SZTE Info

Szegedre látogatott az olasz nagykövet

Maria Assunta Accili szeretne minél több szakembert megismerni, aki az olasz-magyar kapcsolatok kialakításán, elmélyítésén fáradozik. Az olasz nagykövet Szegedre is ellátogatott, járt a Rektori Hivatalban és a Bölcsészettudományi Kar Olasz Tanszékén is.

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

rektoriban3- Magyarország nem csak Budapestből áll, a vidéki városok megismerését éppolyan fontosnak tartom. Célom, hogy minél több helyszínen bemutatkozzak – hangsúlyozta Maria Assunta Accili. Olaszország nagykövete Debrecen, Pécs és Veszprém után június 13-án Szegedre látogatott. A nagykövet asszonnyal érkezett Gina Giannotti, az Olasz Kultúrintézet igazgatója, valamint Enrico Barbieri, az Olasz Külkereskedelmi Intézet igazgatója is. Az olasz delegáció útját a Szegedi Tudományegyetem Rektori Hivatalában kezdte, ahol Szabó Gábor rektorral és Pál Józseffel, az SZTE Nemzetközi és Közkapcsolati rektorhelyettesével, olasz tiszteletbeli konzullal és az olasz tanszékvezetővel találkoztak. Ezt követően a Bölcsészettudományi Karon dékánja, Csernus Sándor fogadta őket, majd az Olasz Nyelvi és Irodalmi Tanszék oktatóival és hallgatóival folytattak kötetlen beszélgetést.

 

Maria Assunta Accili kiemelte: igyekszik megismerni mindenkit, aki az olasz-magyar kapcsolatok kialakításán, elmélyítésén fáradozik, ezért tartotta fontosnak, hogy találkozzon az egyetemi vezetőkkel. A nagykövet asszonyt fogadta Szeged polgármestere, Botka László is, továbbá együtt ebédelt Bohács Zsolt országgyűlési képviselővel és Varga Antallal, a Csongrád Megyei Kereskedelmi és Iparkamara alelnökével. Délután pedig olyan olasz cégek vezetőivel ismerkedett meg, akik Szegeden és környékén működtetik vállalkozásukat.

 

csoportkep- Szegeden egyre erősebb az olasz érdekeltségű cégek jelenléte. Egyre több az olasz vállalkozás az üzleti szférában. Fontos, hogy a már meglévő kapcsolatokat elmélyítsük, és újak kialakítását segítsük elő akár a tudomány műhelyeinek, az egyetemeknek a szintjén, akár a gazdasági élet, a kultúra területén – fogalmazott a nagykövet asszony.

 

Enrico Barbieri, az Olasz Külkereskedelmi Intézet igazgatója aláhúzta: látogatásának fontos eleme volt a Csongrád Megyei Kereskedelmi és Iparkamarával való kapcsolatfelvétel, hiszen ez elősegítheti az olasz és magyar cégek igényeinek találkozását. Az együttműködés megvalósulhat akár közös innovációk vagy cserekapcsolatok által. – Magyarországon nívós az oktatás, kiváló az infrastruktúra, jó a munkamentalitás. Ez mind arra ösztönözheti az olasz gazdasági élet szereplőit, hogy itt fektessék be pénzüket – hallottuk Enrico Barbieritől.

 

A Szegedi Tudományegyetem évtizedekre visszanyúló, sokrétű olasz kapcsolatokkal rendelkezik. Közel ötven intézménnyel alakított ki Erasmus kapcsolatot, együttműködési megállapodást kötött – többek között – az udinei, veronai, bolognai egyetemmel. Utóbbival közös doktori képzést is folytat. Folyamatosan utaznak Olaszországba és érkeznek onnan ide vendégoktatók. Nemcsak a bölcsészettudományok, hanem az orvostudomány, a matematika területéről is. Szegeden 2003-óta működik tiszteletbeli olasz konzulátus, 2001-óta az Olasz Kulturális Központ – tudtuk meg Pál Józseftől. Hozzátette: „Intellektuális területen diplomáciai segítség nélkül is kiválóan működik a rendszer. A gazdasági kapcsolatokat kell még jobban közös érdekek szerint fellendíteni. Ez is volt a célja a nagykövet asszony látogatásának.”

 

SZTEinfó

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

SZTEmagazin

2017. október 03.

Kiemelt_Antalicz_B

Első díjat nyert az Országos Tudományos Diákköri Konferencián, és egyedül épített a lézerfényt mérni képes szenzort. Felsőfokon beszél németül, angolul olvas szakcikkeket, miközben kínaiul tanul. A kollégiumában segíti az önképzőkör munkáját, s emellett egy új kutatási projekthez számítógépes szoftvert ír. Ő Antalicz Balázs, a Szegedi Tudományegyetem MSc-képzéses fizika szakos hallgatója, akitől leckét kaptunk lendületből és szakmai elhivatottságból.

SZTEtelevízió

2017. szeptember 13.

kiemelt_tanevnyito2017

Olyan jelentős fejlesztések előtt áll az SZTE, amelyekkel nemzetközi rangú kutatóegyetemmé válik – jelentette ki a rektor, igazolta példákkal a kormányt képviselő igazságügyi miniszter. A Szegedi Tudományegyetem 2017-2018-as tanévet nyitó ünnepségéről készült rövid videó itt megtekinthető.

Eseménynaptár

Eseménynaptár RSS

Rendezvénynaptár *

 • október 5. 09:00 - 22. 19:00
  A kiállítás szervezője: SZAB Művészeti Szakbizottság.
 • október 6. 08:00 - december 20. 08:00
  A szegedi szecessziós épületeket szokatlan szemszögbôl mutatja meg a tárlat. Az épületekre jellemzô szecessziós részleteket láthatjuk viszont fotókon. Olyan perspektívából, madártávlatból, ahogy az utca embere nem láthatja ôket. A kiállítás megtekinthetô december 20-ig.
 • október 7. 14:00 - november 10. 08:00
  A Magyar Alkotómûvészek Országos Egyesületével karöltve, szalonjelleggel a MAOE teljes képzômûvészeti tagságát megszólaltató tárlatot mutat be a REÖK. Ennek a kiállításnak a korábbi években különbözô, nagyhírû intézmények, mint például a szentendrei MûvészetMalom adott helyet. Az eddigi évek tapasztalatai alapján a szegedi kiállítóházba is 6-800 mûvész alkotását várjuk. A kiállítás megtekinthetô november 10-ig. Belépôjegy 500 Ft.
 • október 9. 15:00 - november 10. 20:00
  A fényképeket a szerző Juhász Antalnak az 1960-as évek óta végzett néprajzi terepmunkáin készítette. Az idő tájt a tanyai emberek a gazdasági, társadalmi változások időszakát élték. Évtizedek múltán látjuk, hogy a felvételek többnyire egy még paraszti életformában élt nemzedék hétköznapi munkáját, ünnepeit dokumentálják.
 • október 9. 18:00 - 21. 20:00
  Megnyitja: Bene Zoltán író, a Szeged folyóirat fôszerkesztôje Közremûködik: Csanádi Hajnalka (ének), Nemes Levente (doromb, dob) Nagy Károly (Szeged, 1952) Vinkler-díjas festô- és grafikusmûvész, a „Szeged kultúrájáért díj” 2017. évi kitüntetettje. A szegedi Tanárképzô Fôiskolán földrajz-rajz szakos tanári diplomát szerzett, majd elvégezte a Képzômûvészeti Fôiskola továbbképzô kurzusát. Tanított általános iskolákban (Algyô, Deszk), az Eötvös Gimnáziumban és mûvészeti iskolákban (Lyra, Classic) rajz és vizuális kultúra tantárgyat, médiaismeretet. A Szegedi Szépmíves Céh szabadiskolájában rajzot, festészetet és fotózást oktat. 1990 óta vezet nyári mûvésztelepeket. Fest olajjal és akrillal, készít akvarellt, ecsetrajzot, hagyományos sokszorosító grafikával és computer grafikával is foglalkozik. Elnöke a Szegedi Szépmíves Céhnek, tagja a Magyar Rajztanárok Országos Egyesületének. Megtekinthetô október 21-ig, hétköznapokon 08.00–22.00, szombaton 09.00–20.00 óráig.