SZTE Info

Kihirdették a kazah esszépályázat eredményét

Nurbakh Rustemov, a Kazah Köztársaság nagykövete látogatást tett a Szegedi Tudományegyetemen.

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

kazah nagykövet– A kétoldalú kapcsolat továbbfejlesztése a célunk – hangsúlyozta a június 5-én a Szegedi Tudományegyetemen tett látogatásán Nurbakh Rustemov. A Kazah Köztársaság nagykövete értékelte a Kazah Köztársaság Nagykövetsége, valamint a Szegedi Tudományegyetem közös irodalmi pályázatának az eredményét. A hallgatók a modern Kazahsztán és a főváros történelméről írhattak esszét. A felhívásra 8 pályamű érkezett, melyek közül Göncöl Csabáét találták a legjobbnak. A pályázat célja többek között a magyar és a kazah hallgatók közötti kommunikáció feltételeinek megteremtése volt.

 

Minden évben meghirdetik

Az SZTE Rektori Hivatalban szervezett ünnepségen Csernus Sándor, az SZTE BTK dékánja hangsúlyozta: a kar számára rendkívül fontos a kazah kapcsolat, és a továbbiakban is mindent megtesznek ennek erősítésért. Oktatókat és hallgatókat is küldenek ki, valamint onnan is szívesen fogadnak. Ivanics Mária, az SZTE BTK Összehasonlító Kultúratudományi Intézet
Altajisztika Tanszék tanszékvezető egyetemi tanára elmondta: nagyon nehéz volt a döntés, hiszen a pályázatra csupa kiváló pályamű érkezett. Azoknak sem kell elszomorodniuk, akik idén nem részesültek díjazásban, hiszen az ünnepségen a nagykövet bejelentette: évről évre szeretnék újra meghirdetni a pályázatot.

 

A pályázat és a látogatás megszervezésében is nagy szerepe volt Mukusheva Raushangul kazah lektornak, akitől megtudtuk: az SZTE-n jelenleg 15 diák tanul kazahul. Bíznak benne, hogy ez a szám évről évre gyarapszik majd.

 

Megállapodás négy kazah egyetemmel

kazah nagykövet 02– Egyre több kazah diák is érdeklődik az SZTE iránt. Tájékozódtak a műszaki, mérnöki képzésekről, és volt, akit az angol szak érdekelt. Jelenleg ketten tanulnak itt, és rajtuk kívül tízen jelentkeztek – tudtuk meg Pál Józseftől. Az SZTE nemzetközi és közkapcsolati rektorhelyettese elmondta: más, ha a szegedi egyetemet Kazahsztán, Szaúd-Arábia, Kína vagy India felé szeretnék megmutatni, mint hogyha a hagyományos európai kultúrákkal való kapcsolatokat keresik. Az egyetem számára döntően fontos tényező, hogy mennyire tudja megnyerni a nem európai országok érdeklődését is, hogyan tud velük tudományos-kutatói együttműködéseket kialakítani, hiszen sok esetben gazdag országokról van szó. Az itteni intellektuális erő találkozva a külső, jobb finanszírozási lehetőségekkel kitűnő eredményekre vezethet. Nagy igény mutatkozik az említett országokban arra, hogy a szakmai ismereteket a világszínvonalú Szegedi Tudományegyetemen sajátíthassák el. Ezt több országban, így például Kazahsztánban is állami ösztöndíjjal támogatják. – A diplomáciai csatornák kihasználásával hatékonyan lehet üzemeltetni azt a rendszert, amely hosszú távú előnyöket jelent a Szegedi Tudományegyetemnek és azoknak az országoknak is, ahonnan ezek a hallgatók érkeznek – húzta alá a rektorhelyettes, akitől megtudtuk: a keletről érkező hallgatók fogadására TÁMOP-os pályázatból egy új központ létrehozását is tervezi az egyetem.

 

Kazah_nagykovet_galeria
Kihirdették a kazah esszépályázat eredményét - GALÉRIA


A Szegedi Tudományegyetem folyamatosan építi keleti kapcsolatait. Ezt erősíti a Konfuciusz Intézet, a hét elején járt Szegeden egy négytagú szaúd-arábiai delegáció, a közelmúltban oktatási és szakmai cserékről írt alá együttműködési szándéknyilatkozatot Indiában az SZTE, de négy kazah egyetemmel is együttműködési megállapodást kötött az universitas.

 

Bobkó Anna

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

SZTEmagazin

2017. december 06.

kiemelt_Dux_Laszlo

Biológia, kémia és fizika tantárgyból, valamint a Nobel-díjas rektor életéből, munkásságából áll össze évről évre az egyre népszerűbb SZTE Szent-Györgyi Tanulmányi Verseny kérdéssora. A zsűri elnökével, prof. Dr. Dux László tanszékvezető egyetemi tanárral a Szent-Györgyi-örökségről és a középiskolások versenyéről beszélgettünk.

SZTEtelevízió

2017. szeptember 13.

kiemelt_tanevnyito2017

Olyan jelentős fejlesztések előtt áll az SZTE, amelyekkel nemzetközi rangú kutatóegyetemmé válik – jelentette ki a rektor, igazolta példákkal a kormányt képviselő igazságügyi miniszter. A Szegedi Tudományegyetem 2017-2018-as tanévet nyitó ünnepségéről készült rövid videó itt megtekinthető.

Eseménynaptár

Eseménynaptár RSS

Rendezvénynaptár *

 • december 18.
  10:00 - 14:30
  A Paál Zoltán díj átadása. A Katalízis Munkabizottság elnökének megválasztása. Sápi András (SZTE Alkalmazott és Környezeti Kémiai Tanszék) – Tervezett Katalízis: Nano- és in-situ technológiákkal a nagy aktivitás és szelektivitás felé. Havasi Viktor (SZTE Alkalmazott és Környezeti Kémiai Tanszék, PhD munka bemutató) – Ritkaföldfémekkel dópolt stroncium-aluminátok hasznosítása a fotokatalízisben. Ádám Adél (SZTE Szerves Kémiai Tanszék) – Nikkel nanorészecskék előállítása, jellemzése és felhasználása katalizátorként SZTE Alkalmazott és Környezeti Kémiai Tanszék). Varga Gábor (SZTE Szerves Kémiai Tanszék) – Átmenetifém-aminosav komplex-CaAl-réteges kettős hidroxid kompozitok készítése, szerkezetvizsgálatuk és katalitikus alkalmazásaik. Mészáros Rebeka, Ötvös Sándor Balázs, Varga Gábor, Kocsis Marianna, Pálinkó István, Fülöp Ferenc (SZTE Gyógyszerkémiai Intézet) – Hatékony heterogén ezüst katalizátor fejlesztése terminális alkinek közvetlen nitrillé alakításához. Gyulavári Tamás Zsolt (SZTE Alkalmazott és Környezeti Kémiai Tanszék) – Látható fénnyel gerjeszthető titán-dioxidok előállítása és jellemzése. Musza Katalin (SZTE Szerves Kémiai Tanszék) – Cu/Cu2O nanorészecskék szintézise, jellemzése és katalitikus aktivitásuk egy kapcsolási reakcióban. Tungler Antal (MTA Energiatudományi Kutatóközpont) – Gyógyszeripari szennyvizek ártalmatlanítása és hasznosítása.
 • december 19.
  10:00 - 16:47
  Az MTA Elektrokémiai Munkabizottság tudományos ülésének programja: Janáky Csaba (SZTE) – Új eredmények és kutatási irányok a szegedi fotoelektrokémiában. Kormányos Attila (SZTE) – Vezető polimer alapú összetett elektródok fotoelektrokémiája. Samu Gergely Ferenc (SZTE) – Optikailag aktív perovszkit elektródok vizsgálata. Kovács Noémi (ELTE) – Titánötvözetek elektrokémiai stabilitásának vizsgálata kettős potenciodinamikus vezérlést alkalmazó módszerekkel. Szekeres Krisztina Júlia (ELTE) – Vezető polimerfilm elektródok elektrokémiai és morfológiai vizsgálata. Pap Sándor József (MTA Energiakutató) – Réz(II)-peptid komplexek tervezése O2 elektrokatalitikus termeléséhez. Péter László (MTA Wigner) – Cirkónium elektrolitikus hidrogénezése. Tóth Péter Sándor (SZTE) – Grafén és egyéb kétdimenziós nanoszerkezetek (foto)elektrokémiai vizsgálata. Pajkossy Tamás (MTA TTK) – Egyebek. A rendezvény szervezője: SZAB Kémiai Szakbizottság Fizikai Kémiai és Anyagtudományi Munkabizottság.
 • december 19.
  15:00 - 17:00
  SZAB Orvostudományi Szakbizottság Sprottudományi Munkabizottság.
 • *
  december 19.
  17:00 - 18:30
  Mikszáth Kálmántól kezdve Wass Alberten át Oravecz Imréig több író, illetve számos tanulmány tudós szerzője is foglalkozik az amerikai kontinensen diaszpórában élő magyarok helyzetével. Újszászi Ilona újságíró, az SZTE közkapcsolati koordinátora legújabb riportkönyvében családtörténetekkel válaszol a kérdésre: Hogyan lettek ők „amerikai magyarok”? A fotókkal, számokkal, tényekkel illusztrált könyvbemutatón szó esik az amerikai bevándorlási hullámok különbözőségeiről és tanulságairól, ami segítheti a napjainkban Európát érintő migrációs válság értelmezését is.