SZTE Info

Több százan az SZTE Alma Mater sporthétvégéjén

Idén is nagy sikert aratott az Alma Mater Weekend. A több mint ötszáz résztvevő vendég között szép számmal képviseltették magukat a gyerkőcök és a totyogósak is.

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

Sportprogramok és bográcsfőző verseny

SZS20130623_szte_alma_mater_sportnap_006Számos program közül válogathattak azok a sportolni vágyók, akik július 23-án ellátogattak az SZTE Alma Mater Weekend helyszínére, a Hattyas sori sportközpontba. A klasszikusnak számító sportesemények mellett különlegességek, mint a turul, a falmászás, a minigolf és az íjászat is rengeteg érdeklődőt vonzottak minden korosztályból. A kismamák és a kisgyermekes anyukák sem maradhattak ki a mozgásból, őket Hanga Ági csiri-biri tornával és játszószőnyeggel várta a fák hűsítő árnyékában. A gyerekek az ugrálóvár és a csúszda tövében várták sorukat, a férfiak pedig a kültéri pályákon fociztak, kosaraztak és teniszeztek. A hölgyek számára is tartogattak meglepetéseket, a sportcentrumban zumbával és pilátesszel fogadták mozogni a vágyókat. Aki kevésbé aktívan szerette volna kipihenni a hétköznapok fáradalmait, kézműves foglalkozással, valamint arcfestéssel szórakozhatott.

 

A helyszíni regisztrációt követően kezdetét vette a bográcsfőző verseny. A szervezők ugyanazokat az alapanyagokat osztották szét a különböző csapatok között, így mindenkinek egyformán pörkölt rotyogott az üstjében. Az egyik versenyzőt kóstolás közben csíptük el, ő annyit mondott, már nagyon várja a verseny eredményhirdetését, hiszen szinte biztos, hogy a vendégek a nyertes alkotást fogják preferálni.

 

Négy lábon és négy keréken

SZS20130623_szte_alma_mater_sportnap_017Ott jártunkkor a legnagyobb attrakciót a terápiáskutya-bemutató jelentette, ahol Erdélyi Noémi, terápiáskutya-vezető Mazsola és Tádé segítőkutyák közreműködésével ügyességi és engedelmességi feladatokban bizonyíthatták rátermettségüket. A hódmezővásárhelyi Auróra Segítőkutya Alapítvány négylábúi testi és szellemi sérült gyerekeken és tanulásban akadályozottaknak segítenek. Mint az a tréner elmondta, nemcsak a mozgásszervi rendellenességgel születetteken, hanem egyes tantárgyak elsajátításában is kiemelkedő szerepük lehet az állatoknak. Aktuális segítője, az általános iskolás Sanyika tanulásban akadályozott diák, aki például történelem tantárgyból ért el jelentős sikereket az elmúlt időszakban. Erdélyi Noémi a gyerekek és a kutya közötti kapcsolatra, a kommunikációra is felhívta a figyelmet: az ebek siket gyerekek számára is betaníthatók, ugyanis könnyedén megértik a kézjeleket is. Az elhangzottakat követően látványos engedelmességi bemutató következett, ahol mindenki meggyőződhetett az állatok szakértelméről.

 

Alma_Mater_weekend
Több százan az SZTE Alma Mater sporthétvégéjén - GALÉRIA

Az Alma Mater hétvégéről a Szegedi Tudományegyetem sűrített levegővel hajtott pneumobiljai sem hiányozhattak. A vállalkozó kedvű gyerekek és felnőttek egyaránt kipróbálhatták néhány kör erejéig a járgányok vezethetőségét, közben pedig a májusban, Egerben aranyérmet nyert MKLaren csapat tagjainak tehették fel kérdéseiket.

 

Gaál Bernadett

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

SZTEmagazin

2017. december 06.

kiemelt_Dux_Laszlo

Biológia, kémia és fizika tantárgyból, valamint a Nobel-díjas rektor életéből, munkásságából áll össze évről évre az egyre népszerűbb SZTE Szent-Györgyi Tanulmányi Verseny kérdéssora. A zsűri elnökével, prof. Dr. Dux László tanszékvezető egyetemi tanárral a Szent-Györgyi-örökségről és a középiskolások versenyéről beszélgettünk.

SZTEtelevízió

2017. szeptember 13.

kiemelt_tanevnyito2017

Olyan jelentős fejlesztések előtt áll az SZTE, amelyekkel nemzetközi rangú kutatóegyetemmé válik – jelentette ki a rektor, igazolta példákkal a kormányt képviselő igazságügyi miniszter. A Szegedi Tudományegyetem 2017-2018-as tanévet nyitó ünnepségéről készült rövid videó itt megtekinthető.

Eseménynaptár

Eseménynaptár RSS

Rendezvénynaptár *

 • december 18.
  10:00 - 14:30
  A Paál Zoltán díj átadása. A Katalízis Munkabizottság elnökének megválasztása. Sápi András (SZTE Alkalmazott és Környezeti Kémiai Tanszék) – Tervezett Katalízis: Nano- és in-situ technológiákkal a nagy aktivitás és szelektivitás felé. Havasi Viktor (SZTE Alkalmazott és Környezeti Kémiai Tanszék, PhD munka bemutató) – Ritkaföldfémekkel dópolt stroncium-aluminátok hasznosítása a fotokatalízisben. Ádám Adél (SZTE Szerves Kémiai Tanszék) – Nikkel nanorészecskék előállítása, jellemzése és felhasználása katalizátorként SZTE Alkalmazott és Környezeti Kémiai Tanszék). Varga Gábor (SZTE Szerves Kémiai Tanszék) – Átmenetifém-aminosav komplex-CaAl-réteges kettős hidroxid kompozitok készítése, szerkezetvizsgálatuk és katalitikus alkalmazásaik. Mészáros Rebeka, Ötvös Sándor Balázs, Varga Gábor, Kocsis Marianna, Pálinkó István, Fülöp Ferenc (SZTE Gyógyszerkémiai Intézet) – Hatékony heterogén ezüst katalizátor fejlesztése terminális alkinek közvetlen nitrillé alakításához. Gyulavári Tamás Zsolt (SZTE Alkalmazott és Környezeti Kémiai Tanszék) – Látható fénnyel gerjeszthető titán-dioxidok előállítása és jellemzése. Musza Katalin (SZTE Szerves Kémiai Tanszék) – Cu/Cu2O nanorészecskék szintézise, jellemzése és katalitikus aktivitásuk egy kapcsolási reakcióban. Tungler Antal (MTA Energiatudományi Kutatóközpont) – Gyógyszeripari szennyvizek ártalmatlanítása és hasznosítása.
 • december 19.
  10:00 - 16:47
  Az MTA Elektrokémiai Munkabizottság tudományos ülésének programja: Janáky Csaba (SZTE) – Új eredmények és kutatási irányok a szegedi fotoelektrokémiában. Kormányos Attila (SZTE) – Vezető polimer alapú összetett elektródok fotoelektrokémiája. Samu Gergely Ferenc (SZTE) – Optikailag aktív perovszkit elektródok vizsgálata. Kovács Noémi (ELTE) – Titánötvözetek elektrokémiai stabilitásának vizsgálata kettős potenciodinamikus vezérlést alkalmazó módszerekkel. Szekeres Krisztina Júlia (ELTE) – Vezető polimerfilm elektródok elektrokémiai és morfológiai vizsgálata. Pap Sándor József (MTA Energiakutató) – Réz(II)-peptid komplexek tervezése O2 elektrokatalitikus termeléséhez. Péter László (MTA Wigner) – Cirkónium elektrolitikus hidrogénezése. Tóth Péter Sándor (SZTE) – Grafén és egyéb kétdimenziós nanoszerkezetek (foto)elektrokémiai vizsgálata. Pajkossy Tamás (MTA TTK) – Egyebek. A rendezvény szervezője: SZAB Kémiai Szakbizottság Fizikai Kémiai és Anyagtudományi Munkabizottság.
 • december 19.
  15:00 - 17:00
  SZAB Orvostudományi Szakbizottság Sprottudományi Munkabizottság.
 • *
  december 19.
  17:00 - 18:30
  Mikszáth Kálmántól kezdve Wass Alberten át Oravecz Imréig több író, illetve számos tanulmány tudós szerzője is foglalkozik az amerikai kontinensen diaszpórában élő magyarok helyzetével. Újszászi Ilona újságíró, az SZTE közkapcsolati koordinátora legújabb riportkönyvében családtörténetekkel válaszol a kérdésre: Hogyan lettek ők „amerikai magyarok”? A fotókkal, számokkal, tényekkel illusztrált könyvbemutatón szó esik az amerikai bevándorlási hullámok különbözőségeiről és tanulságairól, ami segítheti a napjainkban Európát érintő migrációs válság értelmezését is.