SZTE Info

KÉK tábor az SZBK-ban

Tehetséges, az élettudományok iránt érdeklődő középiskolásoknak szervezte meg hagyományos, úgynevezett KÉK táborát az MTA Szegedi Biológiai Kutatóközpontban a Straub Örökség Alapítvány.

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

A „Tehetséghidak Program”című kiemelt projekt része az Élettudományi intenzív szünidei tehetségfejlesztő program. Idén a TÁMOP-3.4.5-12-2010-0001 azonosító számú projekt is hozzájárul a Straub Örökség Alapítvány által létrehozott 8. Középiskolás Élettudományi Kutatótábor, azaz a 8. KÉK sikeréhez.

Idén a Magyarországon működő tehetségpontokhoz és civil szervezetekhez kapcsolódó diákok is megismerték a felhívást az Élettudományi intenzív szünidei programról. Ugyanakkor – a korábbi évek hagyományainak megfelelően – intézmények és civil szervezetek is delegálhattak középiskolásokat. Az idei KÉK táborban, június 23-tól július 5-ig, az MTA Szegedi Biológiai Kutatóközpontban foglalkoznak a fiatalokkal. A tábor mindenki számára ingyenes.

Az Élettudományi intenzív szünidei tehetségfejlesztő táborban a biológia iránt érdeklődő diákok megismerkednek a jelenkori élettudományi kutatásokkal, betekintést nyernek egy kutató intézet életébe, és az egyetemen folyó kutató munkába.

Hagyomány, hogy az élettudományi intenzív szünidei tehetségfejlesztő tábor időszakában délelőttönként neves egyetemi oktatók, kutatók, akadémikusok, a biotechnológia hazai képviselői tartanak előadást, délutánonként pedig laborgyakorlatokon vesznek részt a diákok. Ugyanakkor az ország minden szegletéből Szegedre zarándokoló fiatalok, szabadidős programként, szegedi városnézésen vesznek részt, ellátogatnak az Ópusztaszeri Nemzeti Parkba, illetve a Szegedi Vadasparkba, az Egyetemi Füvészkertbe is.

SZTEinfo

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

SZTEmagazin

2018. március 08.
Kiemelt_GTB

Nők a Tudományban Kiválósági Díjas lett Gazdag-Tóth Boglárka. Az SZTE TTIK Informatikai Intézet Számítógépes Optimalizálás Tanszékén dolgozó, szakmabeli férjével együtt három gyermeket nevelő édesanyával arról is beszélgettünk, melyik a kedvenc algoritmusa.

SZTEtelevízió

2017. szeptember 13.

kiemelt_tanevnyito2017

Olyan jelentős fejlesztések előtt áll az SZTE, amelyekkel nemzetközi rangú kutatóegyetemmé válik – jelentette ki a rektor, igazolta példákkal a kormányt képviselő igazságügyi miniszter. A Szegedi Tudományegyetem 2017-2018-as tanévet nyitó ünnepségéről készült rövid videó itt megtekinthető.

Eseménynaptár

Eseménynaptár RSS

Rendezvénynaptár *

 • március 14. 10:00 - 22. 19:30
  A Tiszatáj Online Plüss Műhely rovata gyűjtést szervez Kárpátaljára, hogy olyan gyerekek is olvashassanak, akik nem könnyen jutnak magyar nyelvű könyvekhez! A szervezők kérik: "Hozz magaddal legalább egy – használt, de jó állapotú – gyerekkönyvet vagy alsós tankönyvet. Az adományokat március 14-től március 22-ig várjuk a kijelölt gyűjtőpontokon." A könyvek már másnap el is indulnak a Szegedi Görögkatolikus Egyházközség és a beregszászi II. Rákóczi Ferenc Kárpátaljai Magyar Főiskola segítségével kárpátaljai magyar gyerekhez. Szervezők: FISZ - Fiatal Írók Szövetsége, Tiszatájonline.hu. Támogatók: Nemzeti Kulturális Alap.
 • március 20.
  11:00 - 17:00
 • március 20.
  16:00 - 17:30
  Analóg ingerület átvitel az agy működésében: farmakológiai és klinikai aspektusok címmel tart előadást Vizi E. Szilveszter (MD, PhD, DSc, MHAS, HonFBPhS, az MTA korábbi elnöke, a TIT t. elnöke, Kísérleti Orvostudományi Kutatóintézet MTA). A megismerés legfontosabb eszközéről, az emberi agyról még nagyon keveset tudunk. Ugyanakkor a civilizáció fejlődése, valamint az információs forradalom eredményeképpen ez a szervünk van legjobban terhelésnek kitéve. Ezzel van szoros összefüggésben, hogy az idegrendszeri megbetegedésekben, kóros lelki elváltozásokban (neurózis, szorongás, depresszió stb.) szenvedők száma világszerte állandóan növekszik. A XXI. század nagy kihívása egyrészt a különböző idegrendszeri és elmekórtani megbetegedések terápiájának megoldása, másrészt − de ez már nem csak orvos-biológiai szempontból, hanem filozófiai szempontból is fontos −, hogy választ tudjunk adni az agy és a tudat kapcsolatára. A program szervezője: a TIT és a Közéleti Kávéház Egyesület.
 • március 20.
  16:30 - 18:00
 • március 20.
  17:30 - 19:00
  Az SZTE Mentor(h)áló és az Agóra közös "vetítős" sorozatának vendége: Cseh Attila, az SZTE JGYPK Kulturális Irodájának vezetője, aki civilben búvároktató és búvárfilmes szakember. A többszörös filmfesztivál győztes Cseh Attila a víz alatti filmezés és fotózás rejtelmeibe vezeti be az érdeklődőket. Ingyenes regisztráció: https://docs.google.com/forms/d/e/1FAIpQLSdnXt2yTeaBdYVzMg3UbVNtPURSRoS9le9qw4rf08UzIjc7yg/viewform