SZTE Info

Végre egy helyen az SZTE Embertani Tanszék antropológiai gyűjteménye

Két napig pakolták az SZTE TTIK Embertani Tanszék oktatói és a segítségükre érkező középiskolás diákok a Makóról érkezett emberi csontokat. Az oktatók és kutatók végre egy helyen tudhatják a jelentős számú állományt. Ez világviszonylatban is az egyik leggazdagabb csontgyűjtemény.

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

Részben ép, részben pedig töredékekben megmaradt csontok kerültek Újszegedre, a Bal fasori régi menza épületbe. A 7000-8000 csontváz dobozokban érkezett meg, hétfő kora délelőtt pedig már az utolsó darabokat is lepakolták a poggyászautóról. Az egész egyetemi gyűjteménynek ez körülbelül a negyedét teszi ki. A Bal fasori épületben a második világháború előtti időből és az 1980-as évek ásatásiból is vannak gyűjtemények. A már korábban elhelyezett, körülbelül 2000 darabos tiszafüredi lelet legnagyobb része avar kori, de található közöttük néhány bronzkori maradvány is.


Nyáron leltár

SZS20130624_csontraktar_attelepitese_makorol_003Pálfi György, az SZTE TTIK Embertani Tanszék tanszékvezető docense elmondta, a lerakodott csontokat nyáron leltározzák az intézmény technikus hallgatói. Jelenleg kettesével, külön pakkokban tárolják a testeket és külön dobozokban a koponyákat. Ezek többsége szép állapotban maradt fenn, az oktató szerint ennek különösen nagy jelentősége van a jövőre nézve. Azokon a leleteken, melyeken a temetést követő néhány hónapban nem okozott jelentős károkat a talaj – nem volt túl savas bázisú–, vagy az ásatást követően nem tárolták túl meleg körülmények között, nyomokban számos értékes információt, DNS töredékeket, esetleg fehérje vagy kötőszöveti töredékeket is találhatnak. Az oktató azt mondta, kutatási szempontból az örökítő anyagot tartják az egyik legfontosabbnak, hiszen ebből rokonsági és származási vonalakat fedhetnek fel.


Avarok

Bár számos csontleletet már dokumentáltak, érdemes lesz újra elővenni, hogy újabb technológiáknak és kutatásoknak is alávethessék. Bár az általános iskolában megtanult legendák szerint a honfoglaló őseink üres Kárpát-medencét találtak, valójában azonban avarokkal találkoztak a meghódított területen. Ez arra enged következtetni, hogy az említett a népcsoportok az idők során alapos keveredésen mentek keresztül. „Ez egy kivételes kincsesbánya” – adott hangot örömének az egyetemi oktató, majd hozzátette, valószínűleg az eddig meg nem vizsgált csontokban is jelentős genetikai lenyomatokat találnak majd.

Csontok_Makorol
Végre egy helyen az SZTE Embertani Tanszék antropológiai gyűjteménye - GALÉRIA


Két évtized

Az emberi maradványok Makón, egy helyi használaton kívüli malom zárszintjén voltak eddig lerakatban. Közel 20 évvel ezelőtt Trogmayer Ottó, a Móra Ferenc Múzeum egykori igazgatója, és Farkas Gyula, az SZTE antropológus professzora állapodott meg abban, hogy a szűkös egyetemi keretek miatt ide a legérdemesebb elhelyezni őket. Ekkoriban a múzeumok még önkormányzati irányítás alatt álltak, ám néhány évvel ezelőtt ez a rendszer megszűnt, ezért az egyetem jobbnak látta, ha visszahozza Szegedre a csontokat.

Pálfi György tájékoztatott: a következő lépések egyike az épület helyreállítása: polcok elhelyezése és egyéb szükséges berendezési kellékek beszerzése lesz. Tervezik, hogy a budapesti Magyar Természettudományi Múzeummal még szorosabbá fűzik eddigi kapcsolataikat. Így a szegedi nemcsak országos, hanem világviszonylatban is a legnagyobb antropológiai gyűjtemény lehetne. Ha mindez megvalósul, nemcsak itthonról, hanem akár külföldről is érkezhetnének kutatók és szakdolgozók, hogy csontleleteket vizsgálhassanak.

 

Szöveg: Gaál Bernadett. Fotók: Szuda Sándor

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

SZTEmagazin

2017. október 03.

Kiemelt_Antalicz_B

Első díjat nyert az Országos Tudományos Diákköri Konferencián, és egyedül épített a lézerfényt mérni képes szenzort. Felsőfokon beszél németül, angolul olvas szakcikkeket, miközben kínaiul tanul. A kollégiumában segíti az önképzőkör munkáját, s emellett egy új kutatási projekthez számítógépes szoftvert ír. Ő Antalicz Balázs, a Szegedi Tudományegyetem MSc-képzéses fizika szakos hallgatója, akitől leckét kaptunk lendületből és szakmai elhivatottságból.

SZTEtelevízió

2017. szeptember 13.

kiemelt_tanevnyito2017

Olyan jelentős fejlesztések előtt áll az SZTE, amelyekkel nemzetközi rangú kutatóegyetemmé válik – jelentette ki a rektor, igazolta példákkal a kormányt képviselő igazságügyi miniszter. A Szegedi Tudományegyetem 2017-2018-as tanévet nyitó ünnepségéről készült rövid videó itt megtekinthető.

Eseménynaptár

Eseménynaptár RSS

Rendezvénynaptár *

 • október 5. 09:00 - 22. 19:00
  A kiállítás szervezője: SZAB Művészeti Szakbizottság.
 • október 6. 08:00 - december 20. 08:00
  A szegedi szecessziós épületeket szokatlan szemszögbôl mutatja meg a tárlat. Az épületekre jellemzô szecessziós részleteket láthatjuk viszont fotókon. Olyan perspektívából, madártávlatból, ahogy az utca embere nem láthatja ôket. A kiállítás megtekinthetô december 20-ig.
 • október 7. 14:00 - november 10. 08:00
  A Magyar Alkotómûvészek Országos Egyesületével karöltve, szalonjelleggel a MAOE teljes képzômûvészeti tagságát megszólaltató tárlatot mutat be a REÖK. Ennek a kiállításnak a korábbi években különbözô, nagyhírû intézmények, mint például a szentendrei MûvészetMalom adott helyet. Az eddigi évek tapasztalatai alapján a szegedi kiállítóházba is 6-800 mûvész alkotását várjuk. A kiállítás megtekinthetô november 10-ig. Belépôjegy 500 Ft.
 • október 9. 15:00 - november 10. 20:00
  A fényképeket a szerző Juhász Antalnak az 1960-as évek óta végzett néprajzi terepmunkáin készítette. Az idő tájt a tanyai emberek a gazdasági, társadalmi változások időszakát élték. Évtizedek múltán látjuk, hogy a felvételek többnyire egy még paraszti életformában élt nemzedék hétköznapi munkáját, ünnepeit dokumentálják.
 • október 9. 18:00 - 21. 20:00
  Megnyitja: Bene Zoltán író, a Szeged folyóirat fôszerkesztôje Közremûködik: Csanádi Hajnalka (ének), Nemes Levente (doromb, dob) Nagy Károly (Szeged, 1952) Vinkler-díjas festô- és grafikusmûvész, a „Szeged kultúrájáért díj” 2017. évi kitüntetettje. A szegedi Tanárképzô Fôiskolán földrajz-rajz szakos tanári diplomát szerzett, majd elvégezte a Képzômûvészeti Fôiskola továbbképzô kurzusát. Tanított általános iskolákban (Algyô, Deszk), az Eötvös Gimnáziumban és mûvészeti iskolákban (Lyra, Classic) rajz és vizuális kultúra tantárgyat, médiaismeretet. A Szegedi Szépmíves Céh szabadiskolájában rajzot, festészetet és fotózást oktat. 1990 óta vezet nyári mûvésztelepeket. Fest olajjal és akrillal, készít akvarellt, ecsetrajzot, hagyományos sokszorosító grafikával és computer grafikával is foglalkozik. Elnöke a Szegedi Szépmíves Céhnek, tagja a Magyar Rajztanárok Országos Egyesületének. Megtekinthetô október 21-ig, hétköznapokon 08.00–22.00, szombaton 09.00–20.00 óráig.