SZTE Info

Két fiatal kutató vehette át a Joó Ferenc-díjat

Tizenhetedik alkalommal tartotta meg a Dr. Joó Ferenc Alapítvány az Agykutatásért emlékülését június 13-án a SZAB-székházban. Két fiatal kutató elismerésével tisztelegtek Joó Ferenc emléke előtt.

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

Éppen hetvenöt éves lenne idén Joó Ferenc (1938-1996), az MTA Szegedi Biológiai Kutatóközpont (SZBK) Biofizikai Intézete Molekuláris Neurobiológiai Laboratóriumának egykori vezetője – idézte fel Párducz Árpád, a Dr. Joó Ferenc Alapítvány az Agykutatásért kuratóriumának elnöke, az SZBK professzora az alapítvány és a SZAB Neurobiológiai Munkabizottságának ülésén.

 

SZS20130613_joo_ferenc_emlekdij_001Joó Ferenc idegtudománnyal foglalkozott, az idegrendszeri plaszticitást és az úgynevezett vér-agy gátat kutatta, vagyis azt tanulmányozta, hogy bizonyos anyagok milyen módon kerülnek be a véráramból az agyba. A professzor felidézte: abban az időszakban ez még egy nagyon új területnek számított, ezért is komoly tekintélyt szerzett munkásságával. Halála után barátai, munkatársai és tanítványai létrehozták a Dr. Joó Ferenc Alapítványt az Agykutatásért. A szervezet az idegtudománnyal foglalkozó fiatal szegedi kutatók munkáját kíséri figyelemmel. Minden évben közülük kerülnek ki a támogatottak, akik pénzjutalomban részesülnek, amit saját kutatásaikra vagy kongresszusokon való részvételre használhatnak fel.

 

A Joó Ferenc-díjakat mindig a neves kutató születésnapja körül egy emlékülésen adják át, ahol a díjazottak egy-egy előadásban ismertetik eredményeiket. Idén immár a harmincötödik elismerést osztották ki – tudtuk meg Párducz Árpádtól. A díjazottakat a szegedi idegtudománnyal foglalkozó szakemberek ajánlása alapján az alapítvány kuratóriuma a tudományos teljesítményt figyelembe vételével választja ki. Az elismerést idén Fazakas Csilla, az MTA SZBK Biofizikai Intézetének tudományos segédmunkatársa és Szalárdy Levente, az SZTE ÁOK Neurológiai Klinika PhD-hallgatója érdemelte ki. Fazakas Csilla a vér-agy gáttal, Szalárdy Levente pedig az idegsejtek védelmével (neuroprotekció) foglalkozik.

 

Joo_Ferenc_emlekdij
Két fiatal kutató vehette át a Joó Ferenc-díjat - GALÉRIA

Az emléküléseket rendszerint Joó Ferenc egyik munkatársa vagy tanítványa nyitja meg egy előadással, idén Janka Zoltán, a Pszichiátriai Klinika tanszékvezető egyetemi tanára beszélt egykori mesteréről és barátjáról. A professzor elmondta, szinte nem is ismert Joó Ferenchez hasonló nyitott embert, aki ennyire segítőkészen viszonyult volna az emberekhez, kutatói környezetében mindig demokratikus légkörben folyt a munka, kollégáit partnernek tekintette. A professzor egy saját limericket is írt Joó Ferenc emlékére, melyet a kutató özvegyének nyújtott át:

 

„Joó Ferenc segítőm volt a kutatásban,

Példát adott tudományban, meg egy s másban,

Ha érdes az élet,

Hol sorjázd az élet,

Békét leltem nála, mint szellemi társban.”

 

Arany Mihály
fotók: Szuda Sándor

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

SZTEmagazin

2018. április 04.

IMG_7581

Gergely Árpád László, az SZTE TTIK Fizikai Intézetének egyetemi tanára kétszer is találkozott Stephen Hawkinggal, akinek a munkásságáról összefoglaló cikket írt egy csillagászati lapban. A közelmúltban elhunyt világhírű brit elméleti fizikus által kidolgozott feketelyuk-termodinamikát a szegedi kutató is felhasználja vizsgálataiban.

SZTEtelevízió

2017. szeptember 13.

kiemelt_tanevnyito2017

Olyan jelentős fejlesztések előtt áll az SZTE, amelyekkel nemzetközi rangú kutatóegyetemmé válik – jelentette ki a rektor, igazolta példákkal a kormányt képviselő igazságügyi miniszter. A Szegedi Tudományegyetem 2017-2018-as tanévet nyitó ünnepségéről készült rövid videó itt megtekinthető.

Eseménynaptár

Eseménynaptár RSS

Rendezvénynaptár *

 • április 18. 16:00 - május 31. 19:00
  Megnyitja: Dr. Bíró István dékán
  A kiállítók: Dr. Gyeviki János, Dr. Kertész Szabolcs, Dr. Krisch Judit, Dr. Lendvai Edina, Dr. Pintér Gáborné, Baló Tünde, Szilágyi Krisztina, Varga Zoltán, Dr. Veréb Gábor, Prof. Dr. Véha Antal
  A Lépcső Galériában 2012 januárja óta rendszeresen rendeznek fotókiállításokat ismert fotóművészek, hallgatók és dolgozók fotóiból.
  Megtekinthető május 31-ig, hétköznap 08.00–19.00, szombaton 08.00–15.00 óráig.
 • április 23.
  08:00 - 10:00
  Az Ókortörténeti Tanszék előadása
 • április 23. 09:00 - 29. 21:00
  A fennállásának huszadik jubileumi évét ünneplő énekversenyt az EMMI támogatásával a HAZÁM, HAZÁM TE MINDENEM Művészeti és Oktatási Alapítvány és a Szegedi Tudományegyetem Zeneművészeti Kara rendezi. A verseny győztesei 2018. ÁPRILIS 29-ÉN, VASÁRNAP ESTE DÍJKIOSZTÓ GÁLAHANGVERSENYen vehetik át díjaikat a Szegedi Nemzeti Színház színpadán. A díjazott énekestehetségeket ezúttal is a Szegedi Szimfonikus Zenekar kíséri, Gyüdi Sándor karmester, a Szegedi Nemzeti Színház főigazgatója vezényletével. A versenyre három kategóriában várjuk a tehetséges énekeseket. A versenyfelhívásról bővebben a http://www.simandysingingcompetition.hu/versenyfelhivas oldalon lehet tájékozódni.
 • április 23.
  09:30 - 13:00
 • április 23. 11:00 - 28. 14:00
  Témakör: az olasz vokális kamarazene a reneszánsztól a 20. századig