SZTE Info

Az ikonológia transzregionális fordulata Szegeden

Transzregionális konferenciába kapcsolódott az SZTE Angol Tanszéke által ötödik alkalommal megrendezett ikonológiai tudományos tanácskozás, melyre május 29. és 31. között került sor.

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

Húsz évvel ezelőtt, 1993-ban indította el a szegedi egyetem Angol Tanszéke nemzetközi ikonológiai konferenciasorozatát European Iconology East and West címmel. Szőnyi György Endre professzor főszervezőként azt a célt tűzte ki, hogy összehozza a szimbólum- és ikonológiai kutatások fő szakértőit keletről és nyugatról. Akkor még jelentős különbségek érződtek kelet és nyugat között, fontos feladat és jelentős kihívás volt a nemzetközi kutatótáborokat összeszervezni – tudtuk meg Kiss Attilától, az Angol Tanszék vezetőjétől, a konferencia társszervezőjétől.

 

iko konf 01Hozzátette: az ikonológia nemcsak a laikus olvasó számára ismert ikonok kutatását jelenti, hanem általában véve a szimbolikus kifejezésmódok, a hagyományalapú kulturális reprezentációk kutatását értjük alatta, ahogyan ezt az Angol Tanszék Ikonológia és műértelmezés című, a JATE Press által gondozott kiadványaiban is olvashatjuk. Az ikonológiai kutatások egyik legfontosabb kihívása, hogy nemcsak interdiszciplinárissá, hanem inter- vagy transzregionálissá is tegyék a diskurzust, azaz minél több ország és szakterület szakembereit igyekeznek összefogni.

 

Ennek szellemében az idei tudományos seregszemle egy még nagyobb szabású, transzregionális konferenciasorozat része volt, mely az Iconology Old and New: Transregional Conference on the Move címet viselte. A szintén Szőnyi György Endre professzor által szervezett rendezvénysorozat Rijekából indult május 23-án, majd háromnapos konferencia után a budapesti Közép-Európai Egyetemen folytatódott, ahol többek között olyan világhírű professzorok tartottak előadást, mint W. J. T. Mitchell professzor, aki a legfőbb elméletalkotója annak a ’90-es évekbeli tudományelméleti és módszertani változásnak, amit képi vagy vizuális fordulatnak nevezünk. Munkássága azóta is meghatározza az ikonológiai és szimbólumkutatással kapcsolatos gondolkodást – magyarázta Kiss Attila. Mitchell professzor egyik legérdekesebb elgondolása, hogy elérkeztünk a bioképek korszakába, mikor a klónozással, géntechnológiával már nem csak élőnek vélt, vagy élni látszó képek másolatait próbáljuk adni, hanem valóban élő organizmusok pontos képmását.

 

iko konf 02Május 29-én megérkezett Szegedre a transzregionális konferencia, ahol szintén világhírű előadók tartottak plenáris előadásokat, így például Marina Warner, aki nemcsak ismert regényíró, hanem jeles szimbólum- és mítoszkutató is. A vizuális kultúrakutatásban immár alapműnek számít Szűz Máriáról és a Mária-kultuszról írt munkája. Szegeden az iszlám kultúra összetett dzsinn-ábrázolásairól beszélt, az előadást követően a közönség az iszlám és a magyar folklór „ikonjai” közötti párhuzamokat vette számba.

 

A tudományos tanácskozás igazi nemzetközi voltát az is jelzi, hogy előadók érkeztek többek között Belgiumból, Angliából, Németországból, Csehországból, Törökországból, Spanyolországból, Észtországból, Amerikából és Kanadából is. A szegedi konferencia egyik érdekes kulturális eseménye egy valódi zenei csemege volt: Thomas Mitchell professzor felesége, a zeneszerző, fuvola- és előadóművész Janice Misurell-Mitchell lépett fel a Korzó Zeneházban. A művésznő a fuvola, az előadói és énekhang kombinációjával kísérletezik, szegedi fellépésén többek között Allen Ginsberg kultikus verséhez, az Üvöltéshez komponált darabját hallhatták az érdeklődők.


 

Ikonologia_konferencia
Az ikonológia transzregionális fordulata Szegeden - GALÉRIA

Arany Mihály

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

SZTEmagazin

2018. március 08.
Kiemelt_GTB

Nők a Tudományban Kiválósági Díjas lett Gazdag-Tóth Boglárka. Az SZTE TTIK Informatikai Intézet Számítógépes Optimalizálás Tanszékén dolgozó, szakmabeli férjével együtt három gyermeket nevelő édesanyával arról is beszélgettünk, melyik a kedvenc algoritmusa.

SZTEtelevízió

2017. szeptember 13.

kiemelt_tanevnyito2017

Olyan jelentős fejlesztések előtt áll az SZTE, amelyekkel nemzetközi rangú kutatóegyetemmé válik – jelentette ki a rektor, igazolta példákkal a kormányt képviselő igazságügyi miniszter. A Szegedi Tudományegyetem 2017-2018-as tanévet nyitó ünnepségéről készült rövid videó itt megtekinthető.

Eseménynaptár

Eseménynaptár RSS

Rendezvénynaptár *

 • március 14. 10:00 - 22. 19:30
  A Tiszatáj Online Plüss Műhely rovata gyűjtést szervez Kárpátaljára, hogy olyan gyerekek is olvashassanak, akik nem könnyen jutnak magyar nyelvű könyvekhez! A szervezők kérik: "Hozz magaddal legalább egy – használt, de jó állapotú – gyerekkönyvet vagy alsós tankönyvet. Az adományokat március 14-től március 22-ig várjuk a kijelölt gyűjtőpontokon." A könyvek már másnap el is indulnak a Szegedi Görögkatolikus Egyházközség és a beregszászi II. Rákóczi Ferenc Kárpátaljai Magyar Főiskola segítségével kárpátaljai magyar gyerekhez. Szervezők: FISZ - Fiatal Írók Szövetsége, Tiszatájonline.hu. Támogatók: Nemzeti Kulturális Alap.
 • március 19.
  11:00 - 15:00
  Mészáros Rezső, az MTA rendes tagja megnyitója után Prof. Dr. Tóth József szegedi, békéscsabai és pécsi éveiről tartanak előadásokat a szakértők. Zárszót mond: Dr. Szónokyné Dr. Ancsin Gabriella, egyetemi adjunktus (SZTE). A program szervezője: a SZAB Föld- és Természettudományi Szakbizottság, a Közéleti Kávéház.
 • március 20.
  11:00 - 17:00
 • március 20.
  16:00 - 17:30
  Analóg ingerület átvitel az agy működésében: farmakológiai és klinikai aspektusok címmel tart előadást Vizi E. Szilveszter (MD, PhD, DSc, MHAS, HonFBPhS, az MTA korábbi elnöke, a TIT t. elnöke, Kísérleti Orvostudományi Kutatóintézet MTA). A megismerés legfontosabb eszközéről, az emberi agyról még nagyon keveset tudunk. Ugyanakkor a civilizáció fejlődése, valamint az információs forradalom eredményeképpen ez a szervünk van legjobban terhelésnek kitéve. Ezzel van szoros összefüggésben, hogy az idegrendszeri megbetegedésekben, kóros lelki elváltozásokban (neurózis, szorongás, depresszió stb.) szenvedők száma világszerte állandóan növekszik. A XXI. század nagy kihívása egyrészt a különböző idegrendszeri és elmekórtani megbetegedések terápiájának megoldása, másrészt − de ez már nem csak orvos-biológiai szempontból, hanem filozófiai szempontból is fontos −, hogy választ tudjunk adni az agy és a tudat kapcsolatára. A program szervezője: a TIT és a Közéleti Kávéház Egyesület.
 • március 20.
  16:30 - 18:00