SZTE Info

Másodszor csatlakozott a Magyar Műszaki Értelmiség Napjához az SZTE

Pneumobil csodajárgányok mellett az intelligens mintaotthont bemutató túra is várta a VII. Magyar Műszaki Értelmiség Napjára az érdeklődőket a Szent-Györgyi Albert Agórában. Az egész napos programsorozaton minden korosztály megtalálhatta a számára legérdekesebbet.

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

A díjnyertes járgányok is képviseltették magukat

SZS20130612_muszaki_ertelmiseg_napja_004Hetedik alkalommal rendezték meg országszerte a Magyar Műszaki Értelmiség Napját, melyhez a Szegedi Tudományegyetem tavaly után másodszor csatlakozott. Az universitas színes programokat kínált a terület iránt érdeklődőknek a Szent-Györgyi Albert Agóra tudományos részében. Bemutatkoztak az SZTE Mérnöki Karának pneumobiljai, melyeket a kíváncsiak egy-két kör erejéig ki is próbálhattak az intézmény utcafront felüli udvarában. Az itt felsorakoztatott, sűrített levegővel hajtott, saját tervezésű gépeket mind a kar hallgatói tervezték és készítették Péter Szabó István, az SZTE Mérnöki Kar adjunktusának koordinálásával. A korábbi nemzetközi versenyeken futott járgányok mellett a két legújabbat, a kék színű DIFF-AIR Szegedet és a narancssárga Pepp-Airt is megcsodálhatták a penumobilok szerelmesei. Varga Norbert, a kar harmadéves műszaki menedzser szakos hallgatója azt állítja, egy-egy megmérettetés alkalmával nem is annyira a győzelem és a kupa, mint inkább a közös munka és a gyakorlatba átültetett tudás adja a legértékesebb nyereményt. – A verseny ugródeszka arra, hogy bele tudjunk kóstolni az igazi szakmába – mondta a hallgató.

 

A jövő az otthonok ajtóin kopogtat

SZS20130612_muszaki_ertelmiseg_napja_010A Szegedi Tudományegyetem Informatóriuma energiatakarékos, környezetbarát és minden szempontból modern otthonná változtatta az Agóra második emeletét. A kiállított fürdőszobán, nappalin és konyhán túl a legmodernebb technológiával felszerelt konferenciatermet is körbejárhatták azok, akik egy lépéssel közelebb akarnak kerülni a hétköznapokban hasznosítható újdonságokhoz. Környezettudatosság, minimalisztika és kényelem. Ezekkel a jelzőkkel aposztrofálhatjuk az intelligens mintaotthont. Papp Zoltán, az Informatórium munkatársa minden kiállított bútort és technikai eszközt működés közben is megismertetett a látogatókkal. Bár elmondása szerint akadnak még beszerzésre váró kellékek, mint a hűtő és a teljes hálószobai felszerelés, az itt látottak tökéletesen tükrözik egy 21. századi ház szükségleteit. Okostelefonnal szabályozható ablakredőnyök, villanyfény és fűtés, valamint a rezonanciás technológiával működő „öntisztító” sütő, ami belső memóriájában még recepteket is tárol, már bárki számára elérhető.

A háztartási felszerelések mellett ugyancsak az Agórában található még az a háromrészes „óriásprojektor”, melyet csak az ország néhány városában használnak. A falon megjelenő három kivetítő képét egy speciális szoftver illeszti össze, így sokkal nagyobb, élesebb és gazdagabb képet nyújthatnak a nézőknek. A technológiát már egyetemi előadások alkalmával is hasznosították, legutóbb pedig az egyetem ugyan itt rendezte a K+F menedzsment konferenciáját.

 

Muszaki_ertelmiseg_napja
Műszaki Értelmiség Napja az SZTE-n - GALÉRIA


Vakáció

Az SZTE Informatórium nyáron egészen július 30-ig várja a vakációzó gyerekeket, az egészséges életmód praktikáira kíváncsi anyukákat és kismamákat, valamint az informatikával közelebbről megismerkedni kívánó időseket is. Részletes programfüzettel az Informatórium honlapján találkozhatnak.

 

Gaál Bernadett
fotó: Szuda Sándor

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

SZTEmagazin

2017. december 06.

kiemelt_Dux_Laszlo

Biológia, kémia és fizika tantárgyból, valamint a Nobel-díjas rektor életéből, munkásságából áll össze évről évre az egyre népszerűbb SZTE Szent-Györgyi Tanulmányi Verseny kérdéssora. A zsűri elnökével, prof. Dr. Dux László tanszékvezető egyetemi tanárral a Szent-Györgyi-örökségről és a középiskolások versenyéről beszélgettünk.

SZTEtelevízió

2017. szeptember 13.

kiemelt_tanevnyito2017

Olyan jelentős fejlesztések előtt áll az SZTE, amelyekkel nemzetközi rangú kutatóegyetemmé válik – jelentette ki a rektor, igazolta példákkal a kormányt képviselő igazságügyi miniszter. A Szegedi Tudományegyetem 2017-2018-as tanévet nyitó ünnepségéről készült rövid videó itt megtekinthető.

Eseménynaptár

Eseménynaptár RSS

Rendezvénynaptár *

 • január 2. 08:00 - 31. 19:00
  Az SZTE Klebelsberg Könyvtár rendezvénye a Prof. Dr. Németh András (SZTE ÁOK) emlékére rendezett tárlat. További információ az SZTE Hírportálján: http://www.u-szeged.hu/sztehirek/2017-november/kiallitas-dr-nemeth
 • január 18. 10:00 - 20. 17:00
 • január 18. 10:00 - 19. 18:00
  A Szegedi Tudományegyetem Informatikai Tanszékcsoportja tizennegyedik alkalommal rendezi meg a Magyar Számítógépes Nyelvészeti Konferenciát. A konferencia a nyelvtechnológia területén végzett kutatások és eredményeik ismertetésének ad otthont. Fõ célja az elvégzett vagy folyamatban lévõ kutatások és fejlesztések legaktuálisabb eredményeinek bemutatása, de lehetõség nyílik hallgatói projektek, ill. a nyelvtechnológia ipari alkalmazásainak ismertetésére is. További információ: http://rgai.inf.u-szeged.hu/index.php?lang=hu&page=mszny2018
 • *
  január 18. 18:00 - február 18. 19:00
  A Magyar Kultúra napja alkalmából nyílik meg Árnyas Koppány festőművész tárlata. A fiatal alkotó a Szegedi Tudományegyetemen képi ábrázolás szakkal párhuzamosan végezte el a Tanító szakot, felsőfokú tanulmányait 2012-ben zárta. Börtönbe zárt perspektíva című tárlatát Pataki Ferenc festőművész ajánlja az érdeklődők figyelmébe. A tárlatnyitón közreműködik hegedűjátékával Dudás Virág Ervin, az SZTE Zeneművészeti Kar hallgatója.
 • január 21.
  10:00 - 14:00