SZTE Info

SZTE-s projekt a gyulladásos és daganatos betegségek gyógyításáért

Az immunrendszer csökkenő működése és a környezeti stressz hatásai jelentősen hozzájárulnak a különböző daganatos és gyulladásos betegségek kialakulásához. A Szegedi Tudományegyetem 2013 januárjában indult kutatási projektje e betegségek lefolyásának megértésére keresi a választ.

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

Az idei év elején indult „Környezeti tényezők és genetikai faktorok interakciójának vizsgálata immunmediált és daganatos betegségek kialakulásában” című TÁMOP-projekt (TÁMOP 4.2.2.A-11/1/KONV-2012-0035) egy korábbi egyetemi kutatásra alapoz, amikor is az erős UV-sugárzás és a bőrdaganatok kialakulása közötti összefüggéseket vizsgálták. Kemény Lajos, az SZTE Bőrgyógyászati és Allergológiai Klinika igazgatója – egyúttal a szakmai projekt vezetője – a június 27-i lakossági fórumon azt mondta, a fentebb említett kutatás folytatása egyben az új, kétéves projekt alapvető célkitűzése is.

 

SZS20130627_borgyogyaszati_lakossagi_forum_009Magyarországon a vezető halálozási okok között

Az alapkutatások 2013. január 1-jén kezdődtek, és 2014. december 31-ig tartanak. A daganatos betegségek ma a második vezető halálozási oknak számítanak Magyarországon. A dél-alföldi régió lakossága ki van téve ennek a veszélyeknek: 2003-ban az említett a területen annyian haltak meg valamilyen daganatos betegség következtében, mint ahányan Bács-Kiskun megyében születtek. A kutatók ezért nagy társadalmi jelentőséget tulajdonítanak az alapos és megfelelő tájékoztatásnak. A magyarországi népesség egészségmegőrzése és egészségtudatossága, az orvosok elvándorlása, valamint az orvosok és szakdolgozók túlterheltségének csökkentése mind alapvető társadalmi célként fogalmazódik meg a szegedi pályázatban, mely egyúttal szerves részét képzi az úgynevezett Semmelweis-tervnek is.

 

Hazai és nemzetközi együttműködés – alprogramok a kutatásban

Elszomorító tény, hogy nemcsak hazánkban, hanem az egész világon a daganatos megbetegedések képzik a leggyakoribb halálozási okot a felnőtt lakosság körében. Az universitas friss projektjének célja, hogy e betegségeket folyamataiban és hatásait figyelembe véve elemezze, így a kutatók európai viszonylatban is hozzájárulhatnának a jó egészségi állapot előmozdításához. Ennek érdekében nemzetközi összefogásra van szükség. A világ kiváló szakemberivel együttműködve egyfajta infrastrukturális fejlődés vehetné kezdetét, aminek következében akár más kutatásokban hasznosítható eszközök is napvilágot láthatnak majd. Mindezek a fejlesztések hozzájárulhatnának a társadalom számára is elérhető olcsóbb és korszerűbb terápiákhoz. A már meglévő kutatói teamek hazai és külföldi (angliai, német) biológusokból, fizikusokból és orvosokból állnak. A projekten belül minden szakterület egy-egy alprogramot tanulmányoz: a Szegedi Tudományegyetemtől az ÁOK, a GYTK, a FOK, és a TTIK, továbbá az MTA Szegedi Biológiai Kutatóintézet 20 intézményi egysége vesz részt. A szakmai projektvezető a pszichológusok közbenjárására is felhívta a felhívta a lakossági fórumon egybegyűltek figyelmét. Az ő feladatuk annak vizsgálata, hogy a szorongó és depressziós daganattal műtött betegek közérzete milyen hatással van a szervezetre a beavatkozást követő időszakban.

 

Borgyogyaszati_lakossagi_forum
SZTE-s projekt a gyulladásos és daganatos betegségek gyógyításáért - GALÉRIA


Kemény Lajos professzor reméli, a pályázat eredményeképp szabadalmak, PhD-disszertációk, MTA-nagydoktorik, és habilitációk születnek a témakörben, de a fiatal kutatók együttműködésére és csereprogramra is számít.

 

Gaál Bernadettuszt_logo_rgbInfoblokk3_ESZA

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

SZTEmagazin

2017. december 06.

kiemelt_Dux_Laszlo

Biológia, kémia és fizika tantárgyból, valamint a Nobel-díjas rektor életéből, munkásságából áll össze évről évre az egyre népszerűbb SZTE Szent-Györgyi Tanulmányi Verseny kérdéssora. A zsűri elnökével, prof. Dr. Dux László tanszékvezető egyetemi tanárral a Szent-Györgyi-örökségről és a középiskolások versenyéről beszélgettünk.

SZTEtelevízió

2017. szeptember 13.

kiemelt_tanevnyito2017

Olyan jelentős fejlesztések előtt áll az SZTE, amelyekkel nemzetközi rangú kutatóegyetemmé válik – jelentette ki a rektor, igazolta példákkal a kormányt képviselő igazságügyi miniszter. A Szegedi Tudományegyetem 2017-2018-as tanévet nyitó ünnepségéről készült rövid videó itt megtekinthető.

Eseménynaptár

Eseménynaptár RSS

Rendezvénynaptár *

 • december 18.
  10:00 - 14:30
  A Paál Zoltán díj átadása. A Katalízis Munkabizottság elnökének megválasztása. Sápi András (SZTE Alkalmazott és Környezeti Kémiai Tanszék) – Tervezett Katalízis: Nano- és in-situ technológiákkal a nagy aktivitás és szelektivitás felé. Havasi Viktor (SZTE Alkalmazott és Környezeti Kémiai Tanszék, PhD munka bemutató) – Ritkaföldfémekkel dópolt stroncium-aluminátok hasznosítása a fotokatalízisben. Ádám Adél (SZTE Szerves Kémiai Tanszék) – Nikkel nanorészecskék előállítása, jellemzése és felhasználása katalizátorként SZTE Alkalmazott és Környezeti Kémiai Tanszék). Varga Gábor (SZTE Szerves Kémiai Tanszék) – Átmenetifém-aminosav komplex-CaAl-réteges kettős hidroxid kompozitok készítése, szerkezetvizsgálatuk és katalitikus alkalmazásaik. Mészáros Rebeka, Ötvös Sándor Balázs, Varga Gábor, Kocsis Marianna, Pálinkó István, Fülöp Ferenc (SZTE Gyógyszerkémiai Intézet) – Hatékony heterogén ezüst katalizátor fejlesztése terminális alkinek közvetlen nitrillé alakításához. Gyulavári Tamás Zsolt (SZTE Alkalmazott és Környezeti Kémiai Tanszék) – Látható fénnyel gerjeszthető titán-dioxidok előállítása és jellemzése. Musza Katalin (SZTE Szerves Kémiai Tanszék) – Cu/Cu2O nanorészecskék szintézise, jellemzése és katalitikus aktivitásuk egy kapcsolási reakcióban. Tungler Antal (MTA Energiatudományi Kutatóközpont) – Gyógyszeripari szennyvizek ártalmatlanítása és hasznosítása.
 • december 19.
  10:00 - 16:47
  Az MTA Elektrokémiai Munkabizottság tudományos ülésének programja: Janáky Csaba (SZTE) – Új eredmények és kutatási irányok a szegedi fotoelektrokémiában. Kormányos Attila (SZTE) – Vezető polimer alapú összetett elektródok fotoelektrokémiája. Samu Gergely Ferenc (SZTE) – Optikailag aktív perovszkit elektródok vizsgálata. Kovács Noémi (ELTE) – Titánötvözetek elektrokémiai stabilitásának vizsgálata kettős potenciodinamikus vezérlést alkalmazó módszerekkel. Szekeres Krisztina Júlia (ELTE) – Vezető polimerfilm elektródok elektrokémiai és morfológiai vizsgálata. Pap Sándor József (MTA Energiakutató) – Réz(II)-peptid komplexek tervezése O2 elektrokatalitikus termeléséhez. Péter László (MTA Wigner) – Cirkónium elektrolitikus hidrogénezése. Tóth Péter Sándor (SZTE) – Grafén és egyéb kétdimenziós nanoszerkezetek (foto)elektrokémiai vizsgálata. Pajkossy Tamás (MTA TTK) – Egyebek. A rendezvény szervezője: SZAB Kémiai Szakbizottság Fizikai Kémiai és Anyagtudományi Munkabizottság.
 • december 19.
  15:00 - 17:00
  SZAB Orvostudományi Szakbizottság Sprottudományi Munkabizottság.
 • *
  december 19.
  17:00 - 18:30
  Mikszáth Kálmántól kezdve Wass Alberten át Oravecz Imréig több író, illetve számos tanulmány tudós szerzője is foglalkozik az amerikai kontinensen diaszpórában élő magyarok helyzetével. Újszászi Ilona újságíró, az SZTE közkapcsolati koordinátora legújabb riportkönyvében családtörténetekkel válaszol a kérdésre: Hogyan lettek ők „amerikai magyarok”? A fotókkal, számokkal, tényekkel illusztrált könyvbemutatón szó esik az amerikai bevándorlási hullámok különbözőségeiről és tanulságairól, ami segítheti a napjainkban Európát érintő migrációs válság értelmezését is.