SZTE Info

Bosznia-hercegovinai kapcsolatait erősíti az SZTE

A Szegedi Tudományegyetemen jelenleg nem tanul bosnyák hallgató – ezen szeretne változtatni Zeljko Janjetovic, Bosznia-Hercegovina nagykövete, aki június 19-én Pál Józseffel, az SZTE nemzetközi és közkapcsolati rektorhelyettesével tárgyalt.

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

bosnyak nagykovet– Banja Lukának az előző nagykövet idején is voltak szegedi kapcsolatai, fontosnak tartottam, hogy én is megismerjem a várost – hallottuk Zeljko Janjetovictól. Bosznia-Hercegovina nagykövete elmondta, hogy a két település nagyon hasonló: nemcsak a lakosság számában, hanem abban is, hogy mindkettő egyetemi város. Banja Luka és Szeged is nagyon szép, sok a fiatal lakója, körülbelül egyforma gazdasági és kulturális potenciállal rendelkeznek. Abban is egyeznek, hogy mindkét település a nagyobb városok árnyékában létezik. A diplomata szerint a regionális együttműködés nagyon fontos a globális együttműködés keretein belül, ezért látogatta meg Szeged polgármesterét, Botka Lászlót és Pál Józsefet, a Szegedi Tudományegyetem nemzetközi és közkapcsolati rektorhelyettesét.

 

– A Szegedi Tudományegyetemen jelenleg nem tanul bosnyák hallgató, ezen változtatni szeretnénk – hangsúlyozta a nagykövet. Pál Józseffel az oktatók-kutatók közötti együttműködés lehetőségeit vették számba. A rektorhelyettes tájékoztatást adott az SZTE karairól is. Szó esett a hallgatói együttműködések eddigi tapasztalatairól és arról, mit lehet még tenni ezen a területen. – Az SZTE korábbi rektora ígéretet tett arra, hogy két bosznia-hercegovinai hallgató tandíjmentesen tanulhasson Szegeden. Amit ő megígért, az számunkra nézve kötelező. Ugyanakkor felvetettem azokat a lehetőségeket, amelyek túlmutatnak ezen – fogalmazott Pál József, aki a már meglévő CEEPUS-együttműködésre is felhívta a nagykövet figyelmét. Ez kifejezetten a térséget támogató program, melyet az Európai Unió finanszíroz. Számos olyan kiaknázatlan lehetőséget kínál, mely segítené a boszniai hallgatók és kutatók Szegedre utazását és itteni tanulmányaikat. Pál József a Balassi Intézet által elindított Campus Hungary ösztöndíjprogramot is megemlítette. Néhány mondatban bemutatta az MTA Szegedi Biológiai Kutatóközpontot és az épülő gigaberuházást, az ELI-ALPS-ot is.

 

Bosnyak_nagykovet
Bosznia-hercegovinai kapcsolatait erősíti az SZTE - GALÉRIA

A tárgyaló felek megegyeztek abban, hogy több intézmény közül választják majd ki azokat, amelyek együttműködési megállapodást kötnek. Felmerült a Szarajevói, a Mosztari és a Banja Lukai Egyetem is. A döntésnél fontos szempont, hogy hasonló tudományterületeken működő intézmények legyenek.

 

– Milyen a híre a Szegedi Tudományegyetemnek Bosznia-Hercegovinában? – kérdeztük a nagykövettől. – Egyelőre kevés róla az információ, de ezen fogunk most változtatni. A boszniai hallgatók nyitottak arra, hogy mást is lássanak a világból. Szeretnének nyelveket tanulni, új kultúrákat megismerni. Szeged a földrajzi közelsége miatt is ideális hely ehhez. Meggyőződésem, hogy a Szegedi Tudományegyetem egy nagyon nívós intézmény, ezzel az üzenettel térek haza, és ezt közvetítem minden fórumon – válaszolta Zeljko Janjetovic.

 

Bobkó Anna
fotó: Üllei Kovács László

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

SZTEmagazin

2018. március 08.
Kiemelt_GTB

Nők a Tudományban Kiválósági Díjas lett Gazdag-Tóth Boglárka. Az SZTE TTIK Informatikai Intézet Számítógépes Optimalizálás Tanszékén dolgozó, szakmabeli férjével együtt három gyermeket nevelő édesanyával arról is beszélgettünk, melyik a kedvenc algoritmusa.

SZTEtelevízió

2017. szeptember 13.

kiemelt_tanevnyito2017

Olyan jelentős fejlesztések előtt áll az SZTE, amelyekkel nemzetközi rangú kutatóegyetemmé válik – jelentette ki a rektor, igazolta példákkal a kormányt képviselő igazságügyi miniszter. A Szegedi Tudományegyetem 2017-2018-as tanévet nyitó ünnepségéről készült rövid videó itt megtekinthető.

Eseménynaptár

Eseménynaptár RSS

Rendezvénynaptár *

 • március 14. 10:00 - 22. 19:30
  A Tiszatáj Online Plüss Műhely rovata gyűjtést szervez Kárpátaljára, hogy olyan gyerekek is olvashassanak, akik nem könnyen jutnak magyar nyelvű könyvekhez! A szervezők kérik: "Hozz magaddal legalább egy – használt, de jó állapotú – gyerekkönyvet vagy alsós tankönyvet. Az adományokat március 14-től március 22-ig várjuk a kijelölt gyűjtőpontokon." A könyvek már másnap el is indulnak a Szegedi Görögkatolikus Egyházközség és a beregszászi II. Rákóczi Ferenc Kárpátaljai Magyar Főiskola segítségével kárpátaljai magyar gyerekhez. Szervezők: FISZ - Fiatal Írók Szövetsége, Tiszatájonline.hu. Támogatók: Nemzeti Kulturális Alap.
 • március 20.
  11:00 - 17:00
 • március 20.
  16:00 - 17:30
  Analóg ingerület átvitel az agy működésében: farmakológiai és klinikai aspektusok címmel tart előadást Vizi E. Szilveszter (MD, PhD, DSc, MHAS, HonFBPhS, az MTA korábbi elnöke, a TIT t. elnöke, Kísérleti Orvostudományi Kutatóintézet MTA). A megismerés legfontosabb eszközéről, az emberi agyról még nagyon keveset tudunk. Ugyanakkor a civilizáció fejlődése, valamint az információs forradalom eredményeképpen ez a szervünk van legjobban terhelésnek kitéve. Ezzel van szoros összefüggésben, hogy az idegrendszeri megbetegedésekben, kóros lelki elváltozásokban (neurózis, szorongás, depresszió stb.) szenvedők száma világszerte állandóan növekszik. A XXI. század nagy kihívása egyrészt a különböző idegrendszeri és elmekórtani megbetegedések terápiájának megoldása, másrészt − de ez már nem csak orvos-biológiai szempontból, hanem filozófiai szempontból is fontos −, hogy választ tudjunk adni az agy és a tudat kapcsolatára. A program szervezője: a TIT és a Közéleti Kávéház Egyesület.
 • március 20.
  16:30 - 18:00
 • március 20.
  17:30 - 19:00
  Az SZTE Mentor(h)áló és az Agóra közös "vetítős" sorozatának vendége: Cseh Attila, az SZTE JGYPK Kulturális Irodájának vezetője, aki civilben búvároktató és búvárfilmes szakember. A többszörös filmfesztivál győztes Cseh Attila a víz alatti filmezés és fotózás rejtelmeibe vezeti be az érdeklődőket. Ingyenes regisztráció: https://docs.google.com/forms/d/e/1FAIpQLSdnXt2yTeaBdYVzMg3UbVNtPURSRoS9le9qw4rf08UzIjc7yg/viewform