SZTE Info

Az IP TV-fejlesztéstől a szoftvererózióig

K+F-menedzsment konferenciát rendezett a Szegedi Tudományegyetem az „Infokommunikációs technológiák a jövő társadalma” (FuturICT.hu) projekt keretében június 11-én a Szent-Györgyi Albert Agora – Informatóriumban.

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

Farkas Richárd, az SZTE Számítógépes Algoritmusok és Mesterséges Intelligencia Tanszék egyetemi adjunktusa köszöntőjében elmondta, az infokommunikációs eszközök példátlan fejlődését tapasztalhatjuk meg napjainkban, minden kommunikációs aktivitásunkkal digitális lábnyomot hagyunk magunk mögött, vagyis folyamatosan gyűlnek rólunk, a viselkedésünkről adatok, melyek eddig kiaknázatlanul maradtak. A FuturICT-ben az emberek által produkált adatok gyűjtését és intelligens alkalmazásokhoz való felhasználását szeretnék megvalósítani tíz alprojekt keretében. A programban gazdasági szereplőkhöz, ipari partnerekhez is kerestek kapcsolódási pontokat, így például a konferenciára a Magyar Telekomtól is hívtak meg előadót, illetve skype-kapcsolaton keresztül Csíkos Péter András, a Gravity R&D elnöke is beszélt a K+F-vállalkozás sikeréről.

 

Tanulékony okostelefon

IMG_8631Bilicki Vilmos, az SZTE Szoftverfejlesztési Tanszék egyetemi adjunktusa az úgynevezett P2P megoldások okostelefonokon való felhasználási lehetőségéről tartott előadást. Jelenleg a világon mintegy 6,7 milliárd mobilelőfizetés van, ebből 1,3 milliárdan használnak okostelefont. Másik beszédes adat, hogy 2014-re várhatóan az internetfelhasználók fele olyan emberekből fog állni, akik még soha nem használtak PC-t – sorolta az előadó, majd egy meglévő, de a mobiltelefonok esetében még nem alkalmazott paradigmáról beszélt. Az alkalmazásfejlesztés és -üzemeltetés területén ma a mobiltelefonnal és a felhővel számolnak. A problémát többek között az jelenti, hogy a felhőbe került adatokhoz más is hozzáférhet – a napokban ezt meg is erősítették – magyarázta a www.u-szeged.hu-nak az adjunktus.

 

– Az adat érték – hangsúlyozta Bilicki Vilmos. A felhőszolgáltatók olyan újabb összefüggéseket találhatnak, amelyekből akár saját üzleteket tudnak csinálni. A nyílt szoftver adott, de a nyílt adat, illetve a nyílt adatösszefüggések még nem. A P2P-rendszerben a telefonok egyenrangú félként kommunikálnak. Egy projekt keretében ezért most olyan platformot alakítanak ki, amelyen az alkalmazások a telefonokkal újfajta együttműködésre válnak képessé. Az érzékeny adatok nem hagyják el a készüléket, csak az úgynevezett tanuló algoritmusok vándorolnak telefonról telefonra. Ezek azok, amik – nevüknek megfelelően – megtanulják az összefüggéseket – magyarázta Bilicki Vilmos. Hozzátette: egyszerű példa lehet egy bogárhatározó alkalmazás. Akit érdekelnek a bogarak, letöltheti ezt az applikációt, nézegetheti a bogarakat, majd kiválasztja, szerinte melyik milyen bogár. Egy algoritmus összeveti a jellemzőket: ha többen beazonosítottak egy bogarat, megnézi, mi a közös jellemző közöttük. Ezzel a megoldással az emberek bátrabban tehetnek olyan adatokat is egy-egy alkalmazásba, amit nem szeretnének feltölteni. Csak a statisztika, illetve tanulóalgoritmus hagyja el a telefont – összegzett az adjunktus.

 

Fejlődőképes tévé

Balázsi György, a Magyar Telekom Nyrt. Termékmenedzsment és Innovációs Igazgatóság termékfejlesztési osztályának csoportvezetője az IP TV-ben rejlő lehetőségekről beszélt. Elmondta, jelenleg több mint 300 ezer előfizetőt számlál az IP TV, mely interaktív tévézési élményt tesz lehetővé, vagyis sokkal inkább a nézők határozzák meg, hogy mit néznek, nem kell alkalmazkodniuk a tévéműsorhoz. A szolgáltatáshoz nem szükséges okostévé, egy set-top box segítségével bármilyen készüléken alkalmazható, a tévéadás IP-hálózaton keresztül érkezik a felhasználóhoz. A néző megállíthatja, visszatekerheti, felveheti az adást, videotékából választhat műsorokat, az elmulasztott adást megnézheti az archívumból.

 

Balázsi György kiemelte, az alaptévézési lehetőség mellett alkalmazásokat is lehet fejleszteni az IP TV-re, jóllehet nem annyira fejlett, mint egy okostelefon alkalmazási platformja, de nagyon hasonló funkciókat tesz lehetővé: híroldalak, közösségi oldalak használatát, időjárás-jelentést, szolgáltatói üzeneteket is meg lehet jeleníteni rajta. Most fejlesztik az IP TV-hez tartozó videotékát. Az előadó arról is beszélt, miként próbálják a fejlesztést „agilizálni”, illetve mit tanulhatnak a start-up cégektől.

 

futurict galéria
Az IP TV-fejlesztéstől a szoftvererózióig - GALÉRIA


Romló szoftverek

Nagy Csaba, a Refaktoring 2011 Kft. szakmai vezetője, a Refaktoring projekt (Szoftveripari Innovációs Pólus Klaszter) szakmai irányítója elmondta, a természetben tapasztalható környezeti romboló hatások analógiájára bevezették a szoftvererózió fogalmát, mely a programok romlására utal. A szoftvereket folyamatosan fejlesztik, majd idővel egyre több hiba és hibalehetőség jelenik meg a kódban, ami problémákat okoz. A projektet arra hozták létre, hogy refaktoring módszerekkel javítsák a kód minőségét, és megpróbálják megakadályozni a minőségromlást, illetve a szoftvereróziót. – A refaktoring azt jelenti, hogy úgy javítjuk a minőséget, hogy a funkcionalitás ne változzon meg – összegzett Nagy Csaba.

 


Arany Mihály

A programra az Infokommunikációs technológiák és a jövő társadalma (FuturICT.hu) című, 
TÁMOP-4.2.2.C-11/1/KONV-2012-0013
 azonosítószámú projekt keretében került sor. A projekt az Európai Unió támogatásával az Európai Szociális Alap társfinanszírozásával valósul meg.

 


uszt_logo_rgb Infoblokk3_ESZA_egyes

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

SZTEmagazin

2017. december 06.

kiemelt_Dux_Laszlo

Biológia, kémia és fizika tantárgyból, valamint a Nobel-díjas rektor életéből, munkásságából áll össze évről évre az egyre népszerűbb SZTE Szent-Györgyi Tanulmányi Verseny kérdéssora. A zsűri elnökével, prof. Dr. Dux László tanszékvezető egyetemi tanárral a Szent-Györgyi-örökségről és a középiskolások versenyéről beszélgettünk.

SZTEtelevízió

2017. szeptember 13.

kiemelt_tanevnyito2017

Olyan jelentős fejlesztések előtt áll az SZTE, amelyekkel nemzetközi rangú kutatóegyetemmé válik – jelentette ki a rektor, igazolta példákkal a kormányt képviselő igazságügyi miniszter. A Szegedi Tudományegyetem 2017-2018-as tanévet nyitó ünnepségéről készült rövid videó itt megtekinthető.

Eseménynaptár

Eseménynaptár RSS

Rendezvénynaptár *

 • december 5. 17:00 - 15. 20:00
  Az SZTE 2017-es Szent-Györgyi emlékév programjaként az SZTE Nemzetközi és Közkapcsolati Igazgatóság Kulturális Iroda Minden, ami C-vitamin címmel fotópályázatot hirdetett. A felhívására érkező fényképeket tekinthetik meg a kiállításon. A kiállítást megnyitja: Dr. Datki Zsolt neurobiológus (SZTE ÁOK). Közreműködik: Dr. Kosztolányi József egyetemi docens (SZTE TTIK Bolyai Intézet). A fotókiállítás 2017. december 15-ig, munkanapokon 8-20 óra között tekinthető meg.
 • december 15.
  06:16 - 06:16
  Az SZTE Mentor(h)áló projekt és a Somogyi-könyvtár közös, Pedagógiai esték című sorozatának advent váró programjának vendége: Kondé Lajos, a szegedi Dóm plébánosa, akinek az ifjúságért végzett munkáját Pro Urbe Szeged-díjjal és Csongrád megye díszpolgári címével is elismerték már.
 • december 15.
  14:00 - 18:00
  Emlékülés Bellon Tibor halálának 15. évfordulóján. Ez alkalommal a szakmát művelő tanítványok köréből tisztelegnek személyes hangvételű, ugyanakkor kutatási eredményeiket is felvillantó előadásokkal Bellon Tibor emléke előtt. A teljes program a facebook eseménynél és a tanszék oldalán olvasható.
 • december 18.
  10:00 - 14:30
  A Paál Zoltán díj átadása. A Katalízis Munkabizottság elnökének megválasztása. Sápi András (SZTE Alkalmazott és Környezeti Kémiai Tanszék) – Tervezett Katalízis: Nano- és in-situ technológiákkal a nagy aktivitás és szelektivitás felé. Havasi Viktor (SZTE Alkalmazott és Környezeti Kémiai Tanszék, PhD munka bemutató) – Ritkaföldfémekkel dópolt stroncium-aluminátok hasznosítása a fotokatalízisben. Ádám Adél (SZTE Szerves Kémiai Tanszék) – Nikkel nanorészecskék előállítása, jellemzése és felhasználása katalizátorként SZTE Alkalmazott és Környezeti Kémiai Tanszék). Varga Gábor (SZTE Szerves Kémiai Tanszék) – Átmenetifém-aminosav komplex-CaAl-réteges kettős hidroxid kompozitok készítése, szerkezetvizsgálatuk és katalitikus alkalmazásaik. Mészáros Rebeka, Ötvös Sándor Balázs, Varga Gábor, Kocsis Marianna, Pálinkó István, Fülöp Ferenc (SZTE Gyógyszerkémiai Intézet) – Hatékony heterogén ezüst katalizátor fejlesztése terminális alkinek közvetlen nitrillé alakításához. Gyulavári Tamás Zsolt (SZTE Alkalmazott és Környezeti Kémiai Tanszék) – Látható fénnyel gerjeszthető titán-dioxidok előállítása és jellemzése. Musza Katalin (SZTE Szerves Kémiai Tanszék) – Cu/Cu2O nanorészecskék szintézise, jellemzése és katalitikus aktivitásuk egy kapcsolási reakcióban. Tungler Antal (MTA Energiatudományi Kutatóközpont) – Gyógyszeripari szennyvizek ártalmatlanítása és hasznosítása.
 • december 19.
  10:00 - 16:47
  Az MTA Elektrokémiai Munkabizottság tudományos ülésének programja: Janáky Csaba (SZTE) – Új eredmények és kutatási irányok a szegedi fotoelektrokémiában. Kormányos Attila (SZTE) – Vezető polimer alapú összetett elektródok fotoelektrokémiája. Samu Gergely Ferenc (SZTE) – Optikailag aktív perovszkit elektródok vizsgálata. Kovács Noémi (ELTE) – Titánötvözetek elektrokémiai stabilitásának vizsgálata kettős potenciodinamikus vezérlést alkalmazó módszerekkel. Szekeres Krisztina Júlia (ELTE) – Vezető polimerfilm elektródok elektrokémiai és morfológiai vizsgálata. Pap Sándor József (MTA Energiakutató) – Réz(II)-peptid komplexek tervezése O2 elektrokatalitikus termeléséhez. Péter László (MTA Wigner) – Cirkónium elektrolitikus hidrogénezése. Tóth Péter Sándor (SZTE) – Grafén és egyéb kétdimenziós nanoszerkezetek (foto)elektrokémiai vizsgálata. Pajkossy Tamás (MTA TTK) – Egyebek. A rendezvény szervezője: SZAB Kémiai Szakbizottság Fizikai Kémiai és Anyagtudományi Munkabizottság.