Bezár

Hírarchívum

Betűvetés és könyvaratás: a Bába Kiadó hagyományai és újításai

Betűvetés és könyvaratás: a Bába Kiadó hagyományai és újításai

2013. június 08.
3 perc
Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

2013. június 5., 17:30, Bálint Sándor Művelődési Ház:

 

baba kiado ujitasok Tizenkilenc éve és tizenötödik alkalommal mutatjuk be kiállításon is a Bába Kiadó egy éves termését – mondta Majzik István, a Bába Kiadó ügyvezetője. Idén az újszegedi Bálint Sándor Művelődési Házban tekinthető meg a Betűvetés – Könyvaratás 2013 című dokumentum és könyvkiállítás.

A könyv ünnepének újszegedi helyszínére kevesebben látogattak, mint a szervezők remélték. Ugyanakkor még mindig érdemes szemlét tartani a Bába Kiadó hagyományos és új kiadványai között.

 

A Bába Kiadó népszerű kiadványai közül kézbe vehetjük például a 16. alkalommal megjelentetett, Simai Mihály alapító főszerkesztő és Tandi Lajos szerkesztő-tervező által gondozott Szegedtől Szegedig antológia friss kötetét.

A 2013. évi, A Tisza hangja alcímű kiadvány beköszöntője Kner Imre 1916-ban a Könyvtári Szemlében A magyar könyv jelenéről és jövőjéről írott dolgozatából idéz: „Az új Magyarország jövője, helyzete a világban, hivatása, nemzeti életünk, mindez olyan fontos és olyannyira mindenkit érdeklő, hogy ezzel együtt fel kell vetni újra a magyar könyv problémáját is a jövő munkaprogramjába, mert a könvy a szellemi élet fontos tényezője, sorsától a nemzet szabad fejlődése, szellemi önállósága függ.”

Talán e cikk hatására is vetette föl 1927-ben Supka Géza: „Az évnek egyik napján (…) az ország minden városában és falujában könyvnap rendeztessék, amely (…) az írót és a közönséget közvetlen kontaktusba hozza egymással, hogy ezen a napon egyszer egy évben a könyvírás és a könyvkiadás művészete is kimenjen az utcára, éspedig ingujjban, közvetlen, bohém formában.”

Idén a 84. Ünnepi Könyvhéten hódolhatunk az olvasás gyönyörűségének – többek között a Szegedtől Szegedig kötet szerzőinek köszönhetően.

baba kiado ujitasok02Itt ad prózát az olvasó kezébe – többek között – a tudós tanárnak számító Árpás Károly, vagy a még újságíróként is szépírással foglalkozó Bálint Gyula György, Bátyi Zoltán, Fenákel Judit, Horváth Dezső. De itt olvashatjuk az „író író” Szív Ernő és Temesi Ferenc sorait is. Költeményét nyújtja Szegednek például az ifjú medikus Lázár Bence András vagy a humorban és gyermekirodalomban egyaránt kalandozó „mindenkiszerette” Nagy Bandó András, illetve a szegedi költő Simai Mihály és a Makóról induló tehetség, Turi Tímea. Tanulmánnyal jelentkezik – többek között – a helytörténész jogász Apró Ferenc és a teológus Benyik György, vagy a művelődéstörténész Lengyel András és a szegedi tévé vezetőjeként is ismert Zelena András.

 

A Bába Kiadó hagyományai közé sorolható a Szegedi Közéleti Kávéház egy évének összefoglalója, vagy a senior novellaírók kötete, amely most Az első szerelem és a Levél a hitveshez témakörben született dolgozatokat adja közre.

 

Újít is a kiadó – ez is a Bába hagyománya. Könyvheti újdonságként idén Punk Mária Kiscsikó című kötetét és Árva Dalma verseit adja közre a Bába Kiadó.

SZTEinfo

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

Aktuális események

Rendezvénynaptár *

Kapcsolódó hírek