SZTE Info

Két fiatal kutató vehette át a Joó Ferenc-díjat

Tizenhetedik alkalommal tartotta meg a Dr. Joó Ferenc Alapítvány az Agykutatásért emlékülését június 13-án a SZAB-székházban. Két fiatal kutató elismerésével tisztelegtek Joó Ferenc emléke előtt.

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

Éppen hetvenöt éves lenne idén Joó Ferenc (1938-1996), az MTA Szegedi Biológiai Kutatóközpont (SZBK) Biofizikai Intézete Molekuláris Neurobiológiai Laboratóriumának egykori vezetője – idézte fel Párducz Árpád, a Dr. Joó Ferenc Alapítvány az Agykutatásért kuratóriumának elnöke, az SZBK professzora az alapítvány és a SZAB Neurobiológiai Munkabizottságának ülésén.

 

SZS20130613_joo_ferenc_emlekdij_001Joó Ferenc idegtudománnyal foglalkozott, az idegrendszeri plaszticitást és az úgynevezett vér-agy gátat kutatta, vagyis azt tanulmányozta, hogy bizonyos anyagok milyen módon kerülnek be a véráramból az agyba. A professzor felidézte: abban az időszakban ez még egy nagyon új területnek számított, ezért is komoly tekintélyt szerzett munkásságával. Halála után barátai, munkatársai és tanítványai létrehozták a Dr. Joó Ferenc Alapítványt az Agykutatásért. A szervezet az idegtudománnyal foglalkozó fiatal szegedi kutatók munkáját kíséri figyelemmel. Minden évben közülük kerülnek ki a támogatottak, akik pénzjutalomban részesülnek, amit saját kutatásaikra vagy kongresszusokon való részvételre használhatnak fel.

 

A Joó Ferenc-díjakat mindig a neves kutató születésnapja körül egy emlékülésen adják át, ahol a díjazottak egy-egy előadásban ismertetik eredményeiket. Idén immár a harmincötödik elismerést osztották ki – tudtuk meg Párducz Árpádtól. A díjazottakat a szegedi idegtudománnyal foglalkozó szakemberek ajánlása alapján az alapítvány kuratóriuma a tudományos teljesítményt figyelembe vételével választja ki. Az elismerést idén Fazakas Csilla, az MTA SZBK Biofizikai Intézetének tudományos segédmunkatársa és Szalárdy Levente, az SZTE ÁOK Neurológiai Klinika PhD-hallgatója érdemelte ki. Fazakas Csilla a vér-agy gáttal, Szalárdy Levente pedig az idegsejtek védelmével (neuroprotekció) foglalkozik.

 

Joo_Ferenc_emlekdij
Két fiatal kutató vehette át a Joó Ferenc-díjat - GALÉRIA

Az emléküléseket rendszerint Joó Ferenc egyik munkatársa vagy tanítványa nyitja meg egy előadással, idén Janka Zoltán, a Pszichiátriai Klinika tanszékvezető egyetemi tanára beszélt egykori mesteréről és barátjáról. A professzor elmondta, szinte nem is ismert Joó Ferenchez hasonló nyitott embert, aki ennyire segítőkészen viszonyult volna az emberekhez, kutatói környezetében mindig demokratikus légkörben folyt a munka, kollégáit partnernek tekintette. A professzor egy saját limericket is írt Joó Ferenc emlékére, melyet a kutató özvegyének nyújtott át:

 

„Joó Ferenc segítőm volt a kutatásban,

Példát adott tudományban, meg egy s másban,

Ha érdes az élet,

Hol sorjázd az élet,

Békét leltem nála, mint szellemi társban.”

 

Arany Mihály
fotók: Szuda Sándor

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

SZTEmagazin

2017. október 03.

Kiemelt_Antalicz_B

Első díjat nyert az Országos Tudományos Diákköri Konferencián, és egyedül épített a lézerfényt mérni képes szenzort. Felsőfokon beszél németül, angolul olvas szakcikkeket, miközben kínaiul tanul. A kollégiumában segíti az önképzőkör munkáját, s emellett egy új kutatási projekthez számítógépes szoftvert ír. Ő Antalicz Balázs, a Szegedi Tudományegyetem MSc-képzéses fizika szakos hallgatója, akitől leckét kaptunk lendületből és szakmai elhivatottságból.

SZTEtelevízió

2017. szeptember 13.

kiemelt_tanevnyito2017

Olyan jelentős fejlesztések előtt áll az SZTE, amelyekkel nemzetközi rangú kutatóegyetemmé válik – jelentette ki a rektor, igazolta példákkal a kormányt képviselő igazságügyi miniszter. A Szegedi Tudományegyetem 2017-2018-as tanévet nyitó ünnepségéről készült rövid videó itt megtekinthető.

Eseménynaptár

Eseménynaptár RSS

Rendezvénynaptár *

 • október 6. 08:00 - december 20. 08:00
  A szegedi szecessziós épületeket szokatlan szemszögbôl mutatja meg a tárlat. Az épületekre jellemzô szecessziós részleteket láthatjuk viszont fotókon. Olyan perspektívából, madártávlatból, ahogy az utca embere nem láthatja ôket. A kiállítás megtekinthetô december 20-ig.
 • október 7. 14:00 - november 10. 08:00
  A Magyar Alkotómûvészek Országos Egyesületével karöltve, szalonjelleggel a MAOE teljes képzômûvészeti tagságát megszólaltató tárlatot mutat be a REÖK. Ennek a kiállításnak a korábbi években különbözô, nagyhírû intézmények, mint például a szentendrei MûvészetMalom adott helyet. Az eddigi évek tapasztalatai alapján a szegedi kiállítóházba is 6-800 mûvész alkotását várjuk. A kiállítás megtekinthetô november 10-ig. Belépôjegy 500 Ft.
 • október 9. 15:00 - november 10. 20:00
  A fényképeket a szerző Juhász Antalnak az 1960-as évek óta végzett néprajzi terepmunkáin készítette. Az idő tájt a tanyai emberek a gazdasági, társadalmi változások időszakát élték. Évtizedek múltán látjuk, hogy a felvételek többnyire egy még paraszti életformában élt nemzedék hétköznapi munkáját, ünnepeit dokumentálják.
 • október 13. 17:00 - december 31. 18:00
  Gyenes Kálmán a Délmagyarország fotósaként hosszú éveken keresztül örökítette meg nemcsak Szeged, hanem Csongrád megye mindennapjait is, emellett számtalan felvételt készített szeretett Erdélyérôl is. A tárlaton a nem régen elhunyt fotómûvész alkotásaiból mutatunk be egy olyan válogatást, melyen megjelennek a sportversenyek izgalmai, a rendszerváltás legendás pillanatai vagy éppen Tarján panelépületeinek szépségei is. A kiállítás megtekinthetô december 31-ig, naponta 10.00–18.00 óráig.
 • október 17. 16:00 - november 17. 20:00
  Az 1956-ra, a szegedi egyetemen megalakult MEFESZ-re emlékező kiállítást az SZTE Klebelsberg Könyvtár szervezi.