SZTE Info

„Öreg diákként” látogatott az SZTE gyakorló gimnáziumába a kabinetfőnök

Iskolánk Európa - rendhagyó tanórán vehettek részt az SZTE Ságvári Endre Gyakorló Gimnázium tanulói. Az intézmény az egykori diákját, Novák Katalint, az Emberi Erőforrások Minisztériuma kabinetfőnökét látta vendégül.

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

A Külügyminisztérium - külföldi mintát alapul véve - öt évvel ezelőtt indítottja útjára az Iskolánk Európa című projektjét. Ennek lényege, hogy a középiskolás diákok olyan volt iskolatársaikkal találkozhatnak, akik jelenleg diplomata, vagy külügyminiszteri tisztségben dolgoznak. A program célja az, hogy az öregdiákok kötetlen formában tapasztalatokat adjanak át életpályájuk egy-egy részletéből, valamint közelebb hozzák egymáshoz az intézmény tanulóit. A projekt sikeresnek bizonyult, eddig több mint nyolcvan középiskolában szerveztek rendhagyó bemutatkozó órát.

 

SZS20130605_novak_katalin_a_sagvariban_008Iskolánk Európa

„Vendégünk hazajött a Ságváriba” – így üdvözölte Dobi János, az egyetem gyakorló gimnáziumának igazgatója Novák Katalint és bemutatta a 11. évfolyamos középiskolai osztálynak a vendéget. A kabinetfőnök asszony különös érzésként nyilatkozott arról, hogy néhány évvel ezelőtt még maga ült a vele szemben lévő padok egyikében, ma pedig ő az, aki a katedrán állva oktat.

„A tapasztalatok érdekesek lehetnek, életszerűvé teszik az iskolában tanultakat” – utalt külügyi diplomataként és kabinet tagként szerzett élményeire. Mesélt az Európai Unióhoz való csatlakozást megelőző időkről, valamint a 2011. januártól júliusig tartó magyar EU-elnökségi időszakról, amikor is Magyarország első alkalommal töltötte be az Európai Unió Tanácsának soros elnöki tisztségét. Eddigi pályafutása egyik kiemelt időszakának tekinti ezt a hat hónapot.. Az itt szerzett személyes tapasztalatokból tudott meríteni és mesélni a diákoknak arról, hogyan is épül fel, milyen intézményei vannak az Európai Uniónak, valamint, hogy milyen folyamatok mentén lesz egy javaslatból irányelv vagy rendelet. Hallhattak néhány érdekességet a háttérmunkásokról is. Például azokról a szinkrontolmácsokról, akik a miniszteri tanácsüléseken kooprodukcióban döbbenetes gyorsasággal fordítanak, mégis pontosan visszaadnak minden elhangzott információt.

 

SZS20130605_novak_katalin_a_sagvariban_003

Uniós karrierek

Az osztályból többen is a felől érdeklődtek, milyen végzettség és nyelvi követelmények szükségesek ahhoz, hogy valaki hasonló karrierbe kezdhessen. Novák Katalin többek meglepetésére elárulta: nincs előírt szükséges végzettség ahhoz, hogy valaki ilyen feladatkörben dolgozhasson, viszont több nyelvet is magas szinten ismernie kell és írásbeli, majd szóbeli részekből álló komoly versenynyelvvizsgát kell tennie..

A tanóra keretébe foglalt bemutató és bemutatkozó előadást követően a www.u-szeged.hu arról kérdezte Novák Katalint, milyennek látja a Szegedi Tudományegyetemen végzett hallgatók elhelyezkedési esélyeit diplomáciai területen, valamint, hogy miért tartja fontosnak jobban megismertetni a diákokkal az uniót.


A felsőoktatás minősége

„Nem az a fontos, hogy Budapesten, vagy vidéken végez-e a hallgató. Az adott képzőhely minőségétől nagyban függ az elhelyezkedési esély. Fontos, hogy olyan felsőoktatási intézményeink legyenek, amelyek nemzetközi szinteken is elismertek. A Szegedi Tudományegyetem ilyen intézmény” – válaszolta az universitas munkaerő-piaci megítélésére. „Fontos, hogy a diákoknak természetes legyen, hogy uniós tagállam vagyunk, valamint tudják, hogy mit ad ez az országnak, tudják, hogy nekik is van szavuk a folyamatok alakítása során. Mint közismeret, tisztában kell lenniük az unió működésével, de elsősorban ismerniük kellene Magyarország saját közjogi berendezkedését és intézményrendszerét. E tekintetben sajnos nem állunk túl jól” – összegezte Novák Katalin.


Szöveg: Gaál Bernadett, fotó: Szuda Sándor


Sagvari_Novak_Katalin_rendhagyo_oraja
Novák Katalin rendhagyó órája a Ságváriban - GALÉRIA

 

Gaál Bernadett

fotók: Szuda Sándor

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

SZTEmagazin

2018. március 08.
Kiemelt_GTB

Nők a Tudományban Kiválósági Díjas lett Gazdag-Tóth Boglárka. Az SZTE TTIK Informatikai Intézet Számítógépes Optimalizálás Tanszékén dolgozó, szakmabeli férjével együtt három gyermeket nevelő édesanyával arról is beszélgettünk, melyik a kedvenc algoritmusa.

SZTEtelevízió

2017. szeptember 13.

kiemelt_tanevnyito2017

Olyan jelentős fejlesztések előtt áll az SZTE, amelyekkel nemzetközi rangú kutatóegyetemmé válik – jelentette ki a rektor, igazolta példákkal a kormányt képviselő igazságügyi miniszter. A Szegedi Tudományegyetem 2017-2018-as tanévet nyitó ünnepségéről készült rövid videó itt megtekinthető.

Eseménynaptár

Eseménynaptár RSS

Rendezvénynaptár *

 • március 24. 10:00 - 25. 15:00
  Az Ifjú Pszichológusok és Neveléstudományi Kutatók Országos Konferenciája, az IPSZILON Konferencia fő témája: az ifjúságszociológia és ifjúságpszichológia. A plenáris előadásokon Dr. Jancsák Csaba (SZTE JGYPK) az ifjúságkutatás legújabb hazai és nemzetközi eredményeit ismerteti; Prof. Dr. Pikó Bettina (SZTE ÁOK) arra a kérdésre válaszol, hogy Mitől boldogok a fiatalok?
 • március 26.
  14:00 - 15:00
 • március 27.
  17:00 - 18:30
  A TIT Szabadegyetem Földrajz Tagozat előadója: Dr. Karancsi Zoltán PhD, tanszékvezető egyetemi docens (SZTE JGYPK). Az északi sarkkörön túlra télen leginkább az északi fényt keresők kelnek útra. Az előadó arra a kérdésre is válaszol, hogy mit lehet még észak Norvégiában ilyenkor csinálni turistaként.
 • március 27.
  18:00 - 19:30
  Az SZTE Mentor(h)áló Pedagógiai esték című nagyszabású sorozatának vendége dr. Farkas Eszter PhD, egyetemi docens, a Szegedi Tudományegyetem Általános Orvostudományi Karán működő Orvosi Fizikai és Orvosi Informatikai Intézet L’Oreal-UNESCO díjjal kitüntetett agyikeringés-kutatója. Olyan kérdésekre keresi a választ, mint például: vajon mitől függ idegrendszerünk egészséges öregedése? Milyen körülmények ronthatják kilátásainkat? További információ: http://www.jgypk.hu/mentorhalo/ujabb-tudomanyos-ismeretterjeszto-csemege-az-oregedo-agy/
 • március 28.
  13:00 - 16:00
  A magyarországi új kutatási infrastruktúrák bemutatkozásán részt vesz a Szentágothai János Kutatóközpont; a Felsőoktatási és Ipari Együttműködési Központ; a Hungarian Center of Excellence for Molecular Medicine (HCEMM). Meghívott vendégek: az intézmények igazgatói - Prof. Helyes Zsuzsanna (SZKK), Prof. Kacskovics Imre (FIEK) és Prof. Bíró Tamás (HCEMM). A program szakmai támogatója a MTA Szegedi Területi Bizottságának Immunológiai Munkabizottsága.