SZTE Info

sanghaji_kiemelt

Sanghaji felsőoktatási intézmények mutatkoztak be a TIK-ben

A következő esztendők során bővülhet a hallgatói csereprogram rendszere Magyarország és Kína, Sanghaj és Szeged között.

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

23 sanghaji egyetem, főiskola és 5 középiskola mutatkozott be június 10-én a Szegedi Tudományegyetemen. Az exkluzív kiállításnak a József Attila Tanulmányi és Információs Központ adott otthont. A „2013 Education Fair Sanghai China” című kiállítást Magyarországon először Szegeden rendezték meg annak érdekében, hogy tovább erősödjön a kulturális és oktatási együttműködés Magyarország és Kína között. A szervezők szeretnék megkönnyíteni és előmozdítani a hallgatócseréket is a két ország között.

 

sanghaj kiallitas 01A kiállítók között Kína legjelentősebb egyetemeivel találkozhattak az érdeklődők, így például a Fudan Egyetemmel (90. a QS nemzetközi ranglistán) és a Jiaotong Egyetemmel (125. helyezett ugyanezen felmérésben). A Sanghaji Nemzetközi Egyetem (az SZTE partneregyeteme) is képviseltette magát. Az érdeklődők megismerhették a Kelet-Kína Tudomány és Technológia Egyetem, a Sanghaji Tudomány és Technológia Egyetem, a Sanghaji Sport Egyetem, a Kelet-Kína Politikatudományi és Jogi Egyetem képzési rendszerét, de bemutatkozott mások mellett a Sanghaji Színiakadémia, a Sanghaji Hagyományos Kínai Gyógyászat Egyetem, a Sanghaji Óceánkutató Egyetem, illetve a Sanghaji Tengerészeti Egyetem is.

 

A kínai küldöttséget délelőtt Botka László, Szeged polgármestere köszöntötte a városházán, majd ezt követte a háromórás oktatási-képzési kiállítás a TIK-ben. A delegációt Xue Mingyang, a sanghaji oktatási, tudományos, kulturális és egészségügyi bizottság elnöke vezette, s jelen volt Li Xinhua, a Kínai Népköztársaság magyarországi nagykövetségének oktatási felelőse is. A programon részt vett Szabó Gábor, a Szegedi Tudományegyetem rektora, valamint a fővédnök, Ujhelyi István, az Országgyűlés alelnöke, a Konfuciusz Intézet Tanácsadó Testületének elnöke.

 

Ujhelyi István kijelentette: a modern Kínát a legjobban Sanghajon keresztül lehet megismerni. Az Országgyűlés alelnöke égi jelnek nyilvánította a TIK bejárata fölött ücsörgő erdei baglyot abban a tekintetben, hogy „a sors akarja Szeged és Sanghaj oktatási együttműködését”. Örömtelinek nevezte, hogy a Szegedi Tudományegyetem vezetése maximálisan támogatja a kínai nyitást, nem véletlenül nyílt meg itt Magyarország második Konfuciusz Intézete, oktatnak kínai nyelvet az SZTE-n, továbbá helyi általános- és középiskolákban, s alakított ki számos fakultás, képzés szoros sanghaji kapcsolatokat.

 

sanghaj kiallitas 02Li Xinhua, a kínai nagykövetség oktatási felelőse szerint a felsőoktatási kooperáció terén is esélyt teremt, hogy a magyar kormány stratégiaként fogalmazta meg a Kelet felé fordulást, melynek egyik kiemelt célországa éppen Kína. A következő időszakban ennek szellemében dinamikus fejlődés valósulhat meg az oktatási együttműködésben a két fél között, egyebek mellett kiterjedtebbé válhatnak a különböző csereprogramok. Elárulta: a kínai vezetés szorgalmazza, hogy egyre több külföldi diák menjen tanulni az ázsiai országba, például Sanghajba, ezt akár teljes képzési ösztöndíjakkal is támogatják. Természetesen a fordított irányra is odafigyelnek: csak Magyarországra száz kínai hallgatót terveznek küldeni állami ösztöndíjjal a következő évben.

 

A Szegedi Tudományegyetem rektora vezető nyugati egyetemek képviselőivel folytatott beszélgetéseinek tanulságaként említette: ma már arról is megismerkszik egy kiemelkedő felsőoktatási intézmény, hogy élénk kínai kapcsolatokkal rendelkezik. Szabó Gábor elmondta, két évvel ezelőtt Sanghajban több egyetemen is járt, ennek a látogatásnak is köszönhetően érkeztek onnan diákok a szegedi jogi karra. Megemlítette, a 23 millió lakosú Sanghaj önmagában nagy lehetőségeket kínál, például a szegedi ELI-beruházás kapcsán nem érdektelen, hogy az ottani optikai és finommechanikai intézet a lézerfizika egyik fellegvárának számít. – A jövőbeni fejlődés egyik fontos pillérét jelentik a kínai kapcsolatok – szögezte le az SZTE szempontjából is, hozzáfűzve: bízik a Tisza-parti universitas és a sanghaji felsőoktatási intézmények közötti hallgatói, oktatói csereprogram megerősödésében.

 

Sanghaji_egyetemek_galeria
Sanghaji felsőoktatási intézmények mutatkoztak be a TIK-ben - GALÉRIA

Xue Mingyang bizottsági elnök Sanghaj oktatási rendszerét tárta az érdeklődők elé színes prezentáció formájában. Megtudtuk, a város 66 felsőoktatási intézményében – melyek egy része a világelitbe sorolható – több mint 800 ezren tanulnak. Az egyetemek és főiskolák közül 35 fogad külföldi hallgatókat, összesen 180 országból mintegy 51 ezer főt, köztük száz magyar fiatalt. A két ország ösztöndíjakkal segíti a csereprogramot. Oktatási megállapodásuk alapján jövő évtől száz magyar hallgató kap ösztöndíjat kínai tanulmányaihoz. A politikus szeretné, ha többségük Sanghajt választaná. Bejelentette: a sanghaji vezetés is saját ösztöndíjprogramot működtet 2006 óta, s nyitott a Szegeddel való kétoldalú együttműködésre, az SZTE hallgatói előtt is szélesre tárják egyetemeik, főiskoláik kapuit.

 

SZTEinfo

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

SZTEmagazin

2018. március 08.
Kiemelt_GTB

Nők a Tudományban Kiválósági Díjas lett Gazdag-Tóth Boglárka. Az SZTE TTIK Informatikai Intézet Számítógépes Optimalizálás Tanszékén dolgozó, szakmabeli férjével együtt három gyermeket nevelő édesanyával arról is beszélgettünk, melyik a kedvenc algoritmusa.

SZTEtelevízió

2017. szeptember 13.

kiemelt_tanevnyito2017

Olyan jelentős fejlesztések előtt áll az SZTE, amelyekkel nemzetközi rangú kutatóegyetemmé válik – jelentette ki a rektor, igazolta példákkal a kormányt képviselő igazságügyi miniszter. A Szegedi Tudományegyetem 2017-2018-as tanévet nyitó ünnepségéről készült rövid videó itt megtekinthető.

Eseménynaptár

Eseménynaptár RSS

Rendezvénynaptár *

 • március 23.
  10:00 - 12:30
  Prof. Dr. Borbás Anikó (DE GYTK Gyógyszerészi Kémiai Tanszék) Gyökös tioladdíciók telítetlen szénhidrátokon címmel és Prof. Dr. Herczegh Pál (DE GYTK Gyógyszerészi Kémiai Tanszék) előadása A teikoplanin származékoktól a triciklánókig: a közelmúlt terméséből címmel a SZAB Gyógyszerésztudományi Szakbizottság Gyógyszerkémiai és Gyógyszeranalitikai Munkabizottság, valamint az SZTE Gyógyszerkémiai Intézet programja.
 • március 24. 10:00 - 25. 15:00
  Az Ifjú Pszichológusok és Neveléstudományi Kutatók Országos Konferenciája, az IPSZILON Konferencia fő témája: az ifjúságszociológia és ifjúságpszichológia. A plenáris előadásokon Dr. Jancsák Csaba (SZTE JGYPK) az ifjúságkutatás legújabb hazai és nemzetközi eredményeit ismerteti; Prof. Dr. Pikó Bettina (SZTE ÁOK) arra a kérdésre válaszol, hogy Mitől boldogok a fiatalok?
 • március 26.
  14:00 - 15:00
 • március 27.
  17:00 - 18:30
  A TIT Szabadegyetem Földrajz Tagozat előadója: Dr. Karancsi Zoltán PhD, tanszékvezető egyetemi docens (SZTE JGYPK). Az északi sarkkörön túlra télen leginkább az északi fényt keresők kelnek útra. Az előadó arra a kérdésre is válaszol, hogy mit lehet még észak Norvégiában ilyenkor csinálni turistaként.
 • március 27.
  18:00 - 19:30
  Az SZTE Mentor(h)áló Pedagógiai esték című nagyszabású sorozatának vendége dr. Farkas Eszter PhD, egyetemi docens, a Szegedi Tudományegyetem Általános Orvostudományi Karán működő Orvosi Fizikai és Orvosi Informatikai Intézet L’Oreal-UNESCO díjjal kitüntetett agyikeringés-kutatója. Olyan kérdésekre keresi a választ, mint például: vajon mitől függ idegrendszerünk egészséges öregedése? Milyen körülmények ronthatják kilátásainkat? További információ: http://www.jgypk.hu/mentorhalo/ujabb-tudomanyos-ismeretterjeszto-csemege-az-oregedo-agy/