SZTE Info

Szörényi Levente adja át az idei Sófi-ösztöndíjakat

A korábbi évek hagyományaihoz híven az SZTE Természettudományi és Informatikai Karának diplomaosztó ünnepsége keretében adják át a Sófi József a Szegedi Tehetségekért Alapítvány idei ösztöndíjait július 7-én 11 órától a József Attila Tanulmányi és Információs Központban.

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

A díjkiosztón az SZTE Tehetségpont keretében működő Sófi-alapítvány öt fődíjasát és biológuskonferenciájának két győztesét köszöntik. Az idén immár 12. éve fennálló alapítvány szép tradíciót teremtett azzal, hogy az egyetem rektora mellett minden évben a magyar kulturális élet nemzetközileg is elismert, kiemelkedő személyisége adja át a Sófi-ösztöndíjakat. Idén Szörényi Levente Kossuth- és Erkel-díjas zeneszerző és előadóművész lesz a rendezvény díszvendége.

 

A díjátadó egyébként több szálon is kötődik az István, a király című rockopera augusztusi 30 éves jubileumi előadásához. Nem csak Szörényi Levente lesz ugyanis jelen, a zeneszerző az egyik fődíjat Herczeg Tamással, a Szegedi Szabadtéri Játékok igazgatójával együtt adja át, valamint az MTV Társulat című tehetségkutató dalversenyén 2008-ban sikeresen szereplő, az az évi szabadtérin Gizellaként látott Simon Boglárka is fellép az ünnepségen, és énekelni fog a rockoperából. A díjátadó utáni hagyományos fogadáson Kovács Viktória gitárművész hallgató, a Sófi-alapítvány egyik díjazottja két rövid gitáros darab eljátszásával kedveskedik a díszvendégnek, az egyik egy Szörényi-szám lesz.

 

sofi_osztondij_logo_2A Szegedi Tudományegyetem Sófi József a Szegedi Tehetségekért Alapítványa eddig 12 millió forint ösztöndíjjal ismerte el az egyetem tehetséges hallgatóinak teljesítményét 2001 óta. Az ösztöndíjak értékét növeli, hogy 2008-ban az oktatási és kulturális miniszter Kármán Tódor-díjjal ismerte el a Sófi-alapítvány munkáját, amely a társadalmi felelősségvállalás területén adható legmagasabb állami kitüntetés. A fiatal szegedi tehetségeket támogató tevékenységéért Sófi József 2007-ben megkapta a Szegedi Tudományegyetem Mecénás Díját, 2011-ben az SZTE Természettudományi és Informatikai Kar Mecénás Díját, majd 2012-ben a Szegedért Alapítvány társadalmi-állampolgári kuratóriumának díját.

 

A 2012-2013-as tanévben kiírt, magas követelményeket támasztó biológus és összegyetemi pályázati felhívásra 120 hallgató nyújtotta be pályázatát. Az alapítvány kuratóriuma a pályázatok értékelése után egymillió-négyszázötvenezer forint ösztöndíjjal jutalmazta az egyetem tizenkét hallgatójának kimagasló tudományos és tanulmányi eredményeit.

 

A biológusokat szakmai eredményeik és egy ösztöndíj-konferencián (részletek ITT) bemutatott előadásuk alapján díjazták. Idén húsz pályázó volt, mester- és doktoranduszkategóriákban hirdettek győzteseket, akik a vándorserleg mellett 100 ezer forintos ösztöndíjban részesülnek. Az idei első helyezettek Szabó Renáta és Walter Fruzsina. Az összegyetemi pályázaton kereken százan indultak, a fődíjasok 200 ezer forint ösztöndíjat kapnak: Baranyai Tamás hatodéves orvostanhallgató, Kormányos Attila másodéves vegyész mesterszakos hallgató, Kovács Viktória elsőéves gitárművész mesterszakos hallgató, Lévai Balázs másodéves programtervező informatikus mesterszakos hallgató és Samu Gergely másodéves vegyész mesterszakos hallgató.

 

SZTEinfo

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

SZTEmagazin

2017. október 03.

Kiemelt_Antalicz_B

Első díjat nyert az Országos Tudományos Diákköri Konferencián, és egyedül épített a lézerfényt mérni képes szenzort. Felsőfokon beszél németül, angolul olvas szakcikkeket, miközben kínaiul tanul. A kollégiumában segíti az önképzőkör munkáját, s emellett egy új kutatási projekthez számítógépes szoftvert ír. Ő Antalicz Balázs, a Szegedi Tudományegyetem MSc-képzéses fizika szakos hallgatója, akitől leckét kaptunk lendületből és szakmai elhivatottságból.

SZTEtelevízió

2017. szeptember 13.

kiemelt_tanevnyito2017

Olyan jelentős fejlesztések előtt áll az SZTE, amelyekkel nemzetközi rangú kutatóegyetemmé válik – jelentette ki a rektor, igazolta példákkal a kormányt képviselő igazságügyi miniszter. A Szegedi Tudományegyetem 2017-2018-as tanévet nyitó ünnepségéről készült rövid videó itt megtekinthető.

Eseménynaptár

Eseménynaptár RSS

Rendezvénynaptár *

 • október 6. 08:00 - december 20. 08:00
  A szegedi szecessziós épületeket szokatlan szemszögbôl mutatja meg a tárlat. Az épületekre jellemzô szecessziós részleteket láthatjuk viszont fotókon. Olyan perspektívából, madártávlatból, ahogy az utca embere nem láthatja ôket. A kiállítás megtekinthetô december 20-ig.
 • október 7. 14:00 - november 10. 08:00
  A Magyar Alkotómûvészek Országos Egyesületével karöltve, szalonjelleggel a MAOE teljes képzômûvészeti tagságát megszólaltató tárlatot mutat be a REÖK. Ennek a kiállításnak a korábbi években különbözô, nagyhírû intézmények, mint például a szentendrei MûvészetMalom adott helyet. Az eddigi évek tapasztalatai alapján a szegedi kiállítóházba is 6-800 mûvész alkotását várjuk. A kiállítás megtekinthetô november 10-ig. Belépôjegy 500 Ft.
 • október 9. 15:00 - november 10. 20:00
  A fényképeket a szerző Juhász Antalnak az 1960-as évek óta végzett néprajzi terepmunkáin készítette. Az idő tájt a tanyai emberek a gazdasági, társadalmi változások időszakát élték. Évtizedek múltán látjuk, hogy a felvételek többnyire egy még paraszti életformában élt nemzedék hétköznapi munkáját, ünnepeit dokumentálják.
 • október 13. 17:00 - december 31. 18:00
  Gyenes Kálmán a Délmagyarország fotósaként hosszú éveken keresztül örökítette meg nemcsak Szeged, hanem Csongrád megye mindennapjait is, emellett számtalan felvételt készített szeretett Erdélyérôl is. A tárlaton a nem régen elhunyt fotómûvész alkotásaiból mutatunk be egy olyan válogatást, melyen megjelennek a sportversenyek izgalmai, a rendszerváltás legendás pillanatai vagy éppen Tarján panelépületeinek szépségei is. A kiállítás megtekinthetô december 31-ig, naponta 10.00–18.00 óráig.
 • október 17. 16:00 - november 17. 20:00
  Az 1956-ra, a szegedi egyetemen megalakult MEFESZ-re emlékező kiállítást az SZTE Klebelsberg Könyvtár szervezi.