SZTE Info

Hogyan lesz egy regényből színpadi darab?

A Színpadi szerzők színpadon című délutáni interjúsorozat vendége Závada Pál Kossuth-díjas író volt, akivel Balog József újságíró beszélgetett – többek között a Janka estéi című első drámakötetéről.

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

2013. június 9., 16:30, Dugonics tér:

 

A tótkomlósi születésű Závada Pál Szegeden töltötte el gimnazista éveit. A város kulturális lüktetése, az itt átélt első színházi élmények a mai napig nagy hatással vannak rá. – Gyerekkoromban a Szegedi Szabadtéri Játékok varázslat volt a számomra, itt hallottam és láttam először a Bánk Bánt is – emlékezett vissza az író.

 

Závada Pál úgy tartja, hogy az irodalom és a színház szorosan kapcsolódik egymáshoz. Talán ezért sem véletlen, hogy több regényéből színpadi mű született. A Janka estéi című kötet trilógiává fűzi össze a három nagyregényt: a Jadviga párnáját, A fényképész utókorát és az Idegen testünket. A Jadviga párnája színpadi változatát mai napig játsszák a budapesti Belvárosi Színházban. A kötet továbbá tartalmazza a Magyar ünnep című darabot, amely három évadot élt meg a budapesti Nemzeti Színházban. Az író beavatta a közönséget a darab különös keletkezésének a történetébe. –A Biblia Éve alkalmából Alföldi Róbert kért fel, hogy válasszak a Bibliában lévő tízparancsolat közül, és annak jegyében írjak egy színdarabot. Ebből a felkérésből született meg a Magyar ünnep, ami a harmadik parancsolat témáját dolgozza fel.

 

– A kötetben a színdaraboknak nem az előadás változata, hanem a szerzői verziója szerepel olvasott fel egy részletet Balog József a Jankai estéiből.Az író minden színdarabja valóban kapcsolódik egy könyvhöz, viszont ez nem azt jelenti, hogy a darabok egyszerű adaptációk lennének: A Janka estéi színdarab története a Fényképész utókora regényből indul ki, míg a Magyar ünnepben az Idegen testünk című regényének a főbb motívumaira ismerhetünk rá.

 

– A színpadra állítás sokkal nagyobb kihívás, mint a nyomtatott forma jegyezte meg Závada Pál. A szerző által leírt színdarab egy ajánlat, amit igazán a tehetséges rendezői elképzelés és a dramaturgia tesz sikeressé. Nem mindegy, hogy egy előadásnak milyen a térbeli hatásköre, hogyan látja és érzékeli a néző ugyanazt a darabot a színház különböző pontjaiból. Az író véleménye szerint egy jó darab elgondolkoztatja a nézőket, rávilágít a problémákra. És hogy mi lehet a mozgatórugója egy színdarabnak, ami megkülönbözteti a regénytől? A neves szerző erre is választ adott: a konfliktus színpadra kívánkozik, melyet eleven karakterek jelenítenek meg.

 

Az interjú központi témája ugyan a színház volt, azonban anélkül nem érhetett véget a beszélgetés, hogy ne essen szó Závada Pál új történelmi regényéről, ami várhatóan tavasszal kerül a könyvesboltok polcaira.

Cserei Bettina

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

SZTEmagazin

2017. augusztus 31.

kiemelt_Sik_Marton_SZEM

Sík Márton életében a sport már egyetemi évei alatt is központi szerepet töltött be. Az SZTE-s öregdiák mintegy húsz éven keresztül kajakozott, élsportolóként számos sikert, köztük egy olimpiai 5. helyezést is maga mögött tudhat. Ma a DÉMÁSZ Szegedi Vízisport Egyesület szakmai vezetőjeként támogatja a fiatalokat.

SZTEtelevízió

2017. szeptember 13.

kiemelt_tanevnyito2017

Olyan jelentős fejlesztések előtt áll az SZTE, amelyekkel nemzetközi rangú kutatóegyetemmé válik – jelentette ki a rektor, igazolta példákkal a kormányt képviselő igazságügyi miniszter. A Szegedi Tudományegyetem 2017-2018-as tanévet nyitó ünnepségéről készült rövid videó itt megtekinthető.

Eseménynaptár

Eseménynaptár RSS

Rendezvénynaptár *

 • október 5. 09:00 - 22. 19:00
  A kiállítás szervezője: SZAB Művészeti Szakbizottság.
 • október 6. 08:00 - december 20. 08:00
  A szegedi szecessziós épületeket szokatlan szemszögbôl mutatja meg a tárlat. Az épületekre jellemzô szecessziós részleteket láthatjuk viszont fotókon. Olyan perspektívából, madártávlatból, ahogy az utca embere nem láthatja ôket. A kiállítás megtekinthetô december 20-ig.
 • október 7. 14:00 - november 10. 08:00
  A Magyar Alkotómûvészek Országos Egyesületével karöltve, szalonjelleggel a MAOE teljes képzômûvészeti tagságát megszólaltató tárlatot mutat be a REÖK. Ennek a kiállításnak a korábbi években különbözô, nagyhírû intézmények, mint például a szentendrei MûvészetMalom adott helyet. Az eddigi évek tapasztalatai alapján a szegedi kiállítóházba is 6-800 mûvész alkotását várjuk. A kiállítás megtekinthetô november 10-ig. Belépôjegy 500 Ft.
 • október 9. 15:00 - november 10. 20:00
  A fényképeket a szerző Juhász Antalnak az 1960-as évek óta végzett néprajzi terepmunkáin készítette. Az idő tájt a tanyai emberek a gazdasági, társadalmi változások időszakát élték. Évtizedek múltán látjuk, hogy a felvételek többnyire egy még paraszti életformában élt nemzedék hétköznapi munkáját, ünnepeit dokumentálják.
 • október 9. 18:00 - 21. 20:00
  Megnyitja: Bene Zoltán író, a Szeged folyóirat fôszerkesztôje Közremûködik: Csanádi Hajnalka (ének), Nemes Levente (doromb, dob) Nagy Károly (Szeged, 1952) Vinkler-díjas festô- és grafikusmûvész, a „Szeged kultúrájáért díj” 2017. évi kitüntetettje. A szegedi Tanárképzô Fôiskolán földrajz-rajz szakos tanári diplomát szerzett, majd elvégezte a Képzômûvészeti Fôiskola továbbképzô kurzusát. Tanított általános iskolákban (Algyô, Deszk), az Eötvös Gimnáziumban és mûvészeti iskolákban (Lyra, Classic) rajz és vizuális kultúra tantárgyat, médiaismeretet. A Szegedi Szépmíves Céh szabadiskolájában rajzot, festészetet és fotózást oktat. 1990 óta vezet nyári mûvésztelepeket. Fest olajjal és akrillal, készít akvarellt, ecsetrajzot, hagyományos sokszorosító grafikával és computer grafikával is foglalkozik. Elnöke a Szegedi Szépmíves Céhnek, tagja a Magyar Rajztanárok Országos Egyesületének. Megtekinthetô október 21-ig, hétköznapokon 08.00–22.00, szombaton 09.00–20.00 óráig.