SZTE Info

sanghaji_kiemelt

Sanghaji felsőoktatási intézmények mutatkoztak be a TIK-ben

A következő esztendők során bővülhet a hallgatói csereprogram rendszere Magyarország és Kína, Sanghaj és Szeged között.

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

23 sanghaji egyetem, főiskola és 5 középiskola mutatkozott be június 10-én a Szegedi Tudományegyetemen. Az exkluzív kiállításnak a József Attila Tanulmányi és Információs Központ adott otthont. A „2013 Education Fair Sanghai China” című kiállítást Magyarországon először Szegeden rendezték meg annak érdekében, hogy tovább erősödjön a kulturális és oktatási együttműködés Magyarország és Kína között. A szervezők szeretnék megkönnyíteni és előmozdítani a hallgatócseréket is a két ország között.

 

sanghaj kiallitas 01A kiállítók között Kína legjelentősebb egyetemeivel találkozhattak az érdeklődők, így például a Fudan Egyetemmel (90. a QS nemzetközi ranglistán) és a Jiaotong Egyetemmel (125. helyezett ugyanezen felmérésben). A Sanghaji Nemzetközi Egyetem (az SZTE partneregyeteme) is képviseltette magát. Az érdeklődők megismerhették a Kelet-Kína Tudomány és Technológia Egyetem, a Sanghaji Tudomány és Technológia Egyetem, a Sanghaji Sport Egyetem, a Kelet-Kína Politikatudományi és Jogi Egyetem képzési rendszerét, de bemutatkozott mások mellett a Sanghaji Színiakadémia, a Sanghaji Hagyományos Kínai Gyógyászat Egyetem, a Sanghaji Óceánkutató Egyetem, illetve a Sanghaji Tengerészeti Egyetem is.

 

A kínai küldöttséget délelőtt Botka László, Szeged polgármestere köszöntötte a városházán, majd ezt követte a háromórás oktatási-képzési kiállítás a TIK-ben. A delegációt Xue Mingyang, a sanghaji oktatási, tudományos, kulturális és egészségügyi bizottság elnöke vezette, s jelen volt Li Xinhua, a Kínai Népköztársaság magyarországi nagykövetségének oktatási felelőse is. A programon részt vett Szabó Gábor, a Szegedi Tudományegyetem rektora, valamint a fővédnök, Ujhelyi István, az Országgyűlés alelnöke, a Konfuciusz Intézet Tanácsadó Testületének elnöke.

 

Ujhelyi István kijelentette: a modern Kínát a legjobban Sanghajon keresztül lehet megismerni. Az Országgyűlés alelnöke égi jelnek nyilvánította a TIK bejárata fölött ücsörgő erdei baglyot abban a tekintetben, hogy „a sors akarja Szeged és Sanghaj oktatási együttműködését”. Örömtelinek nevezte, hogy a Szegedi Tudományegyetem vezetése maximálisan támogatja a kínai nyitást, nem véletlenül nyílt meg itt Magyarország második Konfuciusz Intézete, oktatnak kínai nyelvet az SZTE-n, továbbá helyi általános- és középiskolákban, s alakított ki számos fakultás, képzés szoros sanghaji kapcsolatokat.

 

sanghaj kiallitas 02Li Xinhua, a kínai nagykövetség oktatási felelőse szerint a felsőoktatási kooperáció terén is esélyt teremt, hogy a magyar kormány stratégiaként fogalmazta meg a Kelet felé fordulást, melynek egyik kiemelt célországa éppen Kína. A következő időszakban ennek szellemében dinamikus fejlődés valósulhat meg az oktatási együttműködésben a két fél között, egyebek mellett kiterjedtebbé válhatnak a különböző csereprogramok. Elárulta: a kínai vezetés szorgalmazza, hogy egyre több külföldi diák menjen tanulni az ázsiai országba, például Sanghajba, ezt akár teljes képzési ösztöndíjakkal is támogatják. Természetesen a fordított irányra is odafigyelnek: csak Magyarországra száz kínai hallgatót terveznek küldeni állami ösztöndíjjal a következő évben.

 

A Szegedi Tudományegyetem rektora vezető nyugati egyetemek képviselőivel folytatott beszélgetéseinek tanulságaként említette: ma már arról is megismerkszik egy kiemelkedő felsőoktatási intézmény, hogy élénk kínai kapcsolatokkal rendelkezik. Szabó Gábor elmondta, két évvel ezelőtt Sanghajban több egyetemen is járt, ennek a látogatásnak is köszönhetően érkeztek onnan diákok a szegedi jogi karra. Megemlítette, a 23 millió lakosú Sanghaj önmagában nagy lehetőségeket kínál, például a szegedi ELI-beruházás kapcsán nem érdektelen, hogy az ottani optikai és finommechanikai intézet a lézerfizika egyik fellegvárának számít. – A jövőbeni fejlődés egyik fontos pillérét jelentik a kínai kapcsolatok – szögezte le az SZTE szempontjából is, hozzáfűzve: bízik a Tisza-parti universitas és a sanghaji felsőoktatási intézmények közötti hallgatói, oktatói csereprogram megerősödésében.

 

Sanghaji_egyetemek_galeria
Sanghaji felsőoktatási intézmények mutatkoztak be a TIK-ben - GALÉRIA

Xue Mingyang bizottsági elnök Sanghaj oktatási rendszerét tárta az érdeklődők elé színes prezentáció formájában. Megtudtuk, a város 66 felsőoktatási intézményében – melyek egy része a világelitbe sorolható – több mint 800 ezren tanulnak. Az egyetemek és főiskolák közül 35 fogad külföldi hallgatókat, összesen 180 országból mintegy 51 ezer főt, köztük száz magyar fiatalt. A két ország ösztöndíjakkal segíti a csereprogramot. Oktatási megállapodásuk alapján jövő évtől száz magyar hallgató kap ösztöndíjat kínai tanulmányaihoz. A politikus szeretné, ha többségük Sanghajt választaná. Bejelentette: a sanghaji vezetés is saját ösztöndíjprogramot működtet 2006 óta, s nyitott a Szegeddel való kétoldalú együttműködésre, az SZTE hallgatói előtt is szélesre tárják egyetemeik, főiskoláik kapuit.

 

SZTEinfo

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

SZTEmagazin

2017. december 06.

kiemelt_Dux_Laszlo

Biológia, kémia és fizika tantárgyból, valamint a Nobel-díjas rektor életéből, munkásságából áll össze évről évre az egyre népszerűbb SZTE Szent-Györgyi Tanulmányi Verseny kérdéssora. A zsűri elnökével, prof. Dr. Dux László tanszékvezető egyetemi tanárral a Szent-Györgyi-örökségről és a középiskolások versenyéről beszélgettünk.

SZTEtelevízió

2017. szeptember 13.

kiemelt_tanevnyito2017

Olyan jelentős fejlesztések előtt áll az SZTE, amelyekkel nemzetközi rangú kutatóegyetemmé válik – jelentette ki a rektor, igazolta példákkal a kormányt képviselő igazságügyi miniszter. A Szegedi Tudományegyetem 2017-2018-as tanévet nyitó ünnepségéről készült rövid videó itt megtekinthető.

Eseménynaptár

Eseménynaptár RSS

Rendezvénynaptár *

 • december 5. 17:00 - 15. 20:00
  Az SZTE 2017-es Szent-Györgyi emlékév programjaként az SZTE Nemzetközi és Közkapcsolati Igazgatóság Kulturális Iroda Minden, ami C-vitamin címmel fotópályázatot hirdetett. A felhívására érkező fényképeket tekinthetik meg a kiállításon. A kiállítást megnyitja: Dr. Datki Zsolt neurobiológus (SZTE ÁOK). Közreműködik: Dr. Kosztolányi József egyetemi docens (SZTE TTIK Bolyai Intézet). A fotókiállítás 2017. december 15-ig, munkanapokon 8-20 óra között tekinthető meg.
 • december 15.
  06:16 - 06:16
  Az SZTE Mentor(h)áló projekt és a Somogyi-könyvtár közös, Pedagógiai esték című sorozatának advent váró programjának vendége: Kondé Lajos, a szegedi Dóm plébánosa, akinek az ifjúságért végzett munkáját Pro Urbe Szeged-díjjal és Csongrád megye díszpolgári címével is elismerték már.
 • december 15.
  14:00 - 18:00
  Emlékülés Bellon Tibor halálának 15. évfordulóján. Ez alkalommal a szakmát művelő tanítványok köréből tisztelegnek személyes hangvételű, ugyanakkor kutatási eredményeiket is felvillantó előadásokkal Bellon Tibor emléke előtt. A teljes program a facebook eseménynél és a tanszék oldalán olvasható.
 • december 18.
  10:00 - 14:30
  A Paál Zoltán díj átadása. A Katalízis Munkabizottság elnökének megválasztása. Sápi András (SZTE Alkalmazott és Környezeti Kémiai Tanszék) – Tervezett Katalízis: Nano- és in-situ technológiákkal a nagy aktivitás és szelektivitás felé. Havasi Viktor (SZTE Alkalmazott és Környezeti Kémiai Tanszék, PhD munka bemutató) – Ritkaföldfémekkel dópolt stroncium-aluminátok hasznosítása a fotokatalízisben. Ádám Adél (SZTE Szerves Kémiai Tanszék) – Nikkel nanorészecskék előállítása, jellemzése és felhasználása katalizátorként SZTE Alkalmazott és Környezeti Kémiai Tanszék). Varga Gábor (SZTE Szerves Kémiai Tanszék) – Átmenetifém-aminosav komplex-CaAl-réteges kettős hidroxid kompozitok készítése, szerkezetvizsgálatuk és katalitikus alkalmazásaik. Mészáros Rebeka, Ötvös Sándor Balázs, Varga Gábor, Kocsis Marianna, Pálinkó István, Fülöp Ferenc (SZTE Gyógyszerkémiai Intézet) – Hatékony heterogén ezüst katalizátor fejlesztése terminális alkinek közvetlen nitrillé alakításához. Gyulavári Tamás Zsolt (SZTE Alkalmazott és Környezeti Kémiai Tanszék) – Látható fénnyel gerjeszthető titán-dioxidok előállítása és jellemzése. Musza Katalin (SZTE Szerves Kémiai Tanszék) – Cu/Cu2O nanorészecskék szintézise, jellemzése és katalitikus aktivitásuk egy kapcsolási reakcióban. Tungler Antal (MTA Energiatudományi Kutatóközpont) – Gyógyszeripari szennyvizek ártalmatlanítása és hasznosítása.
 • december 19.
  10:00 - 16:47
  Az MTA Elektrokémiai Munkabizottság tudományos ülésének programja: Janáky Csaba (SZTE) – Új eredmények és kutatási irányok a szegedi fotoelektrokémiában. Kormányos Attila (SZTE) – Vezető polimer alapú összetett elektródok fotoelektrokémiája. Samu Gergely Ferenc (SZTE) – Optikailag aktív perovszkit elektródok vizsgálata. Kovács Noémi (ELTE) – Titánötvözetek elektrokémiai stabilitásának vizsgálata kettős potenciodinamikus vezérlést alkalmazó módszerekkel. Szekeres Krisztina Júlia (ELTE) – Vezető polimerfilm elektródok elektrokémiai és morfológiai vizsgálata. Pap Sándor József (MTA Energiakutató) – Réz(II)-peptid komplexek tervezése O2 elektrokatalitikus termeléséhez. Péter László (MTA Wigner) – Cirkónium elektrolitikus hidrogénezése. Tóth Péter Sándor (SZTE) – Grafén és egyéb kétdimenziós nanoszerkezetek (foto)elektrokémiai vizsgálata. Pajkossy Tamás (MTA TTK) – Egyebek. A rendezvény szervezője: SZAB Kémiai Szakbizottság Fizikai Kémiai és Anyagtudományi Munkabizottság.