Károly (Szeged, 1952) Vinkler-díjas festô- és grafikusmûvész, a „Szeged kultúrájáért díj” 2017. évi kitüntetettje. A szegedi Tanárképzô Fôiskolán földrajz-rajz szakos tanári diplomát szerzett, majd elvégezte a Képzômûvészeti Fôiskola továbbképzô kurzusát. Tanított általános iskolákban (Algyô, Deszk), az Eötvös Gimnáziumban és mûvészeti iskolákban (Lyra, Classic) rajz és vizuális kultúra tantárgyat, médiaismeretet. A Szegedi Szépmíves Céh szabadiskolájában rajzot, festészetet és fotózást oktat. 1990 óta vezet nyári mûvésztelepeket. Fest olajjal és akrillal, készít akvarellt, ecsetrajzot, hagyományos sokszorosító grafikával és computer grafikával is foglalkozik. Elnöke a Szegedi Szépmíves Céhnek, tagja a Magyar Rajztanárok Országos Egyesületének. Megtekinthetô október 21-ig, hétköznapokon 08.00–22.00, szombaton 09.00–20.00 óráig.