SZTE Info

Új vezető és átszervezés az SZTE gyermekklinikán

Bereczki Csaba egyetemi docens vezeti július 1-től az SZTE Gyermekgyógyászati Klinika és Gyermekegészségügyi Központot – jelentették be a június 28-i sajtótájékoztatón, melyen az intézményt érintő átszervezésekről is beszámoltak.

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

Katona Márta megbízott vezetőt július elsejétől Bereczki Csaba váltja az SZTE Gyermekgyógyászati Klinika és Gyermekegészségügyi Központ élén. Az egyetemi docens az átmeneti időszakban már intézetvezető-helyettesi tevékenységet látott el.

 

sajtaj1Megszüntetik a párhuzamosan folyó ellátást

– A rendkívül nehéz gazdasági helyzet nagyon rányomta a bélyegét a gyermekklinika működésére. Nagy veszteségekkel vettük át a klinikát: az egyetemen működő összes intézmény közül az egyik legnagyobb, az országban a négy gyermekklinika közül is kiemelkedik méretével. Ez igen komoly terhet ró az itt dolgozókra – hallottuk Katona Mártától. Megbízatása alatt munkatársaival és helyetteseivel, Bereczki Csabával és Bartyik Katalinnal fő céljuk az volt, hogy biztosítsák a magas színvonalú betegellátást, a három telephely közül egyiket se kelljen bezárni, a gazdasági nehézségek miatt ne kelljen senkit sem elküldeni a klinikáról. Ehhez állandó egyeztetéseket és megbeszéléseket folytattak az egyetem vezetőségével, akikkel egyetértésben határozták el, hogy az anyagi gondok leküzdésére először a párhuzamosan folyó betegellátásokat szüntetik meg, majd megpróbálják a három telephelyen belül a betegeket úgy átcsoportosítani, ami rezsiköltség szempontjából a leggazdaságosabb, és nem veszélyezteti a betegellátást. Ilyen két helyen is működő ellátás például a gyermek-gasztroenteorológia, vagy az újszülöttellátás. Ennek az átszervezése részben már elindult, egy sikeres pályázatnak köszönhetően 13 új intenzív ággyal bővül a gyerekklinika, az új műszerek beáramlása is elkezdődött: 25 új inkubátort, 10 lélegeztetőgépet, 64 infúziós pumpát kapnak, valamint a betegek légzését, szívműködését figyelő monitorokat is.

 

Változás a szemészeten és a fül-orr-gégészeten

sajtaj2Fontosnak tartották, hogy a szakmaiság mindenek felett érvényesüljön. Azt, hogy az egyes egységek a szakmai grémium vezető kontrollja alá tartozzanak. – Gyerekgyógyászként nem biztos, hogy megfelelően tudjuk megítélni egy gyermek fül-orr gégészeti szubspecialitás működését – világított rá Katona Márta, akitől megtudtuk: a gyermekszemészeti járóbeteg-szakrendelés május elsejétől az SZTE Szemészeti Klinikán történik Facskó Andrea tanszékvezető egyetemi tanár irányítása mellett. A bejelentkezés a 62/342-064-es telefonon lehetséges. A gyermek fül-orr-gégészeti fekvőbeteg ellátás 2013. július 5-től az SZTE Fül-Orr-Gégészeti és Fej-Nyaksebészeti Klinikán, Rovó László tanszékvezető egyetemi tanár irányításával történik. A műtéteket is itt végzik el. A gyermek fül-orr-gégészeti járóbeteg ellátás pedig részben a régi helyen, a Temesvári körút 35. szám alatt, részben pedig az SZTE Gyermekklinika „A” részlegén történik.

 


Távlati tervek: gyerekbarát várók, kibővített szolgáltatás

– A gyermekszemészet visszakerült oda, ahova való – fogalmazott Facskó Andrea, az SZTE Szemészeti Klinika vezetője, aki hangsúlyozta: a gyermek járóbeteg-ellátás elkülönítve zajlik majd a felnőttellátástól. Törekednek a kevésbé elriasztó környezet kialakítására: falfestésekkel, gyerekbarát váróterem kialakításával. Továbbra is lesz akut betegellátás és 24 órás ügyeleti szolgálat is. Rovó László, az SZTE Fül-Orr-Gégészeti és Fej-Nyaksebészeti Klinika intézetvezetője köszönetét fejezte ki az egyetemnek a klinikai épület felújítása miatt. Az egyik emelet teljes rekonstrukciója éppen most zajlik. Hangsúlyozta: a gyerek fül-orr-gégészet a szakma egyik legnehezebb része. Magyarország e területen a vezető ellátó központok közé tartozik.

 

Bereczki Csaba, aki július elsejétől öt évre kapta meg az intézet vezetését, hangsúlyozta: a régi hagyományokat meg kell őrizni, de újakat is ki kell alakítaniuk. A tervekről a financiális kérdések miatt szűkszavúan beszélt. Elárulta azonban, hogy tervezik egy gyerek sürgősségi osztály kialakítását. Tárgyalásokat folytatnak arról, hogy gyermekmentő települjön Szegedre, melyet a környező városokkal közösen üzemeltethetnének. Egyre nagyobb hangsúlyt fektetnének a gyermekpszichiátriai ellátás bővítésére. Az alapvető cél azonban, hogy mindhárom telephelyet megtartsák.

 

Bobkó Anna

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

SZTEmagazin

2017. december 06.

kiemelt_Dux_Laszlo

Biológia, kémia és fizika tantárgyból, valamint a Nobel-díjas rektor életéből, munkásságából áll össze évről évre az egyre népszerűbb SZTE Szent-Györgyi Tanulmányi Verseny kérdéssora. A zsűri elnökével, prof. Dr. Dux László tanszékvezető egyetemi tanárral a Szent-Györgyi-örökségről és a középiskolások versenyéről beszélgettünk.

SZTEtelevízió

2017. szeptember 13.

kiemelt_tanevnyito2017

Olyan jelentős fejlesztések előtt áll az SZTE, amelyekkel nemzetközi rangú kutatóegyetemmé válik – jelentette ki a rektor, igazolta példákkal a kormányt képviselő igazságügyi miniszter. A Szegedi Tudományegyetem 2017-2018-as tanévet nyitó ünnepségéről készült rövid videó itt megtekinthető.

Eseménynaptár

Eseménynaptár RSS

Rendezvénynaptár *

 • december 18.
  10:00 - 14:30
  A Paál Zoltán díj átadása. A Katalízis Munkabizottság elnökének megválasztása. Sápi András (SZTE Alkalmazott és Környezeti Kémiai Tanszék) – Tervezett Katalízis: Nano- és in-situ technológiákkal a nagy aktivitás és szelektivitás felé. Havasi Viktor (SZTE Alkalmazott és Környezeti Kémiai Tanszék, PhD munka bemutató) – Ritkaföldfémekkel dópolt stroncium-aluminátok hasznosítása a fotokatalízisben. Ádám Adél (SZTE Szerves Kémiai Tanszék) – Nikkel nanorészecskék előállítása, jellemzése és felhasználása katalizátorként SZTE Alkalmazott és Környezeti Kémiai Tanszék). Varga Gábor (SZTE Szerves Kémiai Tanszék) – Átmenetifém-aminosav komplex-CaAl-réteges kettős hidroxid kompozitok készítése, szerkezetvizsgálatuk és katalitikus alkalmazásaik. Mészáros Rebeka, Ötvös Sándor Balázs, Varga Gábor, Kocsis Marianna, Pálinkó István, Fülöp Ferenc (SZTE Gyógyszerkémiai Intézet) – Hatékony heterogén ezüst katalizátor fejlesztése terminális alkinek közvetlen nitrillé alakításához. Gyulavári Tamás Zsolt (SZTE Alkalmazott és Környezeti Kémiai Tanszék) – Látható fénnyel gerjeszthető titán-dioxidok előállítása és jellemzése. Musza Katalin (SZTE Szerves Kémiai Tanszék) – Cu/Cu2O nanorészecskék szintézise, jellemzése és katalitikus aktivitásuk egy kapcsolási reakcióban. Tungler Antal (MTA Energiatudományi Kutatóközpont) – Gyógyszeripari szennyvizek ártalmatlanítása és hasznosítása.
 • december 19.
  10:00 - 16:47
  Az MTA Elektrokémiai Munkabizottság tudományos ülésének programja: Janáky Csaba (SZTE) – Új eredmények és kutatási irányok a szegedi fotoelektrokémiában. Kormányos Attila (SZTE) – Vezető polimer alapú összetett elektródok fotoelektrokémiája. Samu Gergely Ferenc (SZTE) – Optikailag aktív perovszkit elektródok vizsgálata. Kovács Noémi (ELTE) – Titánötvözetek elektrokémiai stabilitásának vizsgálata kettős potenciodinamikus vezérlést alkalmazó módszerekkel. Szekeres Krisztina Júlia (ELTE) – Vezető polimerfilm elektródok elektrokémiai és morfológiai vizsgálata. Pap Sándor József (MTA Energiakutató) – Réz(II)-peptid komplexek tervezése O2 elektrokatalitikus termeléséhez. Péter László (MTA Wigner) – Cirkónium elektrolitikus hidrogénezése. Tóth Péter Sándor (SZTE) – Grafén és egyéb kétdimenziós nanoszerkezetek (foto)elektrokémiai vizsgálata. Pajkossy Tamás (MTA TTK) – Egyebek. A rendezvény szervezője: SZAB Kémiai Szakbizottság Fizikai Kémiai és Anyagtudományi Munkabizottság.
 • december 19.
  15:00 - 17:00
  SZAB Orvostudományi Szakbizottság Sprottudományi Munkabizottság.
 • *
  december 19.
  17:00 - 18:30
  Mikszáth Kálmántól kezdve Wass Alberten át Oravecz Imréig több író, illetve számos tanulmány tudós szerzője is foglalkozik az amerikai kontinensen diaszpórában élő magyarok helyzetével. Újszászi Ilona újságíró, az SZTE közkapcsolati koordinátora legújabb riportkönyvében családtörténetekkel válaszol a kérdésre: Hogyan lettek ők „amerikai magyarok”? A fotókkal, számokkal, tényekkel illusztrált könyvbemutatón szó esik az amerikai bevándorlási hullámok különbözőségeiről és tanulságairól, ami segítheti a napjainkban Európát érintő migrációs válság értelmezését is.