SZTE Info

Szerelmes novellák – seniorok íróiskoláját segíti az egyetemi oktató

Az idei könyvhéten az intézményekben 10 napon át – június 4. és 13. között az olvasás és az írás népszerűsítése áll középpontban. A legtöbb programnak a Somogyi-könyvtár ad otthont, ahol író-olvasó találkozókra, kiállításra hívják és várják az érdeklődőket. Seniorok is bemutatkoztak.

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

2013. június 6., 14:30 óra, Somogyi-könyvtár:


szerelmes novellak 01Szépírásra ösztönzi a szépkorúakat a szegedi Eszperantó utcában működő „Senior Center”. A nyugdíjasok számára színes programokat szervező központ és a Somogyi-könyvtár együttműködésének gyümölcseként immár ötféle témáról írtak szépeket az idősödő emberek – mindenkinek. A művek „zsűrizése” legutóbb is Simai Mihály József Attila-díjas költőre hárult.

Az eredmény? Az első szerelem címmel 2011-ben és a levél a hitveshez című 2012-ben meghirdetett novellapályázatra érkezett alkotásokból összeállított antológia, amely a Bába Kiadó gondozásában látott napvilágot.

„A kötet szerzői a ’híd’ szerepét töltik be idősek és fiatalok között. Történelmi visszatekintést, a saját múltjával való szembenézést, a jelenből a jövőbe való átérzést. Mély gondolatokat, sajátos látásmódot, korrajzot, finom humorral átszőtt történeteket, különös nyelvi gazdagsággal megjelenített emberi sorsokat olvashatunk” – írja előszavában a Senior Center vezetője, Boros Gyula.


szerelmes novellak 02A novellafüzérben a pályázatok „dobogós” díjazottjai – 2011-ben Balogh Erzsébet, Vörös Pál, Bálint Jánosné Ágoston Ilona; 2012-ben Ácsné Fekete Ilona, Bálint Jánosné Ágoston Ilona, Fraknóyné Benkő Irma – mellett összesen közel 60 szépkorú adja közre szerelmes emlékeit.


Egyedülálló hagyományok megteremtője és életben tartója Szegeden a Bába Kiadó, a senior novellák újabb kötetének gondozója. Erre az antológiára is igaz lehet, amit a kiadó dokumentumaiból rendezett kiállítás megnyitóján mondott Kiss Ernő, az újszegedi Bálint Sándor Művelődési Ház igazgatója: az országban egyedülálló módon pártfogolja a kedvtelésből írókat a Bába.

A szegedi egyetem szépíróként is ismert irodalomtörténésze, Szilasi László a seniorok kedvtelését támogatja azzal, hogy idén szeptembertől 3-4 alkalommal írásgyakorlatot tart. Az egyetemi oktató iránytűt ad, hiszen többféle asszociációra késztet a szépkorúak számára szóló novellapályázat új témája: Hagyaték.

Elso_szerelem
Szerelmes novellák – seniorok íróiskoláját segíti az egyetemi oktató - GALÉRIA


*

Centenáriumi kiállításon mutatkozik be Várkonyi Károly grafikus- és festőművész. A Somogyi-könyvtárban rendezett tárlatot június 27-ig tekinthetik meg az érdeklődők.


SZTEinfo, fotó: Üllei Kovács László

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

SZTEmagazin

2017. december 06.

kiemelt_Dux_Laszlo

Biológia, kémia és fizika tantárgyból, valamint a Nobel-díjas rektor életéből, munkásságából áll össze évről évre az egyre népszerűbb SZTE Szent-Györgyi Tanulmányi Verseny kérdéssora. A zsűri elnökével, prof. Dr. Dux László tanszékvezető egyetemi tanárral a Szent-Györgyi-örökségről és a középiskolások versenyéről beszélgettünk.

SZTEtelevízió

2017. szeptember 13.

kiemelt_tanevnyito2017

Olyan jelentős fejlesztések előtt áll az SZTE, amelyekkel nemzetközi rangú kutatóegyetemmé válik – jelentette ki a rektor, igazolta példákkal a kormányt képviselő igazságügyi miniszter. A Szegedi Tudományegyetem 2017-2018-as tanévet nyitó ünnepségéről készült rövid videó itt megtekinthető.

Eseménynaptár

Eseménynaptár RSS

Rendezvénynaptár *

 • január 2. 08:00 - 31. 19:00
  Az SZTE Klebelsberg Könyvtár rendezvénye a Prof. Dr. Németh András (SZTE ÁOK) emlékére rendezett tárlat. További információ az SZTE Hírportálján: http://www.u-szeged.hu/sztehirek/2017-november/kiallitas-dr-nemeth
 • január 16.
  17:00 - 18:30
  Prof. Dr. J. Nagy László (SZTE BTK) beszél Gandhi munkásságáról, aki kijelölte a világ második lélekszámú országának, Indiának a XXI. századba vezető útját amely a Brit Gyarmatbirodalomból indulva erőszakmentesen vezetett el a függetlenségéig, kontrasztként a szelídséget megtestesítő Mahatma (Nagy Lélek) erőszakos halálával. Gandhi az emberiséget fenyegető halálos veszélyeket az alábbiakban fogalmazta meg: 1. Gazdagság, munka nélkül. 2. Élvezet, lelkiismeret nélkül. 3. Tudás, jellem nélkül. 4. Üzlet, erkölcs nélkül. 5. Tudomány, emberség nélkül. 6. Vallás, áldozatkészség nélkül. 7. Politika, elvek nélkül. Az SZTE professzorával Dr. Szalay István (SZTE JGYPK), a Közéleti Kávéház Egyesület kuratóriumi elnöke beszélget.
 • január 17.
  13:00 - 16:30
  Az új évben is folytatódik a Mentor(h)áló Klub – ismét vadonatúj programmal várják az érdeklődőket! A klubfoglalkozás alkalmával a vendégek részt vehetnek a Lehet egy lappal több? c. játékos matematikai program bemutatásán – a foglalkozás szervezője a Mentor(h)áló egyik legaktívabb köznevelési partnerintézménye, a Kecskeméti Széchenyivárosi Arany János Általános Iskola! A foglalkozáson való részvétel továbbra is ingyenes. További információ:http://www.jgypk.hu/mentorhalo/lehet-egy-lappal-tobb/
 • január 17.
  17:00 - 18:30
  Az SZTE Sófi Ösztöndíj Alapítvány által támogatott fiatal szegedi tehetségeket bemutató sorozat főszereplője: Paluch-Kujáni Yvett. Az SZTE Bölcsészettudományi Kar régészhallgatójának érdeklődése igen szerteágazó: az ásatásokon és a kutatómunkában az ókori barbár népek hitvilágát és gazdálkodását kutatja a Kárpát-medencében és a keleti területeken egyaránt. A Sófi-ösztöndíjas fiatallal Szalay István matematikus (SZTE JGYPK), a Közéleti Kávéház Egyesület kuratóriumi elnöke beszélget.
 • január 18. 10:00 - 20. 17:00