SZTE Info

Az alkotás értelmezéséről beszélgettek a Filozófia hosszú éjszakáján

Immár ötödik alkalommal rendezték meg Szegeden a Filozófia hosszú éjszakáját. Az est folyamán bemutatták a Különbség folyóiratot, majd a meghívott vendégekkel beszélgettek a filozófiai szövegek alkotásáról és befogadásáról.

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

Szeged város filozófiai programsorozatának nyitányául május 15-én ötödik alkalommal tartották meg a Filozófia hosszú éjszakáját. A Grand Café vetítőterme már a kezdés előtt megtelt az érdeklődőkkel, akik közt fiatal kultúrarajongók és veterán filozófusok egyaránt voltak.

 

Az esemény rövid tudománynépszerűsítéssel kezdődött. Bemutatták az egyre nagyobb népszerűségnek örvendő Különbség folyóiratot, amely jól reprezentálja a szegedi filozófiai kutatásokat. Az idei első szám témája a kora újkori végtelenértelmezés volt, és érdekessége, hogy exkluzív, először magyarra fordított szövegeket is tartalmaz. De emellett még szerepel benne frissen megjelent írások recenziója, valamint a szegedi filozófiai doktori iskola három tagjának munkája is.

 

Az est fő témája a filozófia és alkotás viszonya volt. A beszélgetésen a szegedi szabad bölcsészet szak négy prominens oktatója fejtette ki a véleményét. Csejtei Dezső, Czeglédi András, Simon József és Gyenge Zoltán maguk is szerzők, így kellő tapasztalattal bírnak az „alkotás” témájában. Az eszmecsere moderátorának szerepét Pavlovits Tamás vállalta magára, aki szintén a szabad bölcsészet szakon tanít. A beszélgetés fő kérdései arra vonatkoztak, hogy egy filozófiai alkotás írásakor egy szerző kinek írja a művét, és maga az alkotás folyamata mennyire van kihatással rá.

 

Csejtei Dezső erre egy frappáns idézettel válaszolt, miszerint jól néznénk ki, ha a cipész csak a cipésznek készítene lábbelit, és a pék csak a péknek sütne kenyeret. Ő személy szerint úgy tartotta, hogy a főszöveg a nagyközönségnek szól, míg a lábjegyzet a szakmának. Maga az írás pedig gályamunka, ami rengeteg körmöléssel, jegyzeteléssel jár, ám a fennmaradó 5 százalék – amit kreatív alkotásról jellemez – határozza meg a mű hangulatát. Czeglédi András véleménye szerint írás közben nem lehet magunk elé képzelni egy ideális befogadót. Azonban írni mégis olyan precizitással kell, hogy azt a jövő magyarul tudó olvasóinak hasznára legyen. Továbbá megjegyezte, hogy a könyvírás közben sok mindent megtanul az ember. Simon József azt hangsúlyozta, hogy a filozófiai értelmezés igen szövegközeli, valamint az alkotás és az értelmezés egy viszony eredménye. Véleménye szerint még a legszárazabb szöveg megalkotásának is megvan a maga szépsége, élvezhetősége. Gyenge Zoltánt úgy vélekedett, lehetetlenség előre tudni, hogy ki olvassa majd a művet a jövőben. Őt azonban mindig is érdekelte, hogy lehet nem szakfilozófiai nyelven írni a szakfilozófiáról. Szerinte mindig csak egy darab olvasó lesz, aki éppen a kezében tartja a könyvet. Emellett persze önmagának is ír az ember.

 

Őszi Tamás

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

SZTEmagazin

2018. március 08.
Kiemelt_GTB

Nők a Tudományban Kiválósági Díjas lett Gazdag-Tóth Boglárka. Az SZTE TTIK Informatikai Intézet Számítógépes Optimalizálás Tanszékén dolgozó, szakmabeli férjével együtt három gyermeket nevelő édesanyával arról is beszélgettünk, melyik a kedvenc algoritmusa.

SZTEtelevízió

2017. szeptember 13.

kiemelt_tanevnyito2017

Olyan jelentős fejlesztések előtt áll az SZTE, amelyekkel nemzetközi rangú kutatóegyetemmé válik – jelentette ki a rektor, igazolta példákkal a kormányt képviselő igazságügyi miniszter. A Szegedi Tudományegyetem 2017-2018-as tanévet nyitó ünnepségéről készült rövid videó itt megtekinthető.

Eseménynaptár

Eseménynaptár RSS

Rendezvénynaptár *

 • március 14. 10:00 - 22. 19:30
  A Tiszatáj Online Plüss Műhely rovata gyűjtést szervez Kárpátaljára, hogy olyan gyerekek is olvashassanak, akik nem könnyen jutnak magyar nyelvű könyvekhez! A szervezők kérik: "Hozz magaddal legalább egy – használt, de jó állapotú – gyerekkönyvet vagy alsós tankönyvet. Az adományokat március 14-től március 22-ig várjuk a kijelölt gyűjtőpontokon." A könyvek már másnap el is indulnak a Szegedi Görögkatolikus Egyházközség és a beregszászi II. Rákóczi Ferenc Kárpátaljai Magyar Főiskola segítségével kárpátaljai magyar gyerekhez. Szervezők: FISZ - Fiatal Írók Szövetsége, Tiszatájonline.hu. Támogatók: Nemzeti Kulturális Alap.
 • március 20.
  11:00 - 17:00
 • március 20.
  16:00 - 17:30
  Analóg ingerület átvitel az agy működésében: farmakológiai és klinikai aspektusok címmel tart előadást Vizi E. Szilveszter (MD, PhD, DSc, MHAS, HonFBPhS, az MTA korábbi elnöke, a TIT t. elnöke, Kísérleti Orvostudományi Kutatóintézet MTA). A megismerés legfontosabb eszközéről, az emberi agyról még nagyon keveset tudunk. Ugyanakkor a civilizáció fejlődése, valamint az információs forradalom eredményeképpen ez a szervünk van legjobban terhelésnek kitéve. Ezzel van szoros összefüggésben, hogy az idegrendszeri megbetegedésekben, kóros lelki elváltozásokban (neurózis, szorongás, depresszió stb.) szenvedők száma világszerte állandóan növekszik. A XXI. század nagy kihívása egyrészt a különböző idegrendszeri és elmekórtani megbetegedések terápiájának megoldása, másrészt − de ez már nem csak orvos-biológiai szempontból, hanem filozófiai szempontból is fontos −, hogy választ tudjunk adni az agy és a tudat kapcsolatára. A program szervezője: a TIT és a Közéleti Kávéház Egyesület.
 • március 20.
  16:30 - 18:00
 • március 20.
  17:30 - 19:00
  Az SZTE Mentor(h)áló és az Agóra közös "vetítős" sorozatának vendége: Cseh Attila, az SZTE JGYPK Kulturális Irodájának vezetője, aki civilben búvároktató és búvárfilmes szakember. A többszörös filmfesztivál győztes Cseh Attila a víz alatti filmezés és fotózás rejtelmeibe vezeti be az érdeklődőket. Ingyenes regisztráció: https://docs.google.com/forms/d/e/1FAIpQLSdnXt2yTeaBdYVzMg3UbVNtPURSRoS9le9qw4rf08UzIjc7yg/viewform