SZTE Info

Adalékok a Szőkefalvi-Nagy–Foias-modellhez

Az egész világról érkeztek matematikusok a Szőkefalvi-Nagy Béla matematikus születésének századik évfordulójára rendezett szegedi emlékkonferenciára, a neves professzorok mellett fiatal kutatók is előadnak a szimpóziumon.

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

Június 25-én is két plenáris előadással indult a nap az MTA Szegedi Akadémiai Bizottság székházában rendezett, és június 24-én megnyitott Szőkefalvi-Nagy-emlékkonferencián, az előadók rendszerint felidézték a szegedi matematikaprofesszorhoz kapcsolódó emlékeiket is.

 

Először a romániai származású Popescu adott elő, aki már mintegy húsz éve az egyesült államokbeli San Antonio egyetemén dolgozik. A nap fő témája a Szőkefalvi-Nagy Béla és Ciprian Foias által megalkotott modell volt, mellyel az úgynevezett kontrakciók függvénymodelljét adták meg – tudtuk meg Kérchy László főszervezőtől, az SZTE Bolyai Intézet Analízis Tanszék vezetőjétől. Popescu ezeket a gondolatokat általánosította több operátor esetén és absztrakt körülmények között. A második előadás Szafraniec professzortól hangzott el, aki Krakkóból érkezett Szegedre. Előadásában elmondta, régóta ismerte Szőkefalvi-Nagy professzort. Felidézte, 1973-ban Krakkóban rendeztek egy konferenciát, melyen megünnepelték Szőkefalvi-Nagy Béla dilatációs tételének huszadik évfordulóját. Előadásában kifejtette, Szőkefalvi-Nagy professzor írt egy függeléket a Riesz Frigyessel közösen publikált könyvéhez, ami 1956-os kiadással jelent meg, és ebben egy általános dilatációs tételt fogalmazott meg. Szafraniec hangsúlyozta, ez az egyik legerősebb és legáltalánosabb tétel, különböző területek problémáit lehet belőle levezetni.

 

Ezek után a délelőtt két szekcióban, harmincperces előadásokkal folytatódott. A meghívott előadók a világ különböző részeiről érkeztek, így Albrecht professzor Németországból, az – egyébként a szentpétervári iskolából származó – Yakubovich professzor Spanyolországból, de a résztvevők hallhattak szintén a Szőkefalvi-Nagy–Foias-modellelmélettel foglalkozó indiai matematikusokat, Athavalét és Sarkart is. Délután további két szekcióval folytatódott a konferencia, ahol többek között a magyar származású Turi János Dallasból, valamint a lengyel Słociński professzor adott elő.

 

A június 24. és 28. közötti, az SZTE Bolyai Intézete és a SZAB Matematikai Bizottsága által szervezett konferenciára mintegy hetven matematikus érkezett – árulta el Kérchy László. Hozzátette: a meghívott professzorok mellett a délután folyamán fiatal kutatók is előadtak a szimpóziumon. A professzor a www.u-szeged.hu-nak korábban úgy nyilatkozott, a részt vevő matematikusok többségével élő szakmai, baráti kapcsolatot ápol az SZTE Bolyai Intézet – sokan küldtek dedikált cikket az intézet 1922 óta működő tudományos folyóiratába, az Acta Scientiarum Mathematicarumba.

 

A koferencia megnyitójáról ITT, a részletes programról pedig ITT olvashatnak, beharangozónkat pedig ITT találják.


A rendezvény a TÁMOP-4.2.3.-12/1/KONV-2012-0035 "Tudományos eredmények elismerése és disszeminációja a Szegedi Tudományegyetemen" című projekt keretében valósult meg.

uszt_logo_rgb Infoblokk3_ESZA_egyes

 

A. M.

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

SZTEmagazin

2017. december 06.

kiemelt_Dux_Laszlo

Biológia, kémia és fizika tantárgyból, valamint a Nobel-díjas rektor életéből, munkásságából áll össze évről évre az egyre népszerűbb SZTE Szent-Györgyi Tanulmányi Verseny kérdéssora. A zsűri elnökével, prof. Dr. Dux László tanszékvezető egyetemi tanárral a Szent-Györgyi-örökségről és a középiskolások versenyéről beszélgettünk.

SZTEtelevízió

2017. szeptember 13.

kiemelt_tanevnyito2017

Olyan jelentős fejlesztések előtt áll az SZTE, amelyekkel nemzetközi rangú kutatóegyetemmé válik – jelentette ki a rektor, igazolta példákkal a kormányt képviselő igazságügyi miniszter. A Szegedi Tudományegyetem 2017-2018-as tanévet nyitó ünnepségéről készült rövid videó itt megtekinthető.

Eseménynaptár

Eseménynaptár RSS

Rendezvénynaptár *

 • december 18.
  10:00 - 14:30
  A Paál Zoltán díj átadása. A Katalízis Munkabizottság elnökének megválasztása. Sápi András (SZTE Alkalmazott és Környezeti Kémiai Tanszék) – Tervezett Katalízis: Nano- és in-situ technológiákkal a nagy aktivitás és szelektivitás felé. Havasi Viktor (SZTE Alkalmazott és Környezeti Kémiai Tanszék, PhD munka bemutató) – Ritkaföldfémekkel dópolt stroncium-aluminátok hasznosítása a fotokatalízisben. Ádám Adél (SZTE Szerves Kémiai Tanszék) – Nikkel nanorészecskék előállítása, jellemzése és felhasználása katalizátorként SZTE Alkalmazott és Környezeti Kémiai Tanszék). Varga Gábor (SZTE Szerves Kémiai Tanszék) – Átmenetifém-aminosav komplex-CaAl-réteges kettős hidroxid kompozitok készítése, szerkezetvizsgálatuk és katalitikus alkalmazásaik. Mészáros Rebeka, Ötvös Sándor Balázs, Varga Gábor, Kocsis Marianna, Pálinkó István, Fülöp Ferenc (SZTE Gyógyszerkémiai Intézet) – Hatékony heterogén ezüst katalizátor fejlesztése terminális alkinek közvetlen nitrillé alakításához. Gyulavári Tamás Zsolt (SZTE Alkalmazott és Környezeti Kémiai Tanszék) – Látható fénnyel gerjeszthető titán-dioxidok előállítása és jellemzése. Musza Katalin (SZTE Szerves Kémiai Tanszék) – Cu/Cu2O nanorészecskék szintézise, jellemzése és katalitikus aktivitásuk egy kapcsolási reakcióban. Tungler Antal (MTA Energiatudományi Kutatóközpont) – Gyógyszeripari szennyvizek ártalmatlanítása és hasznosítása.
 • december 19.
  10:00 - 16:47
  Az MTA Elektrokémiai Munkabizottság tudományos ülésének programja: Janáky Csaba (SZTE) – Új eredmények és kutatási irányok a szegedi fotoelektrokémiában. Kormányos Attila (SZTE) – Vezető polimer alapú összetett elektródok fotoelektrokémiája. Samu Gergely Ferenc (SZTE) – Optikailag aktív perovszkit elektródok vizsgálata. Kovács Noémi (ELTE) – Titánötvözetek elektrokémiai stabilitásának vizsgálata kettős potenciodinamikus vezérlést alkalmazó módszerekkel. Szekeres Krisztina Júlia (ELTE) – Vezető polimerfilm elektródok elektrokémiai és morfológiai vizsgálata. Pap Sándor József (MTA Energiakutató) – Réz(II)-peptid komplexek tervezése O2 elektrokatalitikus termeléséhez. Péter László (MTA Wigner) – Cirkónium elektrolitikus hidrogénezése. Tóth Péter Sándor (SZTE) – Grafén és egyéb kétdimenziós nanoszerkezetek (foto)elektrokémiai vizsgálata. Pajkossy Tamás (MTA TTK) – Egyebek. A rendezvény szervezője: SZAB Kémiai Szakbizottság Fizikai Kémiai és Anyagtudományi Munkabizottság.
 • december 19.
  15:00 - 17:00
  SZAB Orvostudományi Szakbizottság Sprottudományi Munkabizottság.
 • *
  december 19.
  17:00 - 18:30
  Mikszáth Kálmántól kezdve Wass Alberten át Oravecz Imréig több író, illetve számos tanulmány tudós szerzője is foglalkozik az amerikai kontinensen diaszpórában élő magyarok helyzetével. Újszászi Ilona újságíró, az SZTE közkapcsolati koordinátora legújabb riportkönyvében családtörténetekkel válaszol a kérdésre: Hogyan lettek ők „amerikai magyarok”? A fotókkal, számokkal, tényekkel illusztrált könyvbemutatón szó esik az amerikai bevándorlási hullámok különbözőségeiről és tanulságairól, ami segítheti a napjainkban Európát érintő migrációs válság értelmezését is.