SZTE Info

„Öreg diákként” látogatott az SZTE gyakorló gimnáziumába a kabinetfőnök

Iskolánk Európa - rendhagyó tanórán vehettek részt az SZTE Ságvári Endre Gyakorló Gimnázium tanulói. Az intézmény az egykori diákját, Novák Katalint, az Emberi Erőforrások Minisztériuma kabinetfőnökét látta vendégül.

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

A Külügyminisztérium - külföldi mintát alapul véve - öt évvel ezelőtt indítottja útjára az Iskolánk Európa című projektjét. Ennek lényege, hogy a középiskolás diákok olyan volt iskolatársaikkal találkozhatnak, akik jelenleg diplomata, vagy külügyminiszteri tisztségben dolgoznak. A program célja az, hogy az öregdiákok kötetlen formában tapasztalatokat adjanak át életpályájuk egy-egy részletéből, valamint közelebb hozzák egymáshoz az intézmény tanulóit. A projekt sikeresnek bizonyult, eddig több mint nyolcvan középiskolában szerveztek rendhagyó bemutatkozó órát.

 

SZS20130605_novak_katalin_a_sagvariban_008Iskolánk Európa

„Vendégünk hazajött a Ságváriba” – így üdvözölte Dobi János, az egyetem gyakorló gimnáziumának igazgatója Novák Katalint és bemutatta a 11. évfolyamos középiskolai osztálynak a vendéget. A kabinetfőnök asszony különös érzésként nyilatkozott arról, hogy néhány évvel ezelőtt még maga ült a vele szemben lévő padok egyikében, ma pedig ő az, aki a katedrán állva oktat.

„A tapasztalatok érdekesek lehetnek, életszerűvé teszik az iskolában tanultakat” – utalt külügyi diplomataként és kabinet tagként szerzett élményeire. Mesélt az Európai Unióhoz való csatlakozást megelőző időkről, valamint a 2011. januártól júliusig tartó magyar EU-elnökségi időszakról, amikor is Magyarország első alkalommal töltötte be az Európai Unió Tanácsának soros elnöki tisztségét. Eddigi pályafutása egyik kiemelt időszakának tekinti ezt a hat hónapot.. Az itt szerzett személyes tapasztalatokból tudott meríteni és mesélni a diákoknak arról, hogyan is épül fel, milyen intézményei vannak az Európai Uniónak, valamint, hogy milyen folyamatok mentén lesz egy javaslatból irányelv vagy rendelet. Hallhattak néhány érdekességet a háttérmunkásokról is. Például azokról a szinkrontolmácsokról, akik a miniszteri tanácsüléseken kooprodukcióban döbbenetes gyorsasággal fordítanak, mégis pontosan visszaadnak minden elhangzott információt.

 

SZS20130605_novak_katalin_a_sagvariban_003

Uniós karrierek

Az osztályból többen is a felől érdeklődtek, milyen végzettség és nyelvi követelmények szükségesek ahhoz, hogy valaki hasonló karrierbe kezdhessen. Novák Katalin többek meglepetésére elárulta: nincs előírt szükséges végzettség ahhoz, hogy valaki ilyen feladatkörben dolgozhasson, viszont több nyelvet is magas szinten ismernie kell és írásbeli, majd szóbeli részekből álló komoly versenynyelvvizsgát kell tennie..

A tanóra keretébe foglalt bemutató és bemutatkozó előadást követően a www.u-szeged.hu arról kérdezte Novák Katalint, milyennek látja a Szegedi Tudományegyetemen végzett hallgatók elhelyezkedési esélyeit diplomáciai területen, valamint, hogy miért tartja fontosnak jobban megismertetni a diákokkal az uniót.


A felsőoktatás minősége

„Nem az a fontos, hogy Budapesten, vagy vidéken végez-e a hallgató. Az adott képzőhely minőségétől nagyban függ az elhelyezkedési esély. Fontos, hogy olyan felsőoktatási intézményeink legyenek, amelyek nemzetközi szinteken is elismertek. A Szegedi Tudományegyetem ilyen intézmény” – válaszolta az universitas munkaerő-piaci megítélésére. „Fontos, hogy a diákoknak természetes legyen, hogy uniós tagállam vagyunk, valamint tudják, hogy mit ad ez az országnak, tudják, hogy nekik is van szavuk a folyamatok alakítása során. Mint közismeret, tisztában kell lenniük az unió működésével, de elsősorban ismerniük kellene Magyarország saját közjogi berendezkedését és intézményrendszerét. E tekintetben sajnos nem állunk túl jól” – összegezte Novák Katalin.


Szöveg: Gaál Bernadett, fotó: Szuda Sándor


Sagvari_Novak_Katalin_rendhagyo_oraja
Novák Katalin rendhagyó órája a Ságváriban - GALÉRIA

 

Gaál Bernadett

fotók: Szuda Sándor

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

SZTEmagazin

2017. december 06.

kiemelt_Dux_Laszlo

Biológia, kémia és fizika tantárgyból, valamint a Nobel-díjas rektor életéből, munkásságából áll össze évről évre az egyre népszerűbb SZTE Szent-Györgyi Tanulmányi Verseny kérdéssora. A zsűri elnökével, prof. Dr. Dux László tanszékvezető egyetemi tanárral a Szent-Györgyi-örökségről és a középiskolások versenyéről beszélgettünk.

SZTEtelevízió

2017. szeptember 13.

kiemelt_tanevnyito2017

Olyan jelentős fejlesztések előtt áll az SZTE, amelyekkel nemzetközi rangú kutatóegyetemmé válik – jelentette ki a rektor, igazolta példákkal a kormányt képviselő igazságügyi miniszter. A Szegedi Tudományegyetem 2017-2018-as tanévet nyitó ünnepségéről készült rövid videó itt megtekinthető.

Eseménynaptár

Eseménynaptár RSS

Rendezvénynaptár *

 • december 18.
  10:00 - 14:30
  A Paál Zoltán díj átadása. A Katalízis Munkabizottság elnökének megválasztása. Sápi András (SZTE Alkalmazott és Környezeti Kémiai Tanszék) – Tervezett Katalízis: Nano- és in-situ technológiákkal a nagy aktivitás és szelektivitás felé. Havasi Viktor (SZTE Alkalmazott és Környezeti Kémiai Tanszék, PhD munka bemutató) – Ritkaföldfémekkel dópolt stroncium-aluminátok hasznosítása a fotokatalízisben. Ádám Adél (SZTE Szerves Kémiai Tanszék) – Nikkel nanorészecskék előállítása, jellemzése és felhasználása katalizátorként SZTE Alkalmazott és Környezeti Kémiai Tanszék). Varga Gábor (SZTE Szerves Kémiai Tanszék) – Átmenetifém-aminosav komplex-CaAl-réteges kettős hidroxid kompozitok készítése, szerkezetvizsgálatuk és katalitikus alkalmazásaik. Mészáros Rebeka, Ötvös Sándor Balázs, Varga Gábor, Kocsis Marianna, Pálinkó István, Fülöp Ferenc (SZTE Gyógyszerkémiai Intézet) – Hatékony heterogén ezüst katalizátor fejlesztése terminális alkinek közvetlen nitrillé alakításához. Gyulavári Tamás Zsolt (SZTE Alkalmazott és Környezeti Kémiai Tanszék) – Látható fénnyel gerjeszthető titán-dioxidok előállítása és jellemzése. Musza Katalin (SZTE Szerves Kémiai Tanszék) – Cu/Cu2O nanorészecskék szintézise, jellemzése és katalitikus aktivitásuk egy kapcsolási reakcióban. Tungler Antal (MTA Energiatudományi Kutatóközpont) – Gyógyszeripari szennyvizek ártalmatlanítása és hasznosítása.
 • december 19.
  10:00 - 16:47
  Az MTA Elektrokémiai Munkabizottság tudományos ülésének programja: Janáky Csaba (SZTE) – Új eredmények és kutatási irányok a szegedi fotoelektrokémiában. Kormányos Attila (SZTE) – Vezető polimer alapú összetett elektródok fotoelektrokémiája. Samu Gergely Ferenc (SZTE) – Optikailag aktív perovszkit elektródok vizsgálata. Kovács Noémi (ELTE) – Titánötvözetek elektrokémiai stabilitásának vizsgálata kettős potenciodinamikus vezérlést alkalmazó módszerekkel. Szekeres Krisztina Júlia (ELTE) – Vezető polimerfilm elektródok elektrokémiai és morfológiai vizsgálata. Pap Sándor József (MTA Energiakutató) – Réz(II)-peptid komplexek tervezése O2 elektrokatalitikus termeléséhez. Péter László (MTA Wigner) – Cirkónium elektrolitikus hidrogénezése. Tóth Péter Sándor (SZTE) – Grafén és egyéb kétdimenziós nanoszerkezetek (foto)elektrokémiai vizsgálata. Pajkossy Tamás (MTA TTK) – Egyebek. A rendezvény szervezője: SZAB Kémiai Szakbizottság Fizikai Kémiai és Anyagtudományi Munkabizottság.
 • december 19.
  15:00 - 17:00
  SZAB Orvostudományi Szakbizottság Sprottudományi Munkabizottság.
 • *
  december 19.
  17:00 - 18:30
  Mikszáth Kálmántól kezdve Wass Alberten át Oravecz Imréig több író, illetve számos tanulmány tudós szerzője is foglalkozik az amerikai kontinensen diaszpórában élő magyarok helyzetével. Újszászi Ilona újságíró, az SZTE közkapcsolati koordinátora legújabb riportkönyvében családtörténetekkel válaszol a kérdésre: Hogyan lettek ők „amerikai magyarok”? A fotókkal, számokkal, tényekkel illusztrált könyvbemutatón szó esik az amerikai bevándorlási hullámok különbözőségeiről és tanulságairól, ami segítheti a napjainkban Európát érintő migrációs válság értelmezését is.