SZTE Info

Adalékok a Szőkefalvi-Nagy–Foias-modellhez

Az egész világról érkeztek matematikusok a Szőkefalvi-Nagy Béla matematikus születésének századik évfordulójára rendezett szegedi emlékkonferenciára, a neves professzorok mellett fiatal kutatók is előadnak a szimpóziumon.

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

Június 25-én is két plenáris előadással indult a nap az MTA Szegedi Akadémiai Bizottság székházában rendezett, és június 24-én megnyitott Szőkefalvi-Nagy-emlékkonferencián, az előadók rendszerint felidézték a szegedi matematikaprofesszorhoz kapcsolódó emlékeiket is.

 

Először a romániai származású Popescu adott elő, aki már mintegy húsz éve az egyesült államokbeli San Antonio egyetemén dolgozik. A nap fő témája a Szőkefalvi-Nagy Béla és Ciprian Foias által megalkotott modell volt, mellyel az úgynevezett kontrakciók függvénymodelljét adták meg – tudtuk meg Kérchy László főszervezőtől, az SZTE Bolyai Intézet Analízis Tanszék vezetőjétől. Popescu ezeket a gondolatokat általánosította több operátor esetén és absztrakt körülmények között. A második előadás Szafraniec professzortól hangzott el, aki Krakkóból érkezett Szegedre. Előadásában elmondta, régóta ismerte Szőkefalvi-Nagy professzort. Felidézte, 1973-ban Krakkóban rendeztek egy konferenciát, melyen megünnepelték Szőkefalvi-Nagy Béla dilatációs tételének huszadik évfordulóját. Előadásában kifejtette, Szőkefalvi-Nagy professzor írt egy függeléket a Riesz Frigyessel közösen publikált könyvéhez, ami 1956-os kiadással jelent meg, és ebben egy általános dilatációs tételt fogalmazott meg. Szafraniec hangsúlyozta, ez az egyik legerősebb és legáltalánosabb tétel, különböző területek problémáit lehet belőle levezetni.

 

Ezek után a délelőtt két szekcióban, harmincperces előadásokkal folytatódott. A meghívott előadók a világ különböző részeiről érkeztek, így Albrecht professzor Németországból, az – egyébként a szentpétervári iskolából származó – Yakubovich professzor Spanyolországból, de a résztvevők hallhattak szintén a Szőkefalvi-Nagy–Foias-modellelmélettel foglalkozó indiai matematikusokat, Athavalét és Sarkart is. Délután további két szekcióval folytatódott a konferencia, ahol többek között a magyar származású Turi János Dallasból, valamint a lengyel Słociński professzor adott elő.

 

A június 24. és 28. közötti, az SZTE Bolyai Intézete és a SZAB Matematikai Bizottsága által szervezett konferenciára mintegy hetven matematikus érkezett – árulta el Kérchy László. Hozzátette: a meghívott professzorok mellett a délután folyamán fiatal kutatók is előadtak a szimpóziumon. A professzor a www.u-szeged.hu-nak korábban úgy nyilatkozott, a részt vevő matematikusok többségével élő szakmai, baráti kapcsolatot ápol az SZTE Bolyai Intézet – sokan küldtek dedikált cikket az intézet 1922 óta működő tudományos folyóiratába, az Acta Scientiarum Mathematicarumba.

 

A koferencia megnyitójáról ITT, a részletes programról pedig ITT olvashatnak, beharangozónkat pedig ITT találják.


A rendezvény a TÁMOP-4.2.3.-12/1/KONV-2012-0035 "Tudományos eredmények elismerése és disszeminációja a Szegedi Tudományegyetemen" című projekt keretében valósult meg.

uszt_logo_rgb Infoblokk3_ESZA_egyes

 

A. M.

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

SZTEmagazin

2018. március 08.
Kiemelt_GTB

Nők a Tudományban Kiválósági Díjas lett Gazdag-Tóth Boglárka. Az SZTE TTIK Informatikai Intézet Számítógépes Optimalizálás Tanszékén dolgozó, szakmabeli férjével együtt három gyermeket nevelő édesanyával arról is beszélgettünk, melyik a kedvenc algoritmusa.

SZTEtelevízió

2017. szeptember 13.

kiemelt_tanevnyito2017

Olyan jelentős fejlesztések előtt áll az SZTE, amelyekkel nemzetközi rangú kutatóegyetemmé válik – jelentette ki a rektor, igazolta példákkal a kormányt képviselő igazságügyi miniszter. A Szegedi Tudományegyetem 2017-2018-as tanévet nyitó ünnepségéről készült rövid videó itt megtekinthető.

Eseménynaptár

Eseménynaptár RSS

Rendezvénynaptár *

 • március 24. 10:00 - 25. 15:00
  Az Ifjú Pszichológusok és Neveléstudományi Kutatók Országos Konferenciája, az IPSZILON Konferencia fő témája: az ifjúságszociológia és ifjúságpszichológia. A plenáris előadásokon Dr. Jancsák Csaba (SZTE JGYPK) az ifjúságkutatás legújabb hazai és nemzetközi eredményeit ismerteti; Prof. Dr. Pikó Bettina (SZTE ÁOK) arra a kérdésre válaszol, hogy Mitől boldogok a fiatalok?
 • március 26.
  14:00 - 15:00
 • március 27.
  17:00 - 18:30
  A TIT Szabadegyetem Földrajz Tagozat előadója: Dr. Karancsi Zoltán PhD, tanszékvezető egyetemi docens (SZTE JGYPK). Az északi sarkkörön túlra télen leginkább az északi fényt keresők kelnek útra. Az előadó arra a kérdésre is válaszol, hogy mit lehet még észak Norvégiában ilyenkor csinálni turistaként.
 • március 27.
  18:00 - 19:30
  Az SZTE Mentor(h)áló Pedagógiai esték című nagyszabású sorozatának vendége dr. Farkas Eszter PhD, egyetemi docens, a Szegedi Tudományegyetem Általános Orvostudományi Karán működő Orvosi Fizikai és Orvosi Informatikai Intézet L’Oreal-UNESCO díjjal kitüntetett agyikeringés-kutatója. Olyan kérdésekre keresi a választ, mint például: vajon mitől függ idegrendszerünk egészséges öregedése? Milyen körülmények ronthatják kilátásainkat? További információ: http://www.jgypk.hu/mentorhalo/ujabb-tudomanyos-ismeretterjeszto-csemege-az-oregedo-agy/
 • március 28.
  13:00 - 16:00
  A magyarországi új kutatási infrastruktúrák bemutatkozásán részt vesz a Szentágothai János Kutatóközpont; a Felsőoktatási és Ipari Együttműködési Központ; a Hungarian Center of Excellence for Molecular Medicine (HCEMM). Meghívott vendégek: az intézmények igazgatói - Prof. Helyes Zsuzsanna (SZKK), Prof. Kacskovics Imre (FIEK) és Prof. Bíró Tamás (HCEMM). A program szakmai támogatója a MTA Szegedi Területi Bizottságának Immunológiai Munkabizottsága.