SZTE Info

Berenyi_Antal_kiemelt

Újabb rangos pályázaton nyert Berényi Antal (SZTE)

Két fiatal magyar kutató – köztük a szegedi egyetemen dolgozó Berényi Antal – szerepel a között a 287 pályakezdő tudós között, akiket az Európai Kutatási Tanács Starting Grants elnevezésű pályázatán projektenként akár 2 millió eurós – 600 millió forintos – összegig terjedő támogatásban részesít.

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

A Szegedi Tudományegyetem Általános Orvostudományi Kar Élettani Intézete kutatója, Berényi Antal újabb sikert ért el: az MTA Lendület pályázata mellé megnyerte a nagyon rangos EU-s pályázatot is, az ERC Starting Grantet. Az ifjú tudós eredménye a szegedi universitas sikere is.


2013. július 19-én hozták nyilvánosságra az SZTE infjú kutatójának nevét is tartalmazó listát:

http://erc.europa.eu/sites/default/files/press_release/files/press_release_stg2013_results.pdf

http://erc.europa.eu/sites/default/files/document/file/erc_2013_stg_results_ls.pdf


Kiderült: Berényi Antal, a Szegedi Tudományegyetem kutatója mellett Kondor Péter, a Közép-európai Egyetem (CEU) kutatója is felkerült a listára.

Az Európai Kutatási Tanács hamarosan komoly összeggel támogatja a szegedi tudóst. Berényi Antal a Therapeutic Mechanisms and Long Term Effects of Directed Transcranial Alternating Current Stimulation in Epileptic Seizures, vagyis az Epilepsziás roham esetén koponyán belül irányzottan alkalmazott váltóáramú stimuláció terápiás mechanizmusa és hosszú távú hatásai című tanulmányával nyerte el a támogatást – tájékoztatott az Európai Bizottság magyarországi kirendeltsége.

„A Starting Grants alkalmat teremt a legígéretesebb tehetségek számára, hogy megvalósítsák elképzeléseiket az úttörő jellegű tudományos alapkutatások terén – írja az MTI. – A kutatók összesen csaknem 400 millió euró – projektenként 2 millió euró összegig terjedő – finanszírozásban fognak részesülni az elkövetkező, legfeljebb öt évig tartó időszakban.

A neves ösztöndíjra évről évre egyre többen pályáznak: idén 50 százalékkal több jelentkezést nyújtottak be, mint tavaly. A pályázatok nagy száma miatt csak a jelentkezők 9 százaléka nyert el támogatást. Európa-szerte 162 intézmény 34 különböző állampolgárságú kutatója kap ösztöndíjat. Állampolgárságtól függetlenül mindazok a kutatók pályázhatnak, akik doktori (vagy azzal egyenértékű) képesítésük megszerzése óta 2-7 éves szakmai tapasztalatra tettek szert és ígéretes tudományos munkát végeznek. Az idei – a kezdetek óta már hatodik alkalommal meghirdetett – pályázat keretében kiválasztott kutatók átlagéletkora 34 év. A sikeresen pályázó női kutatók aránya is nőtt: 24 százalékról 30 százalékra az összes jelentkezőhöz viszonyítva.

Az EU hétéves kutatási programja keretében ez volt az utolsó Starting Grants. A következő pályázatra az új uniós kutatási és innovációs keretprogram, a Horizont 2020 égisze alatt fog sor kerülni. A Horizont 2020 jóval több pénzforrást irányoz elő az Európai Kutatási Tanács céljaira.”


Korábban írtuk:

Lendületben: Berényi Antal (SZTE) az egyetlen vidéki nyertes

Az SZTE kutatója, Berényi Antal publikált a friss Science-ben

SZTEinfo


Lendületben: Berényi Antal (SZTE) az egyetlen vidéki nyertes


Folytatódik az MTA Lendület programja: 2013. június 11-én kihirdették, hogy 6 féle tudományterületen 14 kutató nyert. Közöttük az egyetlen vidéki a Szegedi Tudományegyetem Általános Orvostudományi Kar Élettani Intézete kutatója: Berényi Antal.

Ötödik alkalommal hirdette meg Lendület kiválósági programját a Magyar Tudományos Akadémia. A szigorú bírálati folyamat eredményeként a 105 pályázó közül idén 14 fiatal tudós alakíthat az első évre biztosított 633,7 millió forintos akadémiai támogatásból önálló csoportot. Így 2013 nyarától a korábban megalapítottakkal együtt már 79 Lendület-kutatócsoport folytathat nemzetközileg is számottevő eredményeket ígérő kutatásokat az összesen mintegy 3 milliárd forintos pályázati forrásból”– írja az mta.hu.

 

A 14 ifjú kutató között az egyetlen vidéki a Szegedi Tudományegyetem Általános Orvostudományi Kar Élettani Intézete kutatója: Berényi Antal.

 

berenyi_antal„ Berényi Antal (31) neurofiziológus kutatásai egy új, az epilepsziás rohamok gyakoriságát és időtartamát csökkentő kezelési eljárást alapozhatnak meg. A Szegedi Tudományegyetem tanársegéde a világon először fogja az idegaktivitást regisztráló legmodernebb eljárásokat és a térben fókuszált, az agyi ideghálózatokat a koponyán kívülről érkező elektromos impulzusokkal időzítetten ingerlő (TES) eljárást az epilepsziás rohamok evolúciójának vizsgálatában alkalmazni. A korábban az Agy díjas Buzsáki György New York-i laborjában is dolgozó Berényi Antal úgy fogalmazott: számára a hazaköltözés nem döntés, hanem kötelesség kérdése. Véleménye szerint a Lendület olyan feltételeket biztosít a munkájához, hogy Magyarországon sem kell kompromisszumokat kötnie: célja a világ egyik vezető idegtudományi kutatócsoportjának létrehozása” – olvasható az MTA honlapján.

 

„A kutatócsoportok vezetőinek az öt évre elnyert támogatást – a pályázati előírásnak megfelelően – az akadémiai támogatással összemérhető, további versenypályázati forrásokkal kell kiegészíteniük. Az öt esztendő elteltével az Akadémia elnöke a kutatócsoportot és vezetőjét értékelő szakértői bírálat alapján dönt a támogatás további folyósításáról, illetve a kutatócsoport-vezető határozatlan idejű alkalmazásáról.

Berenyi_Antal_szteAz önálló csoportokat vezető "lendületes" kutatók meghatározó szerepet tölthetnek be az őket befogadó tudományos intézményekben. Kutatási témáikkal és eredményeikkel nagymértékben elősegíthetik a kutatóhelyek folyamatos megújulását. Sikeres munkájuk nyomán a Lendület program keretében kapott, hosszú távú perspektívát biztosító támogatás beépülhet az intézet költségvetésébe, ami tudományos és pályázati szempontból egyaránt növeli a kutatóhely versenyképességét” – összegez az mta.hu.

 

Az MTA honlapjának információja szerint a „Lendület program „olyan egyedülálló pályázati modell, amely a kutatói életpályát, a kutatóműhelyek kialakítását, a nemzetközileg is versenyképes kutatási témák kiválasztását és összekapcsolását, valamint a befogadó kutatóintézeti környezet fejlesztését egyaránt „lendületbe hozza". A legkiválóbb magyar kutatók hazahívása és itthon tartása mellett a hazai tudomány intézményi kultúrájának megújítását is szolgáló pályázati modell felpezsdítette a magyar tudományos életet; a kimagasló teljesítményű fiatal tudósok és a legígéretesebb kutatási témák támogatásával számos világszínvonalú eredmény megszületését segítette elő. A Lendület program az elmúlt években az „agyelszívás" megakadályozásának, a biztos eredményeket hozó kutatások megvalósításának és a versenyképes, fenntartható kutatástámogatásnak nemzetközileg is elismert és követendő modelljévé vált”.

SZTEinfo


Korábban írtuk:

Az SZTE kutatója, Berényi Antal publikált a friss Science-ben

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

SZTEmagazin

2017. október 03.

Kiemelt_Antalicz_B

Első díjat nyert az Országos Tudományos Diákköri Konferencián, és egyedül épített a lézerfényt mérni képes szenzort. Felsőfokon beszél németül, angolul olvas szakcikkeket, miközben kínaiul tanul. A kollégiumában segíti az önképzőkör munkáját, s emellett egy új kutatási projekthez számítógépes szoftvert ír. Ő Antalicz Balázs, a Szegedi Tudományegyetem MSc-képzéses fizika szakos hallgatója, akitől leckét kaptunk lendületből és szakmai elhivatottságból.

SZTEtelevízió

2017. szeptember 13.

kiemelt_tanevnyito2017

Olyan jelentős fejlesztések előtt áll az SZTE, amelyekkel nemzetközi rangú kutatóegyetemmé válik – jelentette ki a rektor, igazolta példákkal a kormányt képviselő igazságügyi miniszter. A Szegedi Tudományegyetem 2017-2018-as tanévet nyitó ünnepségéről készült rövid videó itt megtekinthető.

Eseménynaptár

Eseménynaptár RSS

Rendezvénynaptár *

 • október 5. 09:00 - 22. 19:00
  A kiállítás szervezője: SZAB Művészeti Szakbizottság.
 • október 6. 08:00 - december 20. 08:00
  A szegedi szecessziós épületeket szokatlan szemszögbôl mutatja meg a tárlat. Az épületekre jellemzô szecessziós részleteket láthatjuk viszont fotókon. Olyan perspektívából, madártávlatból, ahogy az utca embere nem láthatja ôket. A kiállítás megtekinthetô december 20-ig.
 • október 7. 14:00 - november 10. 08:00
  A Magyar Alkotómûvészek Országos Egyesületével karöltve, szalonjelleggel a MAOE teljes képzômûvészeti tagságát megszólaltató tárlatot mutat be a REÖK. Ennek a kiállításnak a korábbi években különbözô, nagyhírû intézmények, mint például a szentendrei MûvészetMalom adott helyet. Az eddigi évek tapasztalatai alapján a szegedi kiállítóházba is 6-800 mûvész alkotását várjuk. A kiállítás megtekinthetô november 10-ig. Belépôjegy 500 Ft.
 • október 9. 15:00 - november 10. 20:00
  A fényképeket a szerző Juhász Antalnak az 1960-as évek óta végzett néprajzi terepmunkáin készítette. Az idő tájt a tanyai emberek a gazdasági, társadalmi változások időszakát élték. Évtizedek múltán látjuk, hogy a felvételek többnyire egy még paraszti életformában élt nemzedék hétköznapi munkáját, ünnepeit dokumentálják.
 • október 9. 18:00 - 21. 20:00
  Megnyitja: Bene Zoltán író, a Szeged folyóirat fôszerkesztôje Közremûködik: Csanádi Hajnalka (ének), Nemes Levente (doromb, dob) Nagy Károly (Szeged, 1952) Vinkler-díjas festô- és grafikusmûvész, a „Szeged kultúrájáért díj” 2017. évi kitüntetettje. A szegedi Tanárképzô Fôiskolán földrajz-rajz szakos tanári diplomát szerzett, majd elvégezte a Képzômûvészeti Fôiskola továbbképzô kurzusát. Tanított általános iskolákban (Algyô, Deszk), az Eötvös Gimnáziumban és mûvészeti iskolákban (Lyra, Classic) rajz és vizuális kultúra tantárgyat, médiaismeretet. A Szegedi Szépmíves Céh szabadiskolájában rajzot, festészetet és fotózást oktat. 1990 óta vezet nyári mûvésztelepeket. Fest olajjal és akrillal, készít akvarellt, ecsetrajzot, hagyományos sokszorosító grafikával és computer grafikával is foglalkozik. Elnöke a Szegedi Szépmíves Céhnek, tagja a Magyar Rajztanárok Országos Egyesületének. Megtekinthetô október 21-ig, hétköznapokon 08.00–22.00, szombaton 09.00–20.00 óráig.