SZTE Info

SZTE-s projekt a gyulladásos és daganatos betegségek gyógyításáért

Az immunrendszer csökkenő működése és a környezeti stressz hatásai jelentősen hozzájárulnak a különböző daganatos és gyulladásos betegségek kialakulásához. A Szegedi Tudományegyetem 2013 januárjában indult kutatási projektje e betegségek lefolyásának megértésére keresi a választ.

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

Az idei év elején indult „Környezeti tényezők és genetikai faktorok interakciójának vizsgálata immunmediált és daganatos betegségek kialakulásában” című TÁMOP-projekt (TÁMOP 4.2.2.A-11/1/KONV-2012-0035) egy korábbi egyetemi kutatásra alapoz, amikor is az erős UV-sugárzás és a bőrdaganatok kialakulása közötti összefüggéseket vizsgálták. Kemény Lajos, az SZTE Bőrgyógyászati és Allergológiai Klinika igazgatója – egyúttal a szakmai projekt vezetője – a június 27-i lakossági fórumon azt mondta, a fentebb említett kutatás folytatása egyben az új, kétéves projekt alapvető célkitűzése is.

 

SZS20130627_borgyogyaszati_lakossagi_forum_009Magyarországon a vezető halálozási okok között

Az alapkutatások 2013. január 1-jén kezdődtek, és 2014. december 31-ig tartanak. A daganatos betegségek ma a második vezető halálozási oknak számítanak Magyarországon. A dél-alföldi régió lakossága ki van téve ennek a veszélyeknek: 2003-ban az említett a területen annyian haltak meg valamilyen daganatos betegség következtében, mint ahányan Bács-Kiskun megyében születtek. A kutatók ezért nagy társadalmi jelentőséget tulajdonítanak az alapos és megfelelő tájékoztatásnak. A magyarországi népesség egészségmegőrzése és egészségtudatossága, az orvosok elvándorlása, valamint az orvosok és szakdolgozók túlterheltségének csökkentése mind alapvető társadalmi célként fogalmazódik meg a szegedi pályázatban, mely egyúttal szerves részét képzi az úgynevezett Semmelweis-tervnek is.

 

Hazai és nemzetközi együttműködés – alprogramok a kutatásban

Elszomorító tény, hogy nemcsak hazánkban, hanem az egész világon a daganatos megbetegedések képzik a leggyakoribb halálozási okot a felnőtt lakosság körében. Az universitas friss projektjének célja, hogy e betegségeket folyamataiban és hatásait figyelembe véve elemezze, így a kutatók európai viszonylatban is hozzájárulhatnának a jó egészségi állapot előmozdításához. Ennek érdekében nemzetközi összefogásra van szükség. A világ kiváló szakemberivel együttműködve egyfajta infrastrukturális fejlődés vehetné kezdetét, aminek következében akár más kutatásokban hasznosítható eszközök is napvilágot láthatnak majd. Mindezek a fejlesztések hozzájárulhatnának a társadalom számára is elérhető olcsóbb és korszerűbb terápiákhoz. A már meglévő kutatói teamek hazai és külföldi (angliai, német) biológusokból, fizikusokból és orvosokból állnak. A projekten belül minden szakterület egy-egy alprogramot tanulmányoz: a Szegedi Tudományegyetemtől az ÁOK, a GYTK, a FOK, és a TTIK, továbbá az MTA Szegedi Biológiai Kutatóintézet 20 intézményi egysége vesz részt. A szakmai projektvezető a pszichológusok közbenjárására is felhívta a felhívta a lakossági fórumon egybegyűltek figyelmét. Az ő feladatuk annak vizsgálata, hogy a szorongó és depressziós daganattal műtött betegek közérzete milyen hatással van a szervezetre a beavatkozást követő időszakban.

 

Borgyogyaszati_lakossagi_forum
SZTE-s projekt a gyulladásos és daganatos betegségek gyógyításáért - GALÉRIA


Kemény Lajos professzor reméli, a pályázat eredményeképp szabadalmak, PhD-disszertációk, MTA-nagydoktorik, és habilitációk születnek a témakörben, de a fiatal kutatók együttműködésére és csereprogramra is számít.

 

Gaál Bernadettuszt_logo_rgbInfoblokk3_ESZA

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

SZTEmagazin

2018. március 08.
Kiemelt_GTB

Nők a Tudományban Kiválósági Díjas lett Gazdag-Tóth Boglárka. Az SZTE TTIK Informatikai Intézet Számítógépes Optimalizálás Tanszékén dolgozó, szakmabeli férjével együtt három gyermeket nevelő édesanyával arról is beszélgettünk, melyik a kedvenc algoritmusa.

SZTEtelevízió

2017. szeptember 13.

kiemelt_tanevnyito2017

Olyan jelentős fejlesztések előtt áll az SZTE, amelyekkel nemzetközi rangú kutatóegyetemmé válik – jelentette ki a rektor, igazolta példákkal a kormányt képviselő igazságügyi miniszter. A Szegedi Tudományegyetem 2017-2018-as tanévet nyitó ünnepségéről készült rövid videó itt megtekinthető.

Eseménynaptár

Eseménynaptár RSS

Rendezvénynaptár *

 • március 14. 10:00 - 22. 19:30
  A Tiszatáj Online Plüss Műhely rovata gyűjtést szervez Kárpátaljára, hogy olyan gyerekek is olvashassanak, akik nem könnyen jutnak magyar nyelvű könyvekhez! A szervezők kérik: "Hozz magaddal legalább egy – használt, de jó állapotú – gyerekkönyvet vagy alsós tankönyvet. Az adományokat március 14-től március 22-ig várjuk a kijelölt gyűjtőpontokon." A könyvek már másnap el is indulnak a Szegedi Görögkatolikus Egyházközség és a beregszászi II. Rákóczi Ferenc Kárpátaljai Magyar Főiskola segítségével kárpátaljai magyar gyerekhez. Szervezők: FISZ - Fiatal Írók Szövetsége, Tiszatájonline.hu. Támogatók: Nemzeti Kulturális Alap.
 • március 21.
  10:30 - 13:00
  Halasi Gyula – Szén-dioxid hidrogénezése kontrollált méretű Pt adalékolt NiO hordozós katalizátorokon, in-situ technikák alkalmazása című előadásával kezdődik a Katalizis nap. Az utolsó előadó: Pap József Sándor, aki Cu-komplexek alkalmazása elektrokatalitikus vízbontásban címmel tart bemutatót. A program szervezője: a SZAB Kémiai Szakbizottság Anyagtudományi Munkabizottság, SZTE Kémiai Intézet, MTA EK Felületkémiai és Katalízis Laboratórium.
 • március 21.
  15:00 - 17:30
  A konferencia és kerekeasztal-beszélgetés témája: az SZTE a szegedi sportsikerekért. A Szegedi Tudományegyetem Általános Orvostudományi Kar az EFOP-3.4.3-16-2016-00014 azonosító számú A Szegedi Tudományegyetem oktatási és szolgáltatási teljesítményének innovatív fejlesztése a munkaerőpiaci és a nemzetközi verseny kihívásaira való felkészülés jegyében című pályázat „Megengedett teljesítménynövelési lehetőségek - antidopping szaktanácsadás” pályázati projekt megvalósításának nyitó konferenciáján Dr. Csonka Csaba sportügyekért felelős rektori megbízott, egyetemi docens mond köszöntőt. A táplálkozás szerepe a felkészítésben címmel díszelőadást tart Dr. Martos Éva orvosprofesszor, a Testnevelési Egyetem (TE) Sport-táplálkozástudományi Központjának vezetője, a Magyar Sportorvos Társaság elnöke tartja. A projektet Dr. Török László, Dr. Győri Ferenc, Dr. Márton János, Dr. Mikulán Rita, Ulrichné Varga Rita, Komár Réka mutatja be. Az egyetem és a sportegyesületek képviselőinek kerekasztal-beszélgetését Kecse Nagy Sándor kommunikációs menedzser vezeti. A szervezők kérik az előzetes regisztrációt az egyetemi.sportorvos@gmail.com e-mail címre!
 • március 21.
  17:30 - 18:30
 • március 21.
  17:55 - 19:00
  A Szabadegyetem – Szeged rendezvény-sorozatban Karikó Sándor Ki a nevelés gazdája? címmel tart előadást. Többek között arról esik szó, hogy hogy bár úgy tűnik, a neveléshez mindenki ért, mégis egy sor lapos ismeret, tévhit kering ebben a témában. És főként az a gond, hogy mintha nem lenne gazdája ennek a fontos tevékenységnek. A prezentációs előadás új és sajátos megközelítést kínál fel, amely hasznos lehet minden egyetemi szakos hallgatónak: alapvetően filozófiai, etikai és pedagógiai jellegű összefoglalást tartalmaz. További információ: https://www.u-szeged.hu/szabadegyetem/ki-neveles-gazdaja