SZTE Info

Szegedre látogatott az olasz nagykövet

Maria Assunta Accili szeretne minél több szakembert megismerni, aki az olasz-magyar kapcsolatok kialakításán, elmélyítésén fáradozik. Az olasz nagykövet Szegedre is ellátogatott, járt a Rektori Hivatalban és a Bölcsészettudományi Kar Olasz Tanszékén is.

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

rektoriban3- Magyarország nem csak Budapestből áll, a vidéki városok megismerését éppolyan fontosnak tartom. Célom, hogy minél több helyszínen bemutatkozzak – hangsúlyozta Maria Assunta Accili. Olaszország nagykövete Debrecen, Pécs és Veszprém után június 13-án Szegedre látogatott. A nagykövet asszonnyal érkezett Gina Giannotti, az Olasz Kultúrintézet igazgatója, valamint Enrico Barbieri, az Olasz Külkereskedelmi Intézet igazgatója is. Az olasz delegáció útját a Szegedi Tudományegyetem Rektori Hivatalában kezdte, ahol Szabó Gábor rektorral és Pál Józseffel, az SZTE Nemzetközi és Közkapcsolati rektorhelyettesével, olasz tiszteletbeli konzullal és az olasz tanszékvezetővel találkoztak. Ezt követően a Bölcsészettudományi Karon dékánja, Csernus Sándor fogadta őket, majd az Olasz Nyelvi és Irodalmi Tanszék oktatóival és hallgatóival folytattak kötetlen beszélgetést.

 

Maria Assunta Accili kiemelte: igyekszik megismerni mindenkit, aki az olasz-magyar kapcsolatok kialakításán, elmélyítésén fáradozik, ezért tartotta fontosnak, hogy találkozzon az egyetemi vezetőkkel. A nagykövet asszonyt fogadta Szeged polgármestere, Botka László is, továbbá együtt ebédelt Bohács Zsolt országgyűlési képviselővel és Varga Antallal, a Csongrád Megyei Kereskedelmi és Iparkamara alelnökével. Délután pedig olyan olasz cégek vezetőivel ismerkedett meg, akik Szegeden és környékén működtetik vállalkozásukat.

 

csoportkep- Szegeden egyre erősebb az olasz érdekeltségű cégek jelenléte. Egyre több az olasz vállalkozás az üzleti szférában. Fontos, hogy a már meglévő kapcsolatokat elmélyítsük, és újak kialakítását segítsük elő akár a tudomány műhelyeinek, az egyetemeknek a szintjén, akár a gazdasági élet, a kultúra területén – fogalmazott a nagykövet asszony.

 

Enrico Barbieri, az Olasz Külkereskedelmi Intézet igazgatója aláhúzta: látogatásának fontos eleme volt a Csongrád Megyei Kereskedelmi és Iparkamarával való kapcsolatfelvétel, hiszen ez elősegítheti az olasz és magyar cégek igényeinek találkozását. Az együttműködés megvalósulhat akár közös innovációk vagy cserekapcsolatok által. – Magyarországon nívós az oktatás, kiváló az infrastruktúra, jó a munkamentalitás. Ez mind arra ösztönözheti az olasz gazdasági élet szereplőit, hogy itt fektessék be pénzüket – hallottuk Enrico Barbieritől.

 

A Szegedi Tudományegyetem évtizedekre visszanyúló, sokrétű olasz kapcsolatokkal rendelkezik. Közel ötven intézménnyel alakított ki Erasmus kapcsolatot, együttműködési megállapodást kötött – többek között – az udinei, veronai, bolognai egyetemmel. Utóbbival közös doktori képzést is folytat. Folyamatosan utaznak Olaszországba és érkeznek onnan ide vendégoktatók. Nemcsak a bölcsészettudományok, hanem az orvostudomány, a matematika területéről is. Szegeden 2003-óta működik tiszteletbeli olasz konzulátus, 2001-óta az Olasz Kulturális Központ – tudtuk meg Pál Józseftől. Hozzátette: „Intellektuális területen diplomáciai segítség nélkül is kiválóan működik a rendszer. A gazdasági kapcsolatokat kell még jobban közös érdekek szerint fellendíteni. Ez is volt a célja a nagykövet asszony látogatásának.”

 

SZTEinfó

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

SZTEmagazin

2018. március 08.
Kiemelt_GTB

Nők a Tudományban Kiválósági Díjas lett Gazdag-Tóth Boglárka. Az SZTE TTIK Informatikai Intézet Számítógépes Optimalizálás Tanszékén dolgozó, szakmabeli férjével együtt három gyermeket nevelő édesanyával arról is beszélgettünk, melyik a kedvenc algoritmusa.

SZTEtelevízió

2017. szeptember 13.

kiemelt_tanevnyito2017

Olyan jelentős fejlesztések előtt áll az SZTE, amelyekkel nemzetközi rangú kutatóegyetemmé válik – jelentette ki a rektor, igazolta példákkal a kormányt képviselő igazságügyi miniszter. A Szegedi Tudományegyetem 2017-2018-as tanévet nyitó ünnepségéről készült rövid videó itt megtekinthető.

Eseménynaptár

Eseménynaptár RSS

Rendezvénynaptár *

 • március 14. 10:00 - 22. 19:30
  A Tiszatáj Online Plüss Műhely rovata gyűjtést szervez Kárpátaljára, hogy olyan gyerekek is olvashassanak, akik nem könnyen jutnak magyar nyelvű könyvekhez! A szervezők kérik: "Hozz magaddal legalább egy – használt, de jó állapotú – gyerekkönyvet vagy alsós tankönyvet. Az adományokat március 14-től március 22-ig várjuk a kijelölt gyűjtőpontokon." A könyvek már másnap el is indulnak a Szegedi Görögkatolikus Egyházközség és a beregszászi II. Rákóczi Ferenc Kárpátaljai Magyar Főiskola segítségével kárpátaljai magyar gyerekhez. Szervezők: FISZ - Fiatal Írók Szövetsége, Tiszatájonline.hu. Támogatók: Nemzeti Kulturális Alap.
 • március 19.
  11:00 - 15:00
  Mészáros Rezső, az MTA rendes tagja megnyitója után Prof. Dr. Tóth József szegedi, békéscsabai és pécsi éveiről tartanak előadásokat a szakértők. Zárszót mond: Dr. Szónokyné Dr. Ancsin Gabriella, egyetemi adjunktus (SZTE). A program szervezője: a SZAB Föld- és Természettudományi Szakbizottság, a Közéleti Kávéház.
 • március 20.
  11:00 - 17:00
 • március 20.
  16:00 - 17:30
  Analóg ingerület átvitel az agy működésében: farmakológiai és klinikai aspektusok címmel tart előadást Vizi E. Szilveszter (MD, PhD, DSc, MHAS, HonFBPhS, az MTA korábbi elnöke, a TIT t. elnöke, Kísérleti Orvostudományi Kutatóintézet MTA). A megismerés legfontosabb eszközéről, az emberi agyról még nagyon keveset tudunk. Ugyanakkor a civilizáció fejlődése, valamint az információs forradalom eredményeképpen ez a szervünk van legjobban terhelésnek kitéve. Ezzel van szoros összefüggésben, hogy az idegrendszeri megbetegedésekben, kóros lelki elváltozásokban (neurózis, szorongás, depresszió stb.) szenvedők száma világszerte állandóan növekszik. A XXI. század nagy kihívása egyrészt a különböző idegrendszeri és elmekórtani megbetegedések terápiájának megoldása, másrészt − de ez már nem csak orvos-biológiai szempontból, hanem filozófiai szempontból is fontos −, hogy választ tudjunk adni az agy és a tudat kapcsolatára. A program szervezője: a TIT és a Közéleti Kávéház Egyesület.
 • március 20.
  16:30 - 18:00