SZTE Info

Több százan az SZTE Alma Mater sporthétvégéjén

Idén is nagy sikert aratott az Alma Mater Weekend. A több mint ötszáz résztvevő vendég között szép számmal képviseltették magukat a gyerkőcök és a totyogósak is.

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

Sportprogramok és bográcsfőző verseny

SZS20130623_szte_alma_mater_sportnap_006Számos program közül válogathattak azok a sportolni vágyók, akik július 23-án ellátogattak az SZTE Alma Mater Weekend helyszínére, a Hattyas sori sportközpontba. A klasszikusnak számító sportesemények mellett különlegességek, mint a turul, a falmászás, a minigolf és az íjászat is rengeteg érdeklődőt vonzottak minden korosztályból. A kismamák és a kisgyermekes anyukák sem maradhattak ki a mozgásból, őket Hanga Ági csiri-biri tornával és játszószőnyeggel várta a fák hűsítő árnyékában. A gyerekek az ugrálóvár és a csúszda tövében várták sorukat, a férfiak pedig a kültéri pályákon fociztak, kosaraztak és teniszeztek. A hölgyek számára is tartogattak meglepetéseket, a sportcentrumban zumbával és pilátesszel fogadták mozogni a vágyókat. Aki kevésbé aktívan szerette volna kipihenni a hétköznapok fáradalmait, kézműves foglalkozással, valamint arcfestéssel szórakozhatott.

 

A helyszíni regisztrációt követően kezdetét vette a bográcsfőző verseny. A szervezők ugyanazokat az alapanyagokat osztották szét a különböző csapatok között, így mindenkinek egyformán pörkölt rotyogott az üstjében. Az egyik versenyzőt kóstolás közben csíptük el, ő annyit mondott, már nagyon várja a verseny eredményhirdetését, hiszen szinte biztos, hogy a vendégek a nyertes alkotást fogják preferálni.

 

Négy lábon és négy keréken

SZS20130623_szte_alma_mater_sportnap_017Ott jártunkkor a legnagyobb attrakciót a terápiáskutya-bemutató jelentette, ahol Erdélyi Noémi, terápiáskutya-vezető Mazsola és Tádé segítőkutyák közreműködésével ügyességi és engedelmességi feladatokban bizonyíthatták rátermettségüket. A hódmezővásárhelyi Auróra Segítőkutya Alapítvány négylábúi testi és szellemi sérült gyerekeken és tanulásban akadályozottaknak segítenek. Mint az a tréner elmondta, nemcsak a mozgásszervi rendellenességgel születetteken, hanem egyes tantárgyak elsajátításában is kiemelkedő szerepük lehet az állatoknak. Aktuális segítője, az általános iskolás Sanyika tanulásban akadályozott diák, aki például történelem tantárgyból ért el jelentős sikereket az elmúlt időszakban. Erdélyi Noémi a gyerekek és a kutya közötti kapcsolatra, a kommunikációra is felhívta a figyelmet: az ebek siket gyerekek számára is betaníthatók, ugyanis könnyedén megértik a kézjeleket is. Az elhangzottakat követően látványos engedelmességi bemutató következett, ahol mindenki meggyőződhetett az állatok szakértelméről.

 

Alma_Mater_weekend
Több százan az SZTE Alma Mater sporthétvégéjén - GALÉRIA

Az Alma Mater hétvégéről a Szegedi Tudományegyetem sűrített levegővel hajtott pneumobiljai sem hiányozhattak. A vállalkozó kedvű gyerekek és felnőttek egyaránt kipróbálhatták néhány kör erejéig a járgányok vezethetőségét, közben pedig a májusban, Egerben aranyérmet nyert MKLaren csapat tagjainak tehették fel kérdéseiket.

 

Gaál Bernadett

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

SZTEmagazin

2017. augusztus 31.

kiemelt_Sik_Marton_SZEM

Sík Márton életében a sport már egyetemi évei alatt is központi szerepet töltött be. Az SZTE-s öregdiák mintegy húsz éven keresztül kajakozott, élsportolóként számos sikert, köztük egy olimpiai 5. helyezést is maga mögött tudhat. Ma a DÉMÁSZ Szegedi Vízisport Egyesület szakmai vezetőjeként támogatja a fiatalokat.

SZTEtelevízió

2017. szeptember 13.

kiemelt_tanevnyito2017

Olyan jelentős fejlesztések előtt áll az SZTE, amelyekkel nemzetközi rangú kutatóegyetemmé válik – jelentette ki a rektor, igazolta példákkal a kormányt képviselő igazságügyi miniszter. A Szegedi Tudományegyetem 2017-2018-as tanévet nyitó ünnepségéről készült rövid videó itt megtekinthető.

Eseménynaptár

Eseménynaptár RSS

Rendezvénynaptár *

 • október 5. 09:00 - 22. 19:00
  A kiállítás szervezője: SZAB Művészeti Szakbizottság.
 • október 6. 08:00 - december 20. 08:00
  A szegedi szecessziós épületeket szokatlan szemszögbôl mutatja meg a tárlat. Az épületekre jellemzô szecessziós részleteket láthatjuk viszont fotókon. Olyan perspektívából, madártávlatból, ahogy az utca embere nem láthatja ôket. A kiállítás megtekinthetô december 20-ig.
 • október 7. 14:00 - november 10. 08:00
  A Magyar Alkotómûvészek Országos Egyesületével karöltve, szalonjelleggel a MAOE teljes képzômûvészeti tagságát megszólaltató tárlatot mutat be a REÖK. Ennek a kiállításnak a korábbi években különbözô, nagyhírû intézmények, mint például a szentendrei MûvészetMalom adott helyet. Az eddigi évek tapasztalatai alapján a szegedi kiállítóházba is 6-800 mûvész alkotását várjuk. A kiállítás megtekinthetô november 10-ig. Belépôjegy 500 Ft.
 • október 9. 15:00 - november 10. 20:00
  A fényképeket a szerző Juhász Antalnak az 1960-as évek óta végzett néprajzi terepmunkáin készítette. Az idő tájt a tanyai emberek a gazdasági, társadalmi változások időszakát élték. Évtizedek múltán látjuk, hogy a felvételek többnyire egy még paraszti életformában élt nemzedék hétköznapi munkáját, ünnepeit dokumentálják.
 • október 9. 18:00 - 21. 20:00
  Megnyitja: Bene Zoltán író, a Szeged folyóirat fôszerkesztôje Közremûködik: Csanádi Hajnalka (ének), Nemes Levente (doromb, dob) Nagy Károly (Szeged, 1952) Vinkler-díjas festô- és grafikusmûvész, a „Szeged kultúrájáért díj” 2017. évi kitüntetettje. A szegedi Tanárképzô Fôiskolán földrajz-rajz szakos tanári diplomát szerzett, majd elvégezte a Képzômûvészeti Fôiskola továbbképzô kurzusát. Tanított általános iskolákban (Algyô, Deszk), az Eötvös Gimnáziumban és mûvészeti iskolákban (Lyra, Classic) rajz és vizuális kultúra tantárgyat, médiaismeretet. A Szegedi Szépmíves Céh szabadiskolájában rajzot, festészetet és fotózást oktat. 1990 óta vezet nyári mûvésztelepeket. Fest olajjal és akrillal, készít akvarellt, ecsetrajzot, hagyományos sokszorosító grafikával és computer grafikával is foglalkozik. Elnöke a Szegedi Szépmíves Céhnek, tagja a Magyar Rajztanárok Országos Egyesületének. Megtekinthetô október 21-ig, hétköznapokon 08.00–22.00, szombaton 09.00–20.00 óráig.