SZTE Info

Könyvhéten a szegedi egyetem

Közel 120 program, ezek közül minden második így vagy úgy, de kötődik a Szegedi Tudományegyetemhez. Ezt a 84. Ünnepi Könyvhét és a 12. Gyermekkönyvnapok szegedi programjai egyik jellemzőjeként mutatja be az SZTE Médiacentrum tudósításfolyama.

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

Az olvasás gyönyörűségének népszerűsítése az egyik célja a 84. Ünnepi Könyvhétnek, és a 12. Gyermekkönyvnapoknak. A hungaricumnak számító programhoz idén először külön szolgáltatásokkal is csatlakozik a Szegedi Tudományegyetem Szegedi Egyetemi Kiadó, illetve az SZTE Médiacentruma: a reflektorfényt a tudomány szülőhelyeire és mestereire irányítva.

 

Felfedezések

Szent-Györgyi Albert, a szegedi egyetem Nobel-díjas professzora egykori dolgozószobájába, könyvtárába kukkanthatnak be az érdeklődők az idei könyvhéten.

Kinyílnak 2013. június 7-én (pénteken) 18:00 órától, a Szegedi Tudományegyetem Dóm tér 8. szám alatti lépcsőházának, előadótermének, dolgozószobájának és könyvtárának ajtajai. A C-vitamint Szegeden felfedező tudós sokoldalúságát villantja föl Pál József irodalomtörténész professzor, aki bemutatja a „szépíró” Szent-Györgyi Albertet, miközben ízelítőt ad a Szegedi Egyetemi Kiadó készülő Szent-Györgyi kötetéből. Az esten – Balogh Ramóna, az SZTE Médiacentrum gyakornoka tolmácsolásában – elhangzanak Szent-Györgyi Albert Psalmus Humanus versének sorai.

 

A mű mellett a szerző is középpontba kerül a könyvhéten. A érdeklődő olvasók most megismerhetik „a” könyv „szülőit” és gondozóit, a szegedi egyetemen működő kiadói műhelyeket.

 

Műhelybeszélgetések

Bemutatkoznak – a könyvhetek történetében most először – a Szegedi Tudományegyetemen működő kiadói műhelyek. A könyvhét centrumában, a Dugonics téren, az SZTE Szegedi Egyetemi Kiadó (SZEK) sátránál június 6-10. között minden nap 17 órától nyilvános interjúkon ismerkedhetnek meg szerzőkkel és szerkesztőkkel az olvasók.

Június 6. (csütörtök),

17:00 óra, Dugonics tér, SZEK-sátor: Az SZTE kiadói tevékenységéről, a tudományos publikációk természetéről, a tudományos ismeretközlés küldetéséről Pál József irodalomtörténésszel, az SZTE nemzetközi és közkapcsolati rektorhelyettesével Újszászi Ilona újságíró, a SZEK vezetője beszélget.

Június 7. (péntek),

17:00 óra, Dugonics tér, SZEK-sátor: szakkönyvek népszerűségéről és időtállóságáról, a Pólay Alapítvány kiadványairól Balogh Elemér jogtörténészt Újszászi Ilona kérdezi.

Június 8. (szombat),

17:00, Dugonics tér, SZEK-sátor: a szülőhelynek szóló üzenetről, a vulkánok és a vulkán-köny szépségeiről és hasznáról, GeoLitera sorozatról Pál-Molnár Elemér geológussal Újszászi Ilona beszélget.

17:30 óra, Dugonics tér, SZEK-sátor: a tanár és tanítvány publikációs kapcsolatáról, a tudományos műhelyek termékenyítő erejéről, a Belvedere Meridionale Kiadóról Jancsák Csaba kiadóvezetőt és Kiss Gábor Ferenc főszerkesztőt Újszászi Ilona kérdezi.

Június 9. (vasárnap),

17:00, Dugonics tér, SZEK-sátor: Benyik György teológussal a JATEPress gondozásában megjelent kötetéről Lang János beszélget – például a hívő és gondolkodó emberek olvasmányairól.

Június 10. (hétfő),

17:00, Dugonics tér, SZEK-sátor: Cserjés Katalin irodalomtörténésszel (JATEPress) Váraljai Anna beszélget – többek között az irodalom tanításáról és a műelemzés lehetőségeiről.

17:30, Dugonics tér, SZEK-sátor: Pitrik József menedzserigazgatót (Juhász Gyula Felsőoktatási Kiadó) Újszászi Ilona kérdezi.

18:00, Vitéz utca 28., Nyugi kert - kultúrkocsma: Szenes Márta szociálpszichológus Odú vagy kelepce? című új könyvét mutatja be – Újszászi Ilona kérdései nyomán – arra keresve a választ: kik vagyunk, mit akarunk az élettől és mi a szerepünk a világban?

 

Más szerzők és a többi egyetemi kiadói műhely könyveibe is belelapozhatnak a SZEK sátránál, sőt: ezeket meg is vehetik a SZEK – Juhász Gyula Felsőoktatási Kiadó standján.

 

Gyönyörűségek

„Az olvasás egyik titka, hogy az ember úgy érezheti, egyetlen könyvbe belefér a világ” – írja Darvasi László az idei könyvhét szegedi programjait csokorba kötő füzet egyik tételmondataként. A Szív Ernőként is ismert szerző egy azok közül a könyvheti szereplők közül, akik életének része a szegedi egyetem: Darvasi itt diplomázott.

Az idei könyvhét szerzői, beszélgetőtársai, szervezői, tudósítói több mint kétharmadának alma matere vagy munkahelye a Tisza-parti universitas.

 

Az olvasás gyönyörűsége mellett az írás szépségeiről és a szerkesztés örömeiről is szó esik – például:

június 6-án a Dugonics téren 17 órakor, mikor a regényíró Hász Róbert szerkesztővel Bene Zoltán szerző-szerkesztő beszélget, vagy 18:30-kor, mikor Temesi Ferenc írót Bátyi Zoltán újságíróként is kérdezi;

június 7-én 17 órakor a Dugonics téren, mikor a szegedi és egyetemi szerzőket is megjelentető vajdasági zEtna Kiadót az íróként és egyetemi oktatóként egyaránt ismert Szilasi László mutatja be;

június 8-án 18:30-kor a Dugonics téren, mikor a Tandori-kötetről a szerző Tóth Ákossal az „egyetemi oktatótárs” Orcsik Roland beszélget;

június 9-én 16:30 órakor a Dugonicson, mikor a szociológusból lett színpadi szerző Závada Pált az újságíró és egyetemi oktató Balog József kérdezi, majd 18:30-tól folytatja a könyvkiadással is foglalkozó író, egykor a Szegedi Egyetemben publikáló Podmaniczky Szilárd faggatásával;

június 10-én, a Móra Múzeum dísztermében, ahol Fári Irén és Simoncsics János helytörténeti csemegéket ígérő könyvbemutatóját tartják.

És így tovább…

 

Ezekről és más – nemcsak a szegedi egyetemhez köthető – könyv heti érdekességekről is beszámolnak, tudósítanak az SZTE Médiacentrum gyakornokai és munkatársa – június 6. és 10. között szinte percről percre az universitas www.u-szeged.hu honlapján.


SZTEinfo

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

SZTEmagazin

2017. december 06.

kiemelt_Dux_Laszlo

Biológia, kémia és fizika tantárgyból, valamint a Nobel-díjas rektor életéből, munkásságából áll össze évről évre az egyre népszerűbb SZTE Szent-Györgyi Tanulmányi Verseny kérdéssora. A zsűri elnökével, prof. Dr. Dux László tanszékvezető egyetemi tanárral a Szent-Györgyi-örökségről és a középiskolások versenyéről beszélgettünk.

SZTEtelevízió

2017. szeptember 13.

kiemelt_tanevnyito2017

Olyan jelentős fejlesztések előtt áll az SZTE, amelyekkel nemzetközi rangú kutatóegyetemmé válik – jelentette ki a rektor, igazolta példákkal a kormányt képviselő igazságügyi miniszter. A Szegedi Tudományegyetem 2017-2018-as tanévet nyitó ünnepségéről készült rövid videó itt megtekinthető.

Eseménynaptár

Eseménynaptár RSS

Rendezvénynaptár *

 • január 2. 08:00 - 31. 19:00
  Az SZTE Klebelsberg Könyvtár rendezvénye a Prof. Dr. Németh András (SZTE ÁOK) emlékére rendezett tárlat. További információ az SZTE Hírportálján: http://www.u-szeged.hu/sztehirek/2017-november/kiallitas-dr-nemeth
 • január 18. 10:00 - 20. 17:00
 • *
  január 18. 18:00 - február 18. 19:00
  A Magyar Kultúra napja alkalmából nyílik meg Árnyas Koppány festőművész tárlata. A fiatal alkotó a Szegedi Tudományegyetemen képi ábrázolás szakkal párhuzamosan végezte el a Tanító szakot, felsőfokú tanulmányait 2012-ben zárta. Börtönbe zárt perspektíva című tárlatát Pataki Ferenc festőművész ajánlja az érdeklődők figyelmébe. A tárlatnyitón közreműködik hegedűjátékával Dudás Virág Ervin, az SZTE Zeneművészeti Kar hallgatója.
 • január 18. 18:00 - március 16. 18:00
  A Szegedi Tudományegyetem Juhász Gyula Pedagógusképző Kar oktatói, művésztanárai közül a Temesvári Nyugati Egyetem Képzőművészet és Design Karán vizuális művészeti doktori fokozatot szerző Sinkó János, Kovács Keve, Molnár Sándor és ifj. Holler László képzőművészek tárlata. A kiállítás kúrátora a nagyváradi Körösvidéke Múzeum igazgatója, prof. univ. dr. Aurel Chiriac, aki a fent említett képzőművészek doktori képzésének témavezetője volt. A TEMESVÁR 7.X.4. címet viselő kiállításon ( a 7 doktoranduszból 4 állít ki most) többek között linómetszetek, installációk, tempera és olajfestmények, kollázsok,üvegfestéssel készült alkotások láthatók. Az alkotók által elmondottakból, íme egy gondolat: "A végcél, ami felé törekszünk hasonlít a földhöz: ugyanis az élő anyag számtalan rétegének szintéziséról van szó. Az igazi érzékiség akkor születik meg, amikor a festő felfedezi, hogy a fa suhogása és a víz kérge testvérek, a kavicsok és a saját arckép ikerképek, és ebben az áldott pillanatban a világ lassan-lassan összeáll, a művész pedig azt látja, hogy a látvány zuhatagok hátteréből kimagaslanak azok nagy és lényeges jelek, melyek egyformán képviselik az ember és a világegyetem valóságát..."
 • január 21.
  10:00 - 14:00