SZTE Info

Másodszor csatlakozott a Magyar Műszaki Értelmiség Napjához az SZTE

Pneumobil csodajárgányok mellett az intelligens mintaotthont bemutató túra is várta a VII. Magyar Műszaki Értelmiség Napjára az érdeklődőket a Szent-Györgyi Albert Agórában. Az egész napos programsorozaton minden korosztály megtalálhatta a számára legérdekesebbet.

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

A díjnyertes járgányok is képviseltették magukat

SZS20130612_muszaki_ertelmiseg_napja_004Hetedik alkalommal rendezték meg országszerte a Magyar Műszaki Értelmiség Napját, melyhez a Szegedi Tudományegyetem tavaly után másodszor csatlakozott. Az universitas színes programokat kínált a terület iránt érdeklődőknek a Szent-Györgyi Albert Agóra tudományos részében. Bemutatkoztak az SZTE Mérnöki Karának pneumobiljai, melyeket a kíváncsiak egy-két kör erejéig ki is próbálhattak az intézmény utcafront felüli udvarában. Az itt felsorakoztatott, sűrített levegővel hajtott, saját tervezésű gépeket mind a kar hallgatói tervezték és készítették Péter Szabó István, az SZTE Mérnöki Kar adjunktusának koordinálásával. A korábbi nemzetközi versenyeken futott járgányok mellett a két legújabbat, a kék színű DIFF-AIR Szegedet és a narancssárga Pepp-Airt is megcsodálhatták a penumobilok szerelmesei. Varga Norbert, a kar harmadéves műszaki menedzser szakos hallgatója azt állítja, egy-egy megmérettetés alkalmával nem is annyira a győzelem és a kupa, mint inkább a közös munka és a gyakorlatba átültetett tudás adja a legértékesebb nyereményt. – A verseny ugródeszka arra, hogy bele tudjunk kóstolni az igazi szakmába – mondta a hallgató.

 

A jövő az otthonok ajtóin kopogtat

SZS20130612_muszaki_ertelmiseg_napja_010A Szegedi Tudományegyetem Informatóriuma energiatakarékos, környezetbarát és minden szempontból modern otthonná változtatta az Agóra második emeletét. A kiállított fürdőszobán, nappalin és konyhán túl a legmodernebb technológiával felszerelt konferenciatermet is körbejárhatták azok, akik egy lépéssel közelebb akarnak kerülni a hétköznapokban hasznosítható újdonságokhoz. Környezettudatosság, minimalisztika és kényelem. Ezekkel a jelzőkkel aposztrofálhatjuk az intelligens mintaotthont. Papp Zoltán, az Informatórium munkatársa minden kiállított bútort és technikai eszközt működés közben is megismertetett a látogatókkal. Bár elmondása szerint akadnak még beszerzésre váró kellékek, mint a hűtő és a teljes hálószobai felszerelés, az itt látottak tökéletesen tükrözik egy 21. századi ház szükségleteit. Okostelefonnal szabályozható ablakredőnyök, villanyfény és fűtés, valamint a rezonanciás technológiával működő „öntisztító” sütő, ami belső memóriájában még recepteket is tárol, már bárki számára elérhető.

A háztartási felszerelések mellett ugyancsak az Agórában található még az a háromrészes „óriásprojektor”, melyet csak az ország néhány városában használnak. A falon megjelenő három kivetítő képét egy speciális szoftver illeszti össze, így sokkal nagyobb, élesebb és gazdagabb képet nyújthatnak a nézőknek. A technológiát már egyetemi előadások alkalmával is hasznosították, legutóbb pedig az egyetem ugyan itt rendezte a K+F menedzsment konferenciáját.

 

Muszaki_ertelmiseg_napja
Műszaki Értelmiség Napja az SZTE-n - GALÉRIA


Vakáció

Az SZTE Informatórium nyáron egészen július 30-ig várja a vakációzó gyerekeket, az egészséges életmód praktikáira kíváncsi anyukákat és kismamákat, valamint az informatikával közelebbről megismerkedni kívánó időseket is. Részletes programfüzettel az Informatórium honlapján találkozhatnak.

 

Gaál Bernadett
fotó: Szuda Sándor

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

SZTEmagazin

2017. október 03.

Kiemelt_Antalicz_B

Első díjat nyert az Országos Tudományos Diákköri Konferencián, és egyedül épített a lézerfényt mérni képes szenzort. Felsőfokon beszél németül, angolul olvas szakcikkeket, miközben kínaiul tanul. A kollégiumában segíti az önképzőkör munkáját, s emellett egy új kutatási projekthez számítógépes szoftvert ír. Ő Antalicz Balázs, a Szegedi Tudományegyetem MSc-képzéses fizika szakos hallgatója, akitől leckét kaptunk lendületből és szakmai elhivatottságból.

SZTEtelevízió

2017. szeptember 13.

kiemelt_tanevnyito2017

Olyan jelentős fejlesztések előtt áll az SZTE, amelyekkel nemzetközi rangú kutatóegyetemmé válik – jelentette ki a rektor, igazolta példákkal a kormányt képviselő igazságügyi miniszter. A Szegedi Tudományegyetem 2017-2018-as tanévet nyitó ünnepségéről készült rövid videó itt megtekinthető.

Eseménynaptár

Eseménynaptár RSS

Rendezvénynaptár *

 • október 6. 08:00 - december 20. 08:00
  A szegedi szecessziós épületeket szokatlan szemszögbôl mutatja meg a tárlat. Az épületekre jellemzô szecessziós részleteket láthatjuk viszont fotókon. Olyan perspektívából, madártávlatból, ahogy az utca embere nem láthatja ôket. A kiállítás megtekinthetô december 20-ig.
 • október 7. 14:00 - november 10. 08:00
  A Magyar Alkotómûvészek Országos Egyesületével karöltve, szalonjelleggel a MAOE teljes képzômûvészeti tagságát megszólaltató tárlatot mutat be a REÖK. Ennek a kiállításnak a korábbi években különbözô, nagyhírû intézmények, mint például a szentendrei MûvészetMalom adott helyet. Az eddigi évek tapasztalatai alapján a szegedi kiállítóházba is 6-800 mûvész alkotását várjuk. A kiállítás megtekinthetô november 10-ig. Belépôjegy 500 Ft.
 • október 9. 15:00 - november 10. 20:00
  A fényképeket a szerző Juhász Antalnak az 1960-as évek óta végzett néprajzi terepmunkáin készítette. Az idő tájt a tanyai emberek a gazdasági, társadalmi változások időszakát élték. Évtizedek múltán látjuk, hogy a felvételek többnyire egy még paraszti életformában élt nemzedék hétköznapi munkáját, ünnepeit dokumentálják.
 • október 13. 17:00 - december 31. 18:00
  Gyenes Kálmán a Délmagyarország fotósaként hosszú éveken keresztül örökítette meg nemcsak Szeged, hanem Csongrád megye mindennapjait is, emellett számtalan felvételt készített szeretett Erdélyérôl is. A tárlaton a nem régen elhunyt fotómûvész alkotásaiból mutatunk be egy olyan válogatást, melyen megjelennek a sportversenyek izgalmai, a rendszerváltás legendás pillanatai vagy éppen Tarján panelépületeinek szépségei is. A kiállítás megtekinthetô december 31-ig, naponta 10.00–18.00 óráig.
 • október 17. 16:00 - november 17. 20:00
  Az 1956-ra, a szegedi egyetemen megalakult MEFESZ-re emlékező kiállítást az SZTE Klebelsberg Könyvtár szervezi.