SZTE Info

Kihirdették a kazah esszépályázat eredményét

Nurbakh Rustemov, a Kazah Köztársaság nagykövete látogatást tett a Szegedi Tudományegyetemen.

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

kazah nagykövet– A kétoldalú kapcsolat továbbfejlesztése a célunk – hangsúlyozta a június 5-én a Szegedi Tudományegyetemen tett látogatásán Nurbakh Rustemov. A Kazah Köztársaság nagykövete értékelte a Kazah Köztársaság Nagykövetsége, valamint a Szegedi Tudományegyetem közös irodalmi pályázatának az eredményét. A hallgatók a modern Kazahsztán és a főváros történelméről írhattak esszét. A felhívásra 8 pályamű érkezett, melyek közül Göncöl Csabáét találták a legjobbnak. A pályázat célja többek között a magyar és a kazah hallgatók közötti kommunikáció feltételeinek megteremtése volt.

 

Minden évben meghirdetik

Az SZTE Rektori Hivatalban szervezett ünnepségen Csernus Sándor, az SZTE BTK dékánja hangsúlyozta: a kar számára rendkívül fontos a kazah kapcsolat, és a továbbiakban is mindent megtesznek ennek erősítésért. Oktatókat és hallgatókat is küldenek ki, valamint onnan is szívesen fogadnak. Ivanics Mária, az SZTE BTK Összehasonlító Kultúratudományi Intézet
Altajisztika Tanszék tanszékvezető egyetemi tanára elmondta: nagyon nehéz volt a döntés, hiszen a pályázatra csupa kiváló pályamű érkezett. Azoknak sem kell elszomorodniuk, akik idén nem részesültek díjazásban, hiszen az ünnepségen a nagykövet bejelentette: évről évre szeretnék újra meghirdetni a pályázatot.

 

A pályázat és a látogatás megszervezésében is nagy szerepe volt Mukusheva Raushangul kazah lektornak, akitől megtudtuk: az SZTE-n jelenleg 15 diák tanul kazahul. Bíznak benne, hogy ez a szám évről évre gyarapszik majd.

 

Megállapodás négy kazah egyetemmel

kazah nagykövet 02– Egyre több kazah diák is érdeklődik az SZTE iránt. Tájékozódtak a műszaki, mérnöki képzésekről, és volt, akit az angol szak érdekelt. Jelenleg ketten tanulnak itt, és rajtuk kívül tízen jelentkeztek – tudtuk meg Pál Józseftől. Az SZTE nemzetközi és közkapcsolati rektorhelyettese elmondta: más, ha a szegedi egyetemet Kazahsztán, Szaúd-Arábia, Kína vagy India felé szeretnék megmutatni, mint hogyha a hagyományos európai kultúrákkal való kapcsolatokat keresik. Az egyetem számára döntően fontos tényező, hogy mennyire tudja megnyerni a nem európai országok érdeklődését is, hogyan tud velük tudományos-kutatói együttműködéseket kialakítani, hiszen sok esetben gazdag országokról van szó. Az itteni intellektuális erő találkozva a külső, jobb finanszírozási lehetőségekkel kitűnő eredményekre vezethet. Nagy igény mutatkozik az említett országokban arra, hogy a szakmai ismereteket a világszínvonalú Szegedi Tudományegyetemen sajátíthassák el. Ezt több országban, így például Kazahsztánban is állami ösztöndíjjal támogatják. – A diplomáciai csatornák kihasználásával hatékonyan lehet üzemeltetni azt a rendszert, amely hosszú távú előnyöket jelent a Szegedi Tudományegyetemnek és azoknak az országoknak is, ahonnan ezek a hallgatók érkeznek – húzta alá a rektorhelyettes, akitől megtudtuk: a keletről érkező hallgatók fogadására TÁMOP-os pályázatból egy új központ létrehozását is tervezi az egyetem.

 

Kazah_nagykovet_galeria
Kihirdették a kazah esszépályázat eredményét - GALÉRIA


A Szegedi Tudományegyetem folyamatosan építi keleti kapcsolatait. Ezt erősíti a Konfuciusz Intézet, a hét elején járt Szegeden egy négytagú szaúd-arábiai delegáció, a közelmúltban oktatási és szakmai cserékről írt alá együttműködési szándéknyilatkozatot Indiában az SZTE, de négy kazah egyetemmel is együttműködési megállapodást kötött az universitas.

 

Bobkó Anna

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

SZTEmagazin

2018. március 08.
Kiemelt_GTB

Nők a Tudományban Kiválósági Díjas lett Gazdag-Tóth Boglárka. Az SZTE TTIK Informatikai Intézet Számítógépes Optimalizálás Tanszékén dolgozó, szakmabeli férjével együtt három gyermeket nevelő édesanyával arról is beszélgettünk, melyik a kedvenc algoritmusa.

SZTEtelevízió

2017. szeptember 13.

kiemelt_tanevnyito2017

Olyan jelentős fejlesztések előtt áll az SZTE, amelyekkel nemzetközi rangú kutatóegyetemmé válik – jelentette ki a rektor, igazolta példákkal a kormányt képviselő igazságügyi miniszter. A Szegedi Tudományegyetem 2017-2018-as tanévet nyitó ünnepségéről készült rövid videó itt megtekinthető.

Eseménynaptár

Eseménynaptár RSS

Rendezvénynaptár *

 • március 23.
  10:00 - 12:30
  Prof. Dr. Borbás Anikó (DE GYTK Gyógyszerészi Kémiai Tanszék) Gyökös tioladdíciók telítetlen szénhidrátokon címmel és Prof. Dr. Herczegh Pál (DE GYTK Gyógyszerészi Kémiai Tanszék) előadása A teikoplanin származékoktól a triciklánókig: a közelmúlt terméséből címmel a SZAB Gyógyszerésztudományi Szakbizottság Gyógyszerkémiai és Gyógyszeranalitikai Munkabizottság, valamint az SZTE Gyógyszerkémiai Intézet programja.
 • március 24. 10:00 - 25. 15:00
  Az Ifjú Pszichológusok és Neveléstudományi Kutatók Országos Konferenciája, az IPSZILON Konferencia fő témája: az ifjúságszociológia és ifjúságpszichológia. A plenáris előadásokon Dr. Jancsák Csaba (SZTE JGYPK) az ifjúságkutatás legújabb hazai és nemzetközi eredményeit ismerteti; Prof. Dr. Pikó Bettina (SZTE ÁOK) arra a kérdésre válaszol, hogy Mitől boldogok a fiatalok?
 • március 26.
  14:00 - 15:00
 • március 27.
  17:00 - 18:30
  A TIT Szabadegyetem Földrajz Tagozat előadója: Dr. Karancsi Zoltán PhD, tanszékvezető egyetemi docens (SZTE JGYPK). Az északi sarkkörön túlra télen leginkább az északi fényt keresők kelnek útra. Az előadó arra a kérdésre is válaszol, hogy mit lehet még észak Norvégiában ilyenkor csinálni turistaként.
 • március 27.
  18:00 - 19:30
  Az SZTE Mentor(h)áló Pedagógiai esték című nagyszabású sorozatának vendége dr. Farkas Eszter PhD, egyetemi docens, a Szegedi Tudományegyetem Általános Orvostudományi Karán működő Orvosi Fizikai és Orvosi Informatikai Intézet L’Oreal-UNESCO díjjal kitüntetett agyikeringés-kutatója. Olyan kérdésekre keresi a választ, mint például: vajon mitől függ idegrendszerünk egészséges öregedése? Milyen körülmények ronthatják kilátásainkat? További információ: http://www.jgypk.hu/mentorhalo/ujabb-tudomanyos-ismeretterjeszto-csemege-az-oregedo-agy/