SZTE Info

Több százan az SZTE Alma Mater sporthétvégéjén

Idén is nagy sikert aratott az Alma Mater Weekend. A több mint ötszáz résztvevő vendég között szép számmal képviseltették magukat a gyerkőcök és a totyogósak is.

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

Sportprogramok és bográcsfőző verseny

SZS20130623_szte_alma_mater_sportnap_006Számos program közül válogathattak azok a sportolni vágyók, akik július 23-án ellátogattak az SZTE Alma Mater Weekend helyszínére, a Hattyas sori sportközpontba. A klasszikusnak számító sportesemények mellett különlegességek, mint a turul, a falmászás, a minigolf és az íjászat is rengeteg érdeklődőt vonzottak minden korosztályból. A kismamák és a kisgyermekes anyukák sem maradhattak ki a mozgásból, őket Hanga Ági csiri-biri tornával és játszószőnyeggel várta a fák hűsítő árnyékában. A gyerekek az ugrálóvár és a csúszda tövében várták sorukat, a férfiak pedig a kültéri pályákon fociztak, kosaraztak és teniszeztek. A hölgyek számára is tartogattak meglepetéseket, a sportcentrumban zumbával és pilátesszel fogadták mozogni a vágyókat. Aki kevésbé aktívan szerette volna kipihenni a hétköznapok fáradalmait, kézműves foglalkozással, valamint arcfestéssel szórakozhatott.

 

A helyszíni regisztrációt követően kezdetét vette a bográcsfőző verseny. A szervezők ugyanazokat az alapanyagokat osztották szét a különböző csapatok között, így mindenkinek egyformán pörkölt rotyogott az üstjében. Az egyik versenyzőt kóstolás közben csíptük el, ő annyit mondott, már nagyon várja a verseny eredményhirdetését, hiszen szinte biztos, hogy a vendégek a nyertes alkotást fogják preferálni.

 

Négy lábon és négy keréken

SZS20130623_szte_alma_mater_sportnap_017Ott jártunkkor a legnagyobb attrakciót a terápiáskutya-bemutató jelentette, ahol Erdélyi Noémi, terápiáskutya-vezető Mazsola és Tádé segítőkutyák közreműködésével ügyességi és engedelmességi feladatokban bizonyíthatták rátermettségüket. A hódmezővásárhelyi Auróra Segítőkutya Alapítvány négylábúi testi és szellemi sérült gyerekeken és tanulásban akadályozottaknak segítenek. Mint az a tréner elmondta, nemcsak a mozgásszervi rendellenességgel születetteken, hanem egyes tantárgyak elsajátításában is kiemelkedő szerepük lehet az állatoknak. Aktuális segítője, az általános iskolás Sanyika tanulásban akadályozott diák, aki például történelem tantárgyból ért el jelentős sikereket az elmúlt időszakban. Erdélyi Noémi a gyerekek és a kutya közötti kapcsolatra, a kommunikációra is felhívta a figyelmet: az ebek siket gyerekek számára is betaníthatók, ugyanis könnyedén megértik a kézjeleket is. Az elhangzottakat követően látványos engedelmességi bemutató következett, ahol mindenki meggyőződhetett az állatok szakértelméről.

 

Alma_Mater_weekend
Több százan az SZTE Alma Mater sporthétvégéjén - GALÉRIA

Az Alma Mater hétvégéről a Szegedi Tudományegyetem sűrített levegővel hajtott pneumobiljai sem hiányozhattak. A vállalkozó kedvű gyerekek és felnőttek egyaránt kipróbálhatták néhány kör erejéig a járgányok vezethetőségét, közben pedig a májusban, Egerben aranyérmet nyert MKLaren csapat tagjainak tehették fel kérdéseiket.

 

Gaál Bernadett

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

SZTEmagazin

2018. március 08.
Kiemelt_GTB

Nők a Tudományban Kiválósági Díjas lett Gazdag-Tóth Boglárka. Az SZTE TTIK Informatikai Intézet Számítógépes Optimalizálás Tanszékén dolgozó, szakmabeli férjével együtt három gyermeket nevelő édesanyával arról is beszélgettünk, melyik a kedvenc algoritmusa.

SZTEtelevízió

2017. szeptember 13.

kiemelt_tanevnyito2017

Olyan jelentős fejlesztések előtt áll az SZTE, amelyekkel nemzetközi rangú kutatóegyetemmé válik – jelentette ki a rektor, igazolta példákkal a kormányt képviselő igazságügyi miniszter. A Szegedi Tudományegyetem 2017-2018-as tanévet nyitó ünnepségéről készült rövid videó itt megtekinthető.

Eseménynaptár

Eseménynaptár RSS

Rendezvénynaptár *

 • március 24. 10:00 - 25. 15:00
  Az Ifjú Pszichológusok és Neveléstudományi Kutatók Országos Konferenciája, az IPSZILON Konferencia fő témája: az ifjúságszociológia és ifjúságpszichológia. A plenáris előadásokon Dr. Jancsák Csaba (SZTE JGYPK) az ifjúságkutatás legújabb hazai és nemzetközi eredményeit ismerteti; Prof. Dr. Pikó Bettina (SZTE ÁOK) arra a kérdésre válaszol, hogy Mitől boldogok a fiatalok?
 • március 26.
  14:00 - 15:00
 • március 27.
  17:00 - 18:30
  A TIT Szabadegyetem Földrajz Tagozat előadója: Dr. Karancsi Zoltán PhD, tanszékvezető egyetemi docens (SZTE JGYPK). Az északi sarkkörön túlra télen leginkább az északi fényt keresők kelnek útra. Az előadó arra a kérdésre is válaszol, hogy mit lehet még észak Norvégiában ilyenkor csinálni turistaként.
 • március 27.
  18:00 - 19:30
  Az SZTE Mentor(h)áló Pedagógiai esték című nagyszabású sorozatának vendége dr. Farkas Eszter PhD, egyetemi docens, a Szegedi Tudományegyetem Általános Orvostudományi Karán működő Orvosi Fizikai és Orvosi Informatikai Intézet L’Oreal-UNESCO díjjal kitüntetett agyikeringés-kutatója. Olyan kérdésekre keresi a választ, mint például: vajon mitől függ idegrendszerünk egészséges öregedése? Milyen körülmények ronthatják kilátásainkat? További információ: http://www.jgypk.hu/mentorhalo/ujabb-tudomanyos-ismeretterjeszto-csemege-az-oregedo-agy/
 • március 28.
  13:00 - 16:00
  A magyarországi új kutatási infrastruktúrák bemutatkozásán részt vesz a Szentágothai János Kutatóközpont; a Felsőoktatási és Ipari Együttműködési Központ; a Hungarian Center of Excellence for Molecular Medicine (HCEMM). Meghívott vendégek: az intézmények igazgatói - Prof. Helyes Zsuzsanna (SZKK), Prof. Kacskovics Imre (FIEK) és Prof. Bíró Tamás (HCEMM). A program szakmai támogatója a MTA Szegedi Területi Bizottságának Immunológiai Munkabizottsága.