SZTE Info

Innováció a pszichológiában: gyógyító szeretet

Mióta használják az állat-asszisztált terápiát a pszichológiában? Kiből lehet terápiáskutya-felvezető? Mely ebek alkalmasak terápiás kutyának? – ezekre a kérdésekre is választ kaphattunk az SZTE Innovációs Klub nyári klubestjén, június 17-én a JATE Klubban.

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

Kevésbé stresszesek, alacsonyabb a vérnyomásuk és a koleszterinszintjük azoknak, akiknek van házi kedvencük – tudtuk meg az SZTE Innovációs Klub nyári klubestjén. A szemeszter utolsó előadásának középpontjában az állat-asszisztált terápiák álltak. Erről beszélgetettek a meghívott előadókkal – Köböl Erika gyógypedagógussal és Kígyós Tamás pszichológussal az est házigazdái – Buzás Norbert, az SZTE kutatás-fejlesztési és innovációs igazgatója és Kapás Ferenc, a NOS-Szeged Kft. ügyvezetője.

 

Vad lovakat betörő rabok

Mi a titka a különleges kapcsolatnak, melynek gyógyító ereje van? – vetette fel a kérdést Kígyós Tamás. A szegedi pszichológus különböző kutatásokra hivatkozott, melyek a kötődést emelték ki. Állatterápiát az Amerikai Egyesült Államokban kezdtek el elsőként alkalmazni: idősek otthonába, kórházakba látogattak el főképpen kutyákkal. Néhány hónapja az egész világsajtót bejárta az a kép, amelyen azt láthattuk: speciálisan képzett vigasztaló kutyákkal próbálták elfeledtetni a bostoni merénylet sérültjeivel a történteket, akik sokszor csak az állatok előtt tudtak sírni. Alkalmazott lovas terápiával sikereket értek el a cerebrális eredetű bénulásban szenvedő betegek gyógyítása terén, autista gyerekek pedig képesek lettek a delfinekkel kommunikálni. Az is elterjedt, hogy a börtönbüntetésüket töltő elítéltek személyiségét fejlesztik azáltal, hogy lehetőségük van vad lovakat betörni vagy más állatokról gondoskodni.

 

Sigmund Freud chau-chauja

DSC_0797-001Kígyós Tamástól megtudtuk: már Sigmund Freud is megfigyelte, ha chau-chau kutyája is bent ül a szobában a foglalkozásokon, páciensei hamarabb megnyílnak vagy megnyugszanak. Az állatokkal való foglalkozás jótékony hatásait számtalan tanulmány bizonyítja, ezért is alkalmazzák egyre szívesebben Magyarországon is mind több helyen. A módszert a 60-as években dolgozták ki az érzelmileg zavart, árva gyerekek gyógyítására, majd a terápiákat alkalmazni kezdték súlyos vagy gyógyíthatatlan betegek segítésére. Innovatívnak számít, mivel nem a hagyományos módon próbálja a betegeket meggyógyítani, hanem érzelmi kapcsolatok kialakításával, valamint közös feladatok elvégzésével.

 

A foglalkozásokon előre meghatározott feltételekkel és időtartamig dolgoznak a terapeuták a résztvevőkkel úgy, hogy az állattal való gyakorlatok szerves részét képezik az adott betegcsoport terapeutája által kidolgozott tervnek. A résztvevők nem érzik feladathelyzetben magukat, több a sikerélményük, és magabiztosabbakká válnak. A terápia folyamán sokkal magasabb a motivációs szintjük a kutya jelenlétében, így kedvvel, örömmel vesznek részt a foglalkozásokon.

 

Kiből lehet terápiáskutya-felvezető?

DSC_0811-001Bárkiből lehet terápiáskutya-felvezető – tudtuk meg Köböl Erikától. Az AURA Segítő Kutya Alapítvány önkéntese azonban kiemelte: a terápiás képzésen részt vevő állatoknak végül csupán egy százaléka válik alkalmassá arra, hogy betegeken segítsen. Ezeknek a kutyáknak ugyanis annyira jámbor természetűeknek kell lenniük, hogy ne nyűgként éljék meg, ha egy autista gyerek meghúzza a szőrüket, vagy egy kerekes székes véletlenül átgurul a farkukon. – Az alapítván jelenleg 40 kutyával és 35 felvezetővel működik. Van köztük többek között pedagógus, gyógytornász, kutyakiképző is – hallottuk Köböl Erikától. Tőle és kollégáitól is kérdezhetett a hallgatóság. Felmerült többek között, hogy mérhető-e a munkájuk eredménye? – egyelőre csak szubjektív tapasztalatokkal – jött a válasz. Az eredmények egységes kiértékelésének lehetőségén még sokat kell dolgozni – árulták el az önkéntesek, akik egy-egy kedves történetet is elmeséltek. Hallhattunk például arról az autista kisfiúról, aki rettegett a kutyáktól, a foglalkozások során azonban úgy megszerette a terápiás kutyust, hogy később más ebektől sem félt. Azt is megtudtuk, milyen szempontokat figyelembe véve választják ki a terápiás kutyákat. Két napos és hathetes korban is tesztet végeznek el a kölykön: figyelik például, hogy mekkora területet jár be, milyenek a szopóreflexei, ha a hátára fordítják, mennyire sivít. Követi-e az embert, ha eldobunk neki valamit, visszahozza-e. Felteszik egy asztalra, amiről ha le akar ugrani, megbukott a „vizsgán”. Az a kutya ugyanis, amelyik a magára jelentett veszélyt sem képes felmérni, az embernek sem tud majd megbízhatóan segíteni.

Kutyas_terapias
Innováció a pszichológiában: gyógyító szeretet - GALÉRIA


A rendezvény a TÁMOP-4.2.3.-12/1/KONV-2012-0035 "Tudományos eredmények elismerése és disszeminációja a Szegedi Tudományegyetemen" című projekt keretében valósult meg.

 


uszt_logo_rgb Infoblokk3_ESZA_egyes

 

Bobkó Anna

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

SZTEmagazin

2017. december 06.

kiemelt_Dux_Laszlo

Biológia, kémia és fizika tantárgyból, valamint a Nobel-díjas rektor életéből, munkásságából áll össze évről évre az egyre népszerűbb SZTE Szent-Györgyi Tanulmányi Verseny kérdéssora. A zsűri elnökével, prof. Dr. Dux László tanszékvezető egyetemi tanárral a Szent-Györgyi-örökségről és a középiskolások versenyéről beszélgettünk.

SZTEtelevízió

2017. szeptember 13.

kiemelt_tanevnyito2017

Olyan jelentős fejlesztések előtt áll az SZTE, amelyekkel nemzetközi rangú kutatóegyetemmé válik – jelentette ki a rektor, igazolta példákkal a kormányt képviselő igazságügyi miniszter. A Szegedi Tudományegyetem 2017-2018-as tanévet nyitó ünnepségéről készült rövid videó itt megtekinthető.

Eseménynaptár

Eseménynaptár RSS

Rendezvénynaptár *

 • december 18.
  10:00 - 14:30
  A Paál Zoltán díj átadása. A Katalízis Munkabizottság elnökének megválasztása. Sápi András (SZTE Alkalmazott és Környezeti Kémiai Tanszék) – Tervezett Katalízis: Nano- és in-situ technológiákkal a nagy aktivitás és szelektivitás felé. Havasi Viktor (SZTE Alkalmazott és Környezeti Kémiai Tanszék, PhD munka bemutató) – Ritkaföldfémekkel dópolt stroncium-aluminátok hasznosítása a fotokatalízisben. Ádám Adél (SZTE Szerves Kémiai Tanszék) – Nikkel nanorészecskék előállítása, jellemzése és felhasználása katalizátorként SZTE Alkalmazott és Környezeti Kémiai Tanszék). Varga Gábor (SZTE Szerves Kémiai Tanszék) – Átmenetifém-aminosav komplex-CaAl-réteges kettős hidroxid kompozitok készítése, szerkezetvizsgálatuk és katalitikus alkalmazásaik. Mészáros Rebeka, Ötvös Sándor Balázs, Varga Gábor, Kocsis Marianna, Pálinkó István, Fülöp Ferenc (SZTE Gyógyszerkémiai Intézet) – Hatékony heterogén ezüst katalizátor fejlesztése terminális alkinek közvetlen nitrillé alakításához. Gyulavári Tamás Zsolt (SZTE Alkalmazott és Környezeti Kémiai Tanszék) – Látható fénnyel gerjeszthető titán-dioxidok előállítása és jellemzése. Musza Katalin (SZTE Szerves Kémiai Tanszék) – Cu/Cu2O nanorészecskék szintézise, jellemzése és katalitikus aktivitásuk egy kapcsolási reakcióban. Tungler Antal (MTA Energiatudományi Kutatóközpont) – Gyógyszeripari szennyvizek ártalmatlanítása és hasznosítása.
 • december 19.
  10:00 - 16:47
  Az MTA Elektrokémiai Munkabizottság tudományos ülésének programja: Janáky Csaba (SZTE) – Új eredmények és kutatási irányok a szegedi fotoelektrokémiában. Kormányos Attila (SZTE) – Vezető polimer alapú összetett elektródok fotoelektrokémiája. Samu Gergely Ferenc (SZTE) – Optikailag aktív perovszkit elektródok vizsgálata. Kovács Noémi (ELTE) – Titánötvözetek elektrokémiai stabilitásának vizsgálata kettős potenciodinamikus vezérlést alkalmazó módszerekkel. Szekeres Krisztina Júlia (ELTE) – Vezető polimerfilm elektródok elektrokémiai és morfológiai vizsgálata. Pap Sándor József (MTA Energiakutató) – Réz(II)-peptid komplexek tervezése O2 elektrokatalitikus termeléséhez. Péter László (MTA Wigner) – Cirkónium elektrolitikus hidrogénezése. Tóth Péter Sándor (SZTE) – Grafén és egyéb kétdimenziós nanoszerkezetek (foto)elektrokémiai vizsgálata. Pajkossy Tamás (MTA TTK) – Egyebek. A rendezvény szervezője: SZAB Kémiai Szakbizottság Fizikai Kémiai és Anyagtudományi Munkabizottság.
 • december 19.
  15:00 - 17:00
  SZAB Orvostudományi Szakbizottság Sprottudományi Munkabizottság.
 • *
  december 19.
  17:00 - 18:30
  Mikszáth Kálmántól kezdve Wass Alberten át Oravecz Imréig több író, illetve számos tanulmány tudós szerzője is foglalkozik az amerikai kontinensen diaszpórában élő magyarok helyzetével. Újszászi Ilona újságíró, az SZTE közkapcsolati koordinátora legújabb riportkönyvében családtörténetekkel válaszol a kérdésre: Hogyan lettek ők „amerikai magyarok”? A fotókkal, számokkal, tényekkel illusztrált könyvbemutatón szó esik az amerikai bevándorlási hullámok különbözőségeiről és tanulságairól, ami segítheti a napjainkban Európát érintő migrációs válság értelmezését is.