SZTE Info

Kihirdették a kazah esszépályázat eredményét

Nurbakh Rustemov, a Kazah Köztársaság nagykövete látogatást tett a Szegedi Tudományegyetemen.

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

kazah nagykövet– A kétoldalú kapcsolat továbbfejlesztése a célunk – hangsúlyozta a június 5-én a Szegedi Tudományegyetemen tett látogatásán Nurbakh Rustemov. A Kazah Köztársaság nagykövete értékelte a Kazah Köztársaság Nagykövetsége, valamint a Szegedi Tudományegyetem közös irodalmi pályázatának az eredményét. A hallgatók a modern Kazahsztán és a főváros történelméről írhattak esszét. A felhívásra 8 pályamű érkezett, melyek közül Göncöl Csabáét találták a legjobbnak. A pályázat célja többek között a magyar és a kazah hallgatók közötti kommunikáció feltételeinek megteremtése volt.

 

Minden évben meghirdetik

Az SZTE Rektori Hivatalban szervezett ünnepségen Csernus Sándor, az SZTE BTK dékánja hangsúlyozta: a kar számára rendkívül fontos a kazah kapcsolat, és a továbbiakban is mindent megtesznek ennek erősítésért. Oktatókat és hallgatókat is küldenek ki, valamint onnan is szívesen fogadnak. Ivanics Mária, az SZTE BTK Összehasonlító Kultúratudományi Intézet
Altajisztika Tanszék tanszékvezető egyetemi tanára elmondta: nagyon nehéz volt a döntés, hiszen a pályázatra csupa kiváló pályamű érkezett. Azoknak sem kell elszomorodniuk, akik idén nem részesültek díjazásban, hiszen az ünnepségen a nagykövet bejelentette: évről évre szeretnék újra meghirdetni a pályázatot.

 

A pályázat és a látogatás megszervezésében is nagy szerepe volt Mukusheva Raushangul kazah lektornak, akitől megtudtuk: az SZTE-n jelenleg 15 diák tanul kazahul. Bíznak benne, hogy ez a szám évről évre gyarapszik majd.

 

Megállapodás négy kazah egyetemmel

kazah nagykövet 02– Egyre több kazah diák is érdeklődik az SZTE iránt. Tájékozódtak a műszaki, mérnöki képzésekről, és volt, akit az angol szak érdekelt. Jelenleg ketten tanulnak itt, és rajtuk kívül tízen jelentkeztek – tudtuk meg Pál Józseftől. Az SZTE nemzetközi és közkapcsolati rektorhelyettese elmondta: más, ha a szegedi egyetemet Kazahsztán, Szaúd-Arábia, Kína vagy India felé szeretnék megmutatni, mint hogyha a hagyományos európai kultúrákkal való kapcsolatokat keresik. Az egyetem számára döntően fontos tényező, hogy mennyire tudja megnyerni a nem európai országok érdeklődését is, hogyan tud velük tudományos-kutatói együttműködéseket kialakítani, hiszen sok esetben gazdag országokról van szó. Az itteni intellektuális erő találkozva a külső, jobb finanszírozási lehetőségekkel kitűnő eredményekre vezethet. Nagy igény mutatkozik az említett országokban arra, hogy a szakmai ismereteket a világszínvonalú Szegedi Tudományegyetemen sajátíthassák el. Ezt több országban, így például Kazahsztánban is állami ösztöndíjjal támogatják. – A diplomáciai csatornák kihasználásával hatékonyan lehet üzemeltetni azt a rendszert, amely hosszú távú előnyöket jelent a Szegedi Tudományegyetemnek és azoknak az országoknak is, ahonnan ezek a hallgatók érkeznek – húzta alá a rektorhelyettes, akitől megtudtuk: a keletről érkező hallgatók fogadására TÁMOP-os pályázatból egy új központ létrehozását is tervezi az egyetem.

 

Kazah_nagykovet_galeria
Kihirdették a kazah esszépályázat eredményét - GALÉRIA


A Szegedi Tudományegyetem folyamatosan építi keleti kapcsolatait. Ezt erősíti a Konfuciusz Intézet, a hét elején járt Szegeden egy négytagú szaúd-arábiai delegáció, a közelmúltban oktatási és szakmai cserékről írt alá együttműködési szándéknyilatkozatot Indiában az SZTE, de négy kazah egyetemmel is együttműködési megállapodást kötött az universitas.

 

Bobkó Anna

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

SZTEmagazin

2017. augusztus 31.

kiemelt_Sik_Marton_SZEM

Sík Márton életében a sport már egyetemi évei alatt is központi szerepet töltött be. Az SZTE-s öregdiák mintegy húsz éven keresztül kajakozott, élsportolóként számos sikert, köztük egy olimpiai 5. helyezést is maga mögött tudhat. Ma a DÉMÁSZ Szegedi Vízisport Egyesület szakmai vezetőjeként támogatja a fiatalokat.

SZTEtelevízió

2017. szeptember 13.

kiemelt_tanevnyito2017

Olyan jelentős fejlesztések előtt áll az SZTE, amelyekkel nemzetközi rangú kutatóegyetemmé válik – jelentette ki a rektor, igazolta példákkal a kormányt képviselő igazságügyi miniszter. A Szegedi Tudományegyetem 2017-2018-as tanévet nyitó ünnepségéről készült rövid videó itt megtekinthető.

Eseménynaptár

Eseménynaptár RSS

Rendezvénynaptár *

 • október 5. 09:00 - 22. 19:00
  A kiállítás szervezője: SZAB Művészeti Szakbizottság.
 • október 6. 08:00 - december 20. 08:00
  A szegedi szecessziós épületeket szokatlan szemszögbôl mutatja meg a tárlat. Az épületekre jellemzô szecessziós részleteket láthatjuk viszont fotókon. Olyan perspektívából, madártávlatból, ahogy az utca embere nem láthatja ôket. A kiállítás megtekinthetô december 20-ig.
 • október 7. 14:00 - november 10. 08:00
  A Magyar Alkotómûvészek Országos Egyesületével karöltve, szalonjelleggel a MAOE teljes képzômûvészeti tagságát megszólaltató tárlatot mutat be a REÖK. Ennek a kiállításnak a korábbi években különbözô, nagyhírû intézmények, mint például a szentendrei MûvészetMalom adott helyet. Az eddigi évek tapasztalatai alapján a szegedi kiállítóházba is 6-800 mûvész alkotását várjuk. A kiállítás megtekinthetô november 10-ig. Belépôjegy 500 Ft.
 • október 9. 15:00 - november 10. 20:00
  A fényképeket a szerző Juhász Antalnak az 1960-as évek óta végzett néprajzi terepmunkáin készítette. Az idő tájt a tanyai emberek a gazdasági, társadalmi változások időszakát élték. Évtizedek múltán látjuk, hogy a felvételek többnyire egy még paraszti életformában élt nemzedék hétköznapi munkáját, ünnepeit dokumentálják.
 • október 9. 18:00 - 21. 20:00
  Megnyitja: Bene Zoltán író, a Szeged folyóirat fôszerkesztôje Közremûködik: Csanádi Hajnalka (ének), Nemes Levente (doromb, dob) Nagy Károly (Szeged, 1952) Vinkler-díjas festô- és grafikusmûvész, a „Szeged kultúrájáért díj” 2017. évi kitüntetettje. A szegedi Tanárképzô Fôiskolán földrajz-rajz szakos tanári diplomát szerzett, majd elvégezte a Képzômûvészeti Fôiskola továbbképzô kurzusát. Tanított általános iskolákban (Algyô, Deszk), az Eötvös Gimnáziumban és mûvészeti iskolákban (Lyra, Classic) rajz és vizuális kultúra tantárgyat, médiaismeretet. A Szegedi Szépmíves Céh szabadiskolájában rajzot, festészetet és fotózást oktat. 1990 óta vezet nyári mûvésztelepeket. Fest olajjal és akrillal, készít akvarellt, ecsetrajzot, hagyományos sokszorosító grafikával és computer grafikával is foglalkozik. Elnöke a Szegedi Szépmíves Céhnek, tagja a Magyar Rajztanárok Országos Egyesületének. Megtekinthetô október 21-ig, hétköznapokon 08.00–22.00, szombaton 09.00–20.00 óráig.