SZTE Info

Szerelmes novellák – seniorok íróiskoláját segíti az egyetemi oktató

Az idei könyvhéten az intézményekben 10 napon át – június 4. és 13. között az olvasás és az írás népszerűsítése áll középpontban. A legtöbb programnak a Somogyi-könyvtár ad otthont, ahol író-olvasó találkozókra, kiállításra hívják és várják az érdeklődőket. Seniorok is bemutatkoztak.

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

2013. június 6., 14:30 óra, Somogyi-könyvtár:


szerelmes novellak 01Szépírásra ösztönzi a szépkorúakat a szegedi Eszperantó utcában működő „Senior Center”. A nyugdíjasok számára színes programokat szervező központ és a Somogyi-könyvtár együttműködésének gyümölcseként immár ötféle témáról írtak szépeket az idősödő emberek – mindenkinek. A művek „zsűrizése” legutóbb is Simai Mihály József Attila-díjas költőre hárult.

Az eredmény? Az első szerelem címmel 2011-ben és a levél a hitveshez című 2012-ben meghirdetett novellapályázatra érkezett alkotásokból összeállított antológia, amely a Bába Kiadó gondozásában látott napvilágot.

„A kötet szerzői a ’híd’ szerepét töltik be idősek és fiatalok között. Történelmi visszatekintést, a saját múltjával való szembenézést, a jelenből a jövőbe való átérzést. Mély gondolatokat, sajátos látásmódot, korrajzot, finom humorral átszőtt történeteket, különös nyelvi gazdagsággal megjelenített emberi sorsokat olvashatunk” – írja előszavában a Senior Center vezetője, Boros Gyula.


szerelmes novellak 02A novellafüzérben a pályázatok „dobogós” díjazottjai – 2011-ben Balogh Erzsébet, Vörös Pál, Bálint Jánosné Ágoston Ilona; 2012-ben Ácsné Fekete Ilona, Bálint Jánosné Ágoston Ilona, Fraknóyné Benkő Irma – mellett összesen közel 60 szépkorú adja közre szerelmes emlékeit.


Egyedülálló hagyományok megteremtője és életben tartója Szegeden a Bába Kiadó, a senior novellák újabb kötetének gondozója. Erre az antológiára is igaz lehet, amit a kiadó dokumentumaiból rendezett kiállítás megnyitóján mondott Kiss Ernő, az újszegedi Bálint Sándor Művelődési Ház igazgatója: az országban egyedülálló módon pártfogolja a kedvtelésből írókat a Bába.

A szegedi egyetem szépíróként is ismert irodalomtörténésze, Szilasi László a seniorok kedvtelését támogatja azzal, hogy idén szeptembertől 3-4 alkalommal írásgyakorlatot tart. Az egyetemi oktató iránytűt ad, hiszen többféle asszociációra késztet a szépkorúak számára szóló novellapályázat új témája: Hagyaték.

Elso_szerelem
Szerelmes novellák – seniorok íróiskoláját segíti az egyetemi oktató - GALÉRIA


*

Centenáriumi kiállításon mutatkozik be Várkonyi Károly grafikus- és festőművész. A Somogyi-könyvtárban rendezett tárlatot június 27-ig tekinthetik meg az érdeklődők.


SZTEinfo, fotó: Üllei Kovács László

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

SZTEmagazin

2017. október 03.

Kiemelt_Antalicz_B

Első díjat nyert az Országos Tudományos Diákköri Konferencián, és egyedül épített a lézerfényt mérni képes szenzort. Felsőfokon beszél németül, angolul olvas szakcikkeket, miközben kínaiul tanul. A kollégiumában segíti az önképzőkör munkáját, s emellett egy új kutatási projekthez számítógépes szoftvert ír. Ő Antalicz Balázs, a Szegedi Tudományegyetem MSc-képzéses fizika szakos hallgatója, akitől leckét kaptunk lendületből és szakmai elhivatottságból.

SZTEtelevízió

2017. szeptember 13.

kiemelt_tanevnyito2017

Olyan jelentős fejlesztések előtt áll az SZTE, amelyekkel nemzetközi rangú kutatóegyetemmé válik – jelentette ki a rektor, igazolta példákkal a kormányt képviselő igazságügyi miniszter. A Szegedi Tudományegyetem 2017-2018-as tanévet nyitó ünnepségéről készült rövid videó itt megtekinthető.

Eseménynaptár

Eseménynaptár RSS

Rendezvénynaptár *

 • október 6. 08:00 - december 20. 08:00
  A szegedi szecessziós épületeket szokatlan szemszögbôl mutatja meg a tárlat. Az épületekre jellemzô szecessziós részleteket láthatjuk viszont fotókon. Olyan perspektívából, madártávlatból, ahogy az utca embere nem láthatja ôket. A kiállítás megtekinthetô december 20-ig.
 • október 7. 14:00 - november 10. 08:00
  A Magyar Alkotómûvészek Országos Egyesületével karöltve, szalonjelleggel a MAOE teljes képzômûvészeti tagságát megszólaltató tárlatot mutat be a REÖK. Ennek a kiállításnak a korábbi években különbözô, nagyhírû intézmények, mint például a szentendrei MûvészetMalom adott helyet. Az eddigi évek tapasztalatai alapján a szegedi kiállítóházba is 6-800 mûvész alkotását várjuk. A kiállítás megtekinthetô november 10-ig. Belépôjegy 500 Ft.
 • október 9. 15:00 - november 10. 20:00
  A fényképeket a szerző Juhász Antalnak az 1960-as évek óta végzett néprajzi terepmunkáin készítette. Az idő tájt a tanyai emberek a gazdasági, társadalmi változások időszakát élték. Évtizedek múltán látjuk, hogy a felvételek többnyire egy még paraszti életformában élt nemzedék hétköznapi munkáját, ünnepeit dokumentálják.
 • október 13. 17:00 - december 31. 18:00
  Gyenes Kálmán a Délmagyarország fotósaként hosszú éveken keresztül örökítette meg nemcsak Szeged, hanem Csongrád megye mindennapjait is, emellett számtalan felvételt készített szeretett Erdélyérôl is. A tárlaton a nem régen elhunyt fotómûvész alkotásaiból mutatunk be egy olyan válogatást, melyen megjelennek a sportversenyek izgalmai, a rendszerváltás legendás pillanatai vagy éppen Tarján panelépületeinek szépségei is. A kiállítás megtekinthetô december 31-ig, naponta 10.00–18.00 óráig.
 • október 17. 16:00 - november 17. 20:00
  Az 1956-ra, a szegedi egyetemen megalakult MEFESZ-re emlékező kiállítást az SZTE Klebelsberg Könyvtár szervezi.