SZTE Info

sanghaji_kiemelt

Sanghaji felsőoktatási intézmények mutatkoztak be a TIK-ben

A következő esztendők során bővülhet a hallgatói csereprogram rendszere Magyarország és Kína, Sanghaj és Szeged között.

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

23 sanghaji egyetem, főiskola és 5 középiskola mutatkozott be június 10-én a Szegedi Tudományegyetemen. Az exkluzív kiállításnak a József Attila Tanulmányi és Információs Központ adott otthont. A „2013 Education Fair Sanghai China” című kiállítást Magyarországon először Szegeden rendezték meg annak érdekében, hogy tovább erősödjön a kulturális és oktatási együttműködés Magyarország és Kína között. A szervezők szeretnék megkönnyíteni és előmozdítani a hallgatócseréket is a két ország között.

 

sanghaj kiallitas 01A kiállítók között Kína legjelentősebb egyetemeivel találkozhattak az érdeklődők, így például a Fudan Egyetemmel (90. a QS nemzetközi ranglistán) és a Jiaotong Egyetemmel (125. helyezett ugyanezen felmérésben). A Sanghaji Nemzetközi Egyetem (az SZTE partneregyeteme) is képviseltette magát. Az érdeklődők megismerhették a Kelet-Kína Tudomány és Technológia Egyetem, a Sanghaji Tudomány és Technológia Egyetem, a Sanghaji Sport Egyetem, a Kelet-Kína Politikatudományi és Jogi Egyetem képzési rendszerét, de bemutatkozott mások mellett a Sanghaji Színiakadémia, a Sanghaji Hagyományos Kínai Gyógyászat Egyetem, a Sanghaji Óceánkutató Egyetem, illetve a Sanghaji Tengerészeti Egyetem is.

 

A kínai küldöttséget délelőtt Botka László, Szeged polgármestere köszöntötte a városházán, majd ezt követte a háromórás oktatási-képzési kiállítás a TIK-ben. A delegációt Xue Mingyang, a sanghaji oktatási, tudományos, kulturális és egészségügyi bizottság elnöke vezette, s jelen volt Li Xinhua, a Kínai Népköztársaság magyarországi nagykövetségének oktatási felelőse is. A programon részt vett Szabó Gábor, a Szegedi Tudományegyetem rektora, valamint a fővédnök, Ujhelyi István, az Országgyűlés alelnöke, a Konfuciusz Intézet Tanácsadó Testületének elnöke.

 

Ujhelyi István kijelentette: a modern Kínát a legjobban Sanghajon keresztül lehet megismerni. Az Országgyűlés alelnöke égi jelnek nyilvánította a TIK bejárata fölött ücsörgő erdei baglyot abban a tekintetben, hogy „a sors akarja Szeged és Sanghaj oktatási együttműködését”. Örömtelinek nevezte, hogy a Szegedi Tudományegyetem vezetése maximálisan támogatja a kínai nyitást, nem véletlenül nyílt meg itt Magyarország második Konfuciusz Intézete, oktatnak kínai nyelvet az SZTE-n, továbbá helyi általános- és középiskolákban, s alakított ki számos fakultás, képzés szoros sanghaji kapcsolatokat.

 

sanghaj kiallitas 02Li Xinhua, a kínai nagykövetség oktatási felelőse szerint a felsőoktatási kooperáció terén is esélyt teremt, hogy a magyar kormány stratégiaként fogalmazta meg a Kelet felé fordulást, melynek egyik kiemelt célországa éppen Kína. A következő időszakban ennek szellemében dinamikus fejlődés valósulhat meg az oktatási együttműködésben a két fél között, egyebek mellett kiterjedtebbé válhatnak a különböző csereprogramok. Elárulta: a kínai vezetés szorgalmazza, hogy egyre több külföldi diák menjen tanulni az ázsiai országba, például Sanghajba, ezt akár teljes képzési ösztöndíjakkal is támogatják. Természetesen a fordított irányra is odafigyelnek: csak Magyarországra száz kínai hallgatót terveznek küldeni állami ösztöndíjjal a következő évben.

 

A Szegedi Tudományegyetem rektora vezető nyugati egyetemek képviselőivel folytatott beszélgetéseinek tanulságaként említette: ma már arról is megismerkszik egy kiemelkedő felsőoktatási intézmény, hogy élénk kínai kapcsolatokkal rendelkezik. Szabó Gábor elmondta, két évvel ezelőtt Sanghajban több egyetemen is járt, ennek a látogatásnak is köszönhetően érkeztek onnan diákok a szegedi jogi karra. Megemlítette, a 23 millió lakosú Sanghaj önmagában nagy lehetőségeket kínál, például a szegedi ELI-beruházás kapcsán nem érdektelen, hogy az ottani optikai és finommechanikai intézet a lézerfizika egyik fellegvárának számít. – A jövőbeni fejlődés egyik fontos pillérét jelentik a kínai kapcsolatok – szögezte le az SZTE szempontjából is, hozzáfűzve: bízik a Tisza-parti universitas és a sanghaji felsőoktatási intézmények közötti hallgatói, oktatói csereprogram megerősödésében.

 

Sanghaji_egyetemek_galeria
Sanghaji felsőoktatási intézmények mutatkoztak be a TIK-ben - GALÉRIA

Xue Mingyang bizottsági elnök Sanghaj oktatási rendszerét tárta az érdeklődők elé színes prezentáció formájában. Megtudtuk, a város 66 felsőoktatási intézményében – melyek egy része a világelitbe sorolható – több mint 800 ezren tanulnak. Az egyetemek és főiskolák közül 35 fogad külföldi hallgatókat, összesen 180 országból mintegy 51 ezer főt, köztük száz magyar fiatalt. A két ország ösztöndíjakkal segíti a csereprogramot. Oktatási megállapodásuk alapján jövő évtől száz magyar hallgató kap ösztöndíjat kínai tanulmányaihoz. A politikus szeretné, ha többségük Sanghajt választaná. Bejelentette: a sanghaji vezetés is saját ösztöndíjprogramot működtet 2006 óta, s nyitott a Szegeddel való kétoldalú együttműködésre, az SZTE hallgatói előtt is szélesre tárják egyetemeik, főiskoláik kapuit.

 

SZTEinfo

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

SZTEmagazin

2017. október 03.

Kiemelt_Antalicz_B

Első díjat nyert az Országos Tudományos Diákköri Konferencián, és egyedül épített a lézerfényt mérni képes szenzort. Felsőfokon beszél németül, angolul olvas szakcikkeket, miközben kínaiul tanul. A kollégiumában segíti az önképzőkör munkáját, s emellett egy új kutatási projekthez számítógépes szoftvert ír. Ő Antalicz Balázs, a Szegedi Tudományegyetem MSc-képzéses fizika szakos hallgatója, akitől leckét kaptunk lendületből és szakmai elhivatottságból.

SZTEtelevízió

2017. szeptember 13.

kiemelt_tanevnyito2017

Olyan jelentős fejlesztések előtt áll az SZTE, amelyekkel nemzetközi rangú kutatóegyetemmé válik – jelentette ki a rektor, igazolta példákkal a kormányt képviselő igazságügyi miniszter. A Szegedi Tudományegyetem 2017-2018-as tanévet nyitó ünnepségéről készült rövid videó itt megtekinthető.

Eseménynaptár

Eseménynaptár RSS

Rendezvénynaptár *

 • október 5. 09:00 - 22. 19:00
  A kiállítás szervezője: SZAB Művészeti Szakbizottság.
 • október 6. 08:00 - december 20. 08:00
  A szegedi szecessziós épületeket szokatlan szemszögbôl mutatja meg a tárlat. Az épületekre jellemzô szecessziós részleteket láthatjuk viszont fotókon. Olyan perspektívából, madártávlatból, ahogy az utca embere nem láthatja ôket. A kiállítás megtekinthetô december 20-ig.
 • október 7. 14:00 - november 10. 08:00
  A Magyar Alkotómûvészek Országos Egyesületével karöltve, szalonjelleggel a MAOE teljes képzômûvészeti tagságát megszólaltató tárlatot mutat be a REÖK. Ennek a kiállításnak a korábbi években különbözô, nagyhírû intézmények, mint például a szentendrei MûvészetMalom adott helyet. Az eddigi évek tapasztalatai alapján a szegedi kiállítóházba is 6-800 mûvész alkotását várjuk. A kiállítás megtekinthetô november 10-ig. Belépôjegy 500 Ft.
 • október 9. 15:00 - november 10. 20:00
  A fényképeket a szerző Juhász Antalnak az 1960-as évek óta végzett néprajzi terepmunkáin készítette. Az idő tájt a tanyai emberek a gazdasági, társadalmi változások időszakát élték. Évtizedek múltán látjuk, hogy a felvételek többnyire egy még paraszti életformában élt nemzedék hétköznapi munkáját, ünnepeit dokumentálják.
 • október 9. 18:00 - 21. 20:00
  Megnyitja: Bene Zoltán író, a Szeged folyóirat fôszerkesztôje Közremûködik: Csanádi Hajnalka (ének), Nemes Levente (doromb, dob) Nagy Károly (Szeged, 1952) Vinkler-díjas festô- és grafikusmûvész, a „Szeged kultúrájáért díj” 2017. évi kitüntetettje. A szegedi Tanárképzô Fôiskolán földrajz-rajz szakos tanári diplomát szerzett, majd elvégezte a Képzômûvészeti Fôiskola továbbképzô kurzusát. Tanított általános iskolákban (Algyô, Deszk), az Eötvös Gimnáziumban és mûvészeti iskolákban (Lyra, Classic) rajz és vizuális kultúra tantárgyat, médiaismeretet. A Szegedi Szépmíves Céh szabadiskolájában rajzot, festészetet és fotózást oktat. 1990 óta vezet nyári mûvésztelepeket. Fest olajjal és akrillal, készít akvarellt, ecsetrajzot, hagyományos sokszorosító grafikával és computer grafikával is foglalkozik. Elnöke a Szegedi Szépmíves Céhnek, tagja a Magyar Rajztanárok Országos Egyesületének. Megtekinthetô október 21-ig, hétköznapokon 08.00–22.00, szombaton 09.00–20.00 óráig.