SZTE Info

Az IP TV-fejlesztéstől a szoftvererózióig

K+F-menedzsment konferenciát rendezett a Szegedi Tudományegyetem az „Infokommunikációs technológiák a jövő társadalma” (FuturICT.hu) projekt keretében június 11-én a Szent-Györgyi Albert Agora – Informatóriumban.

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

Farkas Richárd, az SZTE Számítógépes Algoritmusok és Mesterséges Intelligencia Tanszék egyetemi adjunktusa köszöntőjében elmondta, az infokommunikációs eszközök példátlan fejlődését tapasztalhatjuk meg napjainkban, minden kommunikációs aktivitásunkkal digitális lábnyomot hagyunk magunk mögött, vagyis folyamatosan gyűlnek rólunk, a viselkedésünkről adatok, melyek eddig kiaknázatlanul maradtak. A FuturICT-ben az emberek által produkált adatok gyűjtését és intelligens alkalmazásokhoz való felhasználását szeretnék megvalósítani tíz alprojekt keretében. A programban gazdasági szereplőkhöz, ipari partnerekhez is kerestek kapcsolódási pontokat, így például a konferenciára a Magyar Telekomtól is hívtak meg előadót, illetve skype-kapcsolaton keresztül Csíkos Péter András, a Gravity R&D elnöke is beszélt a K+F-vállalkozás sikeréről.

 

Tanulékony okostelefon

IMG_8631Bilicki Vilmos, az SZTE Szoftverfejlesztési Tanszék egyetemi adjunktusa az úgynevezett P2P megoldások okostelefonokon való felhasználási lehetőségéről tartott előadást. Jelenleg a világon mintegy 6,7 milliárd mobilelőfizetés van, ebből 1,3 milliárdan használnak okostelefont. Másik beszédes adat, hogy 2014-re várhatóan az internetfelhasználók fele olyan emberekből fog állni, akik még soha nem használtak PC-t – sorolta az előadó, majd egy meglévő, de a mobiltelefonok esetében még nem alkalmazott paradigmáról beszélt. Az alkalmazásfejlesztés és -üzemeltetés területén ma a mobiltelefonnal és a felhővel számolnak. A problémát többek között az jelenti, hogy a felhőbe került adatokhoz más is hozzáférhet – a napokban ezt meg is erősítették – magyarázta a www.u-szeged.hu-nak az adjunktus.

 

– Az adat érték – hangsúlyozta Bilicki Vilmos. A felhőszolgáltatók olyan újabb összefüggéseket találhatnak, amelyekből akár saját üzleteket tudnak csinálni. A nyílt szoftver adott, de a nyílt adat, illetve a nyílt adatösszefüggések még nem. A P2P-rendszerben a telefonok egyenrangú félként kommunikálnak. Egy projekt keretében ezért most olyan platformot alakítanak ki, amelyen az alkalmazások a telefonokkal újfajta együttműködésre válnak képessé. Az érzékeny adatok nem hagyják el a készüléket, csak az úgynevezett tanuló algoritmusok vándorolnak telefonról telefonra. Ezek azok, amik – nevüknek megfelelően – megtanulják az összefüggéseket – magyarázta Bilicki Vilmos. Hozzátette: egyszerű példa lehet egy bogárhatározó alkalmazás. Akit érdekelnek a bogarak, letöltheti ezt az applikációt, nézegetheti a bogarakat, majd kiválasztja, szerinte melyik milyen bogár. Egy algoritmus összeveti a jellemzőket: ha többen beazonosítottak egy bogarat, megnézi, mi a közös jellemző közöttük. Ezzel a megoldással az emberek bátrabban tehetnek olyan adatokat is egy-egy alkalmazásba, amit nem szeretnének feltölteni. Csak a statisztika, illetve tanulóalgoritmus hagyja el a telefont – összegzett az adjunktus.

 

Fejlődőképes tévé

Balázsi György, a Magyar Telekom Nyrt. Termékmenedzsment és Innovációs Igazgatóság termékfejlesztési osztályának csoportvezetője az IP TV-ben rejlő lehetőségekről beszélt. Elmondta, jelenleg több mint 300 ezer előfizetőt számlál az IP TV, mely interaktív tévézési élményt tesz lehetővé, vagyis sokkal inkább a nézők határozzák meg, hogy mit néznek, nem kell alkalmazkodniuk a tévéműsorhoz. A szolgáltatáshoz nem szükséges okostévé, egy set-top box segítségével bármilyen készüléken alkalmazható, a tévéadás IP-hálózaton keresztül érkezik a felhasználóhoz. A néző megállíthatja, visszatekerheti, felveheti az adást, videotékából választhat műsorokat, az elmulasztott adást megnézheti az archívumból.

 

Balázsi György kiemelte, az alaptévézési lehetőség mellett alkalmazásokat is lehet fejleszteni az IP TV-re, jóllehet nem annyira fejlett, mint egy okostelefon alkalmazási platformja, de nagyon hasonló funkciókat tesz lehetővé: híroldalak, közösségi oldalak használatát, időjárás-jelentést, szolgáltatói üzeneteket is meg lehet jeleníteni rajta. Most fejlesztik az IP TV-hez tartozó videotékát. Az előadó arról is beszélt, miként próbálják a fejlesztést „agilizálni”, illetve mit tanulhatnak a start-up cégektől.

 

futurict galéria
Az IP TV-fejlesztéstől a szoftvererózióig - GALÉRIA


Romló szoftverek

Nagy Csaba, a Refaktoring 2011 Kft. szakmai vezetője, a Refaktoring projekt (Szoftveripari Innovációs Pólus Klaszter) szakmai irányítója elmondta, a természetben tapasztalható környezeti romboló hatások analógiájára bevezették a szoftvererózió fogalmát, mely a programok romlására utal. A szoftvereket folyamatosan fejlesztik, majd idővel egyre több hiba és hibalehetőség jelenik meg a kódban, ami problémákat okoz. A projektet arra hozták létre, hogy refaktoring módszerekkel javítsák a kód minőségét, és megpróbálják megakadályozni a minőségromlást, illetve a szoftvereróziót. – A refaktoring azt jelenti, hogy úgy javítjuk a minőséget, hogy a funkcionalitás ne változzon meg – összegzett Nagy Csaba.

 


Arany Mihály

A programra az Infokommunikációs technológiák és a jövő társadalma (FuturICT.hu) című, 
TÁMOP-4.2.2.C-11/1/KONV-2012-0013
 azonosítószámú projekt keretében került sor. A projekt az Európai Unió támogatásával az Európai Szociális Alap társfinanszírozásával valósul meg.

 


uszt_logo_rgb Infoblokk3_ESZA_egyes

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

SZTEmagazin

2018. január 19.

_MG_8971

Javított kiválósága számarányain a Szegedi Tudományegyetem: a 2016-os adatokhoz képest száznál is több, 2017-ben összesen 225 tehetséges egyetemista, doktorandusz és ifjú oktató nyerte el az Új Nemzeti Kiválósági Program ösztöndíját. A sikeres ifjú kutatók közül az Újvidékről az SZTE doktori iskolájába érkező Kartali Tündét kértük villáminterjúra.

SZTEtelevízió

2017. szeptember 13.

kiemelt_tanevnyito2017

Olyan jelentős fejlesztések előtt áll az SZTE, amelyekkel nemzetközi rangú kutatóegyetemmé válik – jelentette ki a rektor, igazolta példákkal a kormányt képviselő igazságügyi miniszter. A Szegedi Tudományegyetem 2017-2018-as tanévet nyitó ünnepségéről készült rövid videó itt megtekinthető.

Eseménynaptár

Eseménynaptár RSS

Rendezvénynaptár *

 • március 14. 10:00 - 22. 19:30
  A Tiszatáj Online Plüss Műhely rovata gyűjtést szervez Kárpátaljára, hogy olyan gyerekek is olvashassanak, akik nem könnyen jutnak magyar nyelvű könyvekhez! A szervezők kérik: "Hozz magaddal legalább egy – használt, de jó állapotú – gyerekkönyvet vagy alsós tankönyvet. Az adományokat március 14-től március 22-ig várjuk a kijelölt gyűjtőpontokon." A könyvek már másnap el is indulnak a Szegedi Görögkatolikus Egyházközség és a beregszászi II. Rákóczi Ferenc Kárpátaljai Magyar Főiskola segítségével kárpátaljai magyar gyerekhez. Szervezők: FISZ - Fiatal Írók Szövetsége, Tiszatájonline.hu. Támogatók: Nemzeti Kulturális Alap.
 • március 20.
  11:00 - 17:00
 • március 20.
  16:30 - 18:00
 • március 20.
  17:30 - 19:00
  Az SZTE Mentor(h)áló és az Agóra közös "vetítős" sorozatának vendége: Cseh Attila, az SZTE JGYPK Kulturális Irodájának vezetője, aki civilben búvároktató és búvárfilmes szakember. A többszörös filmfesztivál győztes Cseh Attila a víz alatti filmezés és fotózás rejtelmeibe vezeti be az érdeklődőket. Ingyenes regisztráció: https://docs.google.com/forms/d/e/1FAIpQLSdnXt2yTeaBdYVzMg3UbVNtPURSRoS9le9qw4rf08UzIjc7yg/viewform
 • március 20.
  18:00 - 20:00
  Az előadó: Prof. Dr. Tristan Thielmann; University of Siegen, Science & Technology Studies. Az előadó előadásáról: "... From a genealogical perspective and by referring to W.J.T. Mitchell, operative images are inevitably redirected to the history and anthropology of the image. Although, for instance, augmented reality navigation using smart phones or smart glasses appear at first glance to be something completely new, they are in fact based on a very old cultural technique. Virtual travel through pre-recorded spaces can look back at least to the year 1905, when the first attempt at capturing residential streets of select routes in photographs took place. The idea was to make them available as ‘photo-auto guides’, with superimposed textual and pictographic route instructions. Moreover, these guides were designed as ‘social media’, with empty lines under each photograph allowing the preservation of photo-related memories. The navigation instructions were layered within a series of photographs, as if arrows had been drawn in the dust of the streets..."