SZTE Info

Távgyógyítás okostelefonnal – telemedicinás megoldásokat keresnek az SZTE-n

Az információtechnológiai alkalmazások egyre hatékonyabbá és olcsóbbá tehetik a távgyógyítást, például az okostelefonok képesek rögzíteni és az orvosnak továbbítani a beteg állapotára vonatkozó adatokat. A telemedicina témakörében kutatnak egy TÁMOP-program keretében a szakemberek az SZTE-n.

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

A telemedicina, illetve az e-egészségügy kérdése mintegy egy évtizede került az érdeklődés homlokterébe. Tény ugyanis, hogy az öregedő társadalmakban szükség lenne olyan informatikai megoldásokra, amivel az egészségügyet hatékonyabbá lehet tenni – fogalmazott a TÁMOP-4.2.2.A-11/1/KONV-2012-0073 projekt június 28-i sajtótájékoztatóján Gyimóthy Tibor, az SZTE Szoftverfejlesztés Tanszék vezetője és a projekt szakmai vezetője.

 

Az inaktív korosztályok növekedése fokozódó terhet ró az egészségügyi szolgáltatókra, melyek már jelenleg is súlyos orvos- és forráshiánnyal küzdenek. A telemedicina, az e-egészségügy az új információtechnológiai lehetőségek – például a számítógép, illetve okostelefonok kínálta monitorozási lehetőségek és azok eredményeinek orvoshoz való eljuttatása az interneten keresztül – lehetővé teszik az orvosi távmegfigyelést és távgyógyítást, mellyel költségmegtakarítás érhető el.

 

Telemedicina a mindennapokban

sajtotajekoztatoGyimóthy Tibor hangsúlyozta, mégsem annyira rohamos a telemedicina térhódítása, mint például az okostelefonok terjedése. „A telemedicina fókuszú kutatások orvosi, matematikai és informatikai tudományterületeken” címet viselő projekt célja, hogy a telemedicinás alkalmazások gyorsabban bekerülhessenek mindennapjainkba. A program keretében széles körű összefogás valósul meg, a Szegedi Tudományegyetem és konzorciumi partnerei, a Pannon Egyetem és az MTA Szegedi Biológiai Kutatóközpont munkatársai világszínvonalú tudásukkal alapot teremthetnek egy nemzetközileg is jelentős telemedicinás központnak – összegzett a professzor.

 

A projekt 2013. február 1. és 2015. április 30. között valósul meg, keretein belül pedig olyan konkrét miniprojekteket hajtanak végre 4-6 hónapos intervallumban, melyeket orvosok kezdeményeztek, tehát valós egészségügyi problémákra jelenthetnek megoldást. A gyakorlatban való kipróbálás után, ha igény mutatkozik rá, akár konkrét termék is lehet a fejlesztés eredménye.

 

Agyhullámmérés otthon

A konkrét kérdésekre adott megoldások később egy nagy rendszerré fognak összeállni – összesen 32 alprojektet foglal magába a pályázat – mondta el a www.u-szeged.hu-nak Bilicki Vilmos, az SZTE Szoftverfejlesztés Tanszék egyetemi adjunktusa. Egy egyszerű példa lehet a meddőség kezeléséhez segítséget nyújtó alkalmazás. A hölgyek testhőmérsékletük alapján következtethetnek a peteérésre. Sokan ezt ma még papíron követik, pedig számos olyan mobiltelefon-alkalmazás létezik, melynek segítségével akár orvosukkal is megoszthatják az adatokat. A telemedicina alkalmazható stroke- (szélütéses) betegek rehabilitációjánál is. Kapható a piacon egy 100 dolláros „leap motion” nevű szenzor, ami a kéz 3D-modelljét pontosan méri. Ezt ugyan nem orvosi célra találták ki, de ebben a konkrét esetben jól használható, mert a kéz finommozgásait jól ki lehet vele elemezni, és ez alapján instrukciókat adhat az orvos a betegnek. Nyomon követhető tehát az is, mit csinál otthon a páciens. Szintén egy körülbelül 100 dolláros szenzorral lehet mérni az EEG-agyhullámokat. Ez az egycsatornás megoldás persze nem olyan pontos, mint a 12 csatornás beültetett elektródás készülék, de arra alkalmas, hogy az epilepsziás rohamot azonosítsuk vele. Nem kell a betegnek befeküdnie a kórházba, csak otthon kell viselnie az eszközt.

 Sajtotajekoztato


Beszédrehabilitáció és keringésmonitorozás

Mi másra lehet még jó a telemedicina? Agyvérzést követő beszédrehabilitáció időben való követésére és hatékonyságának megítélésére – egy okostelefonnal vagy iPaddal ez is megoldható – tudtuk meg Bari Ferenctől, az SZTE ÁOK Orvosi Fizikai és Orvosi Informatikai Intézet professzorától.

 

Olyan betegcsoportok eredményeit is folyamatosan nyomon tudják követni, akiknek például szívelégtelensége, magasvérnyomás-betegsége vagy cukorbetegsége van – magyarázta Rudas László, az SZTE ÁOK Aneszteziológiai és Intenzív Terápiás Intézet professzora. Hozzátette: a rövidtávú keringésmonitorozás strukturált vizsgálatát is tervezik. Interaktív mérésről van szó, mely során az előzetesen megtervezett és begyakorolt egyszeri programokat fix időben hajtják végre a monitorozott alanyok, a rövid felvételeket eljuttatja az orvosokhoz a gép, és ezeket értelmezik a szakemberek.

 

Orvosok, informatikusok, matematikusok

A TÁMOP-projekt interdiszciplináris megközelítést követ: orvosok és szoftver-, illetve műszerfejlesztők szorosan együttműködve valósítják meg a feladatokat. A részt vevő partnerek a telemedicina műveléshez szükséges tudás teljes spektrumát fel tudják vonultatni a kutatóorvostól a klinikai orvoson át az absztrakt problémákra új megoldásokat kereső matematikus kutatókig és a szoftverfejlesztőkig. A méréssel, jelfeldolgozással foglalkozó szakembereknek új mérési módszereket, új adatfeldolgozó algoritmusokat, a szoftverfejlesztőknek új skálázható architektúrákat, illetve a mobilegységek bevonásának problematikáját, míg a matematikusoknak a projektben megjelenő alapproblémák (például matematikai modellezés) határait kell kutatniuk. A létrehozott tudást egy nyílt forráskeretrendszerben valósítják meg, így valódi működő telemedicina-rendszerre tudnak a későbbiekben építeni.

 

A. M.

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

SZTEmagazin

2017. augusztus 31.

kiemelt_Sik_Marton_SZEM

Sík Márton életében a sport már egyetemi évei alatt is központi szerepet töltött be. Az SZTE-s öregdiák mintegy húsz éven keresztül kajakozott, élsportolóként számos sikert, köztük egy olimpiai 5. helyezést is maga mögött tudhat. Ma a DÉMÁSZ Szegedi Vízisport Egyesület szakmai vezetőjeként támogatja a fiatalokat.

SZTEtelevízió

2017. szeptember 13.

kiemelt_tanevnyito2017

Olyan jelentős fejlesztések előtt áll az SZTE, amelyekkel nemzetközi rangú kutatóegyetemmé válik – jelentette ki a rektor, igazolta példákkal a kormányt képviselő igazságügyi miniszter. A Szegedi Tudományegyetem 2017-2018-as tanévet nyitó ünnepségéről készült rövid videó itt megtekinthető.

Eseménynaptár

Eseménynaptár RSS

Rendezvénynaptár *

 • október 5. 09:00 - 22. 19:00
  A kiállítás szervezője: SZAB Művészeti Szakbizottság.
 • október 6. 08:00 - december 20. 08:00
  A szegedi szecessziós épületeket szokatlan szemszögbôl mutatja meg a tárlat. Az épületekre jellemzô szecessziós részleteket láthatjuk viszont fotókon. Olyan perspektívából, madártávlatból, ahogy az utca embere nem láthatja ôket. A kiállítás megtekinthetô december 20-ig.
 • október 7. 14:00 - november 10. 08:00
  A Magyar Alkotómûvészek Országos Egyesületével karöltve, szalonjelleggel a MAOE teljes képzômûvészeti tagságát megszólaltató tárlatot mutat be a REÖK. Ennek a kiállításnak a korábbi években különbözô, nagyhírû intézmények, mint például a szentendrei MûvészetMalom adott helyet. Az eddigi évek tapasztalatai alapján a szegedi kiállítóházba is 6-800 mûvész alkotását várjuk. A kiállítás megtekinthetô november 10-ig. Belépôjegy 500 Ft.
 • október 9. 15:00 - november 10. 20:00
  A fényképeket a szerző Juhász Antalnak az 1960-as évek óta végzett néprajzi terepmunkáin készítette. Az idő tájt a tanyai emberek a gazdasági, társadalmi változások időszakát élték. Évtizedek múltán látjuk, hogy a felvételek többnyire egy még paraszti életformában élt nemzedék hétköznapi munkáját, ünnepeit dokumentálják.
 • október 9. 18:00 - 21. 20:00
  Megnyitja: Bene Zoltán író, a Szeged folyóirat fôszerkesztôje Közremûködik: Csanádi Hajnalka (ének), Nemes Levente (doromb, dob) Nagy Károly (Szeged, 1952) Vinkler-díjas festô- és grafikusmûvész, a „Szeged kultúrájáért díj” 2017. évi kitüntetettje. A szegedi Tanárképzô Fôiskolán földrajz-rajz szakos tanári diplomát szerzett, majd elvégezte a Képzômûvészeti Fôiskola továbbképzô kurzusát. Tanított általános iskolákban (Algyô, Deszk), az Eötvös Gimnáziumban és mûvészeti iskolákban (Lyra, Classic) rajz és vizuális kultúra tantárgyat, médiaismeretet. A Szegedi Szépmíves Céh szabadiskolájában rajzot, festészetet és fotózást oktat. 1990 óta vezet nyári mûvésztelepeket. Fest olajjal és akrillal, készít akvarellt, ecsetrajzot, hagyományos sokszorosító grafikával és computer grafikával is foglalkozik. Elnöke a Szegedi Szépmíves Céhnek, tagja a Magyar Rajztanárok Országos Egyesületének. Megtekinthetô október 21-ig, hétköznapokon 08.00–22.00, szombaton 09.00–20.00 óráig.