SZTE Info

Távgyógyítás okostelefonnal – telemedicinás megoldásokat keresnek az SZTE-n

Az információtechnológiai alkalmazások egyre hatékonyabbá és olcsóbbá tehetik a távgyógyítást, például az okostelefonok képesek rögzíteni és az orvosnak továbbítani a beteg állapotára vonatkozó adatokat. A telemedicina témakörében kutatnak egy TÁMOP-program keretében a szakemberek az SZTE-n.

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

A telemedicina, illetve az e-egészségügy kérdése mintegy egy évtizede került az érdeklődés homlokterébe. Tény ugyanis, hogy az öregedő társadalmakban szükség lenne olyan informatikai megoldásokra, amivel az egészségügyet hatékonyabbá lehet tenni – fogalmazott a TÁMOP-4.2.2.A-11/1/KONV-2012-0073 projekt június 28-i sajtótájékoztatóján Gyimóthy Tibor, az SZTE Szoftverfejlesztés Tanszék vezetője és a projekt szakmai vezetője.

 

Az inaktív korosztályok növekedése fokozódó terhet ró az egészségügyi szolgáltatókra, melyek már jelenleg is súlyos orvos- és forráshiánnyal küzdenek. A telemedicina, az e-egészségügy az új információtechnológiai lehetőségek – például a számítógép, illetve okostelefonok kínálta monitorozási lehetőségek és azok eredményeinek orvoshoz való eljuttatása az interneten keresztül – lehetővé teszik az orvosi távmegfigyelést és távgyógyítást, mellyel költségmegtakarítás érhető el.

 

Telemedicina a mindennapokban

sajtotajekoztatoGyimóthy Tibor hangsúlyozta, mégsem annyira rohamos a telemedicina térhódítása, mint például az okostelefonok terjedése. „A telemedicina fókuszú kutatások orvosi, matematikai és informatikai tudományterületeken” címet viselő projekt célja, hogy a telemedicinás alkalmazások gyorsabban bekerülhessenek mindennapjainkba. A program keretében széles körű összefogás valósul meg, a Szegedi Tudományegyetem és konzorciumi partnerei, a Pannon Egyetem és az MTA Szegedi Biológiai Kutatóközpont munkatársai világszínvonalú tudásukkal alapot teremthetnek egy nemzetközileg is jelentős telemedicinás központnak – összegzett a professzor.

 

A projekt 2013. február 1. és 2015. április 30. között valósul meg, keretein belül pedig olyan konkrét miniprojekteket hajtanak végre 4-6 hónapos intervallumban, melyeket orvosok kezdeményeztek, tehát valós egészségügyi problémákra jelenthetnek megoldást. A gyakorlatban való kipróbálás után, ha igény mutatkozik rá, akár konkrét termék is lehet a fejlesztés eredménye.

 

Agyhullámmérés otthon

A konkrét kérdésekre adott megoldások később egy nagy rendszerré fognak összeállni – összesen 32 alprojektet foglal magába a pályázat – mondta el a www.u-szeged.hu-nak Bilicki Vilmos, az SZTE Szoftverfejlesztés Tanszék egyetemi adjunktusa. Egy egyszerű példa lehet a meddőség kezeléséhez segítséget nyújtó alkalmazás. A hölgyek testhőmérsékletük alapján következtethetnek a peteérésre. Sokan ezt ma még papíron követik, pedig számos olyan mobiltelefon-alkalmazás létezik, melynek segítségével akár orvosukkal is megoszthatják az adatokat. A telemedicina alkalmazható stroke- (szélütéses) betegek rehabilitációjánál is. Kapható a piacon egy 100 dolláros „leap motion” nevű szenzor, ami a kéz 3D-modelljét pontosan méri. Ezt ugyan nem orvosi célra találták ki, de ebben a konkrét esetben jól használható, mert a kéz finommozgásait jól ki lehet vele elemezni, és ez alapján instrukciókat adhat az orvos a betegnek. Nyomon követhető tehát az is, mit csinál otthon a páciens. Szintén egy körülbelül 100 dolláros szenzorral lehet mérni az EEG-agyhullámokat. Ez az egycsatornás megoldás persze nem olyan pontos, mint a 12 csatornás beültetett elektródás készülék, de arra alkalmas, hogy az epilepsziás rohamot azonosítsuk vele. Nem kell a betegnek befeküdnie a kórházba, csak otthon kell viselnie az eszközt.

 Sajtotajekoztato


Beszédrehabilitáció és keringésmonitorozás

Mi másra lehet még jó a telemedicina? Agyvérzést követő beszédrehabilitáció időben való követésére és hatékonyságának megítélésére – egy okostelefonnal vagy iPaddal ez is megoldható – tudtuk meg Bari Ferenctől, az SZTE ÁOK Orvosi Fizikai és Orvosi Informatikai Intézet professzorától.

 

Olyan betegcsoportok eredményeit is folyamatosan nyomon tudják követni, akiknek például szívelégtelensége, magasvérnyomás-betegsége vagy cukorbetegsége van – magyarázta Rudas László, az SZTE ÁOK Aneszteziológiai és Intenzív Terápiás Intézet professzora. Hozzátette: a rövidtávú keringésmonitorozás strukturált vizsgálatát is tervezik. Interaktív mérésről van szó, mely során az előzetesen megtervezett és begyakorolt egyszeri programokat fix időben hajtják végre a monitorozott alanyok, a rövid felvételeket eljuttatja az orvosokhoz a gép, és ezeket értelmezik a szakemberek.

 

Orvosok, informatikusok, matematikusok

A TÁMOP-projekt interdiszciplináris megközelítést követ: orvosok és szoftver-, illetve műszerfejlesztők szorosan együttműködve valósítják meg a feladatokat. A részt vevő partnerek a telemedicina műveléshez szükséges tudás teljes spektrumát fel tudják vonultatni a kutatóorvostól a klinikai orvoson át az absztrakt problémákra új megoldásokat kereső matematikus kutatókig és a szoftverfejlesztőkig. A méréssel, jelfeldolgozással foglalkozó szakembereknek új mérési módszereket, új adatfeldolgozó algoritmusokat, a szoftverfejlesztőknek új skálázható architektúrákat, illetve a mobilegységek bevonásának problematikáját, míg a matematikusoknak a projektben megjelenő alapproblémák (például matematikai modellezés) határait kell kutatniuk. A létrehozott tudást egy nyílt forráskeretrendszerben valósítják meg, így valódi működő telemedicina-rendszerre tudnak a későbbiekben építeni.

 

A. M.

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

SZTEmagazin

2018. január 19.

_MG_8971

Javított kiválósága számarányain a Szegedi Tudományegyetem: a 2016-os adatokhoz képest száznál is több, 2017-ben összesen 225 tehetséges egyetemista, doktorandusz és ifjú oktató nyerte el az Új Nemzeti Kiválósági Program ösztöndíját. A sikeres ifjú kutatók közül az Újvidékről az SZTE doktori iskolájába érkező Kartali Tündét kértük villáminterjúra.

SZTEtelevízió

2017. szeptember 13.

kiemelt_tanevnyito2017

Olyan jelentős fejlesztések előtt áll az SZTE, amelyekkel nemzetközi rangú kutatóegyetemmé válik – jelentette ki a rektor, igazolta példákkal a kormányt képviselő igazságügyi miniszter. A Szegedi Tudományegyetem 2017-2018-as tanévet nyitó ünnepségéről készült rövid videó itt megtekinthető.

Eseménynaptár

Eseménynaptár RSS

Rendezvénynaptár *

 • március 14. 10:00 - 22. 19:30
  A Tiszatáj Online Plüss Műhely rovata gyűjtést szervez Kárpátaljára, hogy olyan gyerekek is olvashassanak, akik nem könnyen jutnak magyar nyelvű könyvekhez! A szervezők kérik: "Hozz magaddal legalább egy – használt, de jó állapotú – gyerekkönyvet vagy alsós tankönyvet. Az adományokat március 14-től március 22-ig várjuk a kijelölt gyűjtőpontokon." A könyvek már másnap el is indulnak a Szegedi Görögkatolikus Egyházközség és a beregszászi II. Rákóczi Ferenc Kárpátaljai Magyar Főiskola segítségével kárpátaljai magyar gyerekhez. Szervezők: FISZ - Fiatal Írók Szövetsége, Tiszatájonline.hu. Támogatók: Nemzeti Kulturális Alap.
 • március 20.
  11:00 - 17:00
 • március 20.
  16:30 - 18:00
 • március 20.
  17:30 - 19:00
  Az SZTE Mentor(h)áló és az Agóra közös "vetítős" sorozatának vendége: Cseh Attila, az SZTE JGYPK Kulturális Irodájának vezetője, aki civilben búvároktató és búvárfilmes szakember. A többszörös filmfesztivál győztes Cseh Attila a víz alatti filmezés és fotózás rejtelmeibe vezeti be az érdeklődőket. Ingyenes regisztráció: https://docs.google.com/forms/d/e/1FAIpQLSdnXt2yTeaBdYVzMg3UbVNtPURSRoS9le9qw4rf08UzIjc7yg/viewform
 • március 20.
  18:00 - 20:00
  Az előadó: Prof. Dr. Tristan Thielmann; University of Siegen, Science & Technology Studies. Az előadó előadásáról: "... From a genealogical perspective and by referring to W.J.T. Mitchell, operative images are inevitably redirected to the history and anthropology of the image. Although, for instance, augmented reality navigation using smart phones or smart glasses appear at first glance to be something completely new, they are in fact based on a very old cultural technique. Virtual travel through pre-recorded spaces can look back at least to the year 1905, when the first attempt at capturing residential streets of select routes in photographs took place. The idea was to make them available as ‘photo-auto guides’, with superimposed textual and pictographic route instructions. Moreover, these guides were designed as ‘social media’, with empty lines under each photograph allowing the preservation of photo-related memories. The navigation instructions were layered within a series of photographs, as if arrows had been drawn in the dust of the streets..."