SZTE Info

Könyvhéten a szegedi egyetem

Közel 120 program, ezek közül minden második így vagy úgy, de kötődik a Szegedi Tudományegyetemhez. Ezt a 84. Ünnepi Könyvhét és a 12. Gyermekkönyvnapok szegedi programjai egyik jellemzőjeként mutatja be az SZTE Médiacentrum tudósításfolyama.

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

Az olvasás gyönyörűségének népszerűsítése az egyik célja a 84. Ünnepi Könyvhétnek, és a 12. Gyermekkönyvnapoknak. A hungaricumnak számító programhoz idén először külön szolgáltatásokkal is csatlakozik a Szegedi Tudományegyetem Szegedi Egyetemi Kiadó, illetve az SZTE Médiacentruma: a reflektorfényt a tudomány szülőhelyeire és mestereire irányítva.

 

Felfedezések

Szent-Györgyi Albert, a szegedi egyetem Nobel-díjas professzora egykori dolgozószobájába, könyvtárába kukkanthatnak be az érdeklődők az idei könyvhéten.

Kinyílnak 2013. június 7-én (pénteken) 18:00 órától, a Szegedi Tudományegyetem Dóm tér 8. szám alatti lépcsőházának, előadótermének, dolgozószobájának és könyvtárának ajtajai. A C-vitamint Szegeden felfedező tudós sokoldalúságát villantja föl Pál József irodalomtörténész professzor, aki bemutatja a „szépíró” Szent-Györgyi Albertet, miközben ízelítőt ad a Szegedi Egyetemi Kiadó készülő Szent-Györgyi kötetéből. Az esten – Balogh Ramóna, az SZTE Médiacentrum gyakornoka tolmácsolásában – elhangzanak Szent-Györgyi Albert Psalmus Humanus versének sorai.

 

A mű mellett a szerző is középpontba kerül a könyvhéten. A érdeklődő olvasók most megismerhetik „a” könyv „szülőit” és gondozóit, a szegedi egyetemen működő kiadói műhelyeket.

 

Műhelybeszélgetések

Bemutatkoznak – a könyvhetek történetében most először – a Szegedi Tudományegyetemen működő kiadói műhelyek. A könyvhét centrumában, a Dugonics téren, az SZTE Szegedi Egyetemi Kiadó (SZEK) sátránál június 6-10. között minden nap 17 órától nyilvános interjúkon ismerkedhetnek meg szerzőkkel és szerkesztőkkel az olvasók.

Június 6. (csütörtök),

17:00 óra, Dugonics tér, SZEK-sátor: Az SZTE kiadói tevékenységéről, a tudományos publikációk természetéről, a tudományos ismeretközlés küldetéséről Pál József irodalomtörténésszel, az SZTE nemzetközi és közkapcsolati rektorhelyettesével Újszászi Ilona újságíró, a SZEK vezetője beszélget.

Június 7. (péntek),

17:00 óra, Dugonics tér, SZEK-sátor: szakkönyvek népszerűségéről és időtállóságáról, a Pólay Alapítvány kiadványairól Balogh Elemér jogtörténészt Újszászi Ilona kérdezi.

Június 8. (szombat),

17:00, Dugonics tér, SZEK-sátor: a szülőhelynek szóló üzenetről, a vulkánok és a vulkán-köny szépségeiről és hasznáról, GeoLitera sorozatról Pál-Molnár Elemér geológussal Újszászi Ilona beszélget.

17:30 óra, Dugonics tér, SZEK-sátor: a tanár és tanítvány publikációs kapcsolatáról, a tudományos műhelyek termékenyítő erejéről, a Belvedere Meridionale Kiadóról Jancsák Csaba kiadóvezetőt és Kiss Gábor Ferenc főszerkesztőt Újszászi Ilona kérdezi.

Június 9. (vasárnap),

17:00, Dugonics tér, SZEK-sátor: Benyik György teológussal a JATEPress gondozásában megjelent kötetéről Lang János beszélget – például a hívő és gondolkodó emberek olvasmányairól.

Június 10. (hétfő),

17:00, Dugonics tér, SZEK-sátor: Cserjés Katalin irodalomtörténésszel (JATEPress) Váraljai Anna beszélget – többek között az irodalom tanításáról és a műelemzés lehetőségeiről.

17:30, Dugonics tér, SZEK-sátor: Pitrik József menedzserigazgatót (Juhász Gyula Felsőoktatási Kiadó) Újszászi Ilona kérdezi.

18:00, Vitéz utca 28., Nyugi kert - kultúrkocsma: Szenes Márta szociálpszichológus Odú vagy kelepce? című új könyvét mutatja be – Újszászi Ilona kérdései nyomán – arra keresve a választ: kik vagyunk, mit akarunk az élettől és mi a szerepünk a világban?

 

Más szerzők és a többi egyetemi kiadói műhely könyveibe is belelapozhatnak a SZEK sátránál, sőt: ezeket meg is vehetik a SZEK – Juhász Gyula Felsőoktatási Kiadó standján.

 

Gyönyörűségek

„Az olvasás egyik titka, hogy az ember úgy érezheti, egyetlen könyvbe belefér a világ” – írja Darvasi László az idei könyvhét szegedi programjait csokorba kötő füzet egyik tételmondataként. A Szív Ernőként is ismert szerző egy azok közül a könyvheti szereplők közül, akik életének része a szegedi egyetem: Darvasi itt diplomázott.

Az idei könyvhét szerzői, beszélgetőtársai, szervezői, tudósítói több mint kétharmadának alma matere vagy munkahelye a Tisza-parti universitas.

 

Az olvasás gyönyörűsége mellett az írás szépségeiről és a szerkesztés örömeiről is szó esik – például:

június 6-án a Dugonics téren 17 órakor, mikor a regényíró Hász Róbert szerkesztővel Bene Zoltán szerző-szerkesztő beszélget, vagy 18:30-kor, mikor Temesi Ferenc írót Bátyi Zoltán újságíróként is kérdezi;

június 7-én 17 órakor a Dugonics téren, mikor a szegedi és egyetemi szerzőket is megjelentető vajdasági zEtna Kiadót az íróként és egyetemi oktatóként egyaránt ismert Szilasi László mutatja be;

június 8-án 18:30-kor a Dugonics téren, mikor a Tandori-kötetről a szerző Tóth Ákossal az „egyetemi oktatótárs” Orcsik Roland beszélget;

június 9-én 16:30 órakor a Dugonicson, mikor a szociológusból lett színpadi szerző Závada Pált az újságíró és egyetemi oktató Balog József kérdezi, majd 18:30-tól folytatja a könyvkiadással is foglalkozó író, egykor a Szegedi Egyetemben publikáló Podmaniczky Szilárd faggatásával;

június 10-én, a Móra Múzeum dísztermében, ahol Fári Irén és Simoncsics János helytörténeti csemegéket ígérő könyvbemutatóját tartják.

És így tovább…

 

Ezekről és más – nemcsak a szegedi egyetemhez köthető – könyv heti érdekességekről is beszámolnak, tudósítanak az SZTE Médiacentrum gyakornokai és munkatársa – június 6. és 10. között szinte percről percre az universitas www.u-szeged.hu honlapján.


SZTEinfo

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

SZTEmagazin

2017. október 03.

Kiemelt_Antalicz_B

Első díjat nyert az Országos Tudományos Diákköri Konferencián, és egyedül épített a lézerfényt mérni képes szenzort. Felsőfokon beszél németül, angolul olvas szakcikkeket, miközben kínaiul tanul. A kollégiumában segíti az önképzőkör munkáját, s emellett egy új kutatási projekthez számítógépes szoftvert ír. Ő Antalicz Balázs, a Szegedi Tudományegyetem MSc-képzéses fizika szakos hallgatója, akitől leckét kaptunk lendületből és szakmai elhivatottságból.

SZTEtelevízió

2017. szeptember 13.

kiemelt_tanevnyito2017

Olyan jelentős fejlesztések előtt áll az SZTE, amelyekkel nemzetközi rangú kutatóegyetemmé válik – jelentette ki a rektor, igazolta példákkal a kormányt képviselő igazságügyi miniszter. A Szegedi Tudományegyetem 2017-2018-as tanévet nyitó ünnepségéről készült rövid videó itt megtekinthető.

Eseménynaptár

Eseménynaptár RSS

Rendezvénynaptár *

 • október 6. 08:00 - december 20. 08:00
  A szegedi szecessziós épületeket szokatlan szemszögbôl mutatja meg a tárlat. Az épületekre jellemzô szecessziós részleteket láthatjuk viszont fotókon. Olyan perspektívából, madártávlatból, ahogy az utca embere nem láthatja ôket. A kiállítás megtekinthetô december 20-ig.
 • október 7. 14:00 - november 10. 08:00
  A Magyar Alkotómûvészek Országos Egyesületével karöltve, szalonjelleggel a MAOE teljes képzômûvészeti tagságát megszólaltató tárlatot mutat be a REÖK. Ennek a kiállításnak a korábbi években különbözô, nagyhírû intézmények, mint például a szentendrei MûvészetMalom adott helyet. Az eddigi évek tapasztalatai alapján a szegedi kiállítóházba is 6-800 mûvész alkotását várjuk. A kiállítás megtekinthetô november 10-ig. Belépôjegy 500 Ft.
 • október 9. 15:00 - november 10. 20:00
  A fényképeket a szerző Juhász Antalnak az 1960-as évek óta végzett néprajzi terepmunkáin készítette. Az idő tájt a tanyai emberek a gazdasági, társadalmi változások időszakát élték. Évtizedek múltán látjuk, hogy a felvételek többnyire egy még paraszti életformában élt nemzedék hétköznapi munkáját, ünnepeit dokumentálják.
 • október 13. 17:00 - december 31. 18:00
  Gyenes Kálmán a Délmagyarország fotósaként hosszú éveken keresztül örökítette meg nemcsak Szeged, hanem Csongrád megye mindennapjait is, emellett számtalan felvételt készített szeretett Erdélyérôl is. A tárlaton a nem régen elhunyt fotómûvész alkotásaiból mutatunk be egy olyan válogatást, melyen megjelennek a sportversenyek izgalmai, a rendszerváltás legendás pillanatai vagy éppen Tarján panelépületeinek szépségei is. A kiállítás megtekinthetô december 31-ig, naponta 10.00–18.00 óráig.
 • október 17. 16:00 - november 17. 20:00
  Az 1956-ra, a szegedi egyetemen megalakult MEFESZ-re emlékező kiállítást az SZTE Klebelsberg Könyvtár szervezi.