SZTE Info

SZTE-s projekt a gyulladásos és daganatos betegségek gyógyításáért

Az immunrendszer csökkenő működése és a környezeti stressz hatásai jelentősen hozzájárulnak a különböző daganatos és gyulladásos betegségek kialakulásához. A Szegedi Tudományegyetem 2013 januárjában indult kutatási projektje e betegségek lefolyásának megértésére keresi a választ.

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

Az idei év elején indult „Környezeti tényezők és genetikai faktorok interakciójának vizsgálata immunmediált és daganatos betegségek kialakulásában” című TÁMOP-projekt (TÁMOP 4.2.2.A-11/1/KONV-2012-0035) egy korábbi egyetemi kutatásra alapoz, amikor is az erős UV-sugárzás és a bőrdaganatok kialakulása közötti összefüggéseket vizsgálták. Kemény Lajos, az SZTE Bőrgyógyászati és Allergológiai Klinika igazgatója – egyúttal a szakmai projekt vezetője – a június 27-i lakossági fórumon azt mondta, a fentebb említett kutatás folytatása egyben az új, kétéves projekt alapvető célkitűzése is.

 

SZS20130627_borgyogyaszati_lakossagi_forum_009Magyarországon a vezető halálozási okok között

Az alapkutatások 2013. január 1-jén kezdődtek, és 2014. december 31-ig tartanak. A daganatos betegségek ma a második vezető halálozási oknak számítanak Magyarországon. A dél-alföldi régió lakossága ki van téve ennek a veszélyeknek: 2003-ban az említett a területen annyian haltak meg valamilyen daganatos betegség következtében, mint ahányan Bács-Kiskun megyében születtek. A kutatók ezért nagy társadalmi jelentőséget tulajdonítanak az alapos és megfelelő tájékoztatásnak. A magyarországi népesség egészségmegőrzése és egészségtudatossága, az orvosok elvándorlása, valamint az orvosok és szakdolgozók túlterheltségének csökkentése mind alapvető társadalmi célként fogalmazódik meg a szegedi pályázatban, mely egyúttal szerves részét képzi az úgynevezett Semmelweis-tervnek is.

 

Hazai és nemzetközi együttműködés – alprogramok a kutatásban

Elszomorító tény, hogy nemcsak hazánkban, hanem az egész világon a daganatos megbetegedések képzik a leggyakoribb halálozási okot a felnőtt lakosság körében. Az universitas friss projektjének célja, hogy e betegségeket folyamataiban és hatásait figyelembe véve elemezze, így a kutatók európai viszonylatban is hozzájárulhatnának a jó egészségi állapot előmozdításához. Ennek érdekében nemzetközi összefogásra van szükség. A világ kiváló szakemberivel együttműködve egyfajta infrastrukturális fejlődés vehetné kezdetét, aminek következében akár más kutatásokban hasznosítható eszközök is napvilágot láthatnak majd. Mindezek a fejlesztések hozzájárulhatnának a társadalom számára is elérhető olcsóbb és korszerűbb terápiákhoz. A már meglévő kutatói teamek hazai és külföldi (angliai, német) biológusokból, fizikusokból és orvosokból állnak. A projekten belül minden szakterület egy-egy alprogramot tanulmányoz: a Szegedi Tudományegyetemtől az ÁOK, a GYTK, a FOK, és a TTIK, továbbá az MTA Szegedi Biológiai Kutatóintézet 20 intézményi egysége vesz részt. A szakmai projektvezető a pszichológusok közbenjárására is felhívta a felhívta a lakossági fórumon egybegyűltek figyelmét. Az ő feladatuk annak vizsgálata, hogy a szorongó és depressziós daganattal műtött betegek közérzete milyen hatással van a szervezetre a beavatkozást követő időszakban.

 

Borgyogyaszati_lakossagi_forum
SZTE-s projekt a gyulladásos és daganatos betegségek gyógyításáért - GALÉRIA


Kemény Lajos professzor reméli, a pályázat eredményeképp szabadalmak, PhD-disszertációk, MTA-nagydoktorik, és habilitációk születnek a témakörben, de a fiatal kutatók együttműködésére és csereprogramra is számít.

 

Gaál Bernadettuszt_logo_rgbInfoblokk3_ESZA

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

SZTEmagazin

2017. augusztus 31.

kiemelt_Sik_Marton_SZEM

Sík Márton életében a sport már egyetemi évei alatt is központi szerepet töltött be. Az SZTE-s öregdiák mintegy húsz éven keresztül kajakozott, élsportolóként számos sikert, köztük egy olimpiai 5. helyezést is maga mögött tudhat. Ma a DÉMÁSZ Szegedi Vízisport Egyesület szakmai vezetőjeként támogatja a fiatalokat.

SZTEtelevízió

2017. szeptember 13.

kiemelt_tanevnyito2017

Olyan jelentős fejlesztések előtt áll az SZTE, amelyekkel nemzetközi rangú kutatóegyetemmé válik – jelentette ki a rektor, igazolta példákkal a kormányt képviselő igazságügyi miniszter. A Szegedi Tudományegyetem 2017-2018-as tanévet nyitó ünnepségéről készült rövid videó itt megtekinthető.

Eseménynaptár

Eseménynaptár RSS

Rendezvénynaptár *

 • október 5. 09:00 - 22. 19:00
  A kiállítás szervezője: SZAB Művészeti Szakbizottság.
 • október 6. 08:00 - december 20. 08:00
  A szegedi szecessziós épületeket szokatlan szemszögbôl mutatja meg a tárlat. Az épületekre jellemzô szecessziós részleteket láthatjuk viszont fotókon. Olyan perspektívából, madártávlatból, ahogy az utca embere nem láthatja ôket. A kiállítás megtekinthetô december 20-ig.
 • október 7. 14:00 - november 10. 08:00
  A Magyar Alkotómûvészek Országos Egyesületével karöltve, szalonjelleggel a MAOE teljes képzômûvészeti tagságát megszólaltató tárlatot mutat be a REÖK. Ennek a kiállításnak a korábbi években különbözô, nagyhírû intézmények, mint például a szentendrei MûvészetMalom adott helyet. Az eddigi évek tapasztalatai alapján a szegedi kiállítóházba is 6-800 mûvész alkotását várjuk. A kiállítás megtekinthetô november 10-ig. Belépôjegy 500 Ft.
 • október 9. 15:00 - november 10. 20:00
  A fényképeket a szerző Juhász Antalnak az 1960-as évek óta végzett néprajzi terepmunkáin készítette. Az idő tájt a tanyai emberek a gazdasági, társadalmi változások időszakát élték. Évtizedek múltán látjuk, hogy a felvételek többnyire egy még paraszti életformában élt nemzedék hétköznapi munkáját, ünnepeit dokumentálják.
 • október 9. 18:00 - 21. 20:00
  Megnyitja: Bene Zoltán író, a Szeged folyóirat fôszerkesztôje Közremûködik: Csanádi Hajnalka (ének), Nemes Levente (doromb, dob) Nagy Károly (Szeged, 1952) Vinkler-díjas festô- és grafikusmûvész, a „Szeged kultúrájáért díj” 2017. évi kitüntetettje. A szegedi Tanárképzô Fôiskolán földrajz-rajz szakos tanári diplomát szerzett, majd elvégezte a Képzômûvészeti Fôiskola továbbképzô kurzusát. Tanított általános iskolákban (Algyô, Deszk), az Eötvös Gimnáziumban és mûvészeti iskolákban (Lyra, Classic) rajz és vizuális kultúra tantárgyat, médiaismeretet. A Szegedi Szépmíves Céh szabadiskolájában rajzot, festészetet és fotózást oktat. 1990 óta vezet nyári mûvésztelepeket. Fest olajjal és akrillal, készít akvarellt, ecsetrajzot, hagyományos sokszorosító grafikával és computer grafikával is foglalkozik. Elnöke a Szegedi Szépmíves Céhnek, tagja a Magyar Rajztanárok Országos Egyesületének. Megtekinthetô október 21-ig, hétköznapokon 08.00–22.00, szombaton 09.00–20.00 óráig.