Bezár

Hírarchívum

Szoftver színezi újra a szívet

Szoftver színezi újra a szívet

2013. június 12.
2 perc

A GE Healthcare és a Szegedi Tudományegyetem Kardiológiai Központja új módszert fejlesztett ki a szívritmuszavarok vizsgálatára és kezelésére. A rendszer a CT vagy MR berendezéssel készített 3D szívüregi képet egyesíti a röntgenképpel, és mindehhez a szív elektromos jeleit társítja.

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

A világon 350 millió, Magyarországon félmillió ember szenved valamilyen szívritmuszavarban. A krónikus betegségek eredményes ugyanakkor költséghatékony vizsgálatára és kezelésére magyar mérnökök és orvoskutatók vezetésével új, integrált műtéti rendszert fejlesztett ki a GE Healthcare budaörsi kutató-fejlesztő központja és a Szegedi Tudományegyetem Kardiológiai Központjának Elektrofiziológiai Laboratóriuma.

 

– A szívritmuszavarok katéteres kezelése során az orvosoknak pontosan kell követniük a katéter pozícióját, és be kell jelölniük azt a pontot, ahová később visszatérhetnek. A most kifejlesztett navigációs rendszer olyan részletes megjelenítést és bejelölési lehetőségeket biztosít, amely a jelenleg használt fluoroszkópiás eljárással nem valósítható meg – mondta el Bencsik Gábor egyetemi adjunktus, a Szegedi Tudományegyetem II. számú Belgyógyászati Klinika és Kardiológiai Központ munkatársa, akitől megtudtuk: a szegedi Elektrofiziológiai Laboratóriumban is hagyományos ablációval, vagyis katéteres beavatkozással vizsgálják és kezelik a szívritmuszavarral küzdő betegeket, akiknek így nem kell gyógyszert szedniük. Az új, három dimenziós navigációs rendszer térben és időben jelentős mértékben pontosítja a tájékozódást. A módszer költséghatékonyabb is a jelenleg használtnál, hiszen azt drága, speciális katéterrel végzik, míg az új szoftvernek köszönhetően a rendszer bármilyen katétert fel tud ismerni.

 

Az innovatív szoftver egy új eljárás végzését is lehetővé teszi, ami a „kép által vezetett pontbejelölés” névre hallgat. Az újszerű technika színkódokkal látja el a szívet a szerv elektromos aktivitásának időbeli lefutása szerint, és ezek alapján mérnöki pontossággal lehet beavatkozásokat végezni katéterek segítségével.

 

Az új eljárást a Heart Rhytm Society (Szívritmus Társaság, HRS) 34. Éves Tudományos Ülésén, Denverben mutatták be a szakmai érdeklődőknek, ahol áttörő nemzetközi sikert aratott. A 198 millió forint összértékű fejlesztést a Közép-Magyarországi Operatív Program keretében az Európai Unió és az Európai Regionális Fejlesztési Alapja támogatta.

A rendszert várhatóan 2013 őszétől kezdik el használni és tesztelni Szegeden.

 

A fejlesztés felhasználási lehetőségeit június 13-án 10 órakor Budapesten, a GE Healthcare budaörsi kutatás-fejlesztési központjában sajtótájékoztatón mutatják be – mondta el Bencsik Gábor, aki a sajtó képviselőinek laboratóriumi bemutatót is tart.

 

SZTEinfo

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

Aktuális események

Rendezvénynaptár *

Kapcsolódó hírek