SZTE Info

Másodszor csatlakozott a Magyar Műszaki Értelmiség Napjához az SZTE

Pneumobil csodajárgányok mellett az intelligens mintaotthont bemutató túra is várta a VII. Magyar Műszaki Értelmiség Napjára az érdeklődőket a Szent-Györgyi Albert Agórában. Az egész napos programsorozaton minden korosztály megtalálhatta a számára legérdekesebbet.

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

A díjnyertes járgányok is képviseltették magukat

SZS20130612_muszaki_ertelmiseg_napja_004Hetedik alkalommal rendezték meg országszerte a Magyar Műszaki Értelmiség Napját, melyhez a Szegedi Tudományegyetem tavaly után másodszor csatlakozott. Az universitas színes programokat kínált a terület iránt érdeklődőknek a Szent-Györgyi Albert Agóra tudományos részében. Bemutatkoztak az SZTE Mérnöki Karának pneumobiljai, melyeket a kíváncsiak egy-két kör erejéig ki is próbálhattak az intézmény utcafront felüli udvarában. Az itt felsorakoztatott, sűrített levegővel hajtott, saját tervezésű gépeket mind a kar hallgatói tervezték és készítették Péter Szabó István, az SZTE Mérnöki Kar adjunktusának koordinálásával. A korábbi nemzetközi versenyeken futott járgányok mellett a két legújabbat, a kék színű DIFF-AIR Szegedet és a narancssárga Pepp-Airt is megcsodálhatták a penumobilok szerelmesei. Varga Norbert, a kar harmadéves műszaki menedzser szakos hallgatója azt állítja, egy-egy megmérettetés alkalmával nem is annyira a győzelem és a kupa, mint inkább a közös munka és a gyakorlatba átültetett tudás adja a legértékesebb nyereményt. – A verseny ugródeszka arra, hogy bele tudjunk kóstolni az igazi szakmába – mondta a hallgató.

 

A jövő az otthonok ajtóin kopogtat

SZS20130612_muszaki_ertelmiseg_napja_010A Szegedi Tudományegyetem Informatóriuma energiatakarékos, környezetbarát és minden szempontból modern otthonná változtatta az Agóra második emeletét. A kiállított fürdőszobán, nappalin és konyhán túl a legmodernebb technológiával felszerelt konferenciatermet is körbejárhatták azok, akik egy lépéssel közelebb akarnak kerülni a hétköznapokban hasznosítható újdonságokhoz. Környezettudatosság, minimalisztika és kényelem. Ezekkel a jelzőkkel aposztrofálhatjuk az intelligens mintaotthont. Papp Zoltán, az Informatórium munkatársa minden kiállított bútort és technikai eszközt működés közben is megismertetett a látogatókkal. Bár elmondása szerint akadnak még beszerzésre váró kellékek, mint a hűtő és a teljes hálószobai felszerelés, az itt látottak tökéletesen tükrözik egy 21. századi ház szükségleteit. Okostelefonnal szabályozható ablakredőnyök, villanyfény és fűtés, valamint a rezonanciás technológiával működő „öntisztító” sütő, ami belső memóriájában még recepteket is tárol, már bárki számára elérhető.

A háztartási felszerelések mellett ugyancsak az Agórában található még az a háromrészes „óriásprojektor”, melyet csak az ország néhány városában használnak. A falon megjelenő három kivetítő képét egy speciális szoftver illeszti össze, így sokkal nagyobb, élesebb és gazdagabb képet nyújthatnak a nézőknek. A technológiát már egyetemi előadások alkalmával is hasznosították, legutóbb pedig az egyetem ugyan itt rendezte a K+F menedzsment konferenciáját.

 

Muszaki_ertelmiseg_napja
Műszaki Értelmiség Napja az SZTE-n - GALÉRIA


Vakáció

Az SZTE Informatórium nyáron egészen július 30-ig várja a vakációzó gyerekeket, az egészséges életmód praktikáira kíváncsi anyukákat és kismamákat, valamint az informatikával közelebbről megismerkedni kívánó időseket is. Részletes programfüzettel az Informatórium honlapján találkozhatnak.

 

Gaál Bernadett
fotó: Szuda Sándor

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

SZTEmagazin

2018. április 04.

IMG_7581

Gergely Árpád László, az SZTE TTIK Fizikai Intézetének egyetemi tanára kétszer is találkozott Stephen Hawkinggal, akinek a munkásságáról összefoglaló cikket írt egy csillagászati lapban. A közelmúltban elhunyt világhírű brit elméleti fizikus által kidolgozott feketelyuk-termodinamikát a szegedi kutató is felhasználja vizsgálataiban.

SZTEtelevízió

2017. szeptember 13.

kiemelt_tanevnyito2017

Olyan jelentős fejlesztések előtt áll az SZTE, amelyekkel nemzetközi rangú kutatóegyetemmé válik – jelentette ki a rektor, igazolta példákkal a kormányt képviselő igazságügyi miniszter. A Szegedi Tudományegyetem 2017-2018-as tanévet nyitó ünnepségéről készült rövid videó itt megtekinthető.

Eseménynaptár

Eseménynaptár RSS

Rendezvénynaptár *

 • április 18. 16:00 - május 31. 19:00
  Megnyitja: Dr. Bíró István dékán
  A kiállítók: Dr. Gyeviki János, Dr. Kertész Szabolcs, Dr. Krisch Judit, Dr. Lendvai Edina, Dr. Pintér Gáborné, Baló Tünde, Szilágyi Krisztina, Varga Zoltán, Dr. Veréb Gábor, Prof. Dr. Véha Antal
  A Lépcső Galériában 2012 januárja óta rendszeresen rendeznek fotókiállításokat ismert fotóművészek, hallgatók és dolgozók fotóiból.
  Megtekinthető május 31-ig, hétköznap 08.00–19.00, szombaton 08.00–15.00 óráig.
 • április 23.
  08:00 - 10:00
  Az Ókortörténeti Tanszék előadása
 • április 23. 09:00 - 29. 21:00
  A fennállásának huszadik jubileumi évét ünneplő énekversenyt az EMMI támogatásával a HAZÁM, HAZÁM TE MINDENEM Művészeti és Oktatási Alapítvány és a Szegedi Tudományegyetem Zeneművészeti Kara rendezi. A verseny győztesei 2018. ÁPRILIS 29-ÉN, VASÁRNAP ESTE DÍJKIOSZTÓ GÁLAHANGVERSENYen vehetik át díjaikat a Szegedi Nemzeti Színház színpadán. A díjazott énekestehetségeket ezúttal is a Szegedi Szimfonikus Zenekar kíséri, Gyüdi Sándor karmester, a Szegedi Nemzeti Színház főigazgatója vezényletével. A versenyre három kategóriában várjuk a tehetséges énekeseket. A versenyfelhívásról bővebben a http://www.simandysingingcompetition.hu/versenyfelhivas oldalon lehet tájékozódni.
 • április 23.
  09:30 - 13:00
 • április 23. 11:00 - 28. 14:00
  Témakör: az olasz vokális kamarazene a reneszánsztól a 20. századig