SZTE Info

Szegedre látogatott az olasz nagykövet

Maria Assunta Accili szeretne minél több szakembert megismerni, aki az olasz-magyar kapcsolatok kialakításán, elmélyítésén fáradozik. Az olasz nagykövet Szegedre is ellátogatott, járt a Rektori Hivatalban és a Bölcsészettudományi Kar Olasz Tanszékén is.

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

rektoriban3- Magyarország nem csak Budapestből áll, a vidéki városok megismerését éppolyan fontosnak tartom. Célom, hogy minél több helyszínen bemutatkozzak – hangsúlyozta Maria Assunta Accili. Olaszország nagykövete Debrecen, Pécs és Veszprém után június 13-án Szegedre látogatott. A nagykövet asszonnyal érkezett Gina Giannotti, az Olasz Kultúrintézet igazgatója, valamint Enrico Barbieri, az Olasz Külkereskedelmi Intézet igazgatója is. Az olasz delegáció útját a Szegedi Tudományegyetem Rektori Hivatalában kezdte, ahol Szabó Gábor rektorral és Pál Józseffel, az SZTE Nemzetközi és Közkapcsolati rektorhelyettesével, olasz tiszteletbeli konzullal és az olasz tanszékvezetővel találkoztak. Ezt követően a Bölcsészettudományi Karon dékánja, Csernus Sándor fogadta őket, majd az Olasz Nyelvi és Irodalmi Tanszék oktatóival és hallgatóival folytattak kötetlen beszélgetést.

 

Maria Assunta Accili kiemelte: igyekszik megismerni mindenkit, aki az olasz-magyar kapcsolatok kialakításán, elmélyítésén fáradozik, ezért tartotta fontosnak, hogy találkozzon az egyetemi vezetőkkel. A nagykövet asszonyt fogadta Szeged polgármestere, Botka László is, továbbá együtt ebédelt Bohács Zsolt országgyűlési képviselővel és Varga Antallal, a Csongrád Megyei Kereskedelmi és Iparkamara alelnökével. Délután pedig olyan olasz cégek vezetőivel ismerkedett meg, akik Szegeden és környékén működtetik vállalkozásukat.

 

csoportkep- Szegeden egyre erősebb az olasz érdekeltségű cégek jelenléte. Egyre több az olasz vállalkozás az üzleti szférában. Fontos, hogy a már meglévő kapcsolatokat elmélyítsük, és újak kialakítását segítsük elő akár a tudomány műhelyeinek, az egyetemeknek a szintjén, akár a gazdasági élet, a kultúra területén – fogalmazott a nagykövet asszony.

 

Enrico Barbieri, az Olasz Külkereskedelmi Intézet igazgatója aláhúzta: látogatásának fontos eleme volt a Csongrád Megyei Kereskedelmi és Iparkamarával való kapcsolatfelvétel, hiszen ez elősegítheti az olasz és magyar cégek igényeinek találkozását. Az együttműködés megvalósulhat akár közös innovációk vagy cserekapcsolatok által. – Magyarországon nívós az oktatás, kiváló az infrastruktúra, jó a munkamentalitás. Ez mind arra ösztönözheti az olasz gazdasági élet szereplőit, hogy itt fektessék be pénzüket – hallottuk Enrico Barbieritől.

 

A Szegedi Tudományegyetem évtizedekre visszanyúló, sokrétű olasz kapcsolatokkal rendelkezik. Közel ötven intézménnyel alakított ki Erasmus kapcsolatot, együttműködési megállapodást kötött – többek között – az udinei, veronai, bolognai egyetemmel. Utóbbival közös doktori képzést is folytat. Folyamatosan utaznak Olaszországba és érkeznek onnan ide vendégoktatók. Nemcsak a bölcsészettudományok, hanem az orvostudomány, a matematika területéről is. Szegeden 2003-óta működik tiszteletbeli olasz konzulátus, 2001-óta az Olasz Kulturális Központ – tudtuk meg Pál Józseftől. Hozzátette: „Intellektuális területen diplomáciai segítség nélkül is kiválóan működik a rendszer. A gazdasági kapcsolatokat kell még jobban közös érdekek szerint fellendíteni. Ez is volt a célja a nagykövet asszony látogatásának.”

 

SZTEinfó

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

SZTEmagazin

2017. december 06.

kiemelt_Dux_Laszlo

Biológia, kémia és fizika tantárgyból, valamint a Nobel-díjas rektor életéből, munkásságából áll össze évről évre az egyre népszerűbb SZTE Szent-Györgyi Tanulmányi Verseny kérdéssora. A zsűri elnökével, prof. Dr. Dux László tanszékvezető egyetemi tanárral a Szent-Györgyi-örökségről és a középiskolások versenyéről beszélgettünk.

SZTEtelevízió

2017. szeptember 13.

kiemelt_tanevnyito2017

Olyan jelentős fejlesztések előtt áll az SZTE, amelyekkel nemzetközi rangú kutatóegyetemmé válik – jelentette ki a rektor, igazolta példákkal a kormányt képviselő igazságügyi miniszter. A Szegedi Tudományegyetem 2017-2018-as tanévet nyitó ünnepségéről készült rövid videó itt megtekinthető.

Eseménynaptár

Eseménynaptár RSS

Rendezvénynaptár *

 • december 18.
  10:00 - 14:30
  A Paál Zoltán díj átadása. A Katalízis Munkabizottság elnökének megválasztása. Sápi András (SZTE Alkalmazott és Környezeti Kémiai Tanszék) – Tervezett Katalízis: Nano- és in-situ technológiákkal a nagy aktivitás és szelektivitás felé. Havasi Viktor (SZTE Alkalmazott és Környezeti Kémiai Tanszék, PhD munka bemutató) – Ritkaföldfémekkel dópolt stroncium-aluminátok hasznosítása a fotokatalízisben. Ádám Adél (SZTE Szerves Kémiai Tanszék) – Nikkel nanorészecskék előállítása, jellemzése és felhasználása katalizátorként SZTE Alkalmazott és Környezeti Kémiai Tanszék). Varga Gábor (SZTE Szerves Kémiai Tanszék) – Átmenetifém-aminosav komplex-CaAl-réteges kettős hidroxid kompozitok készítése, szerkezetvizsgálatuk és katalitikus alkalmazásaik. Mészáros Rebeka, Ötvös Sándor Balázs, Varga Gábor, Kocsis Marianna, Pálinkó István, Fülöp Ferenc (SZTE Gyógyszerkémiai Intézet) – Hatékony heterogén ezüst katalizátor fejlesztése terminális alkinek közvetlen nitrillé alakításához. Gyulavári Tamás Zsolt (SZTE Alkalmazott és Környezeti Kémiai Tanszék) – Látható fénnyel gerjeszthető titán-dioxidok előállítása és jellemzése. Musza Katalin (SZTE Szerves Kémiai Tanszék) – Cu/Cu2O nanorészecskék szintézise, jellemzése és katalitikus aktivitásuk egy kapcsolási reakcióban. Tungler Antal (MTA Energiatudományi Kutatóközpont) – Gyógyszeripari szennyvizek ártalmatlanítása és hasznosítása.
 • december 19.
  10:00 - 16:47
  Az MTA Elektrokémiai Munkabizottság tudományos ülésének programja: Janáky Csaba (SZTE) – Új eredmények és kutatási irányok a szegedi fotoelektrokémiában. Kormányos Attila (SZTE) – Vezető polimer alapú összetett elektródok fotoelektrokémiája. Samu Gergely Ferenc (SZTE) – Optikailag aktív perovszkit elektródok vizsgálata. Kovács Noémi (ELTE) – Titánötvözetek elektrokémiai stabilitásának vizsgálata kettős potenciodinamikus vezérlést alkalmazó módszerekkel. Szekeres Krisztina Júlia (ELTE) – Vezető polimerfilm elektródok elektrokémiai és morfológiai vizsgálata. Pap Sándor József (MTA Energiakutató) – Réz(II)-peptid komplexek tervezése O2 elektrokatalitikus termeléséhez. Péter László (MTA Wigner) – Cirkónium elektrolitikus hidrogénezése. Tóth Péter Sándor (SZTE) – Grafén és egyéb kétdimenziós nanoszerkezetek (foto)elektrokémiai vizsgálata. Pajkossy Tamás (MTA TTK) – Egyebek. A rendezvény szervezője: SZAB Kémiai Szakbizottság Fizikai Kémiai és Anyagtudományi Munkabizottság.
 • december 19.
  15:00 - 17:00
  SZAB Orvostudományi Szakbizottság Sprottudományi Munkabizottság.
 • *
  december 19.
  17:00 - 18:30
  Mikszáth Kálmántól kezdve Wass Alberten át Oravecz Imréig több író, illetve számos tanulmány tudós szerzője is foglalkozik az amerikai kontinensen diaszpórában élő magyarok helyzetével. Újszászi Ilona újságíró, az SZTE közkapcsolati koordinátora legújabb riportkönyvében családtörténetekkel válaszol a kérdésre: Hogyan lettek ők „amerikai magyarok”? A fotókkal, számokkal, tényekkel illusztrált könyvbemutatón szó esik az amerikai bevándorlási hullámok különbözőségeiről és tanulságairól, ami segítheti a napjainkban Európát érintő migrációs válság értelmezését is.