SZTE Info

Betűvetés és könyvaratás: a Bába Kiadó hagyományai és újításai

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

2013. június 5., 17:30, Bálint Sándor Művelődési Ház:

 

baba kiado ujitasok Tizenkilenc éve és tizenötödik alkalommal mutatjuk be kiállításon is a Bába Kiadó egy éves termését – mondta Majzik István, a Bába Kiadó ügyvezetője. Idén az újszegedi Bálint Sándor Művelődési Házban tekinthető meg a Betűvetés – Könyvaratás 2013 című dokumentum és könyvkiállítás.

A könyv ünnepének újszegedi helyszínére kevesebben látogattak, mint a szervezők remélték. Ugyanakkor még mindig érdemes szemlét tartani a Bába Kiadó hagyományos és új kiadványai között.

 

A Bába Kiadó népszerű kiadványai közül kézbe vehetjük például a 16. alkalommal megjelentetett, Simai Mihály alapító főszerkesztő és Tandi Lajos szerkesztő-tervező által gondozott Szegedtől Szegedig antológia friss kötetét.

A 2013. évi, A Tisza hangja alcímű kiadvány beköszöntője Kner Imre 1916-ban a Könyvtári Szemlében A magyar könyv jelenéről és jövőjéről írott dolgozatából idéz: „Az új Magyarország jövője, helyzete a világban, hivatása, nemzeti életünk, mindez olyan fontos és olyannyira mindenkit érdeklő, hogy ezzel együtt fel kell vetni újra a magyar könyv problémáját is a jövő munkaprogramjába, mert a könvy a szellemi élet fontos tényezője, sorsától a nemzet szabad fejlődése, szellemi önállósága függ.”

Talán e cikk hatására is vetette föl 1927-ben Supka Géza: „Az évnek egyik napján (…) az ország minden városában és falujában könyvnap rendeztessék, amely (…) az írót és a közönséget közvetlen kontaktusba hozza egymással, hogy ezen a napon egyszer egy évben a könyvírás és a könyvkiadás művészete is kimenjen az utcára, éspedig ingujjban, közvetlen, bohém formában.”

Idén a 84. Ünnepi Könyvhéten hódolhatunk az olvasás gyönyörűségének – többek között a Szegedtől Szegedig kötet szerzőinek köszönhetően.

baba kiado ujitasok02Itt ad prózát az olvasó kezébe – többek között – a tudós tanárnak számító Árpás Károly, vagy a még újságíróként is szépírással foglalkozó Bálint Gyula György, Bátyi Zoltán, Fenákel Judit, Horváth Dezső. De itt olvashatjuk az „író író” Szív Ernő és Temesi Ferenc sorait is. Költeményét nyújtja Szegednek például az ifjú medikus Lázár Bence András vagy a humorban és gyermekirodalomban egyaránt kalandozó „mindenkiszerette” Nagy Bandó András, illetve a szegedi költő Simai Mihály és a Makóról induló tehetség, Turi Tímea. Tanulmánnyal jelentkezik – többek között – a helytörténész jogász Apró Ferenc és a teológus Benyik György, vagy a művelődéstörténész Lengyel András és a szegedi tévé vezetőjeként is ismert Zelena András.

 

A Bába Kiadó hagyományai közé sorolható a Szegedi Közéleti Kávéház egy évének összefoglalója, vagy a senior novellaírók kötete, amely most Az első szerelem és a Levél a hitveshez témakörben született dolgozatokat adja közre.

 

Újít is a kiadó – ez is a Bába hagyománya. Könyvheti újdonságként idén Punk Mária Kiscsikó című kötetét és Árva Dalma verseit adja közre a Bába Kiadó.

SZTEinfo

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

SZTEmagazin

2018. március 08.
Kiemelt_GTB

Nők a Tudományban Kiválósági Díjas lett Gazdag-Tóth Boglárka. Az SZTE TTIK Informatikai Intézet Számítógépes Optimalizálás Tanszékén dolgozó, szakmabeli férjével együtt három gyermeket nevelő édesanyával arról is beszélgettünk, melyik a kedvenc algoritmusa.

SZTEtelevízió

2017. szeptember 13.

kiemelt_tanevnyito2017

Olyan jelentős fejlesztések előtt áll az SZTE, amelyekkel nemzetközi rangú kutatóegyetemmé válik – jelentette ki a rektor, igazolta példákkal a kormányt képviselő igazságügyi miniszter. A Szegedi Tudományegyetem 2017-2018-as tanévet nyitó ünnepségéről készült rövid videó itt megtekinthető.

Eseménynaptár

Eseménynaptár RSS

Rendezvénynaptár *

 • március 14. 10:00 - 22. 19:30
  A Tiszatáj Online Plüss Műhely rovata gyűjtést szervez Kárpátaljára, hogy olyan gyerekek is olvashassanak, akik nem könnyen jutnak magyar nyelvű könyvekhez! A szervezők kérik: "Hozz magaddal legalább egy – használt, de jó állapotú – gyerekkönyvet vagy alsós tankönyvet. Az adományokat március 14-től március 22-ig várjuk a kijelölt gyűjtőpontokon." A könyvek már másnap el is indulnak a Szegedi Görögkatolikus Egyházközség és a beregszászi II. Rákóczi Ferenc Kárpátaljai Magyar Főiskola segítségével kárpátaljai magyar gyerekhez. Szervezők: FISZ - Fiatal Írók Szövetsége, Tiszatájonline.hu. Támogatók: Nemzeti Kulturális Alap.
 • március 22.
  11:00 - 13:00
 • március 22.
  15:00 - 17:00
  A Szegedi Orvosbiológiai Kutatások Jövőjéért Alapítvány és a Szegedi Tudományegyetem közös programján megjelenteket köszönti: a Nobel-díjas bert Sakmann, valamint Varró András professzor (SZTE). Hegyi Péter professzor bemutatja a SZEGEDI TUDÓS AKADÉMIÁT (SZTA), valamint annak középiskolai programja. Buzsáki György (Brain Prize 2011, a New York Egyetem Idegtudományi Intézetének professzora) előadásának címe: A KOGNITÍV TEVÉKENYSÉG MOTORIKUS EREDETE. Előtte Buzsáki Györgyöt bemutatja a vele együtt dolgozó Berényi Antal (SZTE).
 • március 22.
  17:00 - 18:30
  Az SZTE A Bölcsészettudományi Kar Choreomundus csapata bepillantott Szeged táncéletébe. Az élményeikről kiállítást készítettek.
 • március 22.
  17:00 - 18:30
  Az American Corner Szeged első programjaként a pennsylvaniai Arcadia Egyetem afroamerikai irodalommal és kultúrával foglalkozó oktatója, Dr. Kalenda Eaton tart előadást a Nők Történelmi Hónapja alkalmából. Az előadás angol nyelvű, a részvétel ingyenes. Az előadó az SZTE-BTK Amerikanisztika Tanszékének meghívására érkezik Szegedre.