SZTE Info

Betűvetés és könyvaratás: a Bába Kiadó hagyományai és újításai

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

2013. június 5., 17:30, Bálint Sándor Művelődési Ház:

 

baba kiado ujitasok Tizenkilenc éve és tizenötödik alkalommal mutatjuk be kiállításon is a Bába Kiadó egy éves termését – mondta Majzik István, a Bába Kiadó ügyvezetője. Idén az újszegedi Bálint Sándor Művelődési Házban tekinthető meg a Betűvetés – Könyvaratás 2013 című dokumentum és könyvkiállítás.

A könyv ünnepének újszegedi helyszínére kevesebben látogattak, mint a szervezők remélték. Ugyanakkor még mindig érdemes szemlét tartani a Bába Kiadó hagyományos és új kiadványai között.

 

A Bába Kiadó népszerű kiadványai közül kézbe vehetjük például a 16. alkalommal megjelentetett, Simai Mihály alapító főszerkesztő és Tandi Lajos szerkesztő-tervező által gondozott Szegedtől Szegedig antológia friss kötetét.

A 2013. évi, A Tisza hangja alcímű kiadvány beköszöntője Kner Imre 1916-ban a Könyvtári Szemlében A magyar könyv jelenéről és jövőjéről írott dolgozatából idéz: „Az új Magyarország jövője, helyzete a világban, hivatása, nemzeti életünk, mindez olyan fontos és olyannyira mindenkit érdeklő, hogy ezzel együtt fel kell vetni újra a magyar könyv problémáját is a jövő munkaprogramjába, mert a könvy a szellemi élet fontos tényezője, sorsától a nemzet szabad fejlődése, szellemi önállósága függ.”

Talán e cikk hatására is vetette föl 1927-ben Supka Géza: „Az évnek egyik napján (…) az ország minden városában és falujában könyvnap rendeztessék, amely (…) az írót és a közönséget közvetlen kontaktusba hozza egymással, hogy ezen a napon egyszer egy évben a könyvírás és a könyvkiadás művészete is kimenjen az utcára, éspedig ingujjban, közvetlen, bohém formában.”

Idén a 84. Ünnepi Könyvhéten hódolhatunk az olvasás gyönyörűségének – többek között a Szegedtől Szegedig kötet szerzőinek köszönhetően.

baba kiado ujitasok02Itt ad prózát az olvasó kezébe – többek között – a tudós tanárnak számító Árpás Károly, vagy a még újságíróként is szépírással foglalkozó Bálint Gyula György, Bátyi Zoltán, Fenákel Judit, Horváth Dezső. De itt olvashatjuk az „író író” Szív Ernő és Temesi Ferenc sorait is. Költeményét nyújtja Szegednek például az ifjú medikus Lázár Bence András vagy a humorban és gyermekirodalomban egyaránt kalandozó „mindenkiszerette” Nagy Bandó András, illetve a szegedi költő Simai Mihály és a Makóról induló tehetség, Turi Tímea. Tanulmánnyal jelentkezik – többek között – a helytörténész jogász Apró Ferenc és a teológus Benyik György, vagy a művelődéstörténész Lengyel András és a szegedi tévé vezetőjeként is ismert Zelena András.

 

A Bába Kiadó hagyományai közé sorolható a Szegedi Közéleti Kávéház egy évének összefoglalója, vagy a senior novellaírók kötete, amely most Az első szerelem és a Levél a hitveshez témakörben született dolgozatokat adja közre.

 

Újít is a kiadó – ez is a Bába hagyománya. Könyvheti újdonságként idén Punk Mária Kiscsikó című kötetét és Árva Dalma verseit adja közre a Bába Kiadó.

SZTEinfo

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

SZTEmagazin

2017. december 06.

kiemelt_Dux_Laszlo

Biológia, kémia és fizika tantárgyból, valamint a Nobel-díjas rektor életéből, munkásságából áll össze évről évre az egyre népszerűbb SZTE Szent-Györgyi Tanulmányi Verseny kérdéssora. A zsűri elnökével, prof. Dr. Dux László tanszékvezető egyetemi tanárral a Szent-Györgyi-örökségről és a középiskolások versenyéről beszélgettünk.

SZTEtelevízió

2017. szeptember 13.

kiemelt_tanevnyito2017

Olyan jelentős fejlesztések előtt áll az SZTE, amelyekkel nemzetközi rangú kutatóegyetemmé válik – jelentette ki a rektor, igazolta példákkal a kormányt képviselő igazságügyi miniszter. A Szegedi Tudományegyetem 2017-2018-as tanévet nyitó ünnepségéről készült rövid videó itt megtekinthető.

Eseménynaptár

Eseménynaptár RSS

Rendezvénynaptár *

 • január 2. 08:00 - 31. 19:00
  Az SZTE Klebelsberg Könyvtár rendezvénye a Prof. Dr. Németh András (SZTE ÁOK) emlékére rendezett tárlat. További információ az SZTE Hírportálján: http://www.u-szeged.hu/sztehirek/2017-november/kiallitas-dr-nemeth
 • január 17.
  13:00 - 16:30
  Az új évben is folytatódik a Mentor(h)áló Klub – ismét vadonatúj programmal várják az érdeklődőket! A klubfoglalkozás alkalmával a vendégek részt vehetnek a Lehet egy lappal több? c. játékos matematikai program bemutatásán – a foglalkozás szervezője a Mentor(h)áló egyik legaktívabb köznevelési partnerintézménye, a Kecskeméti Széchenyivárosi Arany János Általános Iskola! A foglalkozáson való részvétel továbbra is ingyenes. További információ:http://www.jgypk.hu/mentorhalo/lehet-egy-lappal-tobb/
 • január 17.
  17:00 - 18:30
  Az SZTE Sófi Ösztöndíj Alapítvány által támogatott fiatal szegedi tehetségeket bemutató sorozat főszereplője: Paluch-Kujáni Yvett. Az SZTE Bölcsészettudományi Kar régészhallgatójának érdeklődése igen szerteágazó: az ásatásokon és a kutatómunkában az ókori barbár népek hitvilágát és gazdálkodását kutatja a Kárpát-medencében és a keleti területeken egyaránt. A Sófi-ösztöndíjas fiatallal Szalay István matematikus (SZTE JGYPK), a Közéleti Kávéház Egyesület kuratóriumi elnöke beszélget.
 • január 18. 10:00 - 20. 17:00
 • január 18. 10:00 - 19. 18:00
  A Szegedi Tudományegyetem Informatikai Tanszékcsoportja tizennegyedik alkalommal rendezi meg a Magyar Számítógépes Nyelvészeti Konferenciát. A konferencia a nyelvtechnológia területén végzett kutatások és eredményeik ismertetésének ad otthont. Fõ célja az elvégzett vagy folyamatban lévõ kutatások és fejlesztések legaktuálisabb eredményeinek bemutatása, de lehetõség nyílik hallgatói projektek, ill. a nyelvtechnológia ipari alkalmazásainak ismertetésére is. További információ: http://rgai.inf.u-szeged.hu/index.php?lang=hu&page=mszny2018