SZTE Info

Betűvetés és könyvaratás: a Bába Kiadó hagyományai és újításai

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

2013. június 5., 17:30, Bálint Sándor Művelődési Ház:

 

baba kiado ujitasok Tizenkilenc éve és tizenötödik alkalommal mutatjuk be kiállításon is a Bába Kiadó egy éves termését – mondta Majzik István, a Bába Kiadó ügyvezetője. Idén az újszegedi Bálint Sándor Művelődési Házban tekinthető meg a Betűvetés – Könyvaratás 2013 című dokumentum és könyvkiállítás.

A könyv ünnepének újszegedi helyszínére kevesebben látogattak, mint a szervezők remélték. Ugyanakkor még mindig érdemes szemlét tartani a Bába Kiadó hagyományos és új kiadványai között.

 

A Bába Kiadó népszerű kiadványai közül kézbe vehetjük például a 16. alkalommal megjelentetett, Simai Mihály alapító főszerkesztő és Tandi Lajos szerkesztő-tervező által gondozott Szegedtől Szegedig antológia friss kötetét.

A 2013. évi, A Tisza hangja alcímű kiadvány beköszöntője Kner Imre 1916-ban a Könyvtári Szemlében A magyar könyv jelenéről és jövőjéről írott dolgozatából idéz: „Az új Magyarország jövője, helyzete a világban, hivatása, nemzeti életünk, mindez olyan fontos és olyannyira mindenkit érdeklő, hogy ezzel együtt fel kell vetni újra a magyar könyv problémáját is a jövő munkaprogramjába, mert a könvy a szellemi élet fontos tényezője, sorsától a nemzet szabad fejlődése, szellemi önállósága függ.”

Talán e cikk hatására is vetette föl 1927-ben Supka Géza: „Az évnek egyik napján (…) az ország minden városában és falujában könyvnap rendeztessék, amely (…) az írót és a közönséget közvetlen kontaktusba hozza egymással, hogy ezen a napon egyszer egy évben a könyvírás és a könyvkiadás művészete is kimenjen az utcára, éspedig ingujjban, közvetlen, bohém formában.”

Idén a 84. Ünnepi Könyvhéten hódolhatunk az olvasás gyönyörűségének – többek között a Szegedtől Szegedig kötet szerzőinek köszönhetően.

baba kiado ujitasok02Itt ad prózát az olvasó kezébe – többek között – a tudós tanárnak számító Árpás Károly, vagy a még újságíróként is szépírással foglalkozó Bálint Gyula György, Bátyi Zoltán, Fenákel Judit, Horváth Dezső. De itt olvashatjuk az „író író” Szív Ernő és Temesi Ferenc sorait is. Költeményét nyújtja Szegednek például az ifjú medikus Lázár Bence András vagy a humorban és gyermekirodalomban egyaránt kalandozó „mindenkiszerette” Nagy Bandó András, illetve a szegedi költő Simai Mihály és a Makóról induló tehetség, Turi Tímea. Tanulmánnyal jelentkezik – többek között – a helytörténész jogász Apró Ferenc és a teológus Benyik György, vagy a művelődéstörténész Lengyel András és a szegedi tévé vezetőjeként is ismert Zelena András.

 

A Bába Kiadó hagyományai közé sorolható a Szegedi Közéleti Kávéház egy évének összefoglalója, vagy a senior novellaírók kötete, amely most Az első szerelem és a Levél a hitveshez témakörben született dolgozatokat adja közre.

 

Újít is a kiadó – ez is a Bába hagyománya. Könyvheti újdonságként idén Punk Mária Kiscsikó című kötetét és Árva Dalma verseit adja közre a Bába Kiadó.

SZTEinfo

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

SZTEmagazin

2017. október 03.

Kiemelt_Antalicz_B

Első díjat nyert az Országos Tudományos Diákköri Konferencián, és egyedül épített a lézerfényt mérni képes szenzort. Felsőfokon beszél németül, angolul olvas szakcikkeket, miközben kínaiul tanul. A kollégiumában segíti az önképzőkör munkáját, s emellett egy új kutatási projekthez számítógépes szoftvert ír. Ő Antalicz Balázs, a Szegedi Tudományegyetem MSc-képzéses fizika szakos hallgatója, akitől leckét kaptunk lendületből és szakmai elhivatottságból.

SZTEtelevízió

2017. szeptember 13.

kiemelt_tanevnyito2017

Olyan jelentős fejlesztések előtt áll az SZTE, amelyekkel nemzetközi rangú kutatóegyetemmé válik – jelentette ki a rektor, igazolta példákkal a kormányt képviselő igazságügyi miniszter. A Szegedi Tudományegyetem 2017-2018-as tanévet nyitó ünnepségéről készült rövid videó itt megtekinthető.

Eseménynaptár

Eseménynaptár RSS

Rendezvénynaptár *

 • október 6. 08:00 - december 20. 08:00
  A szegedi szecessziós épületeket szokatlan szemszögbôl mutatja meg a tárlat. Az épületekre jellemzô szecessziós részleteket láthatjuk viszont fotókon. Olyan perspektívából, madártávlatból, ahogy az utca embere nem láthatja ôket. A kiállítás megtekinthetô december 20-ig.
 • október 7. 14:00 - november 10. 08:00
  A Magyar Alkotómûvészek Országos Egyesületével karöltve, szalonjelleggel a MAOE teljes képzômûvészeti tagságát megszólaltató tárlatot mutat be a REÖK. Ennek a kiállításnak a korábbi években különbözô, nagyhírû intézmények, mint például a szentendrei MûvészetMalom adott helyet. Az eddigi évek tapasztalatai alapján a szegedi kiállítóházba is 6-800 mûvész alkotását várjuk. A kiállítás megtekinthetô november 10-ig. Belépôjegy 500 Ft.
 • október 9. 15:00 - november 10. 20:00
  A fényképeket a szerző Juhász Antalnak az 1960-as évek óta végzett néprajzi terepmunkáin készítette. Az idő tájt a tanyai emberek a gazdasági, társadalmi változások időszakát élték. Évtizedek múltán látjuk, hogy a felvételek többnyire egy még paraszti életformában élt nemzedék hétköznapi munkáját, ünnepeit dokumentálják.
 • október 13. 17:00 - december 31. 18:00
  Gyenes Kálmán a Délmagyarország fotósaként hosszú éveken keresztül örökítette meg nemcsak Szeged, hanem Csongrád megye mindennapjait is, emellett számtalan felvételt készített szeretett Erdélyérôl is. A tárlaton a nem régen elhunyt fotómûvész alkotásaiból mutatunk be egy olyan válogatást, melyen megjelennek a sportversenyek izgalmai, a rendszerváltás legendás pillanatai vagy éppen Tarján panelépületeinek szépségei is. A kiállítás megtekinthetô december 31-ig, naponta 10.00–18.00 óráig.
 • október 17. 16:00 - november 17. 20:00
  Az 1956-ra, a szegedi egyetemen megalakult MEFESZ-re emlékező kiállítást az SZTE Klebelsberg Könyvtár szervezi.