Bezár

Hírarchívum

Augusztusban rendezik a 25. Szegedi Nemzetközi Biblikus Konferenciát

Augusztusban rendezik a 25. Szegedi Nemzetközi Biblikus Konferenciát

2013. május 30.
2 perc

Mit mond a Biblia a gazdaságról? E kérdésre ad sokoldalú választ a 25. Nemzetközi Biblikus Konferencia Szegeden. A Gál Ferenc Főiskola ad otthont a 2013. augusztus 22-24. közötti rendezvénynek.

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

Az elmúlt 24 évben a szegedi biblikus konferenciának 3448 látogatója volt, 322 előadás hangzott el és 141 külföldi professzort fogadtak előadóként, 18 kötetet adtak ki a konferencia anyagából – tudatja Benyik György. A konferencia igazgatója fontosnak tartja, hogy 2013-ban, a hit évében a gazdaság témáját állítják középpontba, az előadók – többek között – a szegények és gazdagok helyzetét vizsgálják a bibliai szövegekben és az ókeresztény irodalomban.

„Kevesek előtt ismert, hogy az ókori gazdaságok úgynevezett beágyazott gazdaságok voltak, amelyek polgáraik szükségleteinek kielégítését, és nem a profit termelését tartották fő céljuknak. Az ószövetségi szövetségi törvény is ezt védte isteni parancsokkal, és az ettől eltérő célú adórendszer és kereskedés ellen léptek fel a próféták” – fogalmaz Benyik György.

„Az Újszövetségben Jézus követői és az ókeresztény egyház az első kapitalista gazdaság, a római birodalom profithajhász gyakorlata által termelt gazdasági hajótörötteket, a város szegényeit karolta fel. A segélyezést Szent Pál a zsidók és a pogány közösségek között is megteremtette. A városi szegények között a profitszerzés és kalmárkodás ellen szervezkedő keresztények nagy tiszteletet vívtak ki, és a keresztény közösségek hálózata a parókia gazdasági menedék is lett a nagyvárosok szegényei számára” – villant föl néhány példát a konferencia igazgatója. „A hit tehát nemcsak közös gondolkodást jelentett, hanem egy élhetőbb és emberségesebb gazdasági közösség létrehozásán munkálkodott.”

Az idei konferenciára eddig mintegy 40 előadó jelezte részvételi szándékát. A szervezés részleteiről, az előadásokról és az előadókról a folyamatosan frissülő honlapon tájékozódhat az érdeklődő.

Az előadások többsége magyar nyelvű, az előadások hanganyagát rögzítik és később néhány előadásrészletet az interneten is elérhetővé tesznek. Azok, akik a párhuzamos szekciók miatt valamely előadást nem tudják meghallgatni, később megtehetik az interneten. A konferencián adják át – az alapító jelenlétében – a Gnilka-díjat Jutta Hausmann, illetve Peres Imre professzornak.

További részletek, az előadók névsora és az előadások témája itt olvasható:

SZTEinfo

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

Aktuális események

Rendezvénynaptár *

Kapcsolódó hírek