SZTE Info

Bosznia-hercegovinai kapcsolatait erősíti az SZTE

A Szegedi Tudományegyetemen jelenleg nem tanul bosnyák hallgató – ezen szeretne változtatni Zeljko Janjetovic, Bosznia-Hercegovina nagykövete, aki június 19-én Pál Józseffel, az SZTE nemzetközi és közkapcsolati rektorhelyettesével tárgyalt.

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

bosnyak nagykovet– Banja Lukának az előző nagykövet idején is voltak szegedi kapcsolatai, fontosnak tartottam, hogy én is megismerjem a várost – hallottuk Zeljko Janjetovictól. Bosznia-Hercegovina nagykövete elmondta, hogy a két település nagyon hasonló: nemcsak a lakosság számában, hanem abban is, hogy mindkettő egyetemi város. Banja Luka és Szeged is nagyon szép, sok a fiatal lakója, körülbelül egyforma gazdasági és kulturális potenciállal rendelkeznek. Abban is egyeznek, hogy mindkét település a nagyobb városok árnyékában létezik. A diplomata szerint a regionális együttműködés nagyon fontos a globális együttműködés keretein belül, ezért látogatta meg Szeged polgármesterét, Botka Lászlót és Pál Józsefet, a Szegedi Tudományegyetem nemzetközi és közkapcsolati rektorhelyettesét.

 

– A Szegedi Tudományegyetemen jelenleg nem tanul bosnyák hallgató, ezen változtatni szeretnénk – hangsúlyozta a nagykövet. Pál Józseffel az oktatók-kutatók közötti együttműködés lehetőségeit vették számba. A rektorhelyettes tájékoztatást adott az SZTE karairól is. Szó esett a hallgatói együttműködések eddigi tapasztalatairól és arról, mit lehet még tenni ezen a területen. – Az SZTE korábbi rektora ígéretet tett arra, hogy két bosznia-hercegovinai hallgató tandíjmentesen tanulhasson Szegeden. Amit ő megígért, az számunkra nézve kötelező. Ugyanakkor felvetettem azokat a lehetőségeket, amelyek túlmutatnak ezen – fogalmazott Pál József, aki a már meglévő CEEPUS-együttműködésre is felhívta a nagykövet figyelmét. Ez kifejezetten a térséget támogató program, melyet az Európai Unió finanszíroz. Számos olyan kiaknázatlan lehetőséget kínál, mely segítené a boszniai hallgatók és kutatók Szegedre utazását és itteni tanulmányaikat. Pál József a Balassi Intézet által elindított Campus Hungary ösztöndíjprogramot is megemlítette. Néhány mondatban bemutatta az MTA Szegedi Biológiai Kutatóközpontot és az épülő gigaberuházást, az ELI-ALPS-ot is.

 

Bosnyak_nagykovet
Bosznia-hercegovinai kapcsolatait erősíti az SZTE - GALÉRIA

A tárgyaló felek megegyeztek abban, hogy több intézmény közül választják majd ki azokat, amelyek együttműködési megállapodást kötnek. Felmerült a Szarajevói, a Mosztari és a Banja Lukai Egyetem is. A döntésnél fontos szempont, hogy hasonló tudományterületeken működő intézmények legyenek.

 

– Milyen a híre a Szegedi Tudományegyetemnek Bosznia-Hercegovinában? – kérdeztük a nagykövettől. – Egyelőre kevés róla az információ, de ezen fogunk most változtatni. A boszniai hallgatók nyitottak arra, hogy mást is lássanak a világból. Szeretnének nyelveket tanulni, új kultúrákat megismerni. Szeged a földrajzi közelsége miatt is ideális hely ehhez. Meggyőződésem, hogy a Szegedi Tudományegyetem egy nagyon nívós intézmény, ezzel az üzenettel térek haza, és ezt közvetítem minden fórumon – válaszolta Zeljko Janjetovic.

 

Bobkó Anna
fotó: Üllei Kovács László

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

SZTEmagazin

2017. december 06.

kiemelt_Dux_Laszlo

Biológia, kémia és fizika tantárgyból, valamint a Nobel-díjas rektor életéből, munkásságából áll össze évről évre az egyre népszerűbb SZTE Szent-Györgyi Tanulmányi Verseny kérdéssora. A zsűri elnökével, prof. Dr. Dux László tanszékvezető egyetemi tanárral a Szent-Györgyi-örökségről és a középiskolások versenyéről beszélgettünk.

SZTEtelevízió

2017. szeptember 13.

kiemelt_tanevnyito2017

Olyan jelentős fejlesztések előtt áll az SZTE, amelyekkel nemzetközi rangú kutatóegyetemmé válik – jelentette ki a rektor, igazolta példákkal a kormányt képviselő igazságügyi miniszter. A Szegedi Tudományegyetem 2017-2018-as tanévet nyitó ünnepségéről készült rövid videó itt megtekinthető.

Eseménynaptár

Eseménynaptár RSS

Rendezvénynaptár *

 • január 2. 08:00 - 31. 19:00
  Az SZTE Klebelsberg Könyvtár rendezvénye a Prof. Dr. Németh András (SZTE ÁOK) emlékére rendezett tárlat. További információ az SZTE Hírportálján: http://www.u-szeged.hu/sztehirek/2017-november/kiallitas-dr-nemeth
 • január 17.
  13:00 - 16:30
  Az új évben is folytatódik a Mentor(h)áló Klub – ismét vadonatúj programmal várják az érdeklődőket! A klubfoglalkozás alkalmával a vendégek részt vehetnek a Lehet egy lappal több? c. játékos matematikai program bemutatásán – a foglalkozás szervezője a Mentor(h)áló egyik legaktívabb köznevelési partnerintézménye, a Kecskeméti Széchenyivárosi Arany János Általános Iskola! A foglalkozáson való részvétel továbbra is ingyenes. További információ:http://www.jgypk.hu/mentorhalo/lehet-egy-lappal-tobb/
 • január 17.
  17:00 - 18:30
  Az SZTE Sófi Ösztöndíj Alapítvány által támogatott fiatal szegedi tehetségeket bemutató sorozat főszereplője: Paluch-Kujáni Yvett. Az SZTE Bölcsészettudományi Kar régészhallgatójának érdeklődése igen szerteágazó: az ásatásokon és a kutatómunkában az ókori barbár népek hitvilágát és gazdálkodását kutatja a Kárpát-medencében és a keleti területeken egyaránt. A Sófi-ösztöndíjas fiatallal Szalay István matematikus (SZTE JGYPK), a Közéleti Kávéház Egyesület kuratóriumi elnöke beszélget.
 • január 18. 10:00 - 20. 17:00
 • január 18. 10:00 - 19. 18:00
  A Szegedi Tudományegyetem Informatikai Tanszékcsoportja tizennegyedik alkalommal rendezi meg a Magyar Számítógépes Nyelvészeti Konferenciát. A konferencia a nyelvtechnológia területén végzett kutatások és eredményeik ismertetésének ad otthont. Fõ célja az elvégzett vagy folyamatban lévõ kutatások és fejlesztések legaktuálisabb eredményeinek bemutatása, de lehetõség nyílik hallgatói projektek, ill. a nyelvtechnológia ipari alkalmazásainak ismertetésére is. További információ: http://rgai.inf.u-szeged.hu/index.php?lang=hu&page=mszny2018